BUDGET TALK: #1

Ik let nu drie weken op mijn geld en vond het wel eens tijd voor een update. Vond jullie reacties op mijn vorige blog zo leuk om te lezen. Er zaten heel veel goede tips tussen. Van onderwerpen waar ik over zou kunnen schrijven tot daadwerkelijke besparingstips. Ik ben de afgelopen weken te druk geweest (vooral in mijn hoofd) om een goed besparingsplan op te stellen, maar tussen neus en lippen door zijn er toch wel een aantal goede gewoontes ingeslopen. Ik deel graag mijn bevindingen van de afgelopen weken.

 • Ik kan best een dagje of twee, drie zonder koffie. Daar word ik echt geen vervelender mens van. Ik dronk voorheen zo’n drie keer koffie per dag en dat is bij elkaar opgeteld toch alweer een euro. Afgelopen maand had ik geen zin om nieuwe koffie te kopen, dus nu ben ik extra zuinig. En ik mis het eigenlijk niet echt.
 • Als je een lekker brood koopt en een bakje hummus heb je voor de hele week lunch. Normaal gesproken maak ik tussen de middag vaak ook iets ‘speciaals’. Aller eerst kost het best wel wat energie om iedere keer te bedenken wat ik ga lunchen en ten tweede kost het ook best wel wat geld om iets ‘bijzonders’ te lunchen. De komende tijd eet ik brood met hummus, want dat vind ik ook daadwerkelijk heel erg lekker.
 • Geen tot weinig alcohol drinken is ook best een voordelige business. Afgelopen donderdag had ik voor het eerst in maanden twee alcoholische ‘versnaperingen’ op een dag en man man man die hakte er in hoor. De zon hielp ook wel mee, maar geloof me, meer had ik echt niet nodig.
 • Het is best leuk om ergens naar uit te kijken. Ik heb een heel mooi cadeautje voor mezelf bedacht voor mijn verjaardag, dat ik kan kopen als ik al mijn verjaardagsgeld (ok, dit klinkt net alsof ik twaalf ben, haha) bij elkaar leg. Ik ben pas over drie weken jarig en het kopen gaat ook pas plaatsvinden over vier weken (wanneer ik in Parijs ben), maar ik tel de nachtjes nu al af.
 • Ik geef makkelijker geld uit met een pinpas dan contant. Vroeger was dat andersom, maar ik loop nu al een tijdje met een briefje van vijftig op zak, maar kan het maar niet uitgeven. Mijn pinpas daarentegen, gaat een stuk makkelijker.
 • Mijn zomerkleding die op dit moment in mijn kast hangt is hartstikke leuk. Ik hoef niet perse op zoek naar iets nieuws, eigenlijk. Toen ik vorige week in Spanje was dacht ik dat ik los zou gaan bij ZARA, maar bij alles dacht ik ‘wat er in mijn kast hangt is minstens zo leuk’. Bij Maje en Sandro dacht ik… ja hartstikke leuk, maar voor die prijs… Als je goed gaat nadenken zijn impulsaankopen een stuk makkelijker te vermijden. Wel kocht ik een sweater bij Pull & Bear, een winkel waar ik eigenlijk nooit binnen was geweest. De trui die ik kocht was €9,99. Voelde ik me stiekem best wel een klein beetje schuldig over, want hoe eerlijk is die trui gemaakt als hij maar een tientje kost? Maar tegelijkertijd ben ik er wel heel erg blij mee en heb ik zo’n gevoel dat dit een trui wordt die ik over drie jaar nog ga dragen.
 • Mijn fiets was een van de beste investeringen van 2017. Ik heb er deze winter niet veel gebruik van gemaakt (ik ben van suiker, wisten jullie dat?) maar nu het zulk lekker weer is doe ik alles op de fiets. Scheelt toch weer benzine.
 • Je huur aan het begin van de maand overmaken in plaats van op het laatste nippertje, daar heb je de hele maand profijt van. Geeft een veel rustiger gevoel dat je weet dat je de komende maand gewoon weer een dak boven je hoofd hebt en de rest van de maand ben je voorzichtiger met geld uitgeven aan zaken als eten.
 • Over eten gesproken, je kunt ook best overleven zonder Thuisbezorgd, ook als je Annemerel heet. De laatste keer dat ik bestelde is 24 maart geweest en sindsdien heb ik niet eens meer gedacht aan ‘ooooh wat lekker zou het zijn’. Als je jezelf gewoon niet de optie geeft hoef je er ook niet over na te denken. Wel zo makkelijk. Wil overigens niet zeggen dat ik NOOIT meer ga bestellen, maar de situatie heeft zich nog niet voorgedaan.

