CPC DIARY: Hardlopen in de kou doe je zo #18

Gisteren ‘leefde’ ik een dag als New York Marathon winnares Shalane Flanagan. Ik zet dat leefde bewust tussen haakjes, want hoewel ik twee keer op een dag trainde, vielen mijn trainingen natuurlijk in het niets bij de trainingen die Shalane doet. Maar goed, dat liet mijn lichaam even niet toe dus deed ik het met 7 kilometer hardlopen en 25 minuten krachttraining met mijn eigen lichaamsgewicht. Naast twee trainingen volgde ik een voedingsschema van Shalane. Komende zondag publiceer ik mijn video en de blog met de bijbehorende recepten, dus dan vertel ik jullie daar meer over. Vandaag wil ik het graag hebben over hardlopen terwijl de ‘Siberische beer’ Nederland in zijn macht lijkt te hebben.

In mijn boek ‘Ik heb geen zin’ schreef ik dat je je tegen kou kunt kleden. Nu heb ik afgelopen dagen meerdere keren moeten horen dat je je tegen dit soort kou dus niet kunt kleden.

Dat moest ik natuurlijk testen. Als je mijn wintersportvlogs weleens gezien hebt weet je dat ik best een koukleum ben. Ik ben heel vaak aan het miepen over mijn handen en ik noem mezelf regelmatig ‘Anne-ik-heb-het-koud-merel’. Maar ik heb het dus nog nooit te koud gehad om hard te lopen.

Toegegeven, het ging gisteren niet zo makkelijk als wanneer de temperatuur een paar graden hoger ligt en wanneer de wind iets minder krachtig is. Maar het gaat om de instelling. Als jij naar buiten gaat met het idee dat je je training precies zo kunt uitvoeren als je zou doen wanneer de temperaturen iets gematigder zijn, ja dan kom je van een koude kermis thuis. Ik liep gisteren 7 kilometer met een pace van 5’25. Als ik dat op een dag met ‘normale’ weersomstandigheden zou lopen zou ik denken, meid, je loopt nog geen deuk in een pakje boter. Maar gisteren was ik heel tevreden.

Ik had het niet echt koud. Het was meer dat de wind me tegen leek te houden, mijn schoenen (wind en waterdicht) als lompe klompen aan mijn voeten leken te zitten en al die lagen kleding mijn bewegingsvrijheid wat leek te beperken. Maar hardlopen was een avontuur. Een leuk avontuur. En van lopen in dit soort lastige condities word je alleen maar sterker, mits je het verstandig aanpakt. Drie tips.

Kleed je warm

Laagjes, laagjes, laagjes. Ik droeg gisteren een dikke winterlegging van Lululemon. Daaroverheen gewatteerde shorts van ODLO om mijn billen warm te houden. Over mijn sportbeha droeg ik een longsleeve (Nike), een winddicht jasje en daaroverheen een gewatteerde bodywarmer (beiden ODLO). Om mijn nek en de onderkant van mijn gezicht droeg ik een lekkere col (Nike) en om mijn oren droeg ik een haarband (ODLO). Aan mijn voeten zaten warme en wat langere sokken (Nike) en ik droeg de Nike Zoom Structure Flash Editie, omdat ik in schoenen met flyknit nog weleens koude voeten krijg.

Oh en voor deze ene keer droeg ik ook handschoenen (afgelopen zondag droeg ik tijdens mijn duurloop nog geen handschoenen. Mijn handen worden gewoon niet echt koud met hardlopen. Heel vreemd, op wintersport kan ik twee paar handschoenen dragen en nog steeds bevroren vingers hebben, gisteren trok ik halverwege mijn run mijn handschoenen uit, omdat mijn handen zo begonnen te zweten).

Doe een warming-up

Koude spieren raken een stuk sneller geblesseerd dan warme spieren. Het is dan ook aan te raden om binnen alvast iets van een warming-up te doen. Ik ben eerst gaan stretchen en ben daarna de trap een paar keer op en af gerend om lekker warm te worden om mijn hartslag omhoog te brengen en lekker warm te worden. Natuurlijk voelde ik de kou nog wel toen ik naar buiten liep, maar het was zeker te verdragen.

Maak er geen wedstrijd van

Net zoals hele warme temperaturen niet optimaal zijn voor je loopprestaties, zijn ijskoude weersomstandigheden dat ook niet. Maak daar geen big deal van. Hoe lekker het hardlopen gaat hangt voor een groot gedeelte af van jouw perceptie. Als je lage verwachtingen hebt, kan het alleen maar meevallen.

Hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Vertel me, ben jij al naar buiten geweest sinds de ‘Siberische beer’ door het land raast, of ben je het nog van plan? Ben je inmiddels klaar met de kou, of vind je het allemaal wel meevallen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. Robert
  maart 2, 2018 / 09:41

  That’s the spirit!

  Zolang de zon (op je) schijnt blijf ik dit weer geweldig vinden en ga ik zo veel mogelijk actief naar buiten.

