BEAUTY: Acne, what I tried

 photo DSC_4611.jpg

In mijn blogs over acné raden jullie mij heel veel producten en oplossingen aan, THANK YOU! Maar, ik heb al heel veel geprobeerd. Ik ben al bijna zeven jaar aan het ‘vechten’, samen met mijn dermatoloog, heel veel boeken en producten die bij elkaar net zo veel gekost hebben als een maandje New York (inclusief sporten). Benieuwd wat ik geprobeerd heb? Ik probeer het vandaag allemaal op een rijtje te zetten..

De pil (verschillende)
Op mijn zestiende en zeventiende heb ik verschillende anticonceptiepillen geprobeerd, ik had toen nog geen last van acné, maar wilde de pil slikken om andere redenen slikken ;-). Ik begon zoals vele met de microginon 30, na een half jaar zijn we daar mee gestopt, ik kreeg last van puisjes (die ik normaal niet had) en ik had een heel spectrum aan andere klachten (waaronder extreme stemmingswisselingen, een verergering van migraine aanvallen en pijnlijke borsten). Daarna heb ik de Yasmin geprobeerd en de Lovette, deze hadden hetzelfde resultaat. Dit jaar heb ik de Nuva Ring geprobeerd (dat had ik al een keer eerder gedaan, maar toen hield ik het maar twee maanden vol), ook deze keer hielp het niet. De Diana pil heb ik niet gebruikt, ik heb zoveel horrorverhalen gehoord en gelezen, meisjes die ermee stopten en last kregen van haarverlies?! En kijk, als ik nou de garantie kon krijgen dat het écht werkt… Maar met mijn ‘pil-geschiedenis’ durf ik het niet aan.

Differin
Het eerste middel dat ik van mijn huisarts kreeg was Differin, een gel met als werkzame stof adapaleen, een retinöid. Differin zou de ontstekingen moeten remmen, evenals de vorming van meeeters. Helaas heeft dit product niets voor mijn huid gedaan.

Acid A Vit
Toen Differin niet werkte kreeg ik Acid A Vit erbij, de werkzame stof hierin is Tretinoïne, dit zorgt voor een versnelde celdeling van de bovenste huidlaag. Hierdoor vernieuwt je huid eerder waardoor je huid minder de kans krijgt om te verstoppen. Dit heeft even geholpen, maar na een paar maanden had ook dit geen zin meer.

Eryacne
Vervolgens ben ik naar de dermatoloog gegaan, zij schreef me Eryacne voor, dit is een antibioticum dat de groei van verschillende bacteriën remt, het zorgt er vooral voor dat de ontstekingen worden aangepakt (daar heb ik het meeste last van, kleine puistjes heb ik alleen soms in de zomer als ik te veel in de zon gezeten heb. Dit werkte redelijk, maar na twee maanden was ook dit niet voldoende meer. Ik gebruik dit middel nu trouwens wel nog steeds, het doet wel íets, maar verhelpen doet het het helaas niet.

Minocycline (antibotica)
Vervolgens schreef de dermatoloog minocycline voor, dit is ook een antibioticum, alleen dit smeer je niet op de huid, dit slik je. Eerst had ik het gevoel dat het geen effect had, maar na een paar weken werden de ontstekingen minder. Na zes weken had ik zelfs helemaal geen ontstekingen meer. Wow, top. Ik heb dit in totaal drie keer een half jaar geslikt, maar iedere keer als ik ermee stopte kwam het probleem weer terug. Toen ik vroeg of ze het een vierde keer voor wilde schrijven kreeg ik helaas ‘nee’ te horen, zo lang en vaak antibiotica slikken is niet erg goed voor je lichaam. Maar iedere keer als ik een ontsteking heb waarvoor ik antibiotica krijg (zoals mijn kaakontsteking van anderhalf jaar geleden) verdwijnt mijn acné als sneeuw voor de zon… Pfftttt, was antibiotica maar gewoon GOED voor je lichaam.

Clinique 3 stappen + acné systeem
In 2011 heb verschillende producten van Clinique geprobeerd. Eerst het systeem dat speciaal voor acné geschikt is. Dit werkte vier weken (de eerste twee weken werd het erger), maar na acht weken was het effect weg. Helaas. Toen ben ik op een ander systeem van Clinique overgegaan, omdat ik dacht dat de huid teveel talg aan ging maken door het (agressieve) acnésysteem van Clinique, maar ook dit had geen blijvend effect.

Feed your face – Jessica Wu
In 2012 heb ik acht weken een anti-acné-dieet gedaan, van Jessica Wu, Feed Your Face. Dit heeft ietwat effect gehad, maar ik kon vrijwel niets meer eten en op een gegeven moment ging ik weer een klein beetje ‘normaal’ eten en na een maand was ik het alweer vergeten. Dit jaar, of eigenlijk NU, wil ik proberen dit weer op te pakken, want ik heb het gevoel dat voeding daadwerkelijk invloed heeft op je huid.

Acne.org
Afgelopen jaar heb ik de producten van Acne.org geprobeerd. Dit ging een aantal maanden heel erg goed, een half jaar zelfs. Binnen een paar weken was mijn acné verdwenen, tussendoor is het nog één keer een paar weken terug geweest, maar toen ging het weer weg en vervolgens ben ik vier maanden ‘clean’ geweest. Tot afgelopen zomer. Toen begon het gerommel weer. Ik ben toen een aantal maanden gestopt met het systeem, omdat ik het idee dat ik mijn talgproductie weer in de war had gehaald door de agressieve producten van Acne.org, ik heb toen een tijdje alleen een cleanser voor de gevoelige huid en een hydraterende dagcrème gebruikt, maar hierdoor werd het alleen maar erger. Toen heb ik nog drie maanden Acne.org producten gebruikt, maar het heeft nooit meer het effect gegeven dat het de eerste helft van 2013 had.

En nu?
Op dit moment gebruik ik producten van Ren Skincare, een merk dat geen synthetische ingrediënten gebruikt, ik gebruik niet de anti acné lijn, omdat ik nog steeds het idee heb dat mijn huid ‘gestressd’ is en dat ik dus juist producten moet gebruiken die mijn huid kalmeren en dat op die manier ook de talgproductie geremd wordt. Ik heb afgelopen week Loes Oud van de acnékliniek in Veldhoven gebeld, maar schrok een klein beetje van de prijs. Natuurlijk heb ik de afgelopen paar jaar heel veel geld uitgegeven aan middelen tegen acné en als het écht 100% zeker is dat het na de behandeling weg is (en blijft) is het helemaal zo’n gekke prijs nog niet, maar ik heb het gewoon nu niet. Roaccutane is iets dat ik ook nog steeds overweeg, maar écht tot het laatste moment uit wil stellen, ik kan me niet voorstellen dat het goed is voor je lichaam.