Goed, dat waren ze wel. Mijn bevindingen van deze maand. Ik wil binnenkort een keer een week een kasboekje bij gaan houden en met jullie delen. Leuk idee? En kunnen jullie je vinden in mijn openbaringen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

33 Reacties

 1. april 22, 2018 / 12:14

  Bij mij werkt het zo goed om met een spaarvarken te sparen hahah. Vaak doe ik aan het eind van de week wat nog in m’n portemonnee zit, in m’n spaarpot. Zo heb ik uiteindelijk ook een heel mooi bedrag! Als ik hummus in huis heb, kan ik daar echt geen week mee. Meestal eet ik zo’n bakje in één keer leeg, omdat het zo lekker is (oeps). Knap als jij er wel een week mee kan doen!

  Liefs!

 2. Claudia
  april 22, 2018 / 12:17

  Ik merk dat ik af & toe in een ‘laat het geld maar rollen’ flow zit, en dan geef ik een maand lang heel bewust alleen geld uit aan basic boodschappen en vaste lasten. dan hoef je niet na te denken of je iets wel of niet gaat kopen :-)
  en na die maand is het ‘kopen kopen kopen’ dan weer uit m’n systeem.
  een overzicht van wat je uitgeeft helpt trouwens wel echt heel erg hoor, dus een kasboekje lijkt mij een leuk idee.
  succes!

 3. Harma
  april 22, 2018 / 12:48

  Leuk idee om een kasboekje te delen, sowieso leuk onderwerp om met ons te delen :)

 4. Julia
  april 22, 2018 / 13:04

  Hey! Snelle reactie op je schuldgevoel over Pull&Bear: een hogere prijs van een kledingstuk zegt helaas weinig over hoe eerlijk het gemaakt is. Dat wil niet zeggen dat spotgoedkope kleding eerlijk/duurzaam gemaakt is (dat kost nou eenmaal vaak iets meer), maar wil ook niet zeggen dat dure kleding per se beter is. Zara is bijvoorbeeld al heel vaak negatief in het nieuws geweest rondom arbeidsomstandigheden. Er zijn heel veel websites waar je merken kunt checken. Zelf vind ik Fair Wear (https://www.fairwear.org/ en Rank A Brand https://rankabrand.org/Retailers/Zara) heel fijn.

  • april 23, 2018 / 08:23

   En zelfs al wordt het in sweat shops geproduceerd, dan is het maar de vraag hoe slecht dat is. Ik lees op het moment het boek ‘doing good better’ en dat is echt eyeopening over dit soort dingen. Sweat shops (waar onder, voor ons, erbarmelijke omstandigheden kleding wordt gemaakt) zijn voor mensen in developing countries vaak aantrekkelijke werkplekken, omdat de alternatives nog naarder zijn. Voor dit soort info maar ook andere (zoals: wat is nou een echt goed goed doel?) info met wetenschappelijke onderbouwing is dit boek echt een aanrader, is ook toegankelijk geschreven en niet ontzettend dik.

  • Fleur
   april 23, 2018 / 11:53

   Dit wilde ik ook reageren! Zara en Pull and Bear vallen ook beide onder Inditex (net als stradivarius, Berska, Oysho etc) dus de omstandigheden van hoe de kleding gemaakt wordt zal echt bijna het zelfde zijn. Nou wil ik niet de wereldverbeteraar uithangen, want ik koop zelf ook bij die winkels. Alleen de prijs zegt nu dus niet veel!

 5. april 22, 2018 / 13:38

  Leuk om te lezen! Gewoon lekker klein beginnen en dan uitbreiden naar grote activiteiten :)

 6. april 22, 2018 / 16:01

  Je bent goed bezig! :) Leuk dat je hier nu wat meer artikelen over gaat schrijven.

