Drie Netflix aanraders (april 2020)

Weet je waar ik echt een hele grote hekel aan heb? Een leuke film of serie zoeken op Netflix (of op Videoland, Prime Video of Apple TV). Het is het grootste luxeprobleem dat je je maar kunt bedenken, maar ik heb al zoveel gezien dat ik af en toe het idee heb dat ik ieder streamingplatform heb uitgespeeld. Soms ben ik wel een half uur bezig met het zoeken naar een film of serie en dat half uur van je leven krijg je dus niet meer terug. Ik vind het zo fijn als ik van te voren al weet wat ik wil gaan kijken en ik kan me voorstellen dat ik hierin niet de enige ben. Daarom drie Netflix-aanraders voor jou, die ik jullie uit persoonlijke ervaring kan aanbevelen.


Unorthodox

Deze miniserie over een meisje dat de Satmar gemeenschap in Brooklyn ontvlucht vond ik enorm intrigerend. De Satmar gemeenschap is een groep ultra orthodoxe Joden uit Hongarije die na de Tweede Wereldoorlog zich in Brooklyn hebben gevestigd. Getraumatiseerd door de oorlog hebben ze hele strenge geloofsregels. De mannen dragen hoge hoeden en hebben pijpenkrullen aan weerszijden van hun gezicht (pijes), de vragen dragen lange rokken en dragen een pruik nadat zij (vaak al op jonge leeftijd) getrouwd zijn. Popmuziek en moderne communicatiemiddelen zijn niet OK en de taak van de vrouw is vooral het baren en opvoeden van kinderen en het huishouden. Veel mannen spenderen hun dag met het bestuderen van de Thora.

In New York zijn ze een opvallende verschijning op straat. De New York City Marathon komt door de wijk waar ze wonen (Williamsburg) en het is daar altijd opvallend stil op straat. De mannen en vrouwen op straat doen net alsof ze je niet zien lopen. Ooit zat ik op een (nacht)vlucht naast een vrouw uit de gemeenschap die haar baby op schoot had. De baby vroeg mijn aandacht, maar de vrouw – zo vertelde de dame naast me – mocht niet met mij praten. Het was een vrij aparte gewaarwording.

Anyway, de serie Unorthodox is de verfilming van het gelijknamige boek van Deborah Feldman. Tien jaar geleden ontvluchtte zij de gemeenschap, inmiddels woont ze in Berlijn. Het verhaal is niet exact hetzelfde, maar is voor de serie net iets ‘sneller’ gemaakt. De hoofdrol – Esty – wordt gespeeld door de Israëlische actrice Shira Haas. Het verhaal begint wanneer de negentienjarige Esty de gemeenschap probeert te ontvluchten. Ze vlucht naar Berlijn, de stad die door haar gemeenschap wordt gezien als de stad van al het kwaad. Ik zou het liefst nog veel verder willen uitweiden over het verhaal, maar ik ging er zelf ook redelijk blank in (alleen met de kennis die ik voor de serie al had over de Satmar’s) en dat maakte de serie extra spannend. Ik zou er dus ook gewoon lekker voor gaan zitten. Het zijn maar vier afleveringen van in totaal nog geen drieenhalf uur. Net een hele lange film dus. Zelf kon ik echt niet stoppen totdat de serie was afgelopen.

Rita

Mijn ouders kijken graag naar Deense series. Zelf heb ik me er nog nooit aan gewaagd, omdat ik het liefst gewoon een Engelse serie kijk. Dan hoef ik niet perse de ondertiteling te lezen. Luiheid. Ik weet het. Maar Unorthodox was voor een groot gedeelte in het Jiddisch en daar verstond ik dus ook geen bal van (hoewel het een Germaanse taal is en veel woorden wel te herleiden zijn uit het Duits en zelfs Nederlands, ging het veel te snel om het echt te verstaan zonder ondertiteling) en dat vond ik ook niet erg. Toen mijn vader voor de miljoenste keer zei dat Tuur en ik naar Rita moesten kijken (nadat hij eerst al Borgen aan ons probeerde te slijten), zijn we er dit weekend maar mee begonnen.

En het is écht wel een leuke serie. Zo leuk zelfs dat ik er gisteren – ondanks dat ik om half acht ’s avonds eigenlijk al naar bed wilde omdat ik doodmoe was (waarvan?) – tot half elf heb gekeken.

De serie speelt zich af in een dorpje in Denemarken. Hoofdrolspeelster is Rita, een lerares op een school die een ietwat onorthodoxe manier van lesgeven en opvoeden heeft. Ze heeft drie kinderen, waarvan er eentje nog op school zit. De vader van de kinderen is al lang buiten beeld, maar Rita komt wel aan haar nodige seks-avontuurtjes. Ze is recht voor haar raap en dat is soms kwetsend, maar levert ook mooie situaties op.

Het is irritant dat ik tijdens het kijken niet stiekem met mijn telefoon kan spelen (want dan volg je het verhaal dus totaal niet meer), maar dat zorgt er ook wel weer voor dat ik me eindelijk een keertje op een ding kan focussen, in plaats van dat ik met honderd dingen tegelijk bezig ben.

Once upon a time… in Hollywood

In 2019 bezocht ik slechts een keer de bioscoop, maar na dat ene bezoekje wilde ik het liefst de dag erna weer, om diezelfde film nog een keer te zien. Ik heb het over de film Once upon a time… in Hollywood, van Quentin Tarantino en met in de hoofdrol Margot Robbie, Leonardo DiCaprio en Brad Pitt. Het verhaal is losjes gebaseerd op het verhaal van Shanon Tate en de Charles Manson familie. Daardoor heen loopt het verhaal van de uitgerangeerde acteur (Leonardo DiCaprio) en zijn trouwe stuntman (Brad Pitt). Het is allemaal vrij absurd, zoals we van Tarantino gewend zijn, maar het Hollywoodsprookje komt op sommige momenten ook wel weer ‘echt’ over. Als in: ik kan me heel goed voorstellen dat het er echt zo aan toe ging.

Anyway, het goede nieuws is de film komt op Netflix! Het slechte nieuws, we moeten nog wel een weekje wachten. Op tweede paasdag, maandag 13 april, staat Once Upon a Time… in Hollywood op Netflix. Ik kan niet wachten en plan nu alvast een avondje met Tuur op de bank. Hahahaha, alsof we dat nu moeten plannen.. de komende weken zitten we iedere avond samen op de bank ;-). Maar ik bedoel te zeggen: ik sla alvast een bak ijs en een zak popcorn in, om de bioscoop-experience compleet te maken.

Goed, nu heb ik jullie voorzien van een aantal Netflix-tips, nu hoop ik dat jullie er ook nog wat voor mij hebben. We zitten nu nog midden in Rita, maar ik heb graag iets achter de hand voor het moment dat we hier klaar mee zijn.

Liefs,

Annemerel

 

Delen:

20 Reacties

 1. april 8, 2020 / 12:23

  Bedankt voor de tips! Wij zijn net begonnen met Tiger King, ik weet nog niet echt wat ik ervan moet vinden maar geboeid houdt het me zeker, wat een bizarre wereld! Verder ben ik sinds corona eindelijk begonnen met Drive to Survive en vond het echt mega leuk! En dat terwijl ik echt letterlijk niets met formule 1 had voordat ik het begon met kijken.

 2. Lana
  april 8, 2020 / 12:39

  Ik ben net klaar met The Stanger, echt een hele goede serie, zeker een aanrader!

 3. april 8, 2020 / 12:59

  Super fijne tips weer. Je kunt de audio ook altijd op Engels zetten in het menu. Althans, bij de meeste series :)

 4. Lisette
  april 8, 2020 / 13:01

  Ik vind Springvloed ook een hele goeie serie, alleen hij is wel in het zweeds, dus je moet naar het scherm blijven kijken haha! Verder komt Ocean’s 8 ook binnenkort op Netflix, niet heel veel goeie verhalen over gehoord, maar ik vind de hele Oceans serie wel nice, dus die ga ik ook wel kijken.
  Oeh, en een nieuwe film met Chris Hemsworth, wordt ook wel spannend volgens mij, maar 25 april pas op Netflix.

  Oh ja en guilty pleasure, ik heb laatst alle seizoenen van Costa gebinged. Mega fout, maar wel echt lekker wegkijkvermaak :)

  Veel plezier!

 5. Vera
  april 8, 2020 / 13:58

  Misschien heb je deze al langggg gezien maar oh. Outlander, eerst een beetje sceptisch, maar oei. 4 seizoenen waren zo voorbij! drama, fantasy, romantiek, historisch

  • Marion
   april 9, 2020 / 14:32

   Jaaaa vond ik ook GEWELDIG!!! Dikke aanrader!

 6. Hedwig
  april 8, 2020 / 17:35

  Ik dacht dat ik Unorthodox te ‘weird’ zou vinden, maar na jouw omschrijving ben ik toch wel heel benieuwd! Ik zal het een kans geven.
  Zelf heb ik in de afgelopen twee weken The Good Place (4 seizoenen) gekeken, zeker een aanrader. Grappig en ook ontroerend. Hetzelfde voor de film Dumplin’. Of Murder Mystery, als je even niet wilt nadenken. Ik neig de laatste tijd naar luchtige en vrolijke series of films, de wereld is al donker genoeg momenteel, haha.

 7. Ria
  april 8, 2020 / 18:02

  Als je van Unorthodox houdt moet je Shtisel ook mooi vinden. Over een orthodoxe familie in Jeruzalem, echt heel goed. Heel menselijk en volgens mij waarheidsgetrouw met betrekking tot alle leefregels en eigenaardigheden. Twee seizoenen om van deze mensen te gaan houden.

  • Annemerel
   Auteur
   april 9, 2020 / 10:51

   Jaaa die heb ik nu ook op mijn lijstje staan! Wil die zeker gaan kijken. Al denk ik dat Unorthodox mij nog meer aansprak omdat ik veel plekken herkende (Berlijn en New York), maar wil het toch een kans geven!

   • Ria
    april 9, 2020 / 23:39

    Dat begrijp ik. Zelf heb ik twee jaar in Israël gewoond. Vandaar mijn liefde voor de serie én de taal! Goede oefening voor mijn Hebreeuws..

    Maar als je er niets mee hebt is het toch een mooie menselijke herkenbare serie

 8. Jacky
  april 8, 2020 / 20:06

  Als je een VPN hebt dan moet je echt Shameless bekijken. Er is een Engelse en een Amerikaanse versie, ik heb de Amerikaanse gezien en die is echt GEWELDIG! Er staan nu 9 seizoenen op Netflix en seizoen 10 komt in juli, dus jullie kunnen even vooruit.
  Ook leuk maar ook alleen met een VPN: Schitts Creek.

  • Annemerel
   Auteur
   april 9, 2020 / 10:52

   Ik heb helaas geen VPN waar ik buitenlandse Netflix mee kan kijken (ik kan er bijvoorbeeld wel de NOS mee kijken als ik in het buitenland ben, maar Netflix blokkeert hij helaas). Welke VPN gebruik jij?

   • Jacky
    april 10, 2020 / 18:30

    Ik heb NordVPN, geen probleem met Netflix, en ook niet heel duur.

 9. Kim
  april 9, 2020 / 08:47

  Jaa Rita vond ik ook echt een leuke serie, maar ik moest inderdaad ook elke keer terugspoelen als ik weer eens op mijn telefoon aan het kijken was 😅 Ik heb laatst ook alle 12 seizoenen van the Big Bang Theory gezien op Netflix, dat vind ik ook wel een aanrader!

 10. Marije
  april 9, 2020 / 10:41

  O jeetje dat je nog amper Scandinavische series hebt gekeken. Bofkont! The Bridge (oftewel Broen) vond ik steengoed. Echt steengoed. Dus kijken! Verder zijn de verfilmingen van de boeken van Jussi Adler-Olsen ook erg goed. (Op volgorde: Kvinden i Buret, Fasandræberne, Flaskepost fra P en Journal 64). De boeken zijn ook super goed!

 11. april 9, 2020 / 14:13

  Drift away vond ik enorm goed en verder ben ik net klaar met de serie Outlander.. zucht.. zo onwijs goed! Alles wat een serie moet hebben zit hierin. De eerste serie die je noemt wel ik wel echt gaan kijken, hij staat al in onze lijst.

 12. Marion
  april 9, 2020 / 14:34

  Als je de scandi vibe te pakken hebt moet je ook echt op Netflix kijken naar The Restaurant en vooral ook naar State of Happiness. En Echt Echt Echt naar Outlander. Dikke vette aanrader. Die laatste misschien wel zonder Tuur trouwens. :-)

 13. Esmee
  april 9, 2020 / 22:39

  Als je nog een Deense serie wilt kijken is The Bridge echt een aanrader!

  En onlangs heb ik de mini-serie When They See Us gekeken. Was er heel erg van onder de indruk, heel heftig maar zo mooi neergezet!

 14. Mv
  april 9, 2020 / 23:36

  The Missing.

 15. Bianca
  april 10, 2020 / 07:49

  Ik heb hem ook gekeken, nadat jij het erover had in je vlog, wat een goede serie!
  Verder kijken wij ook juist het liefst Scandinavische series, die zijn gewoon echt heel goed.
  We hebben er al zoveel gekeken dat we nu al een aantal worden verstaan hahaha.
  Outlander is ook erg mooi inderdaad!