CPC DIARY: Ik weet even niet meer wat ik moet doen #15

Toen ik vorige week 22,5 kilometer liep voelde ik dat de dag erna wel een klein beetje, maar het gevoel in mijn knie was eigenlijk niet veel heftiger dan na een run van 8 kilometer. Ik had dan ook niet verwacht dat ik na die 25 kilometer van afgelopen zondag half mank zou lopen. Toen ik gisterochtend de trap af wilde bij mijn ouders wist ik niet hoe ik mijn been in vredesnaam moest buigen.

Na een ontbijttje, een icepack en een ibuprofen ging het gelukkig beter. Voordat je in de hoogste boom springt omdat ik een pijnstiller slik tegen de pijn, dat doe ik niet. De pijn kan me eerlijk gezegd gestolen worden. Daar zou ik mee kunnen leven. Wat wel pijn doet, is het idee dat het niet goed zit in mijn knie en het idee dat dit misschien langer gaat duren dan ik zou willen (theoretisch gezien duurt dit al langer dan ik wilde, want ik had dit überhaupt vanaf het eerste moment al niet willen hebben).

Waarom ik dan toch ibuprofen slik? Omdat ibuprofen een ontstekingsremmende werking heeft en het vocht in mijn knie een teken van ontsteking is. Daarnaast zorgt de ibuprofen natuurlijk ook gewoon voor minder pijn, waardoor je makkelijker loopt, waardoor je niet gaat compenseren, waardoor de kans op andere blessures ook minder groot is.

Over andere blessures gesproken. Mijn zusje controleerde gisteren of mijn bekken nog recht stonden. Ik leerde haar de techniek van mijn fysio (op je rug liggen, bruggetje maken met je knieën elkaar, daarna je benen uit elkaar laten vallen zodat je voetzolen elkaar raken en dan controleren of de heupbotjes even hoog staan) en we kwamen tot de conclusie dat rechts weer twee centimeter hoger staat dan links. Daar ben ik mooi klaar mee want mijn fysio is op wintersport en daar kan ik 6 maart pas weer terecht. Ik weet op dit moment dus even niet zo goed waar ik goed aan doe. Maak ik het probleem erger als ik gewoon doorloop? Als iemand hier het antwoord op weet, let me know! Normaal zou ik mijn fysio een app’je sturen, maar goed, die man heeft ook weleens vakantie verdiend.

Leuker nieuws, toen ik vanmorgen wakker werd zag ik dat ik mijn confirmation form van de NY Half Marathon kon downloaden. Die halve marathon is vandaag al over 19 dagen. Kan me bijna niet voorstellen dat ik over 17 dagen gewoon in New York ben. Ik start in de eerste wave (om half acht ’s ochtends), maar wel in startvak H. Ik weet niet hoeveel startvakken er zijn, maar ik heb zo’n vermoeden dat H ergens vrij achteraan is. Maakt niet uit, in New York ga ik toch niet voor een spectaculaire tijd. Het feit dat het een week na de CPC is, de vele bruggen, het valse plat, het rondje door Central Park (de Alpen van New York) en de vliegreis van 8 uur (twee dagen van te voren) maken het niet echt de ideale situatie voor een persoonlijk record. Maar hé, het is de ervaring die telt.

Ook leuk: toen ik gisteren naar huis fietste zag ik de bekende vlaggen van de CPC al wapperen. Die vlaggen geven me altijd zo’n goed gevoel. Zoals ik eerder al schreef was de CPC mijn allereerste hardloopwedstrijd in 2011. De CPC staat voor mij ook gelijk aan het begin van het voorjaar en die vlaggen zijn daar de voorbode van. Verder word ik eigenlijk altijd enthousiast als ik vlaggen zie hangen van een hardloopwedstrijd die ik ga lopen, als ik in New York, Boston of Amsterdam loop en de marathonvlaggen zie wapperen, krijg ik ook altijd kriebels. Maar in Den Haag gewoon net ietsjes meer.

Voor degene die op 11 maart ook meedoen aan de CPC, hoe gaat het met jullie voorbereiding? En als je niet de CPC loopt, voor welke wedstrijd train jij op dit moment? 

