FIT FOR SUMMER: Intensify (April 29 – May 5)

 photo intensify.jpg

We zijn alweer bijna aan onze vijfde week toe! Dat betekent dat we al bijna een maand bezig zijn! Wohoooo! Vier weken geleden begonnen we met cardio, vervolgens gingen we verder met water drinken, buikspieroefeningen en deze week moesten we onze snack-attacks in bedwang houden! Volgende week gaan we weer verder met cardio, maar dan net eventjes iets intenser als je de afgelopen weken gedaan hebt..

We gaan namelijk ons hart NOG harder laten pompen. Hoe we dat gaan doen? Springtouwen, sprinten, intervallen!

Wat het nut hiervan is? Zowel je hart als je longen reageren op de krachtexplosie die intervallen veroorzaken. Hierdoor leert het lichaam zich sneller aan te passen aan de verzuring en het zuurstoftekort dat optreedt tijdens intensieve trainingen. Maar ook een sprintje naar de trein trekken is hierdoor makkelijker. Je hart en longen worden tijdens een sprintje gestimuleerd om efficiënt om te gaan met zuurstofaanvoer. Je spieren zullen door interval steeds minder last van verzuring hebben.

Ik wil niet zeggen dat ik interval verschrikkelijk vind, maar eh.. het komt wel in de buurt. Liever loop ik lange tijd in een comfortabel tempo, maar als je dit te lang doet, doet het niets meer voor je lichaam. Als het lopen comfortabel wordt, betekent dit dat je lichaam minder hard hoeft te werken en als je lichaam niet hard hoeft te werken, zal je lichaam ook niet veranderen.

Daarom is het ook onzin om het aantal calorieën dat je verbrandt af te lezen aan het aantal kilometers of de tijd die je gelopen hebt. Op het moment dat je minder getraind bent, verbrand je veel meer calorieën met 10 kilometer lopen, dan wanneer je ook al makkelijk 20 kilometer kunt lopen en je 10 kilometer met twee vingers in je neus loopt.

Deze week gaan we dus intervallen. Hoe je dat doet mag je zelf weten. Ga jij voor een kwartiertje springtouwen? Of ga je voor een HIIT hardlooptraining van twintig minuten? Of ga je toch voor Fartlek? Of of of, ga jij jouw intervaltraining op een hometrainer doen (dit is aan te raden als je nog geen vijf kilometer hard kunt lopen achter elkaar).

Wat je ook gaat doen, probeer het deze week twee tot drie keer in jouw training iets zwaarder te maken door een interval!

Wat we verder gaan doen? Nou precies waar we mee bezig waren! Drie keer cardio deze week, lekker veel water drinken, drie keer buikspieroefeningen en probeer te eten volgens het 80/20 principe. Dit houdt in dat 80% van wat je eet op een dag gezond is en 20% mag iets minder gezond zijn, dus een kopje koffie, een glas wijn, een stukje taart van een jarige collega of een ijsje op vakantie..

Good luck ladies!

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

14 Reacties

 1. april 27, 2013 / 12:29

  Aaaii en ik ben juist net klaar met de intervallen in mijn trainingsschema ;-) moet de komende week drie trainingen 25 min lopen zonder intervallen, máár ik ga dan net als vandaag de laatste vijf minuten versnellen. Zodat mijn ademhaling e.d. toch nog ff een flinke kick krijgt op het einde.

 2. april 27, 2013 / 12:38

  Ik roep al weken dat ik ga beginnen met intervaltraining. Daar is nog niks van terecht gekomen, tot nu dus denk ik.. ;)

 3. april 27, 2013 / 12:39

  oef springtouwen is altijd zooooo zwaar, wel goed!!

 4. april 27, 2013 / 12:48

  Klinkt goed! Ik hoop dat mijn hersenschudding eindelijk een beetje afzakt en mijn kneuzingen ook, want dan kan ik eindelijk ook weer mee doen! #fitforsummer

 5. april 27, 2013 / 12:54

  Succes meiden!

 6. april 27, 2013 / 13:32

  Na een dramatische week achter de rug te hebben wat betreft de hele challenge (door een lekke band m’n groepslessen niet meer kunnen halen, door de geboorte van m’n nichtje heen en weer geracet van Antwerpen naar Groningen en weer terug waardoor er 2 dagen “verloren” waren en een hoop slaap gemist te hebben, een onverwachtse laatste BBQ van ’t huis (voordat het veranderd in een bouwput), een onverwachtse toelichtingsavond waar ik heen moest (terwijl ik dan zou gaan sporten) en cocktails drinken met vriendinnen).. zal ik er volgende week weer vol goede moed tegen aan gaan!!

 7. april 27, 2013 / 13:56

  Iedereen is goed bezig zeg! Ik heb helaas een week ziek in bed achter de rug dus moet weer helemaal opnieuw beginnen. Maar succes voor jullie allemaal!

 8. april 27, 2013 / 16:52

  Goede stuk achter de deur! Ik ben komende week drie dagen in Londen, maar mijn hardloopschoenen en springtouw gaan mee ;)

 9. april 27, 2013 / 17:11

  oei, dat gaat lastig worden. Ik ga maar eens op zoek naar intervalschema’s. Heeft iemand nog tips??

 10. april 27, 2013 / 19:01

  Haha, je maakt het de challengers wel lastig! Zeker omdat je telkens en dit, en dit, en dit moet doen, maar ik denk wel dat het werkt :) Het moet trouwens ‘dan’ zijn in de zin ‘… maar dan net eventjes iets intenser als je de afgelopen weken gedaan hebt’.

 11. april 27, 2013 / 21:39

  Keep up the good work!

 12. april 28, 2013 / 12:41

  Ik vind drie keer cardio in de week al moeilijk (ivm met veel werken), dus deze challenge wordt voor mij nog moeilijker denk ik.

 13. april 28, 2013 / 22:41

  Deze week moet ik tch ecbt verstek gaan. Mijn conditie is nog niet toe aan dit soort trainingen. Aangezien het eten een drama was ga ik eerst kei hard werken aan een 80/20 principe en zorgen dat ik mijn hardlopen workouts goed voltooi na 2 keer rennen!! ^^

 14. april 28, 2013 / 22:42

  Tch ecbt = echt !!