Verder probeer ik me er iets minder van aan te trekken. Ik bedoel, is dit het echt het ergste op de wereld, die acné? Ok, dat ik het nu al bijna zeven jaar heb is best wel rot, maar hé er zijn echt heel veel ergere dingen op de wereld. En als ik zeg erg veel, dan bedoel ik ook écht heel erg veel. Van kanker tot Aids en van natuurrampen tot weet ik het allemaal niet. Kijk, als je het daarmee gaat vergelijken… Maar ik bedoel, mijn zusje heeft Psoriasis en dan écht in een hele heftige vorm over haar hele lichaam en het jeukt als de NETEN en er is nog steeds geen remedie tegen gevonden. En hoor ik die klagen? Wie ben ik dan om over mijn acné te zeuren. Het is natuurlijk leuker als het weg is, maar het is niet het belangrijkste. Absoluut niet.

Liefs,
Annemerel

Delen:

163 Reacties

 1. januari 9, 2014 / 17:10

  Hoi annemerel heb je wel eens aan dermobrasie gedacht, wel heel heftig maar het werkt (meestal wel). Ik weet hoe je zusje zich voelt, ik heb ook psoriasis, bij mij beperkt het zich tot mijn benen maar ik kan krabben tot bloedens toe.

  • januari 9, 2014 / 18:20

   Wat vervelend! Ook al zijn het alleen je benen, jeuk is jeuk.

   • c
    januari 15, 2014 / 14:49

    acne valt tegenwoordig onder huidziektes.
    Ik zelf heb roaccutane gebruikt ondanks vermeende horrorverhalen; de dermatogloog stelt n.a.v. je gewicht vast hoeveel pillen je per dag moet slikken, iedere maand controle, ook bloedonderzoek.
    Ervaring: spier en gewrichtspijn, was te doen, droge lippen: eighthourcream deed wonderen.Tijdens de kuur is zwanger raken absoluut verboden.
    Het grootste wonder was het effect: wauw! 6 maanden kuur was zo voorbij en het resultaat: top!
    Ik waste mn gezicht 2x per dag met lactacyd zeep, haal je bij het kruidvat voor nog geen E 4,-, als dagcreme een voedend exemplaar van La roche Posay.Of ik haalde in Belgie iets van neutrogena of cetaphil, wat hier ook te koop is.
    Als onderhoud ben ik daarna als anticonceptie de diane35 gaan gebruiken (ik leef nog!) Inmiddels de Yaz24&4.

    Gooi al je rotzooi het raam uit, maak afspraak met dermatoloog en ga kijken wat je mogelijkheden zijn: in de tussentijd:
    Gezicht wassen met lactacydzeep 3.5, da’s een blokje, benzac10%gel halen bij apotheek, kost een paar euro.
    google anders ff meditopics en schaf daar een huidreiniger en de tube glycolzuur 10% aan voor in de winter en 5% voor in de zomer. Kun je ook een goede dagcreme of zonnecreme bestellen. Probeer dit eens 2 maanden, vind je dat niks, linea recta aan de roa; het resultaat maakt je gelukkig!
    Ik sprak gister met een huidtherapeut: tot op de dag van vandaag is het nog een groot geheim hoe dat hele ontstaan van acne in elkaar steekt.
    Weeg alles tegen elkaar af, google geen horrorverhalen meer en klaar.

 2. Madelief
  januari 9, 2014 / 17:11

  Balen dat je zoveel last hebt van acne. Ik heb zelf last van een ontzettend droge huid, denk de laatste tijd dat het misschien wel eczeem is. Mijn huid begint te gloeien, en er ontstaan grote rode vlekken op mijn wangen en de rest van mijn gezicht die ook nog eens ontzettend branden. In de zomer is het minder dan in de winter en als ik ‘savonds bij de kachel zit is het weer erger. Soms heb ik er tijden geen last van, soms heb ik het alleen nadat ik uit de douche stap maar mijn huid blijft ontzettend droog en rood. Het ergste vind ik dat ik het niet kan camoufleren omdat mijn huid ontzettend naar reageert op foundation waardoor ik daar juist weer allemaal vlekken van krijg.
  Iedereen heeft weer iets :( Dat van je zusje lijkt me ook echt heel rot :( Hopelijk komt er voor jullie beide een dag dat jullie het perfecte middel vinden!

  • januari 9, 2014 / 18:22

   Ahhhhh dat is ook vervelend! Het kan ook netelroos zijn, ik heb dat ook af en toe en daar lijkt het wel op! Krijg je ook door warm-koud verschillen!

  • c
   januari 15, 2014 / 14:53

   naar de huisarts, lijkt exceem of allergie of rosaccea, een op acnelijkende huidaandoening.
   La roche posay heeft daar trouwens een verzorging voor: let op gekruid eten, caffeine en alcohol, niet heet douchen, gebruik shampoo van neutral.
   Haal omega6 capsules of teunisbloemolie capsules.

 3. januari 9, 2014 / 17:15

  Wauw je hebt inderdaad van alles geprobeerd. Die crèmes van de dermatoloog waren echt een drama bij mij, mijn huid werd er extreem schilferig van. De pil heeft gelukkig wel geholpen, af en toe nog een paar kleine bultjes op m’n kin, maar het is niets vergeleken met eerst. Zou regelmatig naar een schoonheidsspecialist gaan iets voor je kunnen doen? Mijn huid is er, samen met de pil, heel erg van opgeknapt. Wat je zegt, er zijn grotere problemen is wel waar, maar toch… Ik kan me voorstellen dat je je wat zekerder voelt zonder die acne, dat was bij mij in ieder geval wel zo. Veel succes, ik hoop dat je de oplossing vindt!

  • januari 9, 2014 / 18:24

   Je huid wordt inderdaad droog val al die crèmes, daarom gebruik ik geen dagcrème tegen acné dat is in combinatie met die crèmes te agressief!

 4. januari 9, 2014 / 17:18

  toen ik vorig jaar met mn pil ging rommelen ging het mis.. ik had eerst een gave huid, gebruikte de diane al zo’n 7 jaar. nu is het echt 1 groot drama, maar ik heb goede hoop! een vriendin van mij is huidtherapeute en die gaat binnenkort een diepe peeling bij me doen.. ze zegt dat het daar van op zal knappen dus ik ben benieuwd ;)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:16

   Ben benieuwd, keep me posted!

