LET’S TALK ABOUT: Fysiek en financieel fit zijn

Samenwerking – Als het op mijn financiën aankwam was ik tot voor kort best wel een beetje van de methode ‘kop in het zand’. Brieven die binnenkwamen werden zo lang mogelijk genegeerd (en regelmatig vergeten, waardoor een tweede brief van dezelfde afzender altijd een beetje extra spannend was en er daardoor soms ook een derde brief aan te pas moest komen voordat ik eindelijk in actie kwam). Mijn boekhouder vroeg ieder jaar uitstel bij de belastingdienst aan omdat ik mijn administratie nog niet op orde had en als mijn vader op zondagavond vroeg of ik al iets voor mijn pensioen geregeld had, dan deed ik mijn vingers in mijn oren.

Zoals ik eerder al schreef, ik ben aan de beterende hand. De omslag kwam ongeveer tegelijkertijd met het passeren van de dertig. Ze zeggen weleens, ‘dertig? Daar voel je niks van…’. Nou, dat kan voor hen wellicht kloppen, maar bij mij kwam het samen met een stukje financieel besef.

Als er nu een brief door mijn brievenbus komt weet ik niet hoe snel ik hem eruit moet halen en als er iets betaald moet worden, doe ik dat onmiddellijk. Als ik daardoor tien minuten later op een afspraak ben, maakt dat me niet uit. Ik ken mezelf, ik moet dat soort dingen meteen regelen anders komt het er niet van. En ondertussen maalt het natuurlijk wel de hele tijd door mijn hoofd, meteen doen dus, nooit uitstellen. Met mijn belastingaangifte ben ik inmiddels ook helemaal bij, het aanvragen van een hypotheek was een goede stok achter de deur en het op orde hebben van mijn administratie voelt zo goed, dat ik er vertrouwen in heb dat ik volgend jaar mijn boekhouding gewoon voor 1 mei richting Apeldoorn kan sturen.

Dat pensioen, daar ben ik alleen nog steeds niet helemaal uit. Al steek ik inmiddels niet meer mijn vingers in mijn oren als mensen erover willen praten, ik wil er namelijk júist over praten. Ik wil meer informatie, zodat ik een weloverwogen beslissing kan maken.

Pensioenperikelen

Met mijn boekhouder sprak ik in mei, een week na mijn dertigste verjaardag, over het opbouwen van pensioen door iedere maand een vast bedrag in een fonds te stoppen. Maar ik vind het lastig, want hoeveel stop je dan iedere maand in zo’n potje. Hoeveel heb ik later nodig, maar ook: hoeveel kan ik iedere maand missen. Om heel eerlijk te zijn, het eerste half jaar van 2019 was totaal geen vetpot, maar de komende maanden lijkt het tij wel weer te keren.

Ik ben nu dan ook aan het kijken of er ook mogelijkheden zijn waarbij ik iedere maand een ander bedrag wegzet. Of, wat ik helemaal handig zou vinden, of ik ook een keer per jaar een bedrag in mijn pensioenfonds kan storten. Ideaal toch: Wanneer alle belastingen betaald zijn, wanneer je dus weet hoeveel je overhoudt, een bedrag storten waarvan je zeker bent dat je het kunt missen. Mochten er ervaren ZZP’ers (of mensen werkzaam in de pensioenfondsen-business) dit lezen en hier een goed idee over hebben, laat me dit vooral weten, want dat pensioen wil ik voor het einde van 2019 geregeld hebben. 

Rust in mijn hoofd

Financieel mijn zaakjes op orde hebben zorgt er niet alleen voor dat ‘gedoe’ voorkomen kan worden, het zorgt ook voor rust. Rust, omdat ik weet dat het goed zit. Je kunt nog zo hard trainen, gezond eten en iedere dag om 22.00u naar bed, wanneer je zorgen hebt kan dat zoveel met je mentale gesteldheid doen dat het ook zijn weerslag heeft op je fysieke gesteldheid. Nu ben ik gelukkig nog nooit in een positie geweest dat ik écht niet meer wist waar ik mijn geld vandaan moest halen om een rekening te betalen (ik heb zakelijk altijd een redelijke buffer gehad, mag van mezelf nooit onder een bepaald bedrag), maar ik kan ook niet ontkennen dat sommige financiële onderwerpen wel als een soort van zwaard van damocles boven mijn hoofd (hebben ge)hangen.

BeFit

Die link met fysiek én financieel fit zijn legt ook online pensioenuitvoerder BeFrank. Zij willen Nederlanders financieel fit maken door hun pensioenbewustzijn te vergroten. Benieuwd of jij financieel fit bent? Op BeFrank.nl/BeFit vind je een fittest waarbij je aan de hand van een aantal vragen direct ziet of je financieel fit én fysiek in balans bent. Wacht niet met nadenken totdat het bijna zover is, maar kom nú al in actie.

