Dit zijn mijn doelen voor 2021

Foto: Jorrit Ooyen

2021 is inmiddels een week oud, vaak begin ik het jaar met goede voornemens, maar in 2021 doen we het anders. In 2021 doen we het gewoon een weekje later. Moet kunnen toch? Geen goede voornemens, wel goede ‘doelen’. Voornemens klinken namelijk veel te vrijblijvend.

Administratie

Vanaf 2012 (het jaar nadat ik me heb ingeschreven bij de Kamer van Koophandel) staat dit op mijn lijst met goede voornemens… mijn administratie dit jaar wel op orde houden. Ieder jaar sneuvelt het plan en ben ik aan het eind van het jaar in de weer met heel veel bonnetjes (en de rest van het jaar kijk ik als een berg tegen de bonnetjes op). Uiteindelijk komt het altijd goed, maar het zweeft eigenlijk altijd wel als een soort van zwaard van Damocles boven mijn hoofd.

Dit jaar ben ik echter hoopvol dat het me gaat lukken om het beter aan te pakken, ik heb namelijk voor het eerst geïnvesteerd in een boekhoudprogramma. Ik deed alles altijd houtje-touwtje met Excel en facturen in Word en bonnetjes gingen in een oranje schoenendoos van Nike. Nu gebruik ik Moneybird en dat werkt tot nu toe erg fijn. Facturen maak je super simpel in het programma, herinneringen verstuur je met een druk op de knop en alles wordt automatisch in een excel-bestand gedropt. Inkomende facturen herkent hij ook direct en bonnetjes kun je met een app-fotograferen en dan worden ze meteen gecategoriseerd. Kind kan de was doen, althans zo lijkt het. Volgend jaar horen jullie of het echt zo fijn werkt en of het me dit jaar eindelijk gelukt is om me wel aan dit goede voornemen te houden.

Energie beter verdelen

Op maandag ben ik vaak super productief. Op dinsdag heb ik (veel) vaker dan gemiddeld migraine. Dat maakte voor mijn zwangerschap nog niet heel veel uit, ik had goede medicatie waarmee ik een aanval de kop in kon drukken, maar nu ik die medicatie niet kan gebruiken merk ik pas hoe afhankelijk ik er eigenlijk van ben. Ik heb het idee dat de migraine-aanvallen samenhangen met het super productief zijn. Als ik in de flow zit vergeet ik vaak te ontspannen. Ik zit met mijn benen over elkaar, hang een beetje naar een kant, knijp mijn billen samen en trek mijn schouders naar mijn oren. Een bezoekje aan het toilet stel ik uit, ik zet vaak nog geen 1000 stappen op een dag en aan regelmatig water drinken doe ik ook niet.

Ik ben me inmiddels (zeer) bewust van dit probleem, dat is een eerste stap. Hoe ik het precies op ga lossen, dat eh… heeft tijd nodig. Maar het lijkt me wel redelijk essentieel dat ik dit ‘probleem’ de baas ga worden, want straks als ik een kindje heb kan ik niet hele dagen met mijn hoofd onder de dekens gaan liggen omdat ik migraine heb (helaas mag je de medicijnen ook niet slikken met borstvoeding).

Een goede moeder worden

Ik stipte het net al eventjes aan, 2021 is het jaar waarin ik (hoogstwaarschijnlijk) moeder zal worden. Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat ik al moeder ben, ook al zit het kindje op dit moment nog in mijn buik. Mijn belangrijkste goede voornemen is dan ook om een goede moeder te worden. Ik heb heel veel respect voor mijn eigen moeder, die er altijd voor mij was (en is!) en zichzelf nooit op de kast liet jagen, hoe tergend irritant ik af en toe ook was. Ik ben heel benieuwd hoe ik als moeder ben. Waarschijnlijk enorm overbezorgd, haha. Ik snap nu ineens waarom ik van mijn ouders niet uit mocht voor mijn zestiende. Mijn kind mag helemaal nooit uit!