 5. Daphne
  januari 9, 2014 / 17:19

  Ha Annemerel,
  Herkenbaar verhaal. Ik heb zelf ook veel last van acné gehad, sinds mijn 12de ongeveer. Ik heb ook van alles geprobeerd waaronder benzoylperoxide, Diane pil, Eryacne, en Differin. Het ‘probleem’ is uiteindelijk op mijn 18de aangepakt met Roaccutane. Werkte als een speer; de puistjes (ontstekingen) verdwenen als sneeuw voor de zon.
  Helaas kreeg ik weer wat last van puistjes rond mijn 20ste. Ik gebruik sindsdien (nu bijna 24) niets anders meer dan de wasgel en huidlotion van Cetaphil. Absoluut niet agressief en wordt geproduceerd door Galderma (o.a. producent van Differin). Deze producten zijn bekend en geaccepteerd in de medische wereld en worden aangeraden aan mensen met een (extreem) geïrriteerde en/of gevoelige huid. Deze producten pakken de puistjes niet aan, maar zijn in algemene zin goed voor de huid.
  Ik geloof persoonlijk niet dat het wisselen en proberen van verschillende producten gunstig is voor de huid. Ik ervaar dat het volhouden van een milde routine het beste werkt voor mij. Nog steeds heb ik (af en toe) puistjes, sommige dagen meer dan andere, maar niks extreems meer. Ik merk dat hormonen en bepaald eten zeker van invloed zijn op mijn huid, maar met deze producten blijft het ‘probleem’ bij mij redelijk onder controle.
  Accepteren en lief zijn voor je huid is mijn advies :)
  Succes! Daphne

  • Daphne
   januari 9, 2014 / 17:30

   Nog even een opmerking over Roaccutane: het heeft mijn huid veel geholpen, maar daar moet ik wel aan toevoegen dat ik tijdens het gebruik veel last heb gehad van extreem droge huid (afdrogen na het douchen ging niet, want dan wreef ik de huid open), gescheurde mondhoekjes, en nog steeds heb ik veel last van exceem dat in die periode ontstaan is. Ook had ik geregeld gewrichtspijn, zoals Veerle ook aangeeft. Toen ik toch een aantal jaar later weer last kreeg van puistjes heb ik niet overwogen Roaccutane nogmaals te gebruiken door de bijwerkingen. Misschien helpt dit nog in al je overwegingen :)

   • Annemerel
    Auteur
    januari 9, 2014 / 20:33

    Bedankt voor jouw verhaal! Ik wil het ook echt zo lang mogelijk uitstellen. Ik heb nu voor mezelf gezegd… als het in 2015 nog steeds een drama is, dan ga je het doen.

    • P.
     januari 10, 2014 / 00:48

     Hi Annemerel,

     Ik herken me erg in jouw verhaal. Ben nu 24 en ook al jaren bezig met allerlei middelen tegen acne. Ik was ook altijd tegen roaccutane maar toen niets geholpen had ben ik er toch mee begonnen. Ik dacht bij mezelf: het is vast niet gezond voor je lichaam maar je constant onzeker voelen door acne is dat ook niet! Ik ben heel erg te spreken over de roaccutane, ik gebruik het nu ruim drie maanden en mijn acne is volledig verdwenen. De bijwerkingen vallen mij ook heel erg mee, ik moet mijn lippen goed insmeren en ik heb een beetje last van mijn knieeen, thats it. Ik vind dit persoonlijk zeker opwegen tegen het rotgevoel wat ik had als ik weer allemaal ontstekingen op mijn kin had. Kortom: ik snap je twijfel heel goed, zeker gezien alle negatieve ervaringen die er zijn qua bijwerkingen. Maar als tegenhanger van de negatieve ervaringen wil ik dus ook graag laten horen dat het ook wel mee kan vallen met de bijwerkingen en het resultaat is bij mij erg goed :-). Ik hoop dat je snel van je acne af bent en goed dat je het ook kunt relativeren! Liefs

     • Annemerel
      Auteur
      januari 10, 2014 / 07:19

      Thanks voor je verhaal! Ik hoop dat het bij jou nu voor altijd wegblijft succes met de kuur verder!

    • c
     januari 15, 2014 / 14:57

     roa is gewoon een overdosis vitamine A in pilvorm, omdat een overdosis zowiezo niet goed is, doen ze het onder begeleiding, maar het is echt vitamine A.
     en waarom weer een jaar wachten? Dan ga je de kuur misschien proberen zit je bijna in 2016, is toch zonde van de stress over die rotpukkels?

 6. januari 9, 2014 / 17:21

  Jeetje, ik kan mezelf niet indenken dat ik me in jouw situatie zou bevinden, maar wat lijkt me dat vervelend om geen middel te vinden dat echt goed helpt! En veel pillen, ook. Daar ben ik ook wat voorzichtiger mee geworden, zeker na het verhaal van de Diana pil.

 7. januari 9, 2014 / 17:23

  Ik weet hoe het is, ik heb ook enorm last van Acné gehad, nu is het gelukkig veel minder. Ik ben ook naar de Dermatoloog gegaan en heb ook Minocycline geslikt, het was ook als sneeuw voor de zon verdwenen maar inderdaad, na het stoppen met slikken, kwam alles weer terug. Nu slik Roaccutane, ik weet niet of het een antibiotica is maar ik weet wel dat het enorm goed helpt. Wel krijg ik er zo nu en dan rugpijn van maar die is best te verdragen, van andere bijwerkingen merk ik vrij weinig. Maar toen ik een paar weken terug even stopte omdat ik zo ziek was als ik weet niet wat (en het me niet zo handig leek om pillen in te nemen en daarna weer uit te spugen), bleef het best goed weg. Het heeft voor- en nadelen, maar als je het een paar maanden slikt is de kans groot dat het daarna ook echt weg blijft. Ik zou het gewoon proberen, je kan er immers ook gewoon weer mee stoppen.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:34

   Wat fijn dat het nu zo goed gaat met je acné. Als ik in 2015 nog steeds zo aan het emmeren ben ga ik het ook doen, echt.

 8. Puck
  januari 9, 2014 / 17:23

  Wow you will fight untill it’s gone!

  Ik krab mijn puistjes altijd open waardoor de puistjes weg zijn maar dan krijg ik mega wonden op mijn gezicht, lekker handig, not

  xxx

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:35

   Hahaha dat doe ik dus ook nog eens, dus ik heb EN paarse vlekken van de onderhuidse puisten en paarse vlekken van de littekens. Sooooo pretttttttty!

 9. Sandra
  januari 9, 2014 / 17:26

  Hoi Annemerel,

  Ik snap dat Roaccutane je nogal afschrikt. Ik heb na een hele lange tijd van alles en nog wat geprobeerd me er echter aan overgegeven. Met behoorlijk veel angst, want ik had dingen gelezen over mensen die depressief werden en het feit dat je niet zwanger moest raken in die periode omdat het zulk heftig spul was, vond ik ook nogal shocking.

  Ik heb het ongeveer een halfjaar gebruikt en daar absoluut geen spijt van. Van stemmingswisselingen of mogelijke depressiviteit heb ik helemaal niks gewerkt en het heeft écht heel erg goed geholpen. We zijn nu ongeveer een jaar verder en mn huidje is gaver dan dat van de meesten van 19. Logisch dat je het tot het einde uitstelt, maar als ik je verhaal zo lees, komt dat nogal overeen met het mijne en denk ik dat dit best wel eens de oplossing zou kunnen zijn.

  Liefs, Sandra

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:35

   Thanks voor je verhaal en wat fijn dat je huid er zo mooi uitziet en dat je weinig last gehad hebt van Roaccutane, maakt mij weer wat minder angstig!

   • c
    januari 15, 2014 / 15:00

    je angst is echt overbodig hoor!
    Een paar jaar na roacuttane heb ik een glycolzuurpeeling laten doen: top!

