DIARY: WEEK 1 (2020)

HAPPY NEW YEAR! Ik ben de eerste week van 2020 erg relaxt begonnen. Geen blogs, geen vlogs. Wel heel veel hardloopkilometers én veel ontspanning. Tijd voor een nieuw jaar, ik heb er zin in.

Maandag, toen het nog 2019 was, togen Tuur en ik richting Noord-Holland. Het leek ons een leuk idee om het parcours van de Halve van Egmond te verkennen. We staan dit weekend aan de start en waren benieuwd wat ons te wachten zou staan. Niet omdat we toptijden hopen te lopen, maar gewoon omdat we de tijd hadden en hardlopen in mooie natuur een van onze favoriete bezigheden is.

Dat was het dit keer ook, tot een kilometer of elf, daarna draaiden we het strand op en hadden we zeven kilometer de wind recht in ons gezicht. Egmond-kenners denken nu misschien, je gaat toch vrijwel direct het strand op? Klopt. Maar wij parkeerden onze auto halverwege het parcours, in plaats van dat we parkeerden in het (drukke) Egmond. We liepen dus eerste het laatste gedeelte en daarna het eerste gedeelte.

Ik vond het parcours prachtig, helaas de ondergrond iets minder. De steentjes in de duinen vond ik erg hard en er zit een bolling het midden van de weg, waardoor je dus een beetje scheef loopt als je niet precies op het midden van de weg loopt. Het strand liep best lekker, maar die tegenwind he… daarna door het mulle zand het duin op ploeteren was ook redelijk heftig. Ik ging door mijn enkel en die plek is de rest van de week (en nog steeds eigenlijk) gevoelig. Ik ben er dus ook nog niet 100% zeker van of ik komende zondag aan de start sta, ik vind het namelijk nogal een risico voor mijn blessure-gevoelige lichaam.

Maar het was een mooie ervaring en ik denk dat wanneer jij geen spaghetti-enkels hebt en niet zo op je voorvoet landt als ik, het een stuk minder ‘gevaarlijk’ is. Ik slaap er nog zes nachtjes over.

Dinsdag werd ik wakker en zag ik dat ik nog precies een marathon moest lopen om mijn doel van 3000 kilometer voor het jaar 2019 niet te halen. De Annemerel pre-Tuur had dit sowieso gedaan. Wellicht niet in een keer, maar ik had waarschijnlijk de hele dag in het teken gezet van hardlopen en had die 42 kilometer in stukjes opgedeeld. De Annemerel van nu denkt echter… ehhh je hebt gisteren al een halve marathon gelopen, je enkel voelt een beetje pijnlijk, 42 kilometer?! Je bent gek. Je traint voor Boston. Het grappige is dat het meerendeel van jullie dacht dat ik écht zo gek was om die 3000 kilometer vol te maken.

Laatste ontbijtje van 2019, speltbrood met scrambled eggs en avocado. We nemen dit gewoon mee naar 2020.

Boston 2020, vanaf 1 januari tel ik af!

Dat ik geen marathon liep betekent niet dat ik helemaal niet gelopen heb op oudejaarsdag, ik ging ’s middags nog wel even naar buiten voor een rustige 7 kilometer door de duinen. Of nou ja, rustig, zelfs in de duinen hoorde ik de vuurwerkknallen. En ook in de duinen was politie aanwezig om het allemaal in de gaten te houden. Hoewel mijn enkel en kuit na Egmond niet heel fris voelden, had ik er tijdens het lopen trouwens geen last van. Wel het zekere voor het onzekere genomen en zoveel mogelijk onverhard gelopen.

Happy new year!!! Geen 20.20 kilometer voor ons, maar 2x 20 minuten. Na die lange duurloop van maandag vond ik dat wel eventjes genoeg. De tweede twintig minuten liepen we 20 seconden per kilometer sneller dan de eerste.

De dagen rond oud & nieuw hebben we ook genoeg genoten van appelbeignets, oliebollen en sneeuwbollen (oliebollen met slagroom van binnen). Mijn vader bakt normaal gesproken oliebollen en appelbeignets voor een heel weeshuis, maar dit keer had hij een ander recept geprobeerd en dat recept was een beetje mislukt. Toen zij we zelf maar naar de bakker gegaan. 22 euro armer stonden we buiten. Maar genoten hebben we zeker.

Oh, je vraagt je misschien af… wat hebben jullie eigenlijk met de jaarwisseling gedaan? Nou, helemaal niks. We hebben vuurwerk gekeken vanaf ons dakterras en zijn daarna lekker ons bed in gedoken. Voor sommigen klinkt dit waarschijnlijk super saai, maar ik word nu eenmaal niet erg enthousiast van Oud & Nieuw en al helemaal niet van Oud & Nieuw feestjes.