  Wij hebben thuis een simpel koffiezetapparaat en dan kost het maar €1 voor een heel pak koffie :’) Echt lekkere koffie drinken doe ik dan buiten de deur zodat het speciaal blijft (dus proberen niet te vaak); en de huur overmaken kan toch ook automatisch? Of kan dat bij jou niet? Bij ons gaat het automatisch aan het begin van de maand, kun je het ook niet vergeten.
  Met dit lekkere weer vind ik het lastiger om geld te besparen dan als het kouder is, want: ijsjes, buiten eten ergens, lunchen, biertjes drinken… Haha!

 7. april 22, 2018 / 16:51

  Ja kan me er wel in vinden. Sowieso gaat bij mij de huur altijd de 1e van de maand automatisch eraf. Koffie lust ik niet. Thee kan ik gratis op werk drinken, maar neem mijn eigen Lipton thee mee. Maar goed, drink maar 1 keer thee op een dag, dus dat zijn de kosten niet haha.
  Afhaal/thuisbezorgd doe ik zelden tot nooit. Veels te duur, en vaak ongezond. Heel af en toe bestel ik een NY pizza (denk 2 keer per jaar) en 2 keer per jaar haal ik Chinees af.
  En fietsen scheelt ook ja, fiets ongeveer 2000 km per jaar. Scheelt toch weer benzine. En het geeft ontspanning om naar en van mijn werk te fietsen. Anders ergernis in de auto vanwege drukte en files.
  En met contant geld ben je je inderdaad veel meer bewust van wat je uitgeeft. Het is dat ik liever bij een pinkassa sta (vaak minder lange rijen) dan een gewone, maar anders had ik alles cash betaald.
  Je bent goed bezig!

 8. Marieke
  april 22, 2018 / 18:16

  Jaaa! Leuke update! En lekker bezig zeg!

 9. april 22, 2018 / 19:12

  Haha je opmerking over contant geld vs pinpas is heel herkenbaar. Zo zonde om een briefje van 50 aan te breken!

 10. Esther
  april 22, 2018 / 20:07

  Hoi Annemerel,

  Ik lees jouw blogs altijd. Erg leuk. Ik wil graag reageren op een opmerking in deze blog. Je schrijft: De trui die ik kocht was €9,99. Voelde ik me stiekem best wel een klein beetje schuldig over, want hoe eerlijk is die trui gemaakt als hij maar een tientje kost?

  Een dure/duurdere trui garandeert niet dat die onder goede omstandigheden is gemaakt. Natuurlijk altijd goed om na te denken onder welke omstandigheden je kleding is gemaakt maar daar moet je altijd bij stil staan. Ongeacht de prijs van het artikel.

  • Annemerel
   Auteur
   april 22, 2018 / 20:51

   Begrijp ik, maar pas op het moment dat iets in mijn ogen ‘zo goedkoop’ is, denk ik pas… ja, maar hoe dan?! Natuurlijk moet je je dat eigenlijk bij alles afvragen, maar baby steps.

 11. Ilse
  april 22, 2018 / 20:25

  Leuke update om te lezen! En je bent goed bezig! Ik snap alleen niet hoe je zonder koffie kan, Haha.

  • Annemerel
   Auteur
   april 22, 2018 / 20:49

   Genoeg slapen ;-) hahaha

 12. Marije
  april 22, 2018 / 20:35

  Ik moet ook nodig op rantsoen, dus heb een aantal van je tips ter harte genomen! (Zoals de brood/hummus tip) Verder ga ik vanaf nu geen koffie meer halen, maar zelf meenemen….En het hele “pinnen is makkelijker” herken ik zeker. Ik ga eens proberen alleen contant mee te nemen ipv pinpas.
  Ik heb verder geen tips voor je! Behalve misschien dat ik zelf aan het nadenken ben over het aanschaffen van een koffiezetapparaat (zo eentje met filter enzo, lekker ouderwets) Aanschaf kost een paar tientjes, maar uiteindelijk zullen m’n kopjes koffie goedkoper worden dan m’n huidige cupjes Nespresso!

