BLOGGING: FABQ (Frequently Asked Blogging Questions)

 photo ANNEMERELPRESENTATIE.jpg

Afgelopen zaterdag gaf ik tijdens het blogging & business evenement van InnerCirqle een presentatie over mijn ervaringen met bloggen (en business!). Omdat jullie degene waren die voor een groot gedeelte van de vragen hebben gezorgd, is het natuurlijk niet meer dan eerlijk om de Frequently Asked Blogging Questions (en antwoorden) ook met jullie te delen.

Hoe heb je er voor gezorgd dat je blog zo groot is geworden?
Laten we voorop stellen dat ik niet ONWIJS groot ben. Ik kan me – zeker qua unieke bezoekers – absoluut niet meten met een Mascha of Cynthia. Maandelijks bezoeken ongeveer 40.000 mensen annemerel.com, het aantal pageviews ligt een stuk hoger, dat ligt hoger dan een half miljoen per maand. Dat betekent dat veel mensen mijn blog meerdere keren per maand bezoeken en er gemiddeld zo’n 13 tot 14 pagina’s bekeken worden. Ik moet het vooral hebben van een vast groep mensen die een paar keer per week terugkomen om mijn blogs te lezen.

Mijn bezoekersaantal is vrij natuurlijk gegroeid. Toen ik net begon zat ik op het ELLEgirl forum, waar veel lezers in het begin vandaan kwamen. Ik stond in 2004 in de Fancy met een klein stukje, dankzij mijn nichtje die mijn blog had ingestuurd. Ook heb ik veel lezers gekregen dankzij linkjes van blogvriendinnen. Daar vraag ik overigens nooit om, maar als jij dat voor anderen doet, doen zij het ook voor jou.

Ik denk dat ik het aantal unieke bezoekers van mijn blog nog een stuk hoger zou kunnen krijgen, als ik meer aan SEO – Search Engine Optimalization – zou doen, ik word namelijk nu alleen maar in Google gevonden als er op mijn naam gezocht wordt. Ik zou mijn titels pakkender moeten maken, speciale keywords kunnen gebruiken die vaak gezocht worden, een tool moeten installeren. Zeker voor blogs als recepten en hotspots kan dit heel interessant zijn.

Hoe zorg je voor een goede balans in geld verdienen en authentieke content?
Dit vind ik af en toe best lastig. Soms zijn er namelijk maanden waarin er helemaal niets komt en als er dan eindelijk een advertorial komt dan keur je hem minder snel af. Laat ik vooropstellen dat ik nog nooit een advertorial aangenomen heb voor een product waar ik niet achter sta. Ook probeer ik er altijd een leuk verhaal van te maken, zodat het geen droge content wordt.

Wanneer er iets gesponsord is, staat dit er altijd bij. Wanneer ik iets gekregen heb, wordt dit altijd in de tekst duidelijk. Ik heb dit nog nooit verzwegen en ben niet van plan om dat ooit te doen, voor wat voor bedrag dan ook.

Als mijn advertentiebureau me vraagt of ik een bepaalde advertorial wil, maar ik vind het merk om wat voor reden dan ook niet bij me passen, dan zeg ik altijd nee. Onlangs werd het een keertje niet gevraagd en was er iets verkocht waar ik niet helemaal happy mee was. Niet omdat ik het product niet OK vond, maar omdat ik er weinig feeling mee had. Ik heb toen meteen bij mijn advertentiebureau aangegeven dat dit een eenmalige advertorial zou zijn en dat ik in het vervolg graag alles eerst ter goedkeuring zou krijgen. Het artikel plande ik in als extra artikel, zodat het niet ten kosten ging van een ‘echt’ artikel.

Hoe ga je om met negatieve reacties?
Omgaan met negatieve reacties is soms best lastig. Als het onzin reacties zijn kijk ik er wel doorheen. Ik doe er niets mee. Ik reageer er niet op, probeer het te negeren.

Maar de meest pijnlijke kritiek, is kritiek waar een kern van waarheid in zit. Iets waar je zelf toch al een beetje onzeker over bent. Ik probeer altijd eerlijk te reageren en de reactie met begrip te beantwoorden. Vaak helpt eerlijkheid, openheid en kwetsbaarheid altijd. Keihard terugvechten is naar mijn idee het stomste dat je kunt doen.