Tuur en ik hebben de weg naar het krachthonk ook weer gevonden. Na vier maanden van afwezigheid hebben we onze eerste baby-stapjes weer gezet. Ik squat en deadlift nog niet met de helft van het gewicht dat ik vier maanden geleden deed, maar dat maakt niet uit. Ik had evengoed dagenlang spierpijn. We willen dit weer twee en minstens een keer per week gaan toevoegen aan ons schema.

De eerste twee dagen van 2020 zijn een fijt feit (oh mijn god ik schreef net fijt, I need coffee) met mijn aftelkalender probeer ik mezelf de komende maanden te motiveren richting Boston. Op dit moment heb ik die extra motivatie nog niet nodig, maar er gaat vast een moment komen waarop ik denk… nope. Dat gouden stickertje (waar ik erg gevoelig voor ben), moet me dan toch in de ‘yes-modus’ gaan krijgen.

Vrijdag regende het de hele dag en had ik absoluut geen zin om in beweging te komen, maar uiteindelijk zijn we rond een uurtje of vier toch naar buiten gegaan voor een rondje hardlopen. Het is belachelijk hoe ik daar soms tegenop kan zien en hoeveel ik daar dan van geniet als ik eenmaal aan het lopen ben in de prachtige natuur.

De beelden van de bosbranden in Australië maken me enorm verdrietig, al die natuur, in vlammen op. Het leefgebied van zoveel dieren, maar ook hele dorpen die door de vlammen bedreigd worden. Ik word vooral via Instagram geconfronteerd met die verschrikkelijke beelden en feiten en het lijkt net een nachtmerrie waar je maar niet uit komt. Dat je wakker wordt (even een post over iets anders ziet) en dat je dan weer in slaap valt en de droom gewoon verder gaat waar je gebleven was (weer een post waarvan de tranen bijna – zo niet echt – in je ogen springen). Het doneren van een paar euro lijkt zo nietszeggend in zo’n mega grote ramp, maar niets doen voelt ook niet goed.

Ondertussen heb ik op vrijdag een aantal after-kalenders gemaakt voor verschillende hardloopevenementen. Zelfs de Amsterdam Marathon (nog acht maanden!) heb ik gemaakt. Heb jij een doel voor 2020 waar je graag een kalender voor wil hebben? Misschien maak ik er deze week nog wel een aantal en deel ik die op mijn blog. Laat dus vooral een berichtje achter in de comments als er een specifiek evenement is waar je graag naar aftelt. En ook: waarom is dit evenement zo belangrijk voor je?

Ik heb deze maand eens samenwerking met Hüttenkäse en probeerde het een paar weken geleden voor het eerst. Inmiddels ben ik redelijk verslaafd. Mijn favoriete tussendoortje is een speltcracker met Hüttenkäse, een klein beetje olijfolie en wat peper en zout en… aaaahhh zo lekker.

Ik heb ook de kwarkversie geprobeerd en die is ook lekker, in combinatie met mango en granola bijvoorbeeld. Ik liep zondagochtend een duurloop van 20 kilometer richting Hoek van Holland, waar Tuur aan de start stond voor de Nieuwjaarsloop (5K). Omdat ik in 2020 nog beter met voeding om wil gaan (als in: op tijd eten om goed te kunnen herstellen) had ik dit bakje met een kleine herstelmaaltijd meegenomen.

Zoals ik al zei, Tuur stond aan de start van de 5K nieuwjaarsloop in Hoek van Holland. Het was zijn eerste wedstrijd in negen maanden en ik was een stuk zenuwachtiger dan hij. Ik weet ook niet waarom ik zelfs zenuwachtig word als iemand anders moet lopen en al helemaal als het zo’n relatief onbelangrijke wedstrijd is, maar goed. Ik had kriebels in mijn buik terwijl Tuur gewoon lachend voor de start stond te wachten. Hij werd uiteindelijk derde, wat helemaal geen slecht resultaat is als je je bedenkt wat voor ‘ellende’ er de afgelopen negen maanden allemaal gepasseerd is (blessures en drie keer koorts in de afgelopen twee maanden).

Zondagmiddag plofte ik op de bank, moe maar voldaan. Ik heb in de afgelopen zeven dagen gemiddeld 2618 calorieën verbrandt en dat is redelijk wat. Het aantal kilometers was deze week ook redelijk hoog, maar wat wil je met twee lange(re) duurlopen? Deze week weer iets rustiger aan, zodat ik in Egmond niet al gesloopt aan de start sta. Ik heb er zin in!