Liefs,
Annemerel

OP 11 MAART LOOP IK VOOR DE ZEVENDE KEER DE HALVE MARATHON TIJDENS DE CPC IN MIJN WOONPLAATS DEN HAAG. IN 2011 WAS DIT DE EERSTE HARDLOOPWEDSTRIJD WAAR IK OOIT AAN DEELNAM. AAN HET BEGIN BEGIN VAN DIT JAAR HAD IK ALLERLEI MOOIE PLANNEN MET TRAININGSSCHEMA’S EN WAANZINNIGE PRESTATIES, MAAR HELAAS GOOIEN VERSCHILLENDE PIJNTJES (RECHTERKNIE, LINKERVOET, ONDERRUG) OP DIT MOMENT EEN BEETJE ROET IN HET ETEN. DE KOMENDE VIER WEKEN BLOG IK DAGELIJKS OVER MIJN WEG NAAR DE CPC, WANT IK HEB NOG NIET OPGEGEVEN.
Delen:

34 Reacties

 1. Rianne
  februari 27, 2018 / 09:35

  Oh nee wat balen dat je zoveel last hebt van je knie!
  Ik hoop dat je fysio er wat aan kan doen, want zo is het niet leuk meer.
  Misschien na de halve van New York echt even rust?

  Het is dat ik de CPC samen met een vriendin loop, dat wordt haar eerste halve, en dat ik jullie graag weer wil zien, want anders was ik niet gegaan..
  mijn knie gaat helaas ook niet beter en ik ben bang dat het nu een lopersknie is.
  Ik doe tijdens de stevensloop nog de 5 km en daarna neem ik even echt rust.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 11:51

   Hi Rianne, heb je goede oefeningen voor je lopersknie? Wat vervelend dat dit zo lang door blijft gaan zeg.

 2. februari 27, 2018 / 09:56

  Wel balen van je knie! Ik hoop dat de Ibruprofen helpt tegen de ontsteking!
  Zelf loop ik voor het eerst de CPC mee de 10km. Het igng heel goed maar ik heb een beetje een hardloopdipje :( ik hoop dat ik de snel uit kom want 10km is voor mij altijd wel een hele afstand (terwijl ik in mei een halve moet lopen).

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 11:50

   Hi Linda, wat vervelend dat je een hardloopdipje hebt. Weet je zelf waar het aan ligt?

   • maart 1, 2018 / 10:12

    Ik ben niet zo goed bestand tegen de kou, dan ligt mijn bed toch een stuk warmer en dan vind ik de lange duurloop niet zo leuk ineens :) Maar gisteren wel weer een stukje wezen rennen en nu wil ik dat graag vasthouden.

 3. Simone
  februari 27, 2018 / 10:03

  Balen zeg dat je weer zo veel last hebt! :( Misschien is het niet wat je wilt horen en ik bedoel het niet betweterig of iets dergelijks. Maar misschien wordt het tijd om je mindset tegenover de races die je gepland hebt staan toch wat aan te passen? Ik begrijp echt heel goed dat je ze graag wilt lopen (ik heb zelf ook ervaren hoe moeilijk het is om echt rust te houden, het gevoel van ‘ik wil zo graag’ is heel moeilijk om te negeren). Maar tegen welke prijs wil je die races lopen? Ik krijg nu een beetje het idee bij je stukjes dat je kosten wat het kost bij de start wil staan. Maar misschien zou het beter zijn om te redeneren vanuit de gedachten wat je moet doen om je lichaam zo snel mogelijk weer optimaal te laten functioneren en vervolgens te kijken of je lichaam die races aan kan op dat moment. Het lijkt me mentaal namelijk ook moeilijk om zo naar die races toe te werken, terwijl je dan elke keer weer tegen moeilijkheden aanloopt. Terwijl als je het omdraait (‘ik ga werken aan mijn herstel’) dan voel je je misschien beter omdat dan elke dag een stapje vooruit is in plaats van die ups en downs.

  Ik bedoel het absoluut niet vervelend en misschien zit ik er helemaal naast hoor! Dit is alleen het idee wat ik krijg als ik je stukjes lees maar ik begrijp heel goed dat dat maar een gedeelte is van de werkelijkheid!!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 11:13

   Hi Simone, snap dat je zo denkt. Dacht er zelf eigenlijk ook zo over, maar ik heb van mijn fysio groen licht gekregen om wel te lopen en pas na de wedstrijden rust te nemen. Het probleem is volgens hem niet ‘gevaarlijk’. Maar ga zeker wel even rustiger aan doen en zal ook zeker niet teleurgesteld zijn als ik tijdens de CPC geen persoonlijk record loop (toegegeven, dat is realistischer). Maar ik loop de CPC sowieso, evenals de halve marathon in New York. En daarna neem ik rust. Als ik nu al twee maanden met een blessure loop die niet erger wordt, kunnen die laatste 19 dagen ook nog wel denk ik.

   • Yvonne
    februari 27, 2018 / 11:24

    Maar vraag dan niet wat wij denken wat je zou moeten doen als je blijkbaar zelf je keuze al hebt gemaakt…
    Wat zou je iemand anders adviseren die in een soortgelijke situatie zit?

    Dat de fysio vorige week zei dat het geen kwaad kan om nu door te lopen, wil niet zeggen dat dit nu nog zo is, en zoals je het beschrijft klinken de klachten mij toch echt als een signaal om even een paar stappen terug te doen, zeker als je dat PR nu toch al niet als hoogst haalbare doel hebt.

