BUDGET TALK: Het wordt allemaal anders als je samen bent

Het is alweer even geleden dat ik een budget talk met jullie deed. Het afgelopen half jaar is er een heleboel veranderd, zo ben ik voor het eerst in ruim vier jaar weer in een relatie. En dat verandert de budgettaire zaak zeker. Een ding dat niet veranderd is, mijn hekel aan praten over geld. Terwijl dat juist wel belangrijk is, ik merk dat wanneer ik minder over geld praat, ik mijn zaakjes minder op orde heb. Struisvogelgedrag. Tijd voor een goede update dus.

Kleding
Ik kwam er vorige week achter dat ik sinds juli 2018 geen ‘normale’ kleding meer gekocht had*. Sowieso heb ik in 2018 heel weinig kleding gekocht, de ‘enige’ reden waarom ik in juli 2018 een paar dingen kocht was omdat al mijn kleding me te groot geworden was door al dat #trainenalseentopatleet. Ik had weinig tijd om kleding te kopen, dus stuurde mijn moeder (gewapend met mijn pinpas) de stad in om dingetjes uit te zoeken. Ze heeft haar taak goed volbracht. Een week later stuurde ik mijn zusje met mijn pinpas de stad in om beha’s te kopen, want ook DIE had ik hard nodig op dat moment. Deze winter ontdekte ik juist dat ik een aantal spijkerbroeken in mijn kast had liggen van 10 jaar geleden, die ik nu ineens weer prima pas. Als ooit iemand me nog verteld kleding weg te gooien die ik niet meer pas, verwijs ik ze naar dit verhaal ;-). Ik kan je vertellen, een strakke spijkerbroek zag er 10 jaar geleden niet heel veel anders uit dan anno 2019.

Waar ik wel veel geld aan uit heb gegeven is hardloopkleding en schoenen. Ik zou natuurlijk kunnen zeggen ‘ik heb het nodig want ik sport ook heel veel’, maar eerlijk gezegd had ik wel genoeg hardloopkleding. Ik vond (en vind) het gewoon heel leuk en motiverend om in nieuwe kleding te lopen. Ik vind schoenen het lekkerst lopen als er niet meer dan 600 kilometer op gelopen is (en als je ruim 300 kilometer per maand loopt zit je daar redelijk snel aan). Het is niet dat ik mijn oude kleding niet meer draag, ik heb een jasje uit 2012 (mijn eerste hardloopjasje) dat ik nog steeds regelmatig uit de kast trek en zo heb ik wel meer kledingstukken die ik al een jaar of vijf in mijn kast heb liggen. Ik vind het gewoon leuk om iedere keer weer iets anders aan te trekken.

Eten
Nu ik samen ben maak ik een stuk minder gebruik van de Thuisbezorgd App, maar daar tegenover staat wel dat ik vaker buiten de deur eet, dat is samen gewoon veel gezelliger om te doen. Daarnaast: aan de ene kant is voor twee koken een stuk voordeliger omdat je vaak dezelfde basisingrediënten nodig hebt, aan de andere kant eet mijn wederhelft wel vaak VEEL meer dan ik (heeft ‘ie ook gewoon echt nodig), dus de boodschappen zijn er niet echt voordeliger op geworden. Oh en ik moet ook beduidend meer eten dan een jaar geleden, met trainen verbrandt ik zoveel energie, als ik dat niet genoeg aanvul wil ik de hele dag in bed liggen. Een ding waar we wel op zouden kunnen besparen is koffie, dat drinken we allebei namelijk veel te veel. Van de zomer dronken we gerust 5 Nespresso’s per dag. Nou, dat is dus bij elkaar ruim 4 euro aan koffie. MAAR als ik dan terug denk aan de periode dat ik geen koffiezetapparaat had en ik iedere dag een koffie van ruim 4 euro bij Starbucks haalde, dan valt die 2 euro p.p. nog wel mee. Toch blijft afrekenen bij Nespresso een minder leuke bezigheid.

Tuur en ik hebben sinds kort een en/of rekening waar we onder andere de boodschappen en etentjes mee betalen. Sommigen zeggen ‘oh wat vroeg’, ik denk alleen maar ‘oh wat handig’. Ik hoef me in ieder geval niet meer af te vragen of ik wel genoeg betaal, want we leggen allebei hetzelfde in.