    Lekker met een ‘bloot’ gezicht naar buiten enzo!
    Wat ik wel altijd ben blijven doen is hoge factor op mn snuit en niet comedogene produkten: zijn er ook budget: in duitsland KIKO halen.

    1x in de zes weken schoonheidsspecialiste en heeeeeeel lief zijn voor mn hoofd!

 10. januari 9, 2014 / 17:34

  Wow, jij hebt heel wat geprobeerd. Heel vervelend dat het niet weggaat, maar ik snap je laatste noot heel goed. In vergelijking met andere dingen stelt het niks voor, maar het blijft vervelend. Ik hoop dat je snel iets vindt wat wel werkt…

 11. januari 9, 2014 / 17:35

  Pff, wat lijkt me het vreselijk om al 7 jaar last te hebben van acne en niks helpt… Maar de aanhouder wint!
  Ik heb zelf geen last van acne, ik heb alleen last van jeugdpuistjes gehad maar die zijn ook al lang weer verdwenen. Succes met het zoeken naar DE oplossing :(

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:32

   Ik heb amper jeugdpuistjes gehad, denk dat ik er daarom nu mee gekweld word :-(

 12. EllaNola
  januari 9, 2014 / 17:39

  Ik heb ook Differin en Eryacne gebruikt. Eryacne gebruik ik nu nog steeds elke avond.. Gewoon het idee dat ik er íets op smeer. Maar ik slik ook de pil erbij

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:31

   En het werkt?

 13. Felice
  januari 9, 2014 / 17:39

  Acne is erg, net als iedere huidziekte; het is zo zichtbaar!

  Zelf heb ik ook psoriasis, niet zo erg als je zusje gelukkig maar ik heb de Köbner-vorm; dus er ontstaat bij mij psoriasis op een plek waar eerst een wondje zat. Ik moet dus altijd erg goed uitkijken met wondgenezing en níet krabben aan bestaande plekken, maar het kan jeuken als h*ll!
  Ik hoop dat je rust kan vinden met je huidziekte want stress blijft qua hormonen een zeer grote invloed hebben! Sterkte!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:31

   Wat ontzettend vervelend! Niet krabben als je wilt krabben.. KILLING! Sterkte!

 14. Hannah
  januari 9, 2014 / 17:45

  Heb je je huid al eens laten meten, door bijvoorbeeld hannah? Of een andere specialist?

  • Hannah
   januari 9, 2014 / 17:46

   Oh, haha! Ik bedoel dan natuurlijk niet mezelf, maar die van de huidproducten. ;-)

   • Annemerel
    Auteur
    januari 9, 2014 / 20:31

    Hahahaha ik begreep hem al ;-). Heb ik nog niet laten doen, wil ik wel gaan doen.

    • c
     januari 15, 2014 / 15:02

     neeeeee niet Hannah…..ga naar huidtherapeut of huidarts, alleen de paramedische of medische wereld mag creme’s etc. verstrekken die wel de juiste hoeveelheid ingredienten bevatten. Bijvoorbeeld vitamine A creme.
     Zonde van je geld Hannah

 15. Cecile
  januari 9, 2014 / 17:55

  Hi Annemerel, wow.. Wat heb je veel geprobeerd. En tuurlijk zijn er ergere dingen maar als je het hebt is het maar mooi s**t. Ik kan er helaas over meepraten. Ik heb veel baat (gehad) bij behandelingen van een huidtherapeute, wat in sommige gevallen ook vergoed wordt.

  Verder zou je kunnen laten checken welke tekorten je hebt aan mineralen etc., er is een dame in Amsterdam die dit kan meten.

  Je bent een beauty, don’t forget!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:30

   Hi Cecile, huidtherapie krijg ik gelukkig ook vergoed dus daar moet ik ook maar eens naar gaan zoeken! Dank je wel :-)

 16. Margot
  januari 9, 2014 / 18:01

  Ik heb ooit ook nog die mino genomen maar wel de 50 ipv de 100… Bij mij ging dit goed en ik had amper nog acne. De Diane pil heb ik ook genomen. Ging heel goed voor mijn acne, maar oooh wat een ramp voor mijn gewicht. Vraatbuien al om met de nodige gewichtstoename tot gevolg!

 17. januari 9, 2014 / 18:03

  Wauw, je hebt al erg veel geprobeerd! Ik heb er niet zo veel last van eigenlijk, maar kan me indenken dat het echt niet leuk is!

 18. Iris
  januari 9, 2014 / 18:36

  Ik heb ook last van acne.. En ik haat het.
  Ik heb ook al veel geprobeerd en ben nu sinds kort begonnen met het 3 stappen systeem van clinique. Tot nu toe heb ik nog geen resultaat, maar ik blijf het nog even volhouden.
  Het is inderdaad misschien niet het ergste in de wereld, maar ik zou me toch een stuk fijner voelen als mijn huid beter zou zijn.

  Laten we hopen dat het uiteindelijk allemaal goedkomt!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:29

   Iris, OOIT komt het goed. Ik zou Clinique eventjes 2/3 maanden proberen, als het daarna nog steeds niet werkt misschien toch iets anders proberen. Wat? Ja… KON ik het je maar vertellen! Sterkte!

   • c
    januari 15, 2014 / 15:06

    clinique lotion bevat salicylzuur, dat is het ‘geheim’, bij de 1 doet het wat bij de ander niet.
    Lotion met salicylzuur kan je huisarts ook een receptje voor geven.

 19. Malou
  januari 9, 2014 / 18:55

  Wat vervelend voor je! Op mijn 15e kreeg ik ook erge acne. En ja, daar kon ik ook absoluut niet van afblijven.. Met als resultaat dat mijn wangen paars waren van de wondjes en littekens. Ik ben toen naar de schoonheidsspecialiste gegaan, en ben met de Diane pil begonnen.

  Na intensieve behandelingen bij de schoonheidsspecialiste, toch wel 1 á 2 keer in 2 weken een behandeling (dit kreeg ik overigens vergoedt door mijn zorgverzekeraar!)is mijn huid erg opgeknapt.

  April 2013 kreeg ik Pfeiffer en daarnaast ben ik toen overgestapt op een andere pil (vanwege de horrorverhalen). Toen begon de ellende weer dacht ik.. Mijn huid werd weer onrustig door de Pfeiffer en door de pil die ik toen voorgeschreven kreeg werd het alleen maar erger. Overgestapt naar een andere (sterkere) pil maar dit hielp nog steeds niet. In overleg met mijn schoonheidsspecialiste ben ik overgestapt naar de Yasmin pil (mijn schoonheidsspecialiste kreeg les van een dermatoloog)en nu is mijn huid, op hier en daar een puistje na weer stralend:)

  Ik snap dat er ergere dingen zijn dan acne, maar toch is het mega vervelend!!!!

  Liefs

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:28

   Wat fijn dat voor jou de pil zo goed geholpen heeft! Zoals je kunt lezen heb ik de Yasminpil geprobeerd, helaas zonder gewenst effect (ik kreeg juist acné!)