Gekheid natuurlijk en vooral: voor latere zorg. Nu eerst maar eens zorgen dat ik dit kindje gezond op de wereld zet en dat ik leer hoe ik een luier verschoon (heb ik nog nooit van mijn leven gedaan! en Tuur ook niet! Help!). Als ik heel eerlijk ben weet ik op dit moment nog helemaal niets van het opvoeden van een kind en er zijn zoveel boeken dat ik even niet zo goed meer weet waar te beginnen. Hoe bereid je je überhaupt voor op het moederschap, of is dat iets dat je gaandeweg vanzelf leert? Ik heb zelf het gevoel dat wanneer het kindje er straks is ik vanzelf wel weet hoe het moet, dat het vanzelf gaat.

Ik vind het dus ook moeilijk om een omschrijving te geven van wat een goede moeder in mijn ogen nu precies is. Maar wat ik wel weet is dat ik er alles aan zal doen om een goede moeder voor onze kleine Ollie te zijn.

Drie doelstellingen voor 2021, lekker overzichtelijk. Moet te doen zijn, toch?

Wat zijn jouw goede voornemens/doelen voor dit jaar?

Liefs,

Annemerel

 

Delen:

8 Reacties

 1. Petra
  januari 8, 2021 / 13:23

  Fijne boeken:
  – de melkfabriek van Sofie vd Enk
  – Baby in een droomritme (slapen wordt een ding)
  – mom, you got this van de huismuts

  Kan je even vooruit ;)

  • Laura
   januari 8, 2021 / 21:14

   Ja deze boeken vind ik ook heel fijn! En verder, naast het aanhoren van alle adviezen die je gaat krijgen, vooral veel naar je eigen gevoel luisteren :)

 2. januari 8, 2021 / 16:09

  Wat een mooie doelen! :) En dat verschonen van een luier en opvoeden groei je denk ik ook in. Mijn doel is voornamelijk om dit jaar meer naar buiten te gaan en meer tijd vrij te maken voor dat wat ik leuk vind om te doen.

 3. Marije
  januari 8, 2021 / 16:34

  Uit zeer recente eigen ervaring ( een ukkie sinds 21 september) kan ik vertellen dat een luier verschonen peanuts is. Ook ik had meer boeken moeten lezen dacht ik, maar geloof me vertrouw op je gevoel en google niet teveel. En vraag anderen naar hun ervaringen en kijk daarvan wat jullie kunnen gebruiken.
  Komt helemaal goed!

 4. januari 8, 2021 / 18:42

  Mooie doelen! Energie beter verdelen is voor mij ook een puntje van aandacht. Je wordt vast een hele goede moeder!

 5. januari 12, 2021 / 21:56

  Wat die maandag betreft: zoek eens op ‘hyperfocus’. Ik herken het. Hard werken, helemaal ‘in the flow’ zijn, alles gaat hard en superproductief. Ik weet dat ik dan eigenlijk in hyperfocus ben. Het punt is dat ik een beetje verwacht dat ik de volgende dag opnieuw in die hyperfocus ben (want wel lekker productief!). Zo’n hyperfocus is echter behoorlijk vermoeiend. Vroeger nam ik dat erbij, maar het werd vervelend. Een beetje zoals je dinsdag. Dus nu zet ik een ‘klokje’ en beperk het of schakel pauzes in. Het klokje moet ik echt zetten,want ik ben dikwijls zo aandachtig dat ik ook weinig tijdbesef heb. Het werk gaat vanzelf.
  Dus doseren is voor mij een oplossing. Dan ben ik op ‘dinsdag’ (bij mij is het overigens woensdag) ook minder ontgoocheld omdat het plots helemaal niet meer zo hard loopt als ervoor.

  Succes !

  • Annemerel
   Auteur
   januari 14, 2021 / 13:05

   Jaaa die maandag is inderdaad een soort van ‘hyperfocus maandag’. Dat klokje zetten is echt een goed idee. Ik hou ook van die hyperfocus, na afloop voel ik me zo voldaan. Maar de dag er na, not good.

 6. Malin
  januari 13, 2021 / 20:51

  ‘Ik heb zelf het gevoel dat wanneer het kindje er straks is ik vanzelf wel weet hoe het moet, dat het vanzelf gaat.’

  Denk ik (moeder van 2) ook ;-) Plus, als het goed gaat, heeft Ollie de eerste maanden niet veel meer nodig dan eten, een lekker slaapplekje en vooral jullie armen om zich heen (heel veel). En verder wat Marije hierboven ook al zegt: vertrouw op jullie gevoel!