    Wellicht je training aanpassen, en een paar keer per week het zwembad induiken (geloof me, dat zou ook het laatste zijn waar ik zin in zou hebben, maar qua belasting zou het je goed kunnen doen).
    Ik hoop dat het wegtrekt de komende dagen, sterkte!

    • Annemerel
     Auteur
     februari 27, 2018 / 11:48

     Nou mijn vraag ging meer over mijn bekken, kun je daar gewoon mee doorlopen of niet? Toen ik vorige week gewoon door mocht lopen stonden mijn bekken recht, nu staan ze scheef.

     Zwemmen kan ik helaas niet doen in verband met een chronische blessure in mijn schouders, daarnaast kan ik dit ook niet met mijn bekkeninstabiliteit.

     • Yvonne
      februari 27, 2018 / 16:02

      Ah zo! Ik dacht meer in z´n algemeen.
      Helaas geen advies van mij, anders dan dat ´rode´pijn Ho betekent, en ´groene´ pijn dat je er nog wel mee door kunt. Aan jou te bepalen in welke categorie het valt :-)

     • Annemerel
      Auteur
      februari 27, 2018 / 18:36

      Thanks haha, ik heb oranje-pijn denk ik :P

   • Simone
    februari 27, 2018 / 13:30

    Oke ja dan begrijp ik het inderdaad beter als je fysio ook zegt dat het geen kwaad kan. Hopelijk wordt het niet erger en trekt je blessure daarna snel weer weg!

    • Annemerel
     Auteur
     februari 27, 2018 / 18:41

     Dankjewel, ik hoop het ook!!

 4. Susan
  februari 27, 2018 / 14:02

  Balen zeg van je knie, maar ik herken het blessureleed voor geplande wedstrijden en toch door willen gaan goed! Ik ga de marathon van rotterdam lopen en liep helemaal op schema richting een PR op de marathon totdat mijn scheenbenen/kuiten roet in het eten gooide. Kun je niet even 1 keer naar een andere fysio of bijvoorbeeld sportmasseur? Ik merkte dat 1 week totale rust en daarna los masseren en dry needling bij mij in ieder geval genoeg verlichting geeft om door te trainen. Wellicht dat ik daarna dan ook even rust moet houden…

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 18:41

   Wat jammer dat je een blessure hebt/had. Dry needling helpt op dit moment niet omdat het niet een kwestie van spier ontspannen is op dit moment.

 5. Lynn
  februari 27, 2018 / 14:27

  Hey Annemerel! Wat balen van je knie!

  In november 2016 kreeg ik last van een lopersknie. Heb zo 2 á 3 weken amper kunnen lopen (knie niet kunnen buigen). Dat komt mede door naar beneden lopen van heuvels (door de zevenheuvelenloop ineens gekregen).

  Toen ik in die tijd last van had heb ik 3/4 x op een dag met de icepak. Rekken en strekken, heel veel kracht oefeningen (bovenbeenspieren sterker maken). En gewoon ruim een maand niet hardgelopen!
  Ook doe ik nu iedere 1,5 maand naar de Sportmasseur en dat helpt enorm goed! Het kan namelijk ook uit je rug en heupen komen.
  En wat je in je blogt schrijft, de ene heup zit hoger dan de andere kant? Misschien heb je een been lengte verschil? daardoor kan ook de pijn uit je heup komen.
  Heb je de juiste hardloopschoenen? Laten opmeten bij een hardloopspeciaalzaak? Weet je of je neutraal loopt of proneerd (naar binnen toe met de enkels en knieen) dat kan er ook nog door komen.
  En ik las dat je naar de podoloog bent geweest (TOP PODOLOOG WESTLAND! zit er zelf ook!). Ga eventjes terug naar Podotherapie. Die zijn er voor je voeten en heupen. Kijk eventjes of je zooltjes goed zijn, of de podoloog je voeten wil losmaken en kijken naar beenlengte verschil?

  Heel veel sterkte! x

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 18:40

   Hi Lynn, thanks voor al je tips. Meeste doe ik inderdaad al. Bekken zijn terugkerend probleem, denk dat ik mijn core gewoon echt beter moet trainen.

  • Rosalie
   februari 27, 2018 / 21:34

   Ik heb een zelfde soort blessure ooit eens opgelopen. Tijdens Egmond bij het naar beneden lopen in de duinen heb ik een behoorlijke blessure aan mijn knieen opgelopen. Ik had al het gevoel dat ik best met harde klappen neer kwam. Toen ik eenmaal uit de pendelbus moest stappen zaten mijn knieën helemaal op slot. Ik heb dagen met een icepack op mijn knieën gezeten. En het heeft weken geduurd voordat ik weer normaal kon hardlopen. Nu train ik heuvels heel bewust en doe bovenbeenversterkende oefeningen.

