FIT FOR SUMMER: Not so crappy snacking

 photo gezondsnacken.jpg

Gezond snacken? Het lijkt een contradictie, maar niets is minder waar! Ik heb de eerste dag zonder te snoepen overleefd, maar dat was me niet gelukt zonder tussendoor gezond te snacken. Hoe ik dat doe? Ik geef graag wat (gratis) inspiratie!

Gezonde ‘appeltaart’ heerlijk rond een uurtje of 15.00u, of ’s avonds na het eten als toetje

Hoe je het maakt? Je schilt een stuk of zes appels, snijdt ze in stukjes, doet een bodempje water in de pan, gooit de stukjes appel erbij, besprenkelt het met kaneel en brengt het aan de kook. Tussendoor blijven roeren en zeker als al het water is opgenomen, anders koekt het aan de bodem van de pan vast. En dan… heb je de gezondste appeltaart ooit!

Of dit ijs gemaakt van banaan en kokosmelk

Wat je daarvoor nodig hebt?
5 (rijpe) bananen
300 ml kokosmelk
Blender
IJsmaker (degene die ik gebruikt heb is van Philips)

Blend de bananen met de kokosmelk in de blender. Zorg dat de bak waar de sorbet in gaat al zo’n 24 uur in de vriezer heeft gestaan (die moet er namelijk voor zorgen dat het van een smoothie in ijs veranderd), eventjes een uurtje in de ijsmaker ET VOILA.

En wat dacht je van deze gezonde, lekkere en super vullende Granola Bars?

Benodigdheden:

250 gram Muesli (ik gebruikte de vier-granen variant van het eigenmerk van AH)
125 gram geschaafde amandelen (op de bakafdeling)
125 gram geschaafde kokos (naast de amandelen op de bakafdeling)
60 gram tarwezemelen
100 milliliter  honing
1,5 theelepel vanille extract
0,25 theelepel zout
175 gram gedroogd fruit

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Mix de muesli, amandelen en kokos en plaats op een bakplaat.

3. Laat de mix op een bakplaat in de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin bakken. Zet hierna de oven terug op 150 graden.

4. Doe de goudbruin gebakken mix in een grote kom.

5. Mix de tarwezemelen door de mix been.

6. Vervolgens mix je ook de honing, het vanille extract en het zout door de mix heen. Wacht hier niet te lang mee, het moet nog warm zijn.

7. Als je een sticky mix hebt, mix je ook het gedroogde fruit er doorheen.

8. Doe de mix vervolgens in een bakvorm met bakpapier. Ik heb zelf een muffin bakblik gebruikt, zodat ik ze daarna niet meer hoef te snijden, in plaats van bakpapier heb ik cupcakevormpjes gebruikt.

9. Zet het bakblik in de oven en laat in 25-30 minuten hard worden.

10. Laat de Granola Bar’s minstens twee tot drie uur afkoelen voordat je ze snijdt of de cupcakevormpjes verwijderd.

Een avocadosalade, heerlijk rond een uurtje of 16.00u / 17.00u

Benodigdheden (voor 1 persoon):
1 avocado
1 lente ui
1/2 Spaanse peper
10 blaadjes koriander
klein handje amandelen
sushi azijn
olijfolie
peper
zout

1. Begin met het roosteren van de (geblancheerde) amandelen, dit doe je door een heel (heel) klein beetje olijfolie in een pan te verwarmen en de amandelen ongeveer 3 minuten in de pan te laten liggen. Als de amandelen geroosterd zijn haal je ze uit de pan en leg je ze even op een stukje keukenrol, dit kan het vet opnemen. Besprenkel met peper en zout.

2. Begin daarna met het schoonmaken van de avocado, breek/snij deze in brokken.

3. Snij de lente ui (zowel horizontaal als verticaal, dus zodat je een paar lange stengels krijgt en een paar rondjes).

4. Neem de halve Spaanse peper, haal de zaadjes eruit als pittig niet helemaal je ding is en snij fijn.

5. Mix de avocado met de amandelen, lente ui, Spaanse peper en de 10 blaadjes koriander.

6. Maak van een eetlepel olijfolie een theelepel sushi azijn en wat peper en zout een lekkere dressing en maak de salade hier mee af.

7. Voila! Eet smakelijk!

Het snacken kan natuurlijk ook een stuk makkelijker..