 13. Marion
  april 22, 2018 / 20:40

  Wat goed dat je dit nog steeds zo top of mind hebt! Inspirerend hoor! Ik verheug me al heel lang op mijn eigen verjaardagscadeau(s): nieuwe hardloopschoenen van ON en een hardlooptight van Lululemon. En die laatste is er stiekem al en is echt ZOOOO fijn!!

  Ken je het fenomeen ‘capsule wardrobe’ en project 333? Ben ik zwaar fan van, en doordat ik dat doe (met veel plezier) hoef ik ook echt veel minder vaak nieuwe kleren te shoppen. Echt een aanrader om eens over na te denken. :-)

  Het gaat allemaal om bewustwording denk ik!

  Overigens: is het jezelf ontzeggen van de n’espresso nou echt zo’n grote besparing? Ik vind een euro aan koffie op een dag een heel acceptabel bedrag…

 14. lynet
  april 22, 2018 / 21:00

  leuk om te lezen!! Ik ben ook momenteel budgetfriendly aan het leven. Vooral het geld dat ik uitgeef in de horeca tijdens terrasweer, lunchen met vriendinnen etc loopt behoorlijk op. Heb nu met mezelf een max bedrag per maand hiervoor afgesproken.
  Dingen die een ´oh handig/leuk wil ik hebben’ gehalte hebben, laat ik nu vaker in de winkel liggen door er wat langer dan 10 seconde over na te denken, haha.
  Krijg ook meer inzicht voor mezelf wat ik het nou waard vind om mijn geld aan uit te geven. Ik geef het bijvoorbeeld liever uit aan momenten ipv kleding

 15. Prof. Oetker
  april 23, 2018 / 03:56

  Petje af dat je hier zo openlijk over schrijft. Taboedoorbrekend. Denk dat velen net doen alsof ze het breed hebben, maar ondertussen op hun tenen moeten lopen. We steken elkaar aan en voor je het weet leven we allen boven een veel te hoge standaard.

 16. Eveline
  april 23, 2018 / 07:50

  Ah wat fijn zo’n positive blog over “op budget zijn”! Fijn dat het meevalt en ik ben het helemaal eens dat iets kopen veel leuker is als je er een beetje voor moet sparen en er naar uit kan kijken! En dit: “Als je jezelf gewoon niet de optie geeft hoef je er ook niet over na te denken.” is ZO WAAR!

 17. april 23, 2018 / 10:53

  Wat een leuk artikel zeg! Ik herken mezelf wel in het sneller uitgeven met een pinpas, koop vaker dan zou moeten even snel een broodje ergens onderweg. Ik ben in Oktober vorig jaar een experiment gestart, waarmee mijn rekening automatisch 1 euro per dag naar mijn spaarrekening overmaakt. Inmiddels dus bijna 200 euro “extra” gespaard! En uitgeven wil ik het niet, want vind het experiment veel te leuk haha. Wilde weten of je dat zou merken aan je rekening, maar zoals ik al verwacht had is dat niet echt het geval.

  • Annemerel
   Auteur
   april 23, 2018 / 11:26

   Wow wat een goed idee!

   • Sarah
    april 23, 2018 / 13:13

    ik doe dat nu toch ook al een jaar of zo. En ik heb (weet niet meer waar ik dat gelezen had) expres niet-ronde bedragen gekozen, net zoals uitgaves in het echte leven. Elke dag gaat er iets van mijn rekening naar een spaarrekening, de ene dag 3,25 en soms ook eens 4,57, enzoverder, je snapt het idee wel. Doordat het kleine random bedragen zijn, valt het niet op dat je jezelf uitbetaalt en ben je niet geneigd die overschrijving er weer uit te halen.

    Ik heb simpelweg een soort vaste overschrijving gedaan met elke dag een ander bedrag, die zichzelf elke maand herhaalt.

    Verder neem ik nog altijd vaak koffie mee van thuis voor onderweg. Soms laat ik gewoon de koffie doorlopen, kleed mezelf aan en vertrek. Mijn eigen koffie on-the-go zeg maar.