 20. januari 9, 2014 / 19:03

  Ik had echt een verschrikkelijke huid met onregelmatigheden die ik niet wegkreeg (zoals op de foto’s te zien exact zelfde soort als jij hebt haha); heb ook twintig verschillende soorten producten geprobeerd, naar de dermatoloog etc. Uiteindelijk kreeg ik de pil voorgeschreven, neem nu sinds 2 jaar de Diane pil en ik moet zeggen dat het fantastisch helpt, ik heb soms nog een puistje hier of daar maar over het algemeen is mijn huid gaaf (wel pas effect na 6 maanden – bij mij toch). Ik snap dat je er bang voor bent na alle verhalen maar de huisarts én de gynaecoloog hebben me verzekerd dat er geen enkel probleem is. Ik had gelukkig geen last van bijwerkingen – alleen ben ik soms wat misselijk als ik een nieuwe strip neem, maar ik heb dit over voor een huid zonder puistjes. Als ik jou was zou ik gewoon Diane proberen, baat het niet dan schaadt het niet! (en het lijkt mij nog ‘gezonder’ dan Roaccutane en het is sowieso ook voor je portemonnee een goeie oplossing :p) Hopelijk helpt je dit!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:27

   Wat fijn dat het voor jou zo goed werkt, ik krijg heel andere (emotionele) problemen als ik de pil slik dus ben een beetje huiverig.

  • Elisa
   januari 11, 2014 / 11:54

   ‘Baat het niet dan schaadt het niet’ vind ik wel een gevaarlijke uitspraak. De Diane pil heeft in Frankrijk 2 doden veroorzaakt, is daar intussen verboden en ook in België zal die pil wss binnenkort verboden worden. Ik heb het zelf jaren geslikt en het helpt inderdaad tegen acné maar het is zeker geen onschuldige pil. Mijn acné is er bovendien nooit volledig weg door geweest. Ik heb al 10 jaar acné en ben nog steeds op zoek naar het wondermiddel…

 21. Gabrielle
  januari 9, 2014 / 19:11

  Ik heb zelf ook lang acne gehad, op dit moment is mn huid al ruim 8 maanden rustig met af en toe nog een kleine uitbraak. Ik heb denk ik alles geprobeerd behalve dan roaccutane. Ik heb ook de behandelingen bij de kliniek in Veldhoven gehad. Die hebben mij toendertijds wel geholpen en vooral de voedseltest was leerzaam, maar op een gegeven moment kwam het wel weer terug. En ik was heel veel euro’s armer, ofwel al mijn spaargeld. Dat maakte mij toen echt helemaal niks uit, ik had er alles voor over om ervan af te komen, al hadden ze me gezegd dat ik mijn eigen urine had moeten opdrinken had ik het nog a la minute gedaan. Bij wijze van spreken.

  Wat betreft dingen die je nog niet hebt geprobeerd, kan ik je het volgende aanraden:

  – Neoderma peelings. Dit zijn natuurlijke kruidenpeelings speciaal bedoeld voor mensen met acne, je huid voelt echt als nieuw na zo’n peeling, zonder dat je daarna met een hoofd als een tomaat rondloopt. Zeker als kuur kan het je huid rustiger maken. Ik heb meerdere keren een kuurtje gedaan. Als je er meer over wilt lezen, Mascha van beautygloss heeft er ook een keer een review over geschreven. Zeker een aanrader en ook niet belachelijk duur. Soms vergoedt je verzekering het.

  – Als je denkt dat je acne hormonaal is, kan ik je het voedingssupplement Saw Palmetto aanraden. Dit is mijn grootste redmiddel geweest, ik gebruikt het nu nog dagelijks ter preventie. Dit is een natuurlijk product (capsules)en het heeft een werking op je testosteronhuishouding. In het kort: het zorgt ervoor dat de omzetting van testosteron naar DHT geblokkeerd wordt. DHT is een hormoon in je lichaam dat sterk androgeen is. Vrouwen die teveel DHT hebben kunnen last krijgen van acne en/of kaalheid of juist overbeharing. Mannen die teveel DHT hebben kunnen last krijgen van hun prostaat. Daarom wordt Saw Palmetto vooral verkocht als natuurlijk middel voor de gezondheid van de prostaat, maar het kan gewoon veilig door vrouwen gebruikt worden.

  Ik ben ervan overtuigd dat bovenstaande middelen mij van de acne hebben afgeholpen. Ik had ergere acne dan jij nu hebt.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt, het is in ieder geval allebei een stuk goedkoper dan de behandelingen in Veldhoven. Als je het geld ervoor hebt dan zijn de behandelingen daar zeker aan te raden, maar ze doen het lijken alsof je daarna acnevrij bent, maar houdt er rekening mee dat als je acne hormonaal is, het daarna gewoon weer terug kan komen.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:26

   Wauw, bedankt voor al je tips. Heb een paar maanden geleden contact gehad met Neoderma, maar toen toch niet doorgezet (marathonstress), denk dat ik na jouw verhaal zeker weer contact op ga nemen.

   Of mijn acné hormonaal is weet ik niet, omdat ik de ene keer wel veel acné heb tijdens menstruatie en de andere keer niet. Weet wel dat ik teveel DHT heb inderdaad, dus kan wellicht de supplementen proberen!

   • januari 10, 2014 / 14:07

    Hi!
    Je verhaal is zoo herkenbaar, ik heb op mijn 25ste ook nog steeds van acne en littekens hiervan al is het nu iets minder geworden.
    Ik heb vorig jaar een aantal keren de biopeeling van neoderma gedaan, dit is echt een aanrader! Mijn huid voelde als nieuw en na 2 behandelingen zag ik al verschil, mijn huid was een stuk gladder en de ‘putjes’ van de littekens minder diep en niet meer paars van kleur. Ik heb in totaal 8 behandelingen gehad verspreid over een paar maanden, nu hou ik het bij met de bha 2% van Paula’s choice in combinatie met de oil of Olaz Total effects crème zonder parfum.
    Ken je het Huidboek van dr. Jeltske Ultee al? Hier haal ik ook veel nuttige info uit!

    Succes!

  • Rosanne
   januari 21, 2014 / 20:54

   Beste Gabrielle,
   Bedankt voor je tips! Mag ik vragen van welk merk de capsules Saw Palmetto zijn? En waar je ze koopt? Heb het gegoogled maar kom op verschillende merken/fabrikanten terecht. Dankje!

 22. januari 9, 2014 / 19:15

  Jeetje, wist niet dat je als je nog nooit last van acne hebt gehad, je alsnog last ervan kan krijgen! Maar het is inderdaad niet het ergste van de wereld :)

 23. januari 9, 2014 / 19:33

  Heb je al eens gehoord van de producten van dermatoloog Jetske Ultee? Zij heeft haar eigen lijn, uncovere skincare. Ik heb net zoals jij al heel veel geprobeerd.. Ik ben begin afgelopen zomer met producten van haar begonnen en ik ben er heel erg tevreden over!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:23

   Ja en ik ben zeker van plan haar één dezer weken te contacteren ;-)

  • W.
   januari 9, 2014 / 21:45

   Het heeft mij ook echt geholpen!Ik kan Jetske Ultee ook echt aanraden..

