DIARY: No university for me this year

Ergens begin april sprak ik super enthousiast over de master waar ik zo goed als zeker voor was toegelaten en die ik dan ook zeer waarschijnlijk vanaf september zou gaan doen. Ik ben nog ongeveer twee maanden verschrikkelijk enthousiast geweest over het vooruitzicht van het doen van de master, maar toen sloeg het ineens om.

Het was halverwege juni en ik had er ineens geen zin meer in. Ik vroeg me af waarom ik ook alweer die master wilde doen? Oja, die andere master, daar moest ik een engels toets voor doen en daar was ik al te laat voor. Oja en ik wilde zo graag een doel hebben. Maar een doel? Dat heb ik toch nu ook al? Ja, maar ik wilde graag een doel waar ik in zou slagen. Goed, dat zal ik even uitleggen.

Tijdens mijn bachelor had ik heus wel eens stress, maar ik wist ook, als ik goed genoeg zou leren dan zou ik het wel halen. In mijn gehele universitaire carrière heb ik slechts twee dingen hoeven herkansen en ook die tentamens heb ik daarna gehaald. Het was eigenlijk gewoon heel simpel, als ik mijn best deed, dan lukte het. En dat miste ik. Kijk, het is ook nu weer niet zo dramatisch dat alles mislukte, maar kijk, die baan bij dat tijdschrift of die (betaalde) baan bij die website had ik ook nog steeds niet gescoord.

Kijk, nu is het natuurlijk helemaal niet verkeerd om dan maar een master te gaan doen, maar dan eigenlijk wel een master waar je iets aan hebt. De master die ik zou gaan doen had alle vakken waar ik tijdens mijn bachelor het slechtst in was en waar ik stiekem ook het minste plezier in had. Ja en dan kun je natuurlijk zeggen dat je er dan juist beter in kunt worden, want dat is natuurlijk ook wel zo, maar als iets je niet zo ligt, dan zal je er nooit nummer één in worden. En als je er dan ook nog eens niet zo heel erg veel plezier in hebt, dan maakt het je al helemaal geen wereldster. (niet dat dat mijn ambitie is, of misschien ook wel? maar jullie begrijpen waar ik op doel, toch?)

Tegelijkertijd met mijn twijfels over m’n master kreeg ik het drukker, met mijn blog, met schrijven en ik had er ook zo veel plezier in. Ik vroeg me eigenlijk af waarom ik in godsnaam die master zou gaan doen. Tegenwoordig kun je natuurlijk nog maar één master voor een beetje normaal bedrag volgen, dus als ik ooit die master waar ik die engels toets voor nodig had nog zou willen doen, dan moest ik al helemaal niet deze master nu gaan doen.

Dus, om een lang verhaal kort te maken, heb ik besloten om dit jaar nog even geen master te gaan volgen. Ik sta na heel erg veel wikken en wegen geheel achter mijn keuze, evenals m’n ouders die vanaf het begin al aangaven te denken dat dit niet helemaal de master voor mij was. En wat ik volgend jaar ga doen? Dat zien we volgend jaar wel. Wie weet waar ik over een jaar ben? Ik niet in ieder geval.

Wat gaan jullie dit college-schooljaar doen?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

36 Reacties

 1. Marjon
  september 2, 2011 / 12:12

  Je bent nog jong en je kunt alsnog volgend jaar weer gaan studeren. Voor dit jaar, denk ik dat het helemaal goed komt en ik geniet nog iedere dag van je blog.

  Dit jaar begin ik aan VWO 6. Mijn doel is natuurlijk slagen en daarna hoop ik eindelijk te gaan studeren, want ik ben dit Middelbare-school-gedoe wel aardig zat.

 2. september 2, 2011 / 12:29

  Do what you gotta do, babe. You’ll be succesful in any endeavor.

 3. september 2, 2011 / 12:31

  Ik ga het laatste jaartje in van mijn bachelor Nederlandse taal & cultuur, hello scriptiestress! Maar inderdaad goed dat je hebt besloten om het niet te doen! Ik wil hierna heel graag de master Journalisitiek gaan doen, maar als ik daar niet voor toegelaten word weet ik het gewoon echt niet, dat is wat ik wil!
  Succes met alles! :)

 4. Josianne
  september 2, 2011 / 12:52

  wow, dat is toch een behoorlijk moeilijke keuze. Maar ik ben het met je eens dat je niet iets moet gaan doen waar je niet achter staat. Maar nu is mijn vraag (ik ben verder niet nieuwsgierig hoor!): wat ga je wel doen? Hetzelfde als afgelopen jaar?

 5. lindab
  september 2, 2011 / 13:18

  Knap van je dat je keuze nu gemaakt heb! heb zelf een aantal jaar geleden in een zelfde soort dilemma gezeten en uiteindelijk moet je doen wat je gevoel je ingeeft! Ik ben inmiddels al een paar jaar klaar met mijn HBO en ben aan het werk…geen college jaar voor mij dus

 6. september 2, 2011 / 13:22

  Ik ga net als Marlies hierboven, beginnen aan mijn laatste bachelorjaar Nederlandse taal en cultuur en ik hoop dit jaar af te studeren. Daarna wil ik de educatieve master voor NTC gaan doen en daarna zie ik wel verder :) xx.

 7. tine
  september 2, 2011 / 13:50

  Ik start in mijn tweede jaar bachelor logopedie :) Als ik mijn herexamens haal tenminste..

 8. september 2, 2011 / 13:54

  Wel goed van je dat je deze keuze hebt gedaan. Natuurlijk is opleiding belangrijk, maar je hart volgen is altijd het allerbelangrijkst.
  Je komt er wel, tijd zat!

  x
  Lovely By Lucy

 9. september 2, 2011 / 14:16

  Volgens mij is het ook wel lekker om een tijdje een pauze te hebben, toch? Studeren is niet alles wat er is. Ik moest dit jaar een bachelor kiezen en heb uiteindelijk gekozen wat ik écht leuk vind en waar ik zelf ook achter sta. Als ik niet kon kiezen had ik het allemaal nog een jaartje uitgesteld. Ik bedoel, je bent maar één keer jong. Afstuderen en werken kan altijd nog! ;)

 10. Marielle
  september 2, 2011 / 14:40

  Goed dat je uiteindelijk tot deze conclusie bent gekomen! Ik begin dit jaar aan mijn eerst jaar fiscale recht en economie, dus ben benieuwd.

 11. Dewi
  september 2, 2011 / 16:00

  Je moet gewoon een fulltime blogster worden :D maar dan betaald. want daar ben jij zoooo goed in.
  Ik ben begonnen met een studie aan het AMFI. Fashion & Design. heel leuk tot nu toe maar t gaat wel zwaar worden. xx

 12. suus
  september 2, 2011 / 16:07

  Goede beslissing, gewoon je hart volgen! Ben wel benieuwd wat je nu dan gaat doen…

 13. Hanna
  september 2, 2011 / 16:16

  Je hebt (denk ik) de goede beslissing genomen! Maar ik zit pas in de 3e middelbare school, dus wat weet ik er nou van…
  xoxo
  P.S. Even een vraagje, puur nieuwsgierig heid: Verdien jij geld met je site? Ik hoor van andere bloggers dat ze geld verdienen door de reclame op de site, maar ik zie op jouw blog geen reclame…

 14. anouk
  september 2, 2011 / 16:31

  jij bent de enige die kan bepalen wat goed voor je is. als je achter deze keuze staat, is dat prima. voor mij ook geen collegezalen meer dit jaar. heb net mijn master afgerond en ben nu aan het werk.

 15. september 2, 2011 / 17:30

  Goede keuze!

  Ik ben zojuist begonnen aan mijn laatste jaar van de studie Communicatie. Vorig jaar begonnen met mijn afstudeerrichting Journalistiek en daar ga ik nu weer mee verder! :)

 16. Fatima
  september 2, 2011 / 17:38

  zoo, universiteit, supergoed!! :D
  Ik ga dit jaar aan mn eerste MBO opleiding beginnen, ik ga schoonheidsspecialiste doen (MBW, management for Beauty and Wellness zoals het ‘officieel’ heet haha) op niveau 4 en daar heb ik superrveel zin in!! Ik begin Dinsdag en ik heb al mn spulletjes al in huis (make-up, maskertjes, handdoeken, kwasten etcetcetc.) dus ik hoop dat het wat is!

 17. september 2, 2011 / 18:00

  Wat een dapper besluit! Het is altijd moeilijk om zulke knopen door te hakken, goed van je dat je deze beslissing hebt gemaakt! Veel succes aankomend jaar, je komt er wel!

 18. september 2, 2011 / 18:22

  Als je twijfelt, niet doen zeggen ze altijd toch!
  Ik denk dat je bij deze dan ook wel de beste keuze voor jezelf hebt gemaakt.

  Ik ben afgelopen week begonnen aan m’n tweede studie; Journalistiek!

 19. september 2, 2011 / 18:36

  Wat een hoop studentes hier!
  Ik ben al een aantal jaren klaar met psychologie en werk komend ‘studiejaar’ dus gewoon nog in de psychiatrie als begeleider. Ben wel van plan om de specialisatie-opleiding voor gezondheidszorgpsycholoog te gaan doen, maar het is afwachten of ik (uit de velen) wordt uitgekozen :)

 20. september 2, 2011 / 19:07

  Ik ben alweer drie jaar studie-af, wat gaat dat snel. Maar studeren kan altijd, dus als het niet nu is dan misschien volgend jaar wel!

 21. september 2, 2011 / 20:36

  Ik ga dit college-/schooljaar werken want ik ben al 7 jaar afgestudeerd :P.

 22. september 2, 2011 / 21:08

  als je erover twijfeld is het idd goed dat je het niet doet, gewoon wachten op de juiste master!

  ik ben dit jaar derdejaars Media&Entertainment Management student. Ik heb nu 2 televisie minors het komende halfjaar en in februari ga ik stage lopen.

 23. roxy
  september 2, 2011 / 22:04

  Dit jaar heb ik een tussenjaar na van m’n vwo geslaagd te zijn. Ik wist altijd zeker dat ik (na een tussenjaar) mode wilde studeren in Arnhem, maar nu zit ik weer over alles te twijfelen. Handig.

 24. Elien
  september 2, 2011 / 22:11

  Ik ben vorig academiejaar afgestudeerd als apotheker (master in de farmaceutische zorg), maar ga nog een master-na-master industriële farmacie bijdoen. :-)
  Ik krijg er geen genoeg van. Hihi.

 25. september 3, 2011 / 00:50

  Dat zijn beslissingen die jij helemaal voor jezelf moet maken en waar niemand mag over oordelen…
  Ik merk wel alle keren dat het onderwijssysteem gelijk echt verschilt van bij ons in België. Als je bij ons in de universiteit studeert heb je sowieso een masterjaar, dat dan gewoon volgt op je al behaalde bachelor. Je kan daarna wel nog een andere master volgen natuurlijk. Als je hogeschool volgt dan behaal je gewoon je bachelor, en wil je nog een master? Dan moet je met een schakelprogramma naar een (aansluitende!) master…
  En ik? Ik ga gewoon door naar mijn tweede jaar grafische in de hogeschool! :)

 26. september 3, 2011 / 00:54

  en oh ja, dat de scholen ook wat voor jou moeten kiezen? Bij ons kan je je bijna altijd inschrijven, er zijn enkel ingangsexamens voor kunstrichtingen. Stel dat ik na mijn grafische opleiding een master in package design wil doen, mag ik daar aan beginnen (mits ik geslaagd ben voor toegansproef, maar dat is die proeven zijn eerder uitzonderlijk bij ons in België). (maar ik mag natuurlijk geen master psychologie doen, het moet was aansluitend zijn natuurlijk ;))
  Ja, ik zou eigenlijk wel eens willen weten hoe dat allemaal gaat als je zo een master wil doen, zijn dat sollicitatiegesprekken? Proeven? … :)

 27. september 3, 2011 / 10:33

  Volg inderdaad je hart.. als dit niet de juiste is zal je daar op een gegeven moment ook achterkomen en dan ga je met tegenzin studeren.
  En wachten kan nooit kwaad!

  Ik studeer dit schooljaar af (hopelijk hehe ) als interieurarchitect maar ga daarna mijn droom volgen. Namelijk fotoacademie doen :)

 28. september 3, 2011 / 13:06

  Ik begrijp het, vooral als je die vakken toch niet heel erg leuk vindt.

  Ik ga mijn tweede jaar in van Literatuurwetenschap :)

 29. Floor
  september 3, 2011 / 16:00

  Je hebt helemaal gelijk, je moet doen waar jij je goed bij voelt!
  Ik begin dit jaar aan mijn 4e jaar geneeskunde, ik heb er super veel zin in.
  Iedereen dacht dat het mij nooit zou lukken maar inmiddels ben ik al aardig in de buurt van mijn co-schappen! zo zie je maar weer :p

 30. september 3, 2011 / 16:01

  Ik denk dat dit een hele verstandige keuze van je is.
  Ik wil dit jaar afstuderen als theaterdocent en daarna zien we ook wel weer verder

 31. september 3, 2011 / 18:31

  Ik kan je twijfels goed begrijpen, zo heb ik ook een aantal jaar gezeten voor ik weer ging studeren. Het leven duurt nog lang en je bent nooit te oud om te leren.

  Ik ben dit jaar begonnen met mijn Post-HBO traject schoolmaatschappelijk werk, tot nu super interessant voor mezelf.

 32. september 3, 2011 / 20:33

  Ik denk dat je de goede keuze hebt gemaakt als ik het zo lees. Als je er geen goed gevoel over hebt moet je het niet doen.

  Ik ga nu naar atheneum 3, niks speciaals eigenlijk. Gewoon weer naar school haha.

 33. Josien
  september 4, 2011 / 14:43

  Haha, lazy! En ondertussen zeker lekker gratis wonen bij je vriend :P

 34. Joëlle
  september 4, 2011 / 16:18

  Dappere keuze om nog even niet te gaan studeren, en ik denk ook wel een verstandige. Je kunt tegenwoordig nu eenmaal eigenlijk geen master meer gaan doen waar je niet echt achter staat, want kies je verkeerd dan moet je voor je tweede master flink gaan betalen en dat geld heeft lang niet iedereen…

  In het buitenland is dit trouwens veel normaler, na je bachelor eerst een paar jaar werken en dan pas een master kiezen – Australië, de VS, enzovoort. Daar valt wel iets voor te zeggen denk ik; dan weet je tenminste écht al of je iets leuk vindt en welke kant je op wilt.

  Heb je trouwens ook al wel eens over stages nagedacht bij tijdschriften of online media? Ik weet dat je vaak ingeschreven moet staan bij een hogeschool of universiteit voor wat er op Mediastages.nl aangeboden wordt, en je zou dan waarschijnlijk tijdelijk moeten stoppen met je werk en hebt veel reistijd naar Amsterdam, maar je doet wel een hoop ervaring en connecties op en misschien kun je zelfs wel blijven plakken. Je zou niet de eerste modeblogger zijn die zo aan een baan bij een tijdschrift komt – kijk maar naar Yara van This chick’s got style.

 35. september 4, 2011 / 16:43

  Altijd je hart volgen ;)!

  Ik heb afgelopen jaar ook een ”tussenjaar” gehad. Ben een jaartje gaan werken. Nu zit ik inmiddels weer op school! Ik zit op het AMFI en doe daar Fashion&Branding (eerstejaars). Ik ben drie dagen naar school geweest en heb nu al BERGEN schoolwerk.

 36. september 4, 2011 / 23:07

  Gelukkig is er geen diploma voor werken!.
  Groet Rinus.