    Wat ik ook vaak doe is als ik honger heb maar zonder ontbijt moet vertrekken, is bij de bakker iets te ga halen maar iets heel gewoon, een pistolet of zo, en bewust geen croissant. is veel goedkoper + gezonder. Op die manier heb ik voor ruim onder de euro een on-the-go-ontbijt, dat gezond is + lokale zaken steunt i.p.v. een of andere keten met veel file. Het helpt dat ik in een erg bescheiden wijk woon met veel en goedkope bakkers natuurlijk.

    Natuurlijk is redelijkheid de clou. Ik ga heus ook wel eens een koffie halen, en dat is dan in zo’n keten. Net omdat ik het soms doe kan ik mezelf zeggen de volgende keer: en nu even niet.

    Je moet ook maar eens kijken naar YNAB. Schijnt een groot succes te zijn voor de mensen die het gebruiken.

  • Marion
   april 24, 2018 / 10:52

   Oe dat vind ik een HELE leuke tip! Ik ga het meteen instellen en ook doen. Wat een goed idee!!

 18. Stephanie
  april 23, 2018 / 12:08

  Ik vind dit echt een top artikel/challenge! Wij (mijn vriend en ik) zijn ook aan het besparen omdat er voor ons gevoel ook heel veel geld doorheen vloog en we eigenlijk geen idee hadden waar allemaal aan.. Alles op een rijtje gezet en best shocking maar we gaven met zijn tweeën bijna €700,- aan boodschappen uit! Dat slaat echt nergens op dus we geven onszelf nu max. €100,- per week voor boodschappen/drogisterij-artikelen en evt. extra uitgaven zoals de action o.i.d. We hebben een aantal abonnementen opgezegd, besloten om niks meer te bestellen maar alles in de winkel te kopen -> Ik betrap mijzelf erop dat ik nog steeds 2-3x per week even online wil shoppen..oeps! Maar eigenlijk hebben we genoeg kleding, elke zomer 2-3 paar nieuwe sneakers hoeft ook niet. Oja bij ons gaan alle vaste lasten (ook de huur) automatisch van de rekening af, dat is zoveel fijner dan wanneer je er steeds aan moet denken..

 19. Yvonne
  april 23, 2018 / 13:18

  Wat leuk de update te lezen!
  Eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in hoe je dit ging doen, dat bezuinigen. Ik verbaasde me altijd enorm om de (vele kleine) uitgaven die je deed/doet, met name qua eten en koffie’tjes buiten de deur.
  Top onderwerp ook om regelmatig over te schrijven!

 20. Fred
  april 23, 2018 / 18:05

  Supertof idee om je kasboekje met ons te delen??

 21. Eveline
  april 23, 2018 / 20:13

  Wij hebben ook een nespresso-apparaat maar we zijn overgestapt op goedkopere capsules van Douw Egberts. Scheelt de helft en het is ook best lekkere koffie. Maak er maar eens een blinde test van, niet makkelijk om ze uit elkaar te halen. ;)

 22. april 23, 2018 / 23:59

  Kasboekje lijkt me heel interessant! Besparen klinkt direct heel saai en benauwend (we willen allemaal zorgeloos leven, ook in ons uitgavenpatroon) maar ik vind de positieve sfeer die hier in de comments hangt echt leuk. En niet veel ‘influencers’ zijn open over financiën, dus je voegt ook daadwerkelijk wat toe in mijn ogen :)

  • Annemerel
   Auteur
   april 24, 2018 / 09:20

   Jaaaa, ik vind die positieve sfeer in de comments onder deze blogs ook heel leuk! Motiveert ook om er opener over te zijn.

 23. april 24, 2018 / 13:24

  Super idee om je kasboekje te delen! Als je het op je eigen blog een te grote stap vind, kun je dit ook doen in een rubriek van een bespaarblog (die zijn er heel veel ;-). Vb van simpelrijkleven, porterenee etc. Dat heb ik ook eens gedaan en daar krijg je heel veel goede tips van doorgewinterde bezuinigers van. Verder schrik ik wel dat je vaste lasten 80% van je inkomen zijn, dat is extreem veel. Wellicht kun je daar nog een aantal bezuinigingen in doorvoeren? Heel veel succes de komende tijd in ieder geval!

 24. mei 8, 2018 / 10:53

  Leuk om te lezen hoe jij het doet. Complimenten.

 25. mei 9, 2018 / 10:41

  Handige life hacks haha. Leuke blog!