   • Annemerel
    Auteur
    januari 10, 2014 / 07:19

    Thanks!

    • Celine
     januari 10, 2014 / 12:48

     Ik reageer normaal nooit, maar wil me hier toch wel even bij aansluiten. Ook ik ben groots Jetske fan! Sinds ik skincare gebruik zonder alcohol en parfum is m’n huid een stuk rustiger. Met name de onderhuidse puistjes/ontstekingen waar ik veel last van had, zijn bijna volledig verdwenen. Waar mijn voorhoofd eerst een kraterlandschap was door alle bultjes en bobbeltjes, is ie nu bijna volledig glad!
     Succes Annemerel :)!

     • Selma
      januari 10, 2014 / 15:09

      Hier nog een Jetske-fan haha! Ik heb zelf geen last van acne, maar van rosacea en dankzij tips van haar website heb ik eindelijk producten waar ik goed tegen kan en goed op reageer. Ik gebruik zelf niet haar Uncover-lijn (boven mijn budget) maar wel producten die aan haar ‘eisen’ voldoen. Haar plan bestaan eigenlijk uit 3 stappen, milde cleanser, tonic & moisturiser + zonnebrand en eventueel een exfoliant. Producten mogen bijv. geen (slechte) alcohol en parfum bevatten, en stofjes als niacinamide, allantoin, groene thee-extract, vitamine E (tocopherol) etc. zijn allemaal erg aan te raden. Zelf gebruik ik producten van Decubal (cleanser + dagcreme vitaal) en de Aloe Vera tonic van the Body Shop. Ook de Balea Med lijn (verkrijgbaar bij DM in Duitsland) heeft goede producten. Het is even wat uitpluiswerk mbt tot ingredientenlijsten van producten, maar het is mij het zeker waard geweest! De website van Paula’s Choice heeft bijvoorbeeld een goed ingredienten database, daar kun je precies opzoeken wat er nu eigenlijk in je product zit!

      Op haar website (jetskeultee.nl) heeft ze ook veel artikelen over acne geschreven, wellicht interessant. Succes ermee in ieder geval!

 24. januari 9, 2014 / 19:42

  Hi! Ik heb zelf ook veel last van acné, en dan vooral uit de hand gelopen onderhuidse ontstekingen :(
  Ik heb een tijd aan de Diane pil gezeten, wat heel erg heeft geholpen, totdat die pil uitgebreid in het nieuws kwam, toen ben ik ermee gestopt.. en daarmee is ook mijn acné teruggekomen.
  Ik ben veel over voeding en acné gaan lezen. Ik drink nu sinds 2 maanden elke dag 3 koppen brandnetel thee, dit helpt je bloed te zuiveren. Ook probeer ik vaak ontstekingsremmende dingen te eten (zoals kurkumapoeder, pompoenpitten(olie) etc.) en ik moet zeggen, het is al een stuk minder geworden! Ik ben ook overgestapt op milde verzorgingsproducten op natuurlijke basis. Amandelcreme light van weleda en producten die niet aggressief zijn voor de huid (dus niet per-sé tegen acné). Mijn acné is niet helemaal weg maar ik heb mijn huid al een stuk meer onder controle en in heb minder ontstekingen.
  Ook heb ik veel goeds gelezen over Oil-pulling. Vooral met kokosolie zou dit super goed zijn voor probleem-huiden. Ik doe het nu 7 dagen en ga het doorzetten om te kijken of het mee helpt! Ben benieuwd..

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:23

   Dat oil-pulling klinkt interessant, heb er inderdaad ook wel eens over gelezen. Houd je me op de hoogte?

   • c
    januari 15, 2014 / 15:08

    in duitsland is het beste drogistspul tegen probleemhuidjes…essence pure skin….hoe is het mogelijk….heeft prijzen in de wacht gesleept en kost geen drol!

   • A
    januari 16, 2014 / 16:04

    Let op met het gebruik van olien op je gezicht, het zorgt er vaak voor dat de huid juist verstopt raakt omdat je het afsluit.
    ik zelf werk bij Vital in Veldhoven, en ik kan alleen als tip geven, kom een keertje langs en laat een keer goed naar je huid kijken, het is helemaal kosteloos en vrijblijft en dan kun je altijd nog een beslissing nemen. Het is niet op de hoek, maar plak je er een leuke run door Eindhoven aanvast ;)

 25. Tamara
  januari 9, 2014 / 19:49

  Hi!

  Vervelend he acne! Ik had er zelf nooit last van, tot 2 jaar geleden ineens heel erg (ben nu 26). Ik ben toen naar de dermatoloog geweest en die heeft roaccutane voorgeschreven gelijk. Ik wist toen niet dat het zo een heftig middel was en ben er toen gelijk mee begonnen, en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Het heeft bij mij echt als een malle geholpen. Wel heb ik er even aangezeten, ongeveer 3/4 jaar, maar ook nadat ik gestopt ben is mijn huid super gaaf. Soms als ik ongesteld moet worden een klein plekje, maar dat is niets vergeleken met de vulkanen die ik eerst had.

  De bijwerkingen waren bij mij vooral een erg droge huid, er viel niet tegenop te smeren. Wel heb ik zelf ook altijd een hele droge huid hoor, nu moet ik ook nog veel smeren. Ook je lippen en binnenkant van mijn neus werden heel droog, net zoals mijn ogen, daar kan je dan weer oogdruppels voor krijgen. Oww en mijn haren werden veel minder snel vet! Daar was ik dan wel weer heel erg blij mee :) Hoefde in principe maar 1 keer per week te wassen… voor de vetheid dan, niet voor overige viezigheid!

  Al met al ben ik er heel blij mee geweest, mocht ik nu weer last krijgen van zulke erge acne dan zal ik zeker weer een kuurtje doen, de nadelen wegen bij echt niet op tegen de nadelen van de puistjes!!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:21

   Wat fijn dat het voor jou zo goed geholpen heeft! Ik heb nu zoiets van… Als ik er in 2015 nog niet van af ben, dan ga ik aan de Roaccutane. Ik heb nog 51 weken ;-)

 26. Leonie
  januari 9, 2014 / 19:52

  Huidproblemen zijn herkenbaar.. Ik heb dan weliswaar niet veel last van acné, maar wel heel veel last van eczeem.
  Er is geen dag waarop ik wakker word en mijn huid er normaal uit ziet, elke dag kost het heel veel moeite om er niet schilferend bij te lopen.
  Kan me dus indenken dat jij ontzettend moe wordt van het zoeken naar een werkend middel.

  Werden we maar geboren met een perfecte huid, zou heel fijn zijn!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:21

   Pfffttt eczeem is zo vervelend! Ik heb er zelf ook af en toe last van op mijn handen en soms ook op mijn voorhoofd.. Is vet irritant, want het zalfje tegen eczeem veroorzaakt weer eczeem. Maar gelukkig werken voor mij allergiepilletjes heel goed (zirtec) als ik dat slik heb ik vrijwel geen last van huidirritaties zoals eczeem.