– Koop heerlijke pecannoten, walnoten, amandelen, paranoten ongebrand en ongezout, super gezond! (Let wel op, neem niet meer dan 50 gram per dag, want het is dan misschien wel gezond, ze bevatten wel heel veel calorieën).

– Neem een lekker stukje pure chocola (meer dan 80%), het stilt de trek naar chocola veel sneller en doordat het cacao percentage zo hoog is, is er weinig ruimte meer voor ‘slechte’ dingen zoals melkpoeder en suiker.

– Er is natuurlijk ook niks mis met een appel, een banaan of een ander stuk fruit. Appel met pindakaas schijnt ook een fantastische combinatie te zijn (zowel qua smaak als qua voedingswaarden), maar ik kan het woord pindakaas maar met moeite typen, laat staan dat ik het kan eten!

– Hummus met een lekkere volkorencracker, een appel of rauwkost is ook erg lekker en gezond!

– Dadels en ander gedroogd fruit kunnen je zoete trek ook heel goed stillen! Let wel op dat je niet de hele zak leeg eet, want ook in gedroogd fruit zit veel (natuurlijke) suiker en te veel is ook niet goed voor je!

Heb jij nog tips voor gezonde snacks? Hoe stil jij jouw honger? En heb jij de eerste dag glansrijk overleefd of ben je al de fout in gegaan en heb je dus nog maar één ‘joker-dag’ over?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

35 Reacties

 1. april 23, 2013 / 12:03

  Ziet er allemaal heerlijk uit! Die gezonde appeltaart ga ik zeker maken van de week! :-)

 2. april 23, 2013 / 12:11

  Ja die stukjes appel in de pan zijn heerlijk! En mueslirepen maak ik ook vaak zelf, zo lekker!

 3. april 23, 2013 / 12:23

  Jammyy!! Eens denken wat ik zo ga lunchen..

 4. april 23, 2013 / 12:28

  Ik snack vaak wat hutekase met komkommer en tomaatjes! Heel erg lekker :)

 5. april 23, 2013 / 12:32

  Dat ziet er goed uit, vooral dat ijs en de appeltaart !

 6. april 23, 2013 / 12:38

  Ik had gisteren al een foto geplaatst van mijn lunch op de facebook pagina! Dat recept komt om 3 uur online op mijn blog! Heel lekker en goed vullend (:
  Ga vanavond met courgette;s aan de slag :) nomnom nu al zin aan!

 7. april 23, 2013 / 12:50

  Ziet er echt heerlijk uit allemaal! Morgen ben ik een dagje vrij dus dan ga ik misschien wel die granola bars maken.
  De gezonde snacks die ik heel lekker vind zijn augurken, kleine tomaatjes en olijven. Daar kan ik lekker van snoepen!

 8. april 23, 2013 / 12:52

  Lekker! Goed idee als gezonde snacks. Zelf vind ik stengels bleekselderij met hummus heel lekker, of worteltjes en die in hummus dopen.

 9. april 23, 2013 / 12:54

  Wow ik krijg er spontaan honger van haha
  ziet er allemaal super lekker uit!

 10. Cheryl
  april 23, 2013 / 13:11

  Allemaal lekkere dingen <3! Bij de 'appeltaart' kun je ook eierkoek gebruiken als bodem of gewoon er doorheen.
  Verder eet ik als gezonde tussendoortjes appel met kaneel en maak ik vaak shakes/smoothies met fruit en sojamelk.
  En chocola natuurlijk. Wel lastig om je aan twee stukjes te houden..

 11. april 23, 2013 / 13:15

  Hmm, die appeltaart klinkt goed! Zelf eet ik graag wat worteltjes en stukjes komkommer, ook altijd erg lekker (en super simpel haha)

 12. april 23, 2013 / 13:17

  Heerlijke dingen!

 13. april 23, 2013 / 13:18

  Mmmm ik zou graag een ijsmaker willen hebben!

 14. april 23, 2013 / 13:33

  Die granola bars zien er lekker uit!

 15. april 23, 2013 / 13:49

  Ik heb gisteren niets gesnoept, alleen een paar kroepoekjes bij het diner.. niet heel gezond maar aangezien ik de rest van de dag slechts 2 boterhammen had gegeten dacht ik dat het qua calorieën nog wel kon ;-) vandaag tussendoor zo’n sultana met yoghurt genomen, normaal ben ik heel erg van de rijstwafels maar soms moet je even een pauze inlassen anders is het niet lekker meer.