Donderdag 5 september doopt BeFrank om tot Nationale BeFit-dag. Gewapend met springtouwen gaan zij de straat op in Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch om voorbijgangers bewust te maken van hun fysieke en financiële gezondheid. En ze letterlijk in beweging te krijgen. Als cadeautje krijgen de deelnemers een springtouw mee naar huis.

Zelf ben ik donderdag 5 september tussen 15 en 16 uur aanwezig tijdens de promotie op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Ik zou het leuk vinden als je langskomt om je eigen fitheid te testen en om een praatje te maken! Het team van BeFrank is daarnaast van 9 tot 10 uur op het Zuidplein in Amsterdam en tussen 12 en 13 uur in Den Bosch.

Zoals Jan Hein Rhebergen van BeFrank zegt: Het is belangrijk om de vragen over je pensioen niet voor je uit te blijven schuiven. Dat vergt weliswaar een beetje van je tijd, maar je krijgt er geen spijt van. Beseffen dat je later nog steeds een fijn leven kunt leiden zonder financiële zorgen biedt rust.”

Hoe hebben jullie dat eigenlijk geregeld?

Ik ben benieuwd, hoe staat het eigenlijk met het opbouwen van jouw pensioen? Wanneer ben je begonnen met opbouwen? Ging dat automatisch via je werkgever? Weet jij hoeveel je inmiddels hebt opgebouwd? En ben je net als ik ZZP’er, heb jij al iets geregeld? En zo ja, hoeveel zet jij iedere maand ongeveer opzij voor je pensioen? Ik hoef geen bedragen te horen hoor, maar een percentage bijvoorbeeld? En wanneer ben je begonnen met opbouwen?

Liefs,

Annemerel

Delen:

7 Reacties

  1. Maria
    augustus 27, 2019 / 13:15

    Interessant onderwerp! Ik spaar voor mijn pensioen sinds ik begon te werken, fulltime was dat op mijn 24e. Omdat ik bij verschillende werkgevers heb gezeten en nu in het buitenland woon&werk heb ik weinig overzicht hierover. Mijn moeder maakt zich wel eens zorgen over mijn pensioen, of ik het niet moet aanvullen ofzo, maar ik (35 jaar inmiddels) niet. Met alle veranderingen in het pensioenstelsel, de mogelijke/waarschijnlijke korting op de pensioenen volgend jaar, etc etc moet ik nog maar zien of er überhaupt nog iets overblijft als ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik, die dan zomaar 70 jaar zou kunnen zijn. Daarom hou ik liever zelf een buffer achter de hand (spaarpot) dan dat ik mijn geld uit handen geef. Vinden anderen misschien niet slim, maar dit voelt vooralsnog voor mij het beste.

    • Anneli
      augustus 27, 2019 / 15:27

      Op http://www.mijnpensioenoverzicht.nl kan je met je digid inloggen en heb je een overzicht van al je opgebouwde pensioen bij verschillende werkgevers/fondsen

  2. Rosalie
    augustus 27, 2019 / 17:12

    Ik ben DGA van een BV en moet dus ook mijn eigen pensioen regelen. Ik beleg via Brand New Day in i-trackers op een pensioenbeleggingsrekening. Tot op heden gaat dat goed. Ik leg sowieso elke maand 200 euro in en als ik over heb in de BV dan leg ik aan het einde van het jaar nog meer in. Privé heb ik een spaarrekening waar ik een buffer op heb. Als ik daar overheen ben gegaan, en dan wel met een behoorlijk bedrag, dan maak ik dat over naar een andere Brand New Day rekening die niet aan mijn pensioen gekoppeld is. Tot een paar jaar geleden belegde ik ook in deposito’ s maar dat levert echt totaal niks meer op. Dus die rol ik niet meer door.

    Ik wil adviseren sowieso maandelijks in te leggen. Want anders geef je het geld misschien ergens anders aan uit. En je krijgt ook nog maandelijks een stuk inkomstenbelasting terug.

  3. Rosalie
    augustus 27, 2019 / 17:15

    Oja, nog een tip. Begin gewoon. Niet te veel nadenken.

  4. augustus 28, 2019 / 06:41

    Mijn werkgever bouwt helaas geen pensioen op voor mij. Ik vond het wel belangrijk dus vanaf de eerste maand dat ik fullime werkte heb ik een bedrag bepaald en dat gaat ieder maan automatisch naar een apparte spaarrekening. Zo doet mijn broer met een eenmanszaak het ook.

  5. Maaike
    augustus 31, 2019 / 21:58

    Het notariaat heeft een prima pensioenfonds, dus bouw sinds ik 21 ben op via mijn werk. De helft door mijn baas, de andere helft betaal je zelf. Vond het fijn om het niet zelf te hoeven regelen, haha!