Reisjes
Sinds ik met Tuur ben heb ik een stuk minder persreizen gedaan en ben ik een stuk meer zelf op vakantie geweest. Ik vind het leuker om samen met hem iets te ondernemen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer persreizen wil doen, maar ik kies ze wel een stuk kritischer uit. Het afgelopen half jaar heb ik dus niet heel erg bespaard op reisjes. Kijk, die reisjes naar Málaga en die tripjes met de camper vielen nog wel mee, maar die wintersport. Au. Afgelopen jaren ging ik vrijwel altijd op wintersportpersreis, of ik sliep bij vrienden voor een vriendenprijsje. Nou, ik kan je wel zeggen.. als je dan ineens de volle mep moet betalen voor je wintersport besef je wel ineens hoe verschrikkelijk duur dat is. Maar, het was iedere euro waard en ik heb me er tijdens de vakantie ook totaal niet druk om gemaakt. Dat is belangrijk, denk ik. Net als dat je niet moet denken ‘OMG mijn heupen’ als je een groot stuk taart eet, dat is zonde. Daar moet je van genieten. Bewust.

In 2020 willen Tuur en ik wellicht een iets langere reis gaan maken. Daarvoor zal ik écht moeten sparen. Sparen is iets dat ik al een tijdje niet meer doe. Huur, ziektekostenverzekering, energierekening, boodschappen… er bleef niet heel veel over om te sparen (dit had wellicht ook te maken met het feit dat ik mezelf geen riant salaris uitkeer). Maar daar gaat wel verandering in komen.

Wonen
Ik moet toegeven, ik benijdde vriendinnen die samenwoonde soms wel een beetje. Het splitten van de huur, wow, wat een kosten zou me dat iedere maand schelen. Iedere maand dat grote bedrag overmaken deed best wel een beetje pijn, maar als ik dan weer voor mijn huis stond dacht ik… ja, dit plekje is het zeker waard. Toen ik vorige week mijn huur opzegde deed dat dan ook echt wel een beetje pijn. Maar feit is, Tuur en ik zijn al ruim een half jaar iedere dag samen. Of in ieder geval, de nacht. Het was best wel een luxe dat we twee huizen hadden, maar het geld dat ik nu ga besparen door die torenhoge huur niet iedere maand te hoeven betalen, kan ik gebruiken om te sparen. Wellicht voor mijn inleg bij een hypotheek, voor een nieuw paleisje in Den Haag. Want dat ik nu Den Haag verlaat, dat is tijdelijk. Echt.

Zo, ik heb mijn biecht er weer op zitten. Ik ben op zich best wel lekker bezig, erg veel spontane uitgaven heb ik het afgelopen half jaar niet gedaan. Het meeste geld gaat op aan ‘levensgenieten’. Ik hoop wel dat ik wat meer structuur in mijn financiën aan kan gaan brengen en het bedrag dat ik nu bespaar doordat ik niet meer in mijn eentje de huur hoef te betalen, ook echt ga sparen (in plaats van meteen weer uitgeven aan nieuwe hardloopkleding). To be continued.

Liefs,
Annemerel

*had inderdaad, ik heb namelijk vorige week in de sale een boyfriend jeans van Levi’s gekocht die ik al een tijdje wilde hebben, omdat mijn boyfriend jeans van Levi’s veel te groot geworden was.

Delen:

17 Reacties

 1. Suus
  februari 7, 2019 / 13:57

  Google eens op het principe “Profit first”. Helpt wellicht met je nieuwe doelen ;-)

 2. Bianca
  februari 7, 2019 / 17:34

  Ach wat heet snel, als ik naar je opmerking over de en of rekening kijk. Wij woonden na 3 dagen samen, zijn huis werd na 6 weken opgezegd en die en of rekening was er binnen een maand. Bij ons gaat alles op 1 hoop lekker makkelijk.
  Oja en we zijn ruim 17 jaar samen.

 3. Cindy
  februari 7, 2019 / 17:38

  Levensgenieten is heel belangrijk! Je leeft maar 1 keer.
  En samenwonen lijkt mij super voor de financiën. Woon al heel lang alleen, bevalt prima,
  maar financieel zou samenwonen veel fijner zijn…
  Succes met sparen, benieuwd waar de langere reis naar toe gaat.