 27. januari 9, 2014 / 20:06

  Wat ontzettend vervelend! Acné is niet het einde van de wereld, maar het bepaalt zeker je stemming. Weet precies wat je doormaakt. Alle middeltjes werkte bij mij averechts, uiteindelijk over gestapt op de koperspiraal en geprobeerd te accepteren dat mijn lijf nou eenmaal gevoeliger is. En ja, Loes Oud heeft mij zeker op weg geholpen. Maar ook acupunctuur en een orthomoleculair arts. Ik geloof absoluut in de kracht van binnenuit, vooral als je al wat gevoeliger overal op reageert. Maar hé, dat maakt je ook een mooi mens :). Heel veel succes ermee en idd… Wat een kapitalen kost het allemaal!

  • januari 9, 2014 / 20:08

   En mijn eczeem is ook weggetrokken door een symbioflor kuur van orthomoleculair arts. Duurt wel ruim 5 maanden, maar dan heb je ook wat. Succes allen!

   • Annemerel
    Auteur
    januari 9, 2014 / 20:19

    Ja, 2014 gaat het jaar worden dat ik écht ga letten op de binnenkant en dan niet zes weken, maar gewoon 52…

 28. Melissa
  januari 9, 2014 / 20:15

  Hoi Annemerel,
  dat boek over voeding klinkt goed! Het is sowieso goed voor je algehele gezondheid en heeft geen bijwerkingen, heerlijk! Je zult zien hoeveel eten kan doen.
  Ik heb al bijna mijn hele leven last van eczeem en gebruik bewust geen middeltjes van de dokter, dit zorgt alleen maar voor bijwerkingen en ze zijn slecht voor je gezondheid. Ik heb een aantal jaar een bepaald dieet gevolgd dat ook supergezond was en toen had ik helemaal niks, echt geweldig. Misschien ook iets voor jou.
  Veel succes er in ieder geval mee!!

 29. Marly
  januari 9, 2014 / 20:15

  Annemerel, eet je margarine of halvarine? Sinds dat ik daarmee gestopt ben zijn mijn puistjes als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook ik heb eryacne en differin geprobeerd, nu niet meer nodig:)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:17

   Volgens mij heb ik dat nog nooit van mijn leven gegeten :P Wat fijn dat het voor jou dé oplossing was!

 30. januari 9, 2014 / 20:26

  Echt heel vervelend lijkt het me, al zij er natuurlijk veeeeeeeel ergere dingen!

 31. Nienke
  januari 9, 2014 / 20:28

  Ik heb nooit acne gehad, maar wel een heel onrustige huid, totdat mijn schoonheidsspecialiste met phytomer kwam.
  Ik kan nu niet meer zonder en sinds een jaar (ben nu 31) heb ik geen pukkel meer gehad.
  het is niet zo duur, dus als je ooit iets nieuws wilt proberen, misschien het proberen waard.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 9, 2014 / 20:36

   Ken ik niet! Tell me all about it!

   • Nienke
    januari 10, 2014 / 09:56

    In mijn pubertijd had ik m.n. last van veel puistjes op mijn rug en in mijn gezicht. Ik heb toen verschillende crèmes gebruikt. Uiteindelijk ook heel lang benzoylperoxide waardoor alle kleding en al het beddengoed verbleekte. Ik heb heel lang clinique gebruikt, maar puistjes bleven. Al helemaal bij de goedkopere merken (nivea, etos, kruidvat, olaz, etc.). Na een tijd kreeg ik over een mijn wang een vage rode vlek die niet weg ging en toen belandde ik bij de schoonheidssalon waar mijn moeder altijd al naar toe ging (cameleon in Zwolle). De eigenaresse heeft mijn huid toen bestudeerd en vermoedde dat ik niet tegen al die normale crèmes kon omdat hier te veel vetten en andere stofjes in zitten waar mijn huid op reageert. Zij adviseerde mij toen minstens een half jaar phytomer te gebruiken.
    Van hun site: De producten van Phytomer zijn allemaal op zeebasis vervaardigd, omdat de zee een grote hoeveelheid kostbare elementen als mineralen, algen en vitaminen bevat. Deze zee-elelementen hebben een bijzondere overeenkomst met onze eigen huid en daardoor worden de producten perfect verdragen.
    In ‘normale’ crèmes zitten veel minerale vetten en oliën (deze komen uit aardolie volgens mij, dus anders dan de mineralen in phytomer) en mijn huid kon daar helemaal niet tegen.
    Ik gebruik Phytomer nu zo’n 4 jaar. Een paar keer ben ik tussendoor op iets anders over gestapt omdat het dan op was of ik het te duur vond.
    Ik ben zelfs een tijdje gestopt met ook maar iets te smeren (na 4 weken vrijwilligerswerk in Afrika en niks gebruikt te hebben, had ik geen puist gehad. dit dacht ik in NL toen voort te kunnen zetten door hier ook niets te smeren, maar binnen 2 weken had ik weer volop mee-eters en puistjes). Inmiddels ben ik er dus achter dat die €50,- voor het potje dagcreme en €20,- per fles reinigingsmelk of lotion het wel waard zijn.
    Ik draag voor een egale teint elke dag een foundation van ‘Horst Kirchberger’. Ook die is vrij van minerale oliën en mijn huid blijft er rustig bij. Het verstikt dus niet.

    Phytomer wordt in NL op maar weinig plekken verkocht, dus ik denk dat maar weinig schoonheidssalons er bekend mee zijn. Voor mij was het een eye-opener dat iemand bedacht dat ik niet tegen al die normale crèmes kwam en me dit liet uitproberen.

    Beetje een lang en chaotisch verhaal, hopelijk word je er iets wijs uit!

    • Nienke
     januari 10, 2014 / 10:02

     Nog een leuk detail (van de site van de Cameleon):
     “De Vogue bestempelt Horst Kirchberger als één van de vijf beste visagisten ter wereld.”
     En bij de make-up van HK wordt inderdaad benoemd dat de minerale vetten bij veel mensen allergische reacties oproepen. En die zitten dus niet in HK en niet in Phytomer.

 32. januari 9, 2014 / 20:37

  Wat een waslijst zeg! Maargoed, er zijn inderdaad ergere aandoeningen waarbij de behandeling bij sommige mensen niet aanslaat. Acne is niet levensbedrijgend ofzo, gelukkig.
  Bij sommige mensen verdwijnt het bij een zwangerschap, door de verandering in hormonen ;)

 33. Vivienne
  januari 9, 2014 / 20:45

  Rond mijn 14e kreeg ik puistjes, aan de Diane 35 gegaan en schoonheidsspecialiste bezocht die met het merk dermalogica werkt. Gevolg: geen puist meer op m’n hoofd. Inmiddels 2 maanden met de pil gestopt vanwege alle horrorverhalen en overgegaan op een hormoonspiraal en nog geen puisten totdat ik tentamens kreeg, oftewel: stress! Nu zit ik weer helemaal onder.. Maar ik weet uit ervaring dat de pil 35 + intensief de schoonheidspecialiste bezoeken wonderen kan doen. Ben inmiddels 20 dus er iets minder om gaan geven en tijdens m’n tentamens sluit ik mezelf toch op haha! Microdermobrasie blijkt ook geweldig te werken maar vooral aan te raden in de winter omdat dit je huid dunner maakt. Mijn tip is gewoon lekker lak hebben aan die paar pukkels, je bent toch hartstikke knap!