 6. Lies
  februari 27, 2018 / 14:32

  Doorlopen met n scheef bekken vraagt om problemen……Mijn trainer “verbood” mij vriendelijk geen wedstrijden te lopen voordat ik pijnvrij kon lopen. Want wat schiet je ermee op?
  Sterkte, soms is accepteren de de beste keuze, niet de makkelijkste.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 18:39

   Denk dat iedere fysio hier een eigen visie op heeft. Voor mij heeft doorlopen op dit wel degelijk nut, omdat hardlopen mentaal heel veel voor mij doet.

 7. februari 27, 2018 / 14:33

  Oh nee, jeetje wat erg.
  Ik hoop zo van harte dat je knie binnenkort beter is….
  Sneu voor je zusje.
  Toppie dat jij binnenkort naar NY gaat….

  Beterschap en sterkte Xoxo

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 18:38

   Dankjewel

 8. Shirley
  februari 27, 2018 / 15:01

  Hi, mijn heupen/bekken staan met enige regelmaat scheef en ik laat ze recht zetten door een natuurgeneeskundige d.m.v. regenisis healing. Werkt perfect. Klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Sterkte!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 18:37

   Jaaa het rechtzetten van de bekken is inderdaad niet zo’n probleem, dat is binnen vijf minuten gefixt. Maar laat dat natuurlijk het liefst door mijn eigen fysio doen.

 9. Caressa
  februari 27, 2018 / 15:46

  Haha, dat van die vlaggen heb ik ook! Zag ze gister weer voor het eerst op de Badhuisweg en kreeg meteen kriebels in mijn buik :) Ik hoop dat de pijn de komende dagen gaat zakken. Zal voor je duimen ;)

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 18:37

   Dankjewel! GA je ook lopen?

   • Caressa
    februari 28, 2018 / 13:17

    Yes, ik loop hem ook weer! Ook niet echt een ideale voorbereiding, dus zal een PR ook moeten laten varen ben ik bang.

 10. Thyra
  februari 27, 2018 / 16:31

  Kun je niet even naar een andere fysio voor je bekken? Of een andere bellen of je er mee door kan lopen of niet? Balen dat je zoveel last hebt joh!! Hoop voor je dat het snel beter gaat :)

 11. Mams kim
  februari 27, 2018 / 17:01

  Hoi annemerel, zo u toch even de fyshio praktijk van julien bellen, zitten nog paar goede therapeuten…dan kan je alvast met je bekken aan de gang..ben zelf ook goed geholpen bij de parktijk toen julien op vakantie was…ook scheef bekken..succes en beterschap

  • Annemerel
   Auteur
   februari 27, 2018 / 18:36

   Yes denk dat ik dat morgen inderdaad maar ga doen! Dankjewel !

 12. Paul
  februari 27, 2018 / 20:34

  Hi Annemerel,

  Gewoon doen wat je gevoel zegt, als dat is CPC en NYC lopen dan gewoon doen en genieten.
  Het is vaak sowieso moeilijk te bepalen wat echt wijsheid is met dit soort loopblessures en groen licht van je fysio is er!!

 13. Ilse
  februari 27, 2018 / 20:51

  Ik kan je helaas geen advies geven, hopelijk heb je niet teveel pijn en weet je wat je ondertussen kunt doen.

 14. Rosalie
  februari 27, 2018 / 21:28

  Echt supper naar die blessures van je. Ik snap dat je de wedstrijden heel graag wil lopen, maar persoonlijk adviseer ik anders. Inmiddels zie ik dat je andere lezers en lezeressen je rust adviseren. Bedenk ook dat je door je blessure naar alle waarschijnlijkheid ook minder ontspannen loopt en wellicht ook anders loopt. Hierdoor kan je weer een andere blessure krijgen. Een collega had dat en vervolgens was de tweede blessure nog veel erger dan de eerste. Dus houdt dat goed in de gaten. Je voelt zelf je lichaam het beste aan, dus ik denk dat je zelf het beste kan bepalen hoe ver je kan gaan. Persoonlijk was ik niet zo ver gegaan als jij. Er zijn meer halve marathons dan de CPC. Die van New York is natuurlijk wel heel speciaal. Ik zou persoonlijk tot aan New York rust pakken en die vervolgens lopen.

 15. Marc
  maart 5, 2018 / 20:02

  Last van je knie? Ga bootcampen! Ik heb ruim 10 jaar rondgelopen met een lopersknie, tot ik ging bootcampen, toen was het binnen 3 maanden weg. Toeval? Zou kunnen. Maar het kan verklaard worden door de training van spieren om je knie waardoor de impact op de knie zelf minder wordt.