Hoop dat jullie ook een fijne jaarwisseling gehad hebben en klaar zijn voor een mooi 2020. Ik ga er in ieder geval iets fijns van proberen te maken. Maar daar lezen jullie later deze week meer over.

Liefs,

Annemerel

Share:

17 Comments

 1. Britt
  januari 6, 2020 / 13:11

  Wat leuk om te lezen!!
  Ik zou graag een aftelkalender zijn van Utrecht op 19 april.
  Dan wil ik mijn tweede marathon lopen onder de 2 uur!
  Ook een aftelkalander van Eindhoven lijkt me fijn omdat ik dan mijn mislukking van afgelopen jaar kan verbeteren (2:24 op de halve)..

  De beste wensen voor Tuur en jou! ?

 2. Roos
  januari 6, 2020 / 13:14

  Hi Annemerel, jij ook een happy new hardloopjaar! Ik heb in 2019 het hardlopen helemaal ontdekt, en dankzij jouw blogs en blogs leer ik daar steeds meer over (en ga ik het nog veel leuker vinden). Ik heb vanochtend 10 kilometer gelopen, in de streeftijd die ik eigenlijk bedoeld had voor Rotterdam. Joepie! Ik lig dus ver voor op schema en dat voelt heel goed! Dank je wel voor alle motivatie en kennis. Ik blijf je graag volgen. Groetjes! Roos

 3. Loraine
  januari 6, 2020 / 15:16

  Hi Annemerel,

  Allereerst de beste wensen voor jou en Tuur! Hopelijk wordt het een mooi, gezond, sportief en liefdevol jaar met een mooie bruiloft in het vooruitzicht (ik hoop dat dit voor mij over een paar dagen al het geval is :)).
  Ik wilde heel graag de aftelkalender van Rotterdam printen, maar er is iets misgegaan met de WeTransfer. Als je deze nog een keer zou willen delen in een blog zou dat echt super zijn:). Het gaat mijn eerste marathon worden en ik hoop hem zonder blessures uit te kunnen lopen.

  Ik vind het heel leuk om in deze trainingsperiode ook jou training rondom Boston te volgen, so keep up the good work :)

  Groetjes,
  Loraine

 4. Hans Koning
  januari 6, 2020 / 15:22

  Leuk idee die aftelkalenders!
  Zou je de link (voor de CPC) nog even online kunnen zetten want via de Instagram link is het me nog niet gelukt om te printen.

 5. Andrea
  januari 6, 2020 / 15:28

  Ja I love aftel lijstje/kalenders… GRAAG. Voor de 1/2 marahton (a.s. maart) van NY en voor de hele marathon in NY (a.s. november) .. de reden hiervan dat deze zo belangrijk zijn voor mij… nou jij bent mijn hardloop idool. Ik ben bij lange niet zo snel als jij bent. Maar dat maakt me niets uit, ik loop. En mijn doel, blessure vrij deze twee evenementen met een dikke glimlach en een hoop mooie herinneringen af te sluiten.

 6. Michelle
  januari 6, 2020 / 15:40

  Gelukkig nieuw jaar!!

  Ik vind het blauwe Adidas jasje je zo leuk staan (een van de eerste foto’s)!!
  En jullie oud & nieuw klinkt heerlijk. Ben zelf ook niet dol op O&N, heb liever wat extra dagen kerst, hihi :)

  Fijn dat de wedstrijd van Tuur goed ging, zal fijn voelen na de blessures en al die dagen ziek zijn!

 7. Fiona
  januari 6, 2020 / 16:02

  Hoi Annemerel,
  Zo gek ik mis je blog toch wel, nu je even vakantie nam. Ik lees het elke dag toch met plezier. Je vlog mis ook wel, maar ik weet niet of je die weer op gaat pakken…ik hoop het wel. Maar ik ben blij dat er weer een blog staat om te lezen. Want elke dag wat lezen is erg leuk en motiverend.

  Ik hoopte vorige keer met alle aftel kalenders dat je er ook 1 zou maken voor Lissabon op 11 oktober. Maar helaas, maar nu je het vraagt wil ik er graag 1 van Lissabon.
  Want dan ga ik mijn 3de marathon lopen (2de in het buitenland), na een zware blessure in 2019 en waar ik nu ook nog steeds rekening moet houden

 8. Debbie
  januari 6, 2020 / 16:42

  Een aftelkalender voor de marathon in Köln op 4 oktober 2020 zou wel heel gaaf zijn (vooral omdat ik totaal onhandig ben met computers en dan plakken, knippen ?) Dit gaat mijn eerste marathon worden en heb er zoooo veel zin !! (Duurt alleen nog effekes ?)