 34. januari 9, 2014 / 20:48

  vervelend dat het maar niet weggaat… misschien heb je het al geprobeerd, maar biergist pilletjes (van kruidvat bijvoorbeeld) maakt mijn huid altijd mooier als ik het een tijdje elke avond neem. wellicht niet genoeg om acne te genezen maar alle beetjes helpen toch?

 35. Fleur
  januari 9, 2014 / 20:48

  Ook ik heb zo ongeveer alle middelen gebruikt die je hebt opgenoemd. Roaccutane werkte bij mij redelijk, maar ik kreeg een paar maanden na de behandeling geleidelijk weer acne.

  Op dit moment ga ik 1 keer in de vier weken naar een huidtherapeute, die m’n gezicht helemaal schoonmaakt en alle mee-eters/talg verwijdert. Dit werkt voor mij! Een paar dagen na de behandeling krijg ik er meer last van, maar daarna wordt m’n huid veel rustiger. Via de dermatoloog kan je naar een huidtherapeute gaan (en wordt het waarschijnlijk vergoed door je aanvullende zorgverzekering). Wellicht ook nog een iets ander agressief middel dan Roaccutane?

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:21

   Thanks Fleur, huidtherapeute wil ik ook naar op zoek gaan!

   • c
    januari 15, 2014 / 15:12

    aleppo zeep, black soap zijn ook huidreinigers puur natuur. Pure jojoba-olie werkt ook, dat is namelijk een ‘drogende’ olie dus verstopt de porieen niet maar remt de talg.

 36. Nathalie
  januari 9, 2014 / 20:48

  Ik heb zelf geen acne, wel nog af en toe een puisje ook al ben ik al 26.
  Voor mijn erge keratosis pilaris schreef mijn dermatoloog me 2 maanden geleden roaccutane voor (30 mg per dag), puur voor mijn bovenarmen.
  Van een vette/gemengde huid ben ik nu naar een ontzettend droge aan het gaan. Heel vreemd! Mijn hele skincare kan ik aan de kant zetten om maar volop te hydrateren. Wat ik vooral merk: droge lippen, droge handen, droge gezichtshuid – schilferige huid, haar dat veeeeel minder vet is (normaal moest ik het echt om de dag wassen, nu is het na 4 dagen nog steeds niet vet!)… Verder niet echt iets psychisch gemerkt maar ik moet nog minstens 4 maanden verder doen dus wie weet wat nog volgen zal.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:21

   Bizar he dat het alles zo uitdroogt?

 37. Didi
  januari 9, 2014 / 20:52

  Ik ben jaren lang bezig geweest met mijn acne(was negen!). Zoveel verschillende vormen van “oplossingen” geprobeerd(alleen geen antibiotica kuren). Alles werkte vaak maar voor een paar weken. Ik ben nu 21 en ik heb me er zo goed mogelijk bij neergelegd. Ik gebruik nu alleen een micelair water van la roche posay en microdelivery peel van philosophy en de parfumvrije dagcreme van olaz. Sinds ik mijn acne niet meer bestrijd gaat het steeds beter.
  Ik hoop dat je een passende oplossing vindt voor jouw probleem!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:22

   Wow 9!!!! Ik was 18! Erbij neerleggen zorgt in ieder geval voor een stuk minder stress! Succes!

 38. januari 9, 2014 / 20:59

  Ik kan me zo goed voorstellen hoe je je voelt! Ik heb 5 jaar geleden zo goed als afscheid genomen van mijn extreme eczeem! Ik heb bijna 2 jaar lang prednison moeten slikken en mijn immuunsysteem volledig plat moeten leggen voordat het eindelijk weg was!!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:23

   Wow, heftig! Prednison, dan was het écht wel iets waar je heel graag vanaf wilde. Fijn dat het nu verleden tijd is!

 39. Anoniemm
  januari 9, 2014 / 20:59

  Misschien zijn de natuurlijke producten van Amway wat voor je… Het zijn huidproducten op natuurlijke basis, maar je kunt het alleen via particulieren die erin handelen krijgen (de moeder van m’n vriend is homeopathisch en die gebruikt het al jaren).. Weet niet of je het merk kent, maar ze hebben wel een site ;)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:23

   thanks voor de tip, ken (en heb) zelf ook een homeopaat dus daar maar eens bij informeren!

 40. januari 9, 2014 / 21:07

  Amai, dat is al een heel afgelegde weg. Je zou er zo langzamerhand de moed bij verliezen, niet? ;)

  Heb je je als eens grondig laten onderzoeken op hormonaal vlak? Als ik het zo lees zie ik twee dingen: de acné op zich en dat het zo makkelijk ontsteekt. Heb er ook een hele periode veel last van gehad, niet dat mijn gezicht vol stond, maar het situeerde zich altijd onder mijn kin.

  Met aangepaste voeding kan je je hormonaal systeem enorm beïnvloeden, zowel in de slechte als, gelukkig maar, ook in de positieve zin. Ik lees geregeld van je migraines en dan het verhaal van de acné dan denk ik gelijk aan suikers. Misschien eens een eetdagboekje bijhouden om te ontdekken hoeveel suikers je binnen krijgt, denk ook aan de verborgen suikers! En er is nog zoveel meer..

  Zoveel antibiotica heeft een nefast effect op je darmen, op lange termijn vererger je dus de zaak. Je darmflora gaat eraan kapot en om dat te herstellen moet je weer extra goed op je eten letten. Ik heb zo twee jaar op een heel strikt dieet gestaan om die flora terug goed te krijgen, met godzijdank heel goed resultaat.

  Nog iets: heb je voedingsintoleranties, daar al eens op getest?

  In onze darmen wordt het voedsel omgezet in lichaamseigen stoffen, als het daar al misloopt wordt het niet omgezette toxisch en wil het lichaam het eruit, acné is er een vorm van.

  Sinds mijn drastisch omgooien van mijn voedingsgewoontes heb ik dan ook nooit geen last meer van acné gehad.

  Elk persoon is uniek en ik denk dat het zaak is voor jou om zo snel mogelijk via een specialist te ontdekken waar in de interne huishouding er dingen haperen. Die dingen via de voeding en de daarvoor nodige voedingssuplementen aanpakken en al het andere komt dan ook in orde. De acné is een gevolg, je moet op zoek naar de oorzaak.

  Veel succes!!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:25

   Er is inderdaad ook iets niet helemaal in orde met mijn darmen, ik zal niet teveel in details spreken, maar ik heb het gevoel dat mijn lichaam niet alles even goed opneemt en dat ik daardoor misschien ook verschillende mineralen/vitaminen mis. Ooooooh er valt nog zoveel te onