DEAR FRANCIEN: #9

 photo DSC_0127_1.jpg

Dear Francien,

Over 38,5 uur sta je voor de tweede keer aan de start van de 2 Oceans Race. Vorig jaar ging er van alles mis, dit jaar ging je voor je revanche. Finishen binnen de tijd was (en is nog steeds) je doel. Maar hoe goed je in oktober ook begon aan je voorbereiding, ook dit keer ging er weer van alles mis. Ergens in de heuvels van Zuid-Afrika liep je shin splints op en die verdwenen niet meer. Afgelopen maand was het zo erg dat je welgeteld 0 kilometer gerend hebt. Maar vastberaden als je bent, maakte je samen met je team een alternatief cardio-plan en sta je toch nog relatief goed voorbereid aan de start.

Relatief goed voorbereid, niet ideaal voorbereid. En ik denk dan ook zomaar dat je het zaterdag érg zwaar gaat krijgen. Je zou het waarschijnlijk ook al zwaar krijgen als je wél goed getraind was. Want hallo, 56 kilometer, door de heuvels, in het warme Zuid-Afrika?! Dat is voor de meeste gewone stervelingen zoals jij en ik, gewoon een afschuwelijke lijdensweg. Althans, de laatste twintig kilometer. Omdat ik weet dat je het zwaar gaat krijgen, heb ik alvast wat dingen op een rijtje voor je gezet die je kunt doen op het moment dat je het zwaar krijgt. Lees ze goed door, lees ze dan NOG een keer goed door, prent ze in je hoofd en zet ze desnoods in de notities van je telefoon.

Van te voren
– Zorg er voor dat je telefoon volledig is opgeladen. Zet je telefoon op de vliegtuigstand, bellen en sms’en ga je de eerste 30 kilometer toch niet doen, dus die tijd ga je batterij besparen. Het gaat jou niet gebeuren dat halverwege je telefoon uitvalt. Indien mogelijk, zet je muziek op een aparte iPod (een shuffle is ideaal!), dan verbruik je in ieder geval geen batterij met muziek luisteren.

– Drink van te voren ook genoeg water, ga op tijd naar het toilet want een kwartier voor de start is de rij voor de dixies veel te lang en je gaat NIET een kwartier te laat aan je race beginnen omdat je nog naar het toilet moest, die tijd heb je keihard nodig om op tijd binnen te zijn dit keer!

– Eten is ook belangrijk, maar ik heb zo’n vermoeden dat je daar samen met je trainer en Fieke al lang over nagedacht hebt. Probeer de avond voor de race in ieder geval niets nieuws uit, je wil niet dat je die maaltijd tijdens de race terug gaat zien…

Tijdens de wedstrijd (eerste 30 kilometer)
– Begin op een rustig tempo, houd je aan je schema, denk niet… OH WAT VOEL IK ME GOED, laat ik toch maar sneller gaan dan ik aanvankelijk gepland had, dit pakt nooit, maar dan ook nooit goed uit…

– Jij verspilt nog wel eens energie door het publiek aan te moedigen, in plaats van op je eigen race te focussen. Probeer dat deze keer misschien een keer niet te doen. Focus op jezelf, op jouw race en niet op iedereen aan de kant. Je kunt ieder beetje energie dat je hebt later in de wedstrijd goed gebruiken.

Tijdens de wedstrijd (laatste 26 kilometer)
Ik vermoed dat je nu wel aardig gesloopt bent. Goed nieuws, je moet nog 26 kilometer… Dit zou ik doen…

– Act like Beyoncé, doe net alsof je Beyoncé bent en voor een groot publiek aan het optreden bent.

– Focus je niet op de pijn, probeer je te focussen op het rennen. Denk niet aan alle kilometers die je nog moet maken, dat zie je dan wel weer. Blijf in het moment (mindfulness) en ren.

– Probeer de perfecte selfie te maken, dit duurt waarschijnlijk zo lang (perfect rennen op een foto staan is al zwaar, laat staan na 30+ kilometers) dat je zo weer een kilometer af kunt strepen.

– Schrijf een brief in je hoofd, misschien kun je mij weer eens een brief schrijven, de afgelopen weken bleef het akelig stil van jouw kant… Ik vergeef het je, je hebt wel even iets anders aan je hoofd, maar volgende week donderdag ben ik iets minder vergevingsgezind.

– Probeer alle jongens waarmee je ooit gezoend hebt te tellen. Kijk, voor mij is dat HEEL makkelijk, ze zijn namelijk op twee handen te tellen, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat jouw lijst iets langer en spannender is.

– Je loopt deze wedstrijd natuurlijk in de eerste plaats voor jezelf, maar er zijn waarschijnlijk ook mensen aan wie jij je wilt bewijzen. Die jongen die je hart brak, de mensen die zeiden dat je het niet ging halen.. Denk aan hen en LOOP DOOR.

– Hydrate, geniet van het uitzicht, denk aan de finishlijn, denk aan alles dat je na die 56 kilometer gaat eten, kijk naar de renners om je heen, als zij het kunnen kan jij het ook.

Ik denk aan je en weet dat er honderden, misschien wel duizenden mensen zijn die zaterdag aan je denken. You know you can do it. Just do it.

Liefs,
Annemerel

Delen:

15 Reacties

 1. Alissa
  april 2, 2015 / 17:03

  Met deze tips gaat ze het zeker halen! Francien, succes!!

 2. april 2, 2015 / 17:39

  Ik krijg een beetje kippenvel van dit artikel, zo lief dat je deze tips voor haar opschrijft!

 3. Irene
  april 2, 2015 / 17:58

  Mooi artikel met nuttige tips. Vooral ook die van die perfecte selfie is cool

 4. april 2, 2015 / 17:58

  Super lief!

 5. britt
  april 2, 2015 / 18:16

  Leuk!
  Kun je ook niet nog een leuk blogje schrijven met tips voor een eerste marathon met het oog op de Rotterdam marathon volgend weekend ; )

 6. april 2, 2015 / 18:21

  Superlief dat je dit voor haar zo mooi opschrijft!

 7. Merle
  april 2, 2015 / 18:30

  Uhm slecht stukje..sorry..

 8. Ilse
  april 2, 2015 / 18:32

  Handige tips zeg en wat een toffe vriendin ben jij voor Francien! :)

 9. april 2, 2015 / 19:18

  Gaaf… Ik vind het bijzonder knap van Francien. Mooie brief Annemerel!

 10. Femke
  april 2, 2015 / 19:31

  Lief van jou zeg! Ik duim voor d’r!

 11. Danielle
  april 2, 2015 / 19:56

  Voor iedere lange wedstrijd zijn dit super goede tips! (Ik heb er ook wat van geleerd) Leuk stuk en goed dat je dit voor haar doet!

 12. april 3, 2015 / 09:11

  Lief artikel :)
  Succes voor Francien!!

  Love,
  Didem.

 13. april 3, 2015 / 10:25

  Ik vind degene die dit bedacht heeft nog steeds onmogelijk, 56 kilometer, HALLO what where you thinking?! Maar wel heel vet dat ze het gaat doen en ik ben benieuwd! Staat dit ook nog op jouw lijstje of houd je het bij 42 kilometer? ;)

 14. april 5, 2015 / 10:40

  Altijd jezelf afleiden!