DO: Working from home

In de mail, maar ook in de comments krijg ik de laatste tijd vaak de vraag “Annemerel, hoe doe je dat, thuiswerken?” “Waar haal je de discipline vandaan om daadwerkelijk iets te doen als je thuis werkt?”. Nu zou ik mezelf nog niet bepaald een expert willen noemen, ik werk immers toch ook meestal nog wel één a twee dagen op kantoor en ben pas sinds januari gestopt met mijn “nevenactiviteiten”, maar ik heb wel het idee dat het lekker gaat, dat thuiswerken.. Dus wat dat betreft…

Voordelen
Het fijne van thuiswerken vind ik dat je je tijd precies zo in kunt delen zoals jij wilt. Toen het een paar weken geleden zulk lekker zonnig weer was? Toen stond ik om half zeven op, werkte ik tot een uurtje of twaalf, verplaatste mezelf toen tot een uurtje of 16.00u in de zon en ging daarna nog tot een uurtje of 20.00u door.

Ook werk ik vaak door in het weekend, gewoon op mijn eigen tempo. Ik werk het beste voor de lunch en na het avondeten. Omdat mijn werk redelijk met mijn leven verbonden is, maakt het voor mij niet zo heel erg veel uit wanneer ik werk, als ik maar werk.

Deadline angst
Vroeger, tot ongeveer een half jaar geleden, had ik deadline angst. Ik kon dan niet normaal functioneren voordat ik mijn stuk goed en wel had ingeleverd. Die deadline angst werkte een klein beetje verlammend en dat kwam mijn “prestaties” niet bepaald ten goede. Tegenwoordig denk ik “OK, Annemerel, als je stress hebt of je iets wel op tijd af hebt? Waarom werk je er dan niet gewoon aan? Je kunt wel gaan stressen, maar in die tijd had je ook gewoon kunnen werken.” Ik kan je vertellen, dat helpt.

Zo zat ik tweede paasdag om een uurtje of 21.30u in de auto op weg naar huis van een familiediner. Ik bedacht me dat de deadline voor één van mijn stukken van de nieuwe Metro Mode de volgende dag al zou zijn. Even dacht ik, shit… En als ik dat nou niet red? Uiteindelijk ben ik toen ik thuis kwam met mijn laptop op de bank gekropen en heb ik direct al het beeldmateriaal gezocht en de mailtjes naar de eigenaren van het beeld met de vraag om publicatie toestemming verzonden. Heerlijk. Daarna nog een aflevering The Hills gekeken en toen met een heerlijk rustig gevoel naar bed gegaan, die tekst zou de volgende dag vanzelf wel komen (en dat kwam hij ook).

Als je minder moet, dan kun je meer..
Het helpt bij mij ook heel erg om niet te hoge eisen aan mezelf te stellen. Als je minder moet, dan kun je meer. Echt. Als ik ’s ochtends wakker word en ik voel me extreem lamlendig en gewoon totaal lusteloos, dan doe ik ’s ochtends het hoognodige met mijn laptop in bed en dan verruil ik daarna mijn laptop met een lekker boek. Doordat ik op zaterdag en zondag ook gewoon doorga, vind ik dat ik dan op dinsdagmiddag best wel eens even lekker helemaal niets hoef te doen. Natuurlijk moet je die dagen niet te veel hebben, maar één keer in de maand mag echt wel.

Ritme
Ik begin iedere ochtend met een lijstje. Ik heb een Moleskine “dagagenda” en heb dus voor iedere dag een hele pagina! Heerlijk. Vaak schrijf ik de dag ervoor al dingen bij de volgende dag op, ’s ochtends vul ik dat lijstje meestal aan. Op dat lijstje staat echt alles. Van bepaalde blogposts die ik moet schrijven, tot het halen van avondeten en van administratie-werkzaamheden tot stofzuigen. Zo’n lijstje geeft overzicht en houvast.

Goed eten is belangrijk. Dat je niet op een bepaald tijdstip de deur uit hoeft betekent niet dat je daarom het ontbijt maar gewoon over moet slaan. Ik sta meestal op met een glas water met citroensap en wat vitaminepillen, ga dan aan het werk, en ontbijt een uurtje later. Om 10.00u begint mijn lichaam te smeken om koffie en rond een uurtje of 13.00u is het tijd voor de lunch. Als lunch neem ik het liefst iets van eieren met spinazie en paddenstoelen, omdat ik daar lekker veel energie van krijg. Oh en genoeg drinken natuurlijk.

