EUROTRIP: Evening in Bergamo

 photo IMG_3862.jpg

Bergamo is een stad in de buurt van Milaan, in het noorden van Italië in de provincie Lombardije. Ik ben een keer eerder in Bergamo geweest, maar erg veel kan ik me niet van de stad herinneren. Ik was er omdat ik een paar uur later op het vliegtuig zou stappen naar Nederland voor een begrafenis. Ik was dus niet echt in de stemming voor een gezellige middag sightseeing in een – voor mij – nieuwe stad. Toen ik afgelopen woensdagavond samen met Camilla en Roos naar Bergamo ging, was dat voor mij dan ook een compleet nieuwe ervaring.

Bergamo is niet alleen een stad, het is ook een regio. Bratto, waar Hotel Milano ligt, is ook onderdeel van de regio. Bergamo is ongeveer veertig minuten rijden vanaf het hotel. Het is maar een kilometer of dertig, maar je rijdt alleen maar door de bergen en vooral naar beneden. Het is in Bergamo dan ook zo’n zes graden warmer dan in Bratto. Hebben wij – in het voorjaar in ieder geval – geen problemen mee.

 photo IMG_3849.jpg

 photo IMG_3851.jpg

De stad is prachtig. De stad is rijk. Dat zie je aan alles. De gebouwen zijn ontzettend schoon en mooi, de auto’s die op straat rondrijden zijn niet de minste. De stad staat ook op de lijst van UNESCO als werelderfgoed als ik het goed begrepen heb. Als dat niet zo is, dan gaat dat zeer binnenkort gebeuren.

 photo IMG_3857.jpg

Bergamo is opgedeeld in twee gedeelte. Het lager gelegen gedeelte waar de grote winkels zoals Sephora en ZARA zijn en het hoger gelegen gedeelte, waar veel horeca is en wat ‘Citta Alta’ genoemd wordt, de oude stad. De oude stad ligt een paar honderd meter hoger en is vrijwel onbereikbaar per auto. Geen zin om te lopen, er is een treintje waar je voor 80 cent mee naar boven kunt. Leuke ervaring en best fijn als je geen zin hebt in honderdduizend trappen.

 photo IMG_3862.jpg

Als je uitstapt bij he treintje kom je direct bij een cafeetje, hier heb je misschien wel het mooiste uitzicht over de stad. Wij deden er een aperitief en dat was helemaal geen verkeerde beslissing. De naam van het cafeetje is Caffe Della Funicolare (café bij het station), maar zoals ik al zei, het is niet te missen.

 photo IMG_3867.jpg

 photo IMG_3869.jpg

Eten deden wij bij de beste pizzeria van Bergamo, Da Mimmo. Het is een Napolitaanse familie (daar komt de pizza officieel vandaan) en ze gebruiken een speciaal recept. Als je kiest voor de D.O.C. pizza’s dan heb je alleen het beste deeg en het beste beleg. Ik ging voor de pizza met buratta. Wellicht de beste pizza die ik ooit gehad heb. Ik weet dat ik afgelopen dagen een paar keer gezegd heb dat iets dat ik gegeten heb ‘het beste ooit was’. Wellicht zijn mijn smaakpapillen extra gevoelig voor lekker eten, wellicht eet ik echt alleen maar hele lekkere dingen. Maar wat zeker is, Da Mimmo is een hotspot die op je lijstje moet ga je binnenkort richting Bergamo.

 photo IMG_3872.jpg

We sluiten de avond af met een wandeling van de oude stad naar het lager gelegen gedeelte. Naar boven ga je met het treintje, naar beneden ga je – natuurlijk – lopen. Je kunt ook met het treintje, maar naar beneden lopen is niet zo zwaar en een leuke ervaring. Oh en redelijk nodig als je net een pizza op hebt en veel te veel snacks bij je aperitief. Je ziet ook nog eens wat, ik bedoel, dit uitzicht… dat heb je niet overal en zie je niet iedere dag.

Mocht je een keer in de buurt van Bergamo zijn, breng zeker een bezoekje aan de stad. Ben je in de buurt van Bergamo en regent het de hele dag pijpenstelen? Dan is het overdekte winkelcentrum Orio Al Serio wellicht ook een goede optie. Dit is een van de grootste – zo niet het grootste – overdekte winkelcentrum van Europa, je hebt er alles van ZARA en Oysho tot Nike en Apple. Wij hebben er dit keer geen bezoekje aan gebracht (want: geen regen en we hadden Milaan – met heel veel winkels – op het programma), maar we zijn er in het verleden wel geweest. Het winkelcentrum ligt trouwens tegen het vliegveld van Bergamo aan. Prima om te combineren dus.

Ben jij wel eens in Bergamo geweest? Wat vond jij van de stad en heb je nog andere aanraders?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Lisa
  mei 8, 2016 / 17:46

  Vandaag het laatste verblijf geboekt voor mijn roadtrip naar/door Italië met mijn vriend deze zomer. Blogposts als deze zijn dus zeeeer welkom (zoals ik al vaker gecomment heb!) Ga alle tips bewaren, thank you!

 2. Kelly
  mei 8, 2016 / 21:30

  Grappig, wij rijden maandag langs Bergamo! Helaas hebben we dan nog veel kilometers te gaan naar Frankrijk anders waren we er zeker even gestopt. Gelukkig genoeg andere mooie bestemmingen op onze roadtrip. Zo te lezen heb je genoten!

 3. Ilse
  mei 8, 2016 / 22:10

  Ooh, wat fijn. Italië staat nog hoog op mijn lijstje om te bezoeken.

 4. Murèl
  mei 9, 2016 / 21:22

  Het is zo toevallig, ik ben in februari teruggekomen naar Nederland, na 5 maanden voor mijn studie in Bergamo gewoond te hebben. Dus alles wat jij vertelt, ken ik ook. Heel leuk om te lezen. En Da Mimmo is inderdaad het beste restaurant in Bergamo, ik ben er ook vaak geweest, misschien iets te vaak hahah oeps.