 4. Denise
  februari 7, 2019 / 19:57

  Samenwonen omdat het goedkoper is? Lijkt me geen goede basis. Jullie hebben het allebei alleen maar over het geld.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 9, 2019 / 12:03

   Haha je hebt gelijk, samenwonen omdat het goedkoper is is inderdaad geen goede basis. Gelukkig is dat bij ons ook absoluut NIET het geval :)

 5. Roos
  februari 8, 2019 / 04:03

  Dit is zo leuk om te lezen! Bij mij is het namelijk compleet andersom! Mijn relatie van 6,5 jaar is sinds kort uit en ik merk dus dat ik enorm veen geld overhoud! Waar ik eerst amper kon sparen, gaat dat nu als een trein!

 6. Raymond
  februari 8, 2019 / 08:52

  Ik loop ook ongeveer 300km per maand (marathon loper sub 3:10), die nieuwe schoenen kopen is echt killing!

  Na 600km zijn ze (helaas) echt aan vervanging toe. Loop iedere keer in de hardloopwinkel met het idee dat ik er net een week of 2 terug ook liep haha

 7. Denise
  februari 8, 2019 / 10:54

  Ik vind het heel fijn dat je dit bespreekbaar maakt. Ik woon zelf alleen en het is soms best lastig om al je lasten zelf te dragen. Maar inderdaad, als ik in mijn huisje ben voel ik me er zo thuis. Het is misschien niet groot, maar het is wel mijn plek. Het overschrijven van de huur doet zeer, maar zou mijn plekje ook niet willen missen. Doordat je op je budget leert letten, leer je ook wat belangrijke zaken in het leven zijn. Dat vind ik winst. En je af en toe blijven verwennen met wat moois of het nou kleding is of hardloopschoenen, is ook zeker belangrijk!

 8. Sofie
  februari 8, 2019 / 11:31

  Ergens vind ik het wel logisch om samen een rekening te hebben. Ik bedoel, je gaat toch niet samenwonen om vervolgens álle bonnetjes te bewaren en na te rekenen wie, welke euro heeft uitgegeven? =)

 9. Marley
  februari 8, 2019 / 11:50

  Ik kijk voor financiële tips etc. vaak op porterenee.nl

 10. februari 8, 2019 / 12:36

  De beste dingen waar je geld aan uit kunt geven zijn genieten en reizen, wat mij betreft ! Ben trouwens benieuwd over welke langere reis jullie aan het denken zijn ?!

 11. februari 8, 2019 / 13:03

  Misschien een tip voor de koffie: een espresso machine waar je koffiebonen in doet en die je per kopje koffie versgemalen koffie geeft ;) Valt best mee in aankoop + de bonen kosten niet zoveel + is toch nog altijd lekkerder dan die nespresso-koffie (al kan je daar natuurlijk altijd over discussiëren, smaken enzo ;) )
  En tja… snel… jullie zijn nu ook geen pubers, hè. Ik denk dat jullie best wel weten met wat jullie bezig zijn enzo :) Hier waren we al getrouwd na 10 maand. Soms weet je het gewoon :)

  • Eveline
   februari 11, 2019 / 06:46

   .. en beter voor het millieu! :D

 12. An
  februari 8, 2019 / 15:49

  Zo leuk om dit allemaal weer eens te lezen. En wat veranderd in een korte tijd.
  Nu lekker samen het huis aanpakken en genieten.

  En vooral de dingen blijven doen die je nu ook doet. Je leeft maar 1 keer dus geniet van elk moment
  en van elke dag. Soms gaat het een dag minder en dan moet je zo denken morgen weer een nieuwe dag.

 13. An
  februari 8, 2019 / 17:11

  Super leuk en lekker genieten van het samenwonen straks.
  Leuk om ons weer eens mee te nemen met je vlogs! Zeker weer vaker doen.

  En vooral lekker genieten samen. Elke dag is een nieuwe dag en geniet van elk moment.
  Heb je een keer een mindere dag, moet je maar gewoon denken morgen weer een nieuwe dag ;-).

  Ik heb een vraag: jij hebt al meerdere Gramin horloges getest / gehad. Ik wil er misschien ook één.
  Kan jij er één aanraden die op dit moment niet honderden euro’s kost ;-).

 14. An
  februari 8, 2019 / 17:15

  Super leuk en lekker genieten van het samenwonen!

  En ook vooral lekker genieten van de kleinste dingen. ‘
  Elke dag is een nieuwe dag en geniet van elk moment. En maak vooral mooie herinneringen.

  Ik heb een vraag: Jij draagt wel eens vaker een Garmin horloge. Ik wil er misschien ook één.
  Kan jij er misschien één aanraden die niet honderden euro’s kost ;-)