Iets anders wat niet geheel onbelangrijk is, is dat je niet moet veranderen in een pyjamamonster. Dat is natuurlijk heel verleidelijk, als je de deur toch niet uit hoeft en dat kan ook heus wel eens per week, maar hé je kast hangt toch niet voor niets vol met leuke kleding, trek het aan! Ik heb zelf het gevoel dat ik beter presteer als ik gewoon fris gedoucht en aangekleed achter mijn iMac zit.

“Discipline?”
Thuiswerken vergt enige discipline, maar ik denk dat het voor 90% van de mensen niet te veel gevraagd is. Ik bedoel, je kon vroeger toch ook gewoon studeren? Een van de redenen waarom ik toch iedere ochtend weer de energie vind om vroeg mijn bed uit te gaan en aan het werk te gaan? Ik voel me zoveel beter als ik iets gedaan heb. Dat kun je bullshit vinden, maar het is echt zo. OK, soms denk ik ’s ochtends ook wel eens.. En nu ga ik de hele dag Sex and the City kijken, maar hoe voel je je dan ’s avonds? Ik werk liever overdag en als ik dan ’s avonds een paar afleveringen Sex and the City kijk, dan voelt het ook echt alsof ik het verdiend heb.

Daarbij, ik heb weinig rust als ik weet dat ik nog dingen moet doen. Als ik een deadline binnen een paar dagen heb, dan word ik onrustig. Een tijdje terug was dat gevoel nog veel sterker, toen voelde ik me er serieus gestrest door. Nu kan ik dat wel redelijk van me af zetten. Maar toch, ik maak gewoon liever iets af en dat ik daarna geniet van iets doelloos.

Ik ben ook onwijs dankbaar voor de dingen die ik op dit moment kan doen. OK, toegegeven, het is op dit moment nog niet de meest lucratieve baan. Maar… Het is investeren. En zo lang ik dat zonder al te veel financiële problemen kan blijven doen (en ik vooruitgang blijf zien) ben ik een zeer gelukkig en dankbaar mens. Ik weet dat als ik niets doe, ik ook niet verder kom. Ik heb een doel en ik moet ervoor werken om dat te bereiken. En ik denk dat de grootste inspiratie (/stok achter de deur) is om die “discipline” op te brengen.

Nadelen?
Of er ook nadelen aan thuiswerken kleven? Voor mijn werk zelf is thuiswerken ideaal, ik word niet afgeleid, kan lekker doorgaan… Maar die paar dagen op de redactie bij Girlscene zou ik ook niet compleet willen missen. Dat contact is toch ook wel erg fijn (gezellig). Toch.. Als ik thuis werk krijg ik in dezelfde tijd minstens twee keer zoveel gedaan.

Verder kan ik eigenlijk geen enkel nadeel bedenken. Ja, dat het een onzeker bestaan is als freelancer, maar het ging over thuiswerken hè! En dat onzekere maakt het ook wel weer lekker spannend. Op dit moment zou ik er niet aan moeten denken iedere dag naar hetzelfde kantoor te moeten gaan. Alhoewel, als dat kantoor een redactie van een leuk tijdschrift zou inhouden, dan denk ik toch ook niet dat ik nee zou zeggen hoor!

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

 

Delen:

22 Reacties

 1. april 12, 2012 / 12:25

  Ik vind het ook ontzettend lastig om op mijn vrije dagen thuis aan mijn blog bijv. te werken.. De motivatie is vaak ver te zoeken als het lekker warm is buiten, maar dat moet ook gebeuren natuurlijk. En bloggen is ook een stuk leuker dan bijv. de hele dag thuis maar administratie te moeten doen of iets dergelijks! Alleen zou ik er niet tegen kunnen 7 dagen per week maar thuis te zitten, ik MOET iets uitvoeren met andere mensen, anders trek ik het niet..

 2. april 12, 2012 / 12:38

  ik heb echt nul komma nul discipline, daar moet ik echt iets aan doen (a), maar dit stuk is echt heel handig, ik ga je tips zeker onthouden!

 3. april 12, 2012 / 12:46

  Ik heb vooral moeite met die verleidingen zoals Gossip Girl DVD-boxen in de kast en fijne youtubefilmpjes. Of zo’n goed boek dat op je ligt te wachten, maar toch zou ik ook wel thuis willen werken later want dat zelf inplannen lijkt me wel fijn :)

 4. april 12, 2012 / 12:48

  Ik herken zo veel dingen in je blog! Mijn scriptie MOET af volgende maand en ik heb een beetje last van een tekort aan discipline. Maar je hebt helemaal gelijk dat het zo goed voelt als je dan daadwerkelijk iets hebt gedaan!

 5. april 12, 2012 / 13:25

  Leuk en inspirerend artikel Annemerel!

  Liefs,
  Nadine

 6. april 12, 2012 / 13:28

  Goed verteld!