Hoe combineer je een baan met je blog?
Ik heb op dit moment geen vaste baan en zou mijn blog in de vorm waarin hij nu is nooit met een full-time vaste baan kunnen combineren. Ik doe natuurlijk wel dingen naast mijn blog, ik schrijf voor Metro, werk bij DutchCowboys en probeer sinds kort een boek te schrijven. Het is soms heel veel, maar ik heb het geluk dat ik mijn uren bijna allemaal zelf in kan delen.

Tips voor mensen die hun blog wel met een full-time baan moeten combineren? Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Bepaal voor jezelf een redelijk aantal uur dat je aan je blog kunt werken en bedenk hoeveel je in die tijd kunt doen. Je hoeft echt niet iedere dag een blog te plaatsen, drie keer in de week is genoeg, als de content die jij creëert dan maar wel leuk is. Als je jezelf verplicht zeven dagen per week te schrijven terwijl je dat eigenlijk niet aankunt, zal de content waarschijnlijk met een stuk minder enthousiasme geschreven zijn en dat voelen lezers.

Hoe maak jij onderscheid tussen je privéleven en je blog leven?
Soms wordt mijn leven mijn blog en wordt mijn blog mijn leven. Niet alleen schrijf ik over bijna alles dat zich in mijn leven afspeelt, veel van mijn vriendinnen komen uit hetzelfde ‘wereldje’. Esmée van Work That Es is een goede vriendin, evenals Francien van GirlsLove2Run, daarnaast kan ik het ook gewoon heel goed vinden met heel veel andere bloggers. Dan heb ik natuurlijk ook wel vriendinnen die niets met bloggen te maken hebben, maar ook zij werken bijna allemaal in de mediasector, dus als ik niet uit kijk gaat het ook DAN over werk. Gelukkig heb ik een zusje dat geen blad voor haar mond neemt en me regelmatig met beide benen op de grond zet

Natuurlijk zijn er ook dingen die ik niet op mijn blog bespreek. Mijn liefdesleven is best wel een no-go. Ik heb wel dingen geschreven, maar dit gaat nooit over bepaalde personen, het is altijd abstract. Toen mijn relatie van zes jaar vorige jaar strandde, heb ik dit ook vermeld, maar dat was omdat ik toch moest uitleggen waarom ik ineens verhuisd was. Ik ben niet dieper op de kwestie in gegaan.

Hoe zorg je er voor dat je uniek blijft?
Aller eerst moet je kijken naar wat jou uniek maakt, wat heb jij toe te voegen? Uniek blijven is niet moeilijk op het moment dat jij weet wie je bent en waar je voor staat. Kijk ook niet te veel naar anderen. Ik volg vrijwel geen andere blogs, dus doe daar ook geen inspiratie op. Ik ben gezegend met een levendige fantasie die er vaak voor zorgt dat ik inspiratie heb voor nieuwe blogs. Maar natuurlijk zijn er ook momenten waarop ik denk, halleluja, waar moet ik nu weer over schrijven. Ik krijg nieuwe inspiratie door hard te gaan lopen, met mensen te praten, nieuwe plekjes te ontdekken, nieuwe dingen te doen. Je moet jezelf afvragen op welke manier jij de meeste inspiratie krijgt.

Zijn er dingen die je liever anders had gedaan?
Natuurlijk zijn er altijd dingen waarvan je later denkt, shit, dat had ik beter kunnen formuleren, of.. hmm.. waarom heb ik hier over geschreven? Maar daar leer je van. Zoals ik al zei, onlangs had ik een advertorial waarbij ik weinig feeling had en waar ik dus uiteindelijk ook kritiek op kreeg. Kritiek waar ik het mee eens was. Ik heb dit gemeld bij mijn advertentiebureau en ze zullen nu niet meer zomaar een advertorial verkopen zonder dit eerst met mij te overleggen.

Ik heb nooit spijt gehad dat ik twaalf jaar geleden met bloggen begonnen ben. Ik was nu niet geweest waar ik nu was, zonder mijn blog. Ik was vroeger nooit ergens onwijs goed in. Ik kon leuk schrijven, ik kon leuk leren, ik kon leuke foto’s maken, ik was in heel veel dingen best goed, maar ik excelleerde nergens in. Voor mijn blog is het juist hartstikke goed dat ik all-round ben, omdat ik overal goed in moet zijn. Ik vraag me serieus af waar ik nu zou zijn als ik nooit was begonnen met bloggen. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik nooit zou zijn gaan bloggen, bloggen past gewoon heel erg goed bij mij. Ik hou nog steeds heel erg van dingen delen en ik zou het oprecht missen als ik het een paar dagen niet zou mogen doen.

Wat vind je het aller leukste aan bloggen?
Dit is een hele lastige vraag. Ik mag namelijk hele leuke dingen doen, dat is natuurlijk ontzettend leuk. Pakketjes krijgen is natuurlijk OOK heel erg leuk. Maar dat is absoluut niet het belangrijkste. Echt. Niet. Het contact met lezers geeft me onwijs veel energie en inspireert me enorm. Niet alleen online, maar ook offline. Als ik een mail kreeg van een lezeres die me vertelt dat ze door mij is gaan hardlopen en dat het haar zo gelukkig maakt, kan ik alleen maar denken YES YES YES! En dan alle vriendinnen die ik door het bloggen gemaakt heb.. Vooral sportgerelateerde evenementen zijn altijd een feest, het is altijd onwijs gezellig. Het is ‘werk’, maar zo voelt het nooit. Ok… behalve als ik belastingaangifte moet doen, of als ik migraine heb en er toch een blog online moet.

Zo, dat waren mijn ‘enerverende’ antwoorden op jullie vragen. Hebben jullie nóg vragen? ;-)

Liefs,
Annemerel

Delen:

25 Reacties

 1. april 27, 2015 / 17:16

  Goed verhaal! Ik vind het nog steeds lastig om mijn blog met mijn werk en vrije tijd te combineren!

 2. Linda
  april 27, 2015 / 17:25

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf bezig een blog op te zetten (ik werk al als online redacteur), dus momenteel verslind ik zulke blogs :)

 3. april 27, 2015 / 17:26

  Leuk artikel! Ik heb toevallig gisteren je FAQ van Instagram gelezen (via je Instagram) en vandaag dit artikel! Ook ik moet zeggen dat ik grotendeels door jou ben begonnen met hardlopen (en de Lunar Glides kopen, haha) en ik geniet er volop van!

  xoxo

 4. april 27, 2015 / 17:27

  Interessant stukje! Over het SEO gedeelte: je kunt eenvoudig de urls van je blogs verbeteren. Je hebt nu p=14102 voor dit artikel, maar als je bij instellingen – Permalinks kijkt, dan kun je de url eenvoudig aanpassen. Dit heeft al heel veel invloed op je vindbaarheid in Google.

  Ik zou kiezen voor “aangepast structuur” en dan /%postname% erachter plaatsen.

  Gewoon een tip :)

  • april 27, 2015 / 17:28

   Oh, ik zie dat je ook met categorieën werkt. In dat geval zou ik /%category%/%postname%/ achter “aangepaste structuur” plaatsen.

 5. april 27, 2015 / 17:32

  Dit vind ik leuk om een keer te lezen bij jou. Vroeg me inderdaad een aantal van deze dingen zelf ook af. Leuk om het nu te weten!

 6. Ilse
  april 27, 2015 / 18:05

  Leuk om de antwoorden van de vragen te lezen. En heel tof dat je na al die jaren nog steeds zo enthousiast bent.

 7. Julia
  april 27, 2015 / 18:07

  Ik blijf altijd wel nieuwsgierig wat je met zo’n blog aan inkomen genereert – voordat je er belasting over moet betalen. Niet om nou exacte cijfers te horen, maar meer omdat ik me er niks bij kan voorstellen. Gaat dat om 2500 euro per maand (dus omzet, niet per se netto wat je uit kunt geven), 5000? 7500?

 8. april 27, 2015 / 18:07

  Echt fijn om dit een keer te lezen, goed om te zien hoe je over dit soort dingen denkt en hoe je dingen aanpakt. Geeft weer aan hoe lekker eerlijk je bent op je blog, top!

 9. Mar
  april 27, 2015 / 18:56

  Ik vraag me al een tijdje af waarom je geen Tumblr-account hebt, aangezien je zoveel met social media bezig bent? :)

 10. Hanneke
  april 27, 2015 / 20:25

  Haha hoezo ‘enerverende’ antwoorden? :p Vind het juist interessant om eens te lezen!

 11. april 27, 2015 / 21:06

  Ik vond dit heel leuk om te lezen. Leuke vragen en antwoorden.
  Betreft het hardlopen bij elke post in welke vorm dan ook geef jij mij een duwtje in de rug. Ik vind het stoer dat jouw kilometerteller zo hard gaat, hier heb ik bewondering voor én het motiveert mij.

 12. april 27, 2015 / 21:51

  Leuk om te lezen! Sommige dingen vroeg ik me inderdaad ook af & je tips zijn goed om te lezen.

  Ik vind het zelf lastig om mijn blog te combineren met een fulltime baan. Ik wilde in eerste instantie om de dag iets plaatsen, maar eerlijk gezegd lukt dit lang niet. Ook inspiratie is niet altijd even makkelijk.. Dingen als een photodiary vallen door mijn werk eigenlijk al af, omdat ik ’s ochtends om 7.15 de deur uit ga en ’s avonds om 18.30 o.i.d. weer thuis kom.

 13. april 27, 2015 / 22:09

  Leuk om te lezen! Waar ik zelf voornamelijk tegenaan loop is dat je zo afhankelijk bent van of anderen tijd hebben voor het maken van foto’s (ik heb een fashion blog).. blijft lastig!

  En natuurlijk het laten groeien van je blog..

 14. april 27, 2015 / 22:53

  Ik ben blij dat er in het bloglandschap meer en meer over het bloggen zelf wordt gepraat. Het is altijd interessant een blogger zijn/haar visie over het bloggen zelf te horen / lezen. Jouw blog is alvast een die ik al jaaaaaaaren in mijn RSS-reader heb zitten en is er eentje om naar op te kijken! :)

 15. april 28, 2015 / 08:27

  Wat ben jij een BOM inspiratie zeg! Telkens ik je blogs lees denk ik, ‘kon ik het maar zo interessant formuleren’, maar oké, we hebben een ander soort blog dus daar sus ik me zelf dan maar mee ;) Keep up the good work xxx

 16. joyce
  april 28, 2015 / 09:08

  Heel leuk stuk! Ik volg je door een advertentie in een tijdschrift. Voor demak-up als ik het me goed herinner! En sinds die dag is er geen week dat ik niet alles bij lees. Ik kom eigenlijk minimaal 1 keer per dag op de blog.
  Ik ben door jou gaan hardlopen en ben nog elk rondje blij met de kleding die ik heb uitgezocht met de Perry Sport win actie! Nogmaals bedankt!
  Keep on going!

 17. Merin
  april 28, 2015 / 09:35

  Erg leuk om te lezen! Ik bezoek je blog 2 x per dag :)
  Een keer voor de eerste blog en een keer voor de tweede blog!

 18. april 28, 2015 / 10:21

  Ik vind je blog nog steeds heel erg leuk en jou ook een van mijn favoriete voorbeelden van een ‘grote’ blogger omdat je gewoon al zolang blogt en nog steeds lekker jezelf bent gebleven. Dat is zo’n standaard kreet, maar je stukjes zijn niet altijd 800 woorden met vijf foto’s (wat soms wel een beetje de lat lijkt voor professionele blogs), het is gewoon zoals jij het fijn vindt. En dat maakt het voor lezers ook gelijk fijn, lekker oprecht en puur. Ga zo door zou ik zeggen, maar volgens mij hoef ik dat niet echt meer te zeggen :)

 19. april 28, 2015 / 10:40

  Je bent mijn grote inspiratiebron op het gebied van bloggen. Ik lees je blog altijd met zoveel plezier. Bedankt daarvoor!

 20. Elvira
  april 28, 2015 / 13:44

  Leuk om dit te lezen. Schuilt een hoop wijsheid in!

 21. april 28, 2015 / 14:53

  Leuk dat je de vragen en antwoorden ook met ons deelt!
  Ik wordt altijd erg vrolijk van jouw blogs, omdat je zo normaal bent/blijft. Ik heb het gevoel dat ik een stuk van een vriendin aan het lezen ben.

 22. Anneroos
  april 28, 2015 / 15:31

  Erg leuk om te lezen! Ik lees je blogs altijd met veel plezier

 23. april 29, 2015 / 15:46

  Dankjewel voor zulke waardevolle tips, maar ook voor het kijkje in jouw blog-leven. Heel leuk om te lezen! Als je het hebt over persoonlijke blogs dan ben jij degene die ik als eerste noem. Dat je het weet! :)