 16. april 23, 2013 / 14:03

  Ah super healthy, I like!

 17. april 23, 2013 / 14:23

  Het lijkt me allemaal echt heerlijk!

 18. april 23, 2013 / 14:43

  Oehhh appel met kaneel! Lekker. Ik heb nu een bakje fruit met;
  appel
  mineola
  banaan

  ook erg lekker!

 19. april 23, 2013 / 14:56

  Ik hebnet even een appeltje gegeten!

 20. april 23, 2013 / 14:59

  goede tips! dat ‘appeltaartje’ ga ik maar eens proberen!

 21. melanie
  april 23, 2013 / 15:06

  Bakje fruit met ongezouten noten vind ik altijd lekker! Huttekase met bosbessen en walnoten is ook heerlijk! Verder ben ik dol op hummus dus wortels met hummus doet t ook altijd goed.. en ik maak vaak zelf dingen zoals quinoakoekjes of pruimenrepen als ik zin heb in zoet :-) carina wat is jouw blog? Ik hou van blogs alle leuke blogs zijn welkom ahha bekijk ze iedere dag… Verslavend :-)

 22. april 23, 2013 / 15:23

  Handig artikel voor deze challenge! Het ijs lijkt me erg lekker :)

 23. april 23, 2013 / 15:26

  Wat leuk om eens wat gezonde opties op je blog te lezen. Daar kan ik me helemaal in vinden! Ben de laatste tijd ook veel bezig met gezonde snacks, en denk er aan om een ijsmachine te kopen!

 24. april 23, 2013 / 15:34

  Avocado salade ziet er heerlijk uit!

 25. april 23, 2013 / 17:01

  Dat ijs en de appeltaart lijken me heerlijk! De avocado salade trouwens ook!

 26. april 23, 2013 / 18:14

  Die avocado salade ziet er heerlijk uit!

 27. april 23, 2013 / 19:19

  Leuke tips. Bevroren fruit gebruiken gaat net zo makkelijk trouwens! Krijg je zeker een goede dikke smoothie van, ijs wordt het dan natuurlijk niet

 28. Manon
  april 23, 2013 / 19:19

  Lekker! Ik stak net automatisch een koekje in mijn mond bij de thee, nog 1 joker te gaan dus! Wat ik ook vaak doe, is een snelle variatie op jouw appeltaart: gewoon in de magnetron! Paar rozijntjes wellen en erbij, kaneel en klaar… Ik eet ook veel wortels en cherrytomaatjes tussendoor, of paprika met zelfgemaakte hummus! Maar die granola bars wil ik binnenkort ook eens gaan proberen.

 29. april 23, 2013 / 20:25

  Oh dat bananen-kokosijs! Klinkt goehoed!

 30. april 23, 2013 / 21:15

  Dag 1 is weer geslaagd! Wat een super leuke en handige tips hierboven, dat maakt het eten weer lekker variërend. Alleen muesli is echt niet gezond!

 31. april 24, 2013 / 09:17

  Die appelprut heb ik gisteren gemaakt, maar dan snel in de magnetron :) gisteren heb ik wel een zelfgebakken cupcakes gegeten, en wat drop, maar maandag heb ik niet gesnoept :D Maar, aangezien ik dat systeem met 2 jokerdagen al aanhoudt vanaf november/december vorig jaar, vind ik dat ik hier niet heel streng hoef te kijken.. Ik heb tentamens deze week, dus dan ben ik iets milder :P

 32. april 24, 2013 / 11:39

  Als je ijs wil maken zonder ijsmachine is alleen bevroren banaan de perfecte bodem! Met alleen banaan kan je het maken door zo kort mogelijk te blenden, zodat het nog niet ontdooid is… dit gaat ook nog prima als je er bijvoorbeeld kaneel of amandelboter doorheen gooit.

  Wanneer je meer smaakjes wilt kan je het blenden en vervolgens weer invriezen. Als het weer bevroren is opnieuw blenden, maar dan zo kort mogelijk (30-60 sec) zodat het bevroren blijft. Lukt heel goed & is super lekker!!

 33. april 24, 2013 / 15:44

  Kijk dit zijn nog eens heerlijke snacks. :D

 34. april 24, 2013 / 20:45

  Ziet er echt lekker uit! Ik ga zeker een paar van deze recepten een keer maken!