 2. Fred
  maart 2, 2018 / 10:02

  Hi Annemerel,
  Tot een maand geleden had ik nog nooit eerder hardgelopen anders dan hard gelopen om de tram te halen; ben dus een absolute beginneling. Ik moet zeggen dat voor het allereerst starten in een barre februarimaand misschien niet het slimste idee is. Loop wel, maar zit ook vaak zo’n 20 km per dag op de hometrainer en heb het “planken” inmiddels tot 2 minuten per keer opgevoerd (heerlijk boven de vloerverwarming?). Kan niet wachten tot het warmer wordt, want ik sta te trappelen om de Mizuno’s weer voor langere stukken aan te trekken; heb er onwijs veel zin in! Dapper dat jij wel steeds gaat, hoor.

 3. maart 2, 2018 / 10:24

  Ik sport sinds ik een hardloopblessure in een warmte cabine van 50 graden. Heerlijk, zeker met dit weer. Daarnaast ben ik het lopen voorzichtig weer aan het opbouwen op de loopband, lijkt me heerlijk om ook weer naar buiten te gaan. Ik vind dit weer prima, alleen mag de wind wel wat minder, maar van de zon geniet ik

 4. Mieke
  maart 2, 2018 / 11:09

  De juiste kleding aan doen is het allerbelangrijkste. Ik woon in Noorwegen en het is hier al vanaf November (ver) onder het vriespunt, en tot nu toe zijn al mijn trainingen gewoon door gegaan. Pas vanaf -15 wordt er overwogen om de training te cancelen. Gisteravond was het -13, maar ook hier is er een frisse wind dus de gevoelstemperatuur was vele malen lager. Toch heb ik het geen seconde koud gehad, wollen sokken, boxer en daaroverheen een lange dunne wollenlegging (allen kari traa) en mijn (aan de voorkant) winddichte hardloopbroek. Op mijn bovenlijf had ik een strak sportshirt met korte mouw van odlo, wollen shirt met lange mouw van kari traa, winddicht sportjasje. Verder een wollen buff, dunne handschoenen en dunne muts. En niet onbelangrijk: asics schoenen die wind&water dicht zijn, met special spijkertjes zodat je goed grip hebt op de ijzige ondergrond.
  Het blijft hier nog zeker een maandje winters, als het niet nog langer duurt. Maar (eind) april ben ik wel echt toe aan het voorjaar :-)

  • Annemerel
   Auteur
   maart 2, 2018 / 12:27

   Wow, dat zal inderdaad flink koud zijn ja. Mijn enige probleem is dat ik echt mega allergisch ben voor wol, ik heb een aantal super mooie longsleeves met wol, maar krijg hier zo de kriebels van dat ik er helaas echt niet in kan lopen.

 5. maart 2, 2018 / 12:08

  Ik ben na maandag niet meer geweest, want ondanks dat in wel een regenjasje heb tegenwoordig is Mn kledingcollectie nog niet zo heel erg ingericht op dit soort temperaturen Haha. En ik was iedere keer zo verkleumd na t fietsen van en naar bijles/station/etc dat ik me er niet toe kon zetten om opnieuw naar buiten te gaan. Vandaag ga ik weer met mn vriend mee, even een oplossing verzinnen voor die stukjes wandelen tussendoor….

 6. Ilse
  maart 2, 2018 / 12:39

  Ik heb gisteren ook gelopen en had helemaal geen last van de kou maar dat viel gistermiddag heel erg mee dus ik heb heerlijk gelopen.

 7. Valerie
  maart 2, 2018 / 14:14

  Yeaahhh dinsdag 22 km en gister 15! Had wat in te halen, was zondag niet geweest. En door!

  Het lastigste? De bank af komen en de deur uit gaan :)

  • Annemerel
   Auteur
   maart 2, 2018 / 14:15

   Wow super goed!!!

 8. Marieke
  maart 2, 2018 / 15:28

  Yeah gebootcampt in -9. Zo K O U D, maar ook zo lekker! Vanavond schaatsen! :-D

 9. maart 3, 2018 / 11:11

  Yes! Wilde eigenlijk woensdag gaan, maar met de sneeuw hardlopen leek me echt niet relaxed. Lange duurloop dus verschoven naar gisteren en dat was heerlijk! Inderdaad wel erg koud en er stond veel wind, maar toch nog op mijn eigen tempo 20 km kunnen lopen. Zo fijn!

 10. maart 3, 2018 / 13:45

  Ik heb woensdag m’n langste duurloop voor de CPC gedaan (18 km) en ook al ging er van alles mis (telefoon viel uit, benzine station was gesloten etc etc) de douche na afloop was de beste ooit en ik heb wel het idee dat ik nu écht klaar ben voor 11 maart. Ik denk niet dat ik naar buiten was gegaan als het niet ‘noodzakelijk’ was (ik denk het niet) maar het gaf wel een mega voldaan gevoel.