  Liefs, Mariette

 7. april 12, 2012 / 13:40

  Heb je leuk geschreven. En goed afgewogen de voor- en nadelen!

 8. april 12, 2012 / 14:49

  Heel goed geschreven, ik heb echt alles gelezen terwijl mijn concentratie vaak bij zulke stukken het al begeeft! Ik vind het heel knap dat je die discipline hebt om gewoon te werken, ik zou het echt niet kunnen. Ik moet ook echt een lijstje maken en een deadline stellen want anders komt er niks van.

 9. april 12, 2012 / 14:51

  Leuk artikel! Thuiswerken lijkt mij aan de ene kant ook wel fijn, maar ik zou er echt niet tegen kunnen om hele dagen thuis te zitten.

 10. april 12, 2012 / 16:13

  Reminder dat het hard nodig is om aan het werk te gaan… goed opgeschreven!

 11. april 12, 2012 / 16:28

  Handig.
  En ik heb ook heel erg van als het moet lukt het niet,
  En als het niet hoeft lukt het wel!

 12. Suusje Q.
  april 12, 2012 / 19:02

  Als je tweede paasdag de mailtjes om toestemming voor het beeldmateriaal eruit gooit, wanneer heb je dan antwoord? Niet op tijd lijkt me toch?

  Xx

  • Samarinde
   april 12, 2012 / 20:18

   Zet jij anders eens in je wetboekje dat het geven van steken onder water als je ouder bent dan dertien niet meer gebruikelijk is. Of hanteer het gewoon. Nog beter.

 13. april 12, 2012 / 19:27

  Goed stuk! Mij lijkt thuis werken echt ideaal. Behalve dan dat je wat contact met collega’s mist enzo..

 14. april 12, 2012 / 20:54

  Ik heb normaal 0 discipline, maar ik merk dat structuur mij hierbij helpt! Structuur in alle vormen, bijvoorbeeld doordat ik nu vier dagen in de week naar stage moet en dan aan het einde van de middag nog ff wat doen kan, maar ook structuur als in lijstjes (met tijdsplanning!).

  Ook heb ik gemerkt dat als ik heeeeeeeel graag de nieuwe aflevering van bv Glee wil zien, maar ik moet van mezelf eerst ‘dit of dat’ doen, dat ik nutteloze dingen ga doen, en uiteindelijk Glee niet zie maar ook niet aan het werk ga. Dus dan kijk ik wel eerst Glee, dan ben ik weer rustig! (afhankelijk van het tijdstip, niet om 21.00 ’s avonds nog!)

  • Annemerel
   Auteur
   april 12, 2012 / 21:11

   Dat heb ik ook hoor! Als de nieuwe Gossip Girl er is kan ik die beter gelijk kijken anders ben ik afgeleid totdat ik hem gezien heb!

 15. jantina
  april 12, 2012 / 22:39

  Goed stuk! Het heeft me geholpen om vanavond gelijk aan een rapport te beginnen, in plaats van het uit te stellen naar morgenvroeg. (en me daar dan weer rot over te voelen) Dankjewel Annemerel!

  • Annemerel
   Auteur
   april 13, 2012 / 11:07

   Wat leuk om te horen!!!!

 16. april 13, 2012 / 10:16

  Als ik jou blog lees vind ik het helemaal jammer dat ik geen baan heb waar ik af en toe gewoon lekker thuis kan werken. ;)

 17. april 13, 2012 / 10:58

  Ik moet zeggen dat ik ook veel liever thuis “werk” aka studeer, dan dat ik dat in de universiteitsbibliotheek doe. Het is daar wel veel stiller, maar als ik daar zit bedenk ik me altijd dat het ook wel handig was om dat en dat vak mee te nemen, of een extra koekje omdat ik honger heb.. Het werkt gewoon niet zo goed voor mij. Ik ben alleen al langer bezig met het inpakken van mijn tas en de verdere voorbereiding om te vertrekken dan dat ik aan het SOG’en besteed als ik thuis zit.

 18. april 13, 2012 / 12:03

  Leuk stuk! Thuis werken is niet aan mij besteed, ik keek uit naar het doen van boodschappen! Nu werk ik aan de gracht bij een co-working space, geen standaard kantoor maar toch mensen om me heen en een soort van ritme.

  Herkenbaar dat je jezelf door de weeks wel eens een middagje vrij geeft, dat doe ik ook. Ik werk alleen op zaterdag niet, verder altijd en overal. Ik heb geleerd om mezelf daar af en toe voor te belonen met een vrije dag bij mooi weer, sneeuw en schaats pret.

  Als ik thuiswerk, dan is het vaak ’s avonds laat en ik kan erg goed werken met Gossip Girl op de achtergrond :)