 9. Tamara
  januari 6, 2020 / 17:35

  Hoi Annemerel, jij ook gelukkig nieuw jaar! Ik ben sinds 2019 begonnen met hardlopen en krijg door je blogs/vlogs veel inspiratie, superfijn! Ik wil meedoen met de van dam tot dam loop, die is op 20 september. Zou je daar misschien nog een kalender voor willen maken? Het is mijn eerste wedstrijd die verder gaat dan 10 km en ik ben superbenieuwd hoe het is om hem rond Amsterdam te lopen. Ik heb de aftelkalender voor de CPC al in gebruik, super blij mee thanks!

 10. Christel
  januari 6, 2020 / 19:11

  Hi Annemerel, dit jaar loop ik op 15 maart de Heuvelland marathon, niet voor een snelle tijd want deze telt zo’n 700 hoogtemeters. Deze is zo belangrijk voor mij omdat ik vorig jaar ook ah trainen was.. Echter toen ik me wilde inschrijven was hij al vol. Ik heb toen m’n eerste marathon in Amstelveen gelopen ook mooi maar niet te vergelijken. Heb er zo’n zin in! Heel veel loopplezier dit weekend in Egmond. Laat de tijd los en neem geen risico’s maar geniet van alles!

 11. Ellen
  januari 6, 2020 / 19:52

  Hey Annemerel eerst nog maar even de beste wensen voor 2020 ?het jaar dat je gaat trouwen met Tuurmans hihi wat een prachtig vooruitzicht….geniet van de voorpret….een aftel kalender zou ik ook best graag willen hebben (of ook gewoon maar zelf maken)ik heb twee marathons gepland 1. Rotterdam daar wil ik heel graag nog een keer starten en de medaille ophalen omdat ik daar in 2018 gestart ?‍♀️ben maar helaas de marathon niet heb uitgelopen (verkramping maagstreek wat niet meer weg ging) en 2. Berlijn yeuh en dan hopelijk daar een sub4…..als het allemaal mee zit….? nou we wachten af en wie weet…..groetjes en ik kijk uit naar je vlogs

 12. Monique
  januari 6, 2020 / 20:21

  Hi Annemerel,

  Nog de beste wensen!! Ik sta in april aan de Rotterdamse marathon. Die aftelkalender lijkt mij een hele fijne motivator;)

  Groetjes Monique

 13. Angela
  januari 6, 2020 / 23:19

  Fijn dat je weer terugbent. Ik heb ook zeker je blogs gemist. Hopelijk nu weer dagelijks. Fijn 2020

 14. Tember
  januari 7, 2020 / 07:49

  De beste wensen en heel veel succes weer met je trainingen. Dit is extreem ver vooruit dus ik snap als je je hier niet aan waagt maar ik wil (ik schrijf dit wel met potlood) heel graag de marathon van Valencia lopen in 2020. Dat zou mijn eerste marathon zijn na de geboorte van ons zoontje en voor mezelf ook echt een mooi doel om weer trots (en wat zekerder) te worden op mijn lijf. Het is nog ver weg maar ik ga ervoor!

 15. Kim
  januari 7, 2020 / 09:22

  Hi Annemerel, hoe maak je die aftel-kalenders?
  Want ik vind het een super motiverend idee! :-D

 16. Lisanne
  januari 7, 2020 / 12:51

  Ik loop op 19 april mijn eerste marathon in Enschede. Een aftel kalender hiervoor zou superleuk zijn!

 17. Britta
  januari 7, 2020 / 19:35

  Hoi Annemerel!
  Ik heb me vorige maand ingeschreven voor de halve marathon van Kopenhagen op 13 september :D
  Dat wordt mijn allereerste halve marathon, mijn langste afstand tot nog toe was 10 Miles. Aangezien ik mijzelf niet echt beschouw als een lange afstand loopster wilde ik deze afstand toch maar ineens op een iets meer exotische plek lopen. Dusja, ’t is nog ver weg in tijd maar hopelijk komt het goed. Ik heb het opbouwschema uit jouw eerste boek al in grote lijnen in mijn agenda staan. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? ;-) Moest je hiervoor een aftelkalender maken, zal ik ook eens zoeken naar mooie gouden stickertjes!

  En verder: het allerbeste voor 2020 gewenst. Ik las je blog/boeken al met veel plezier en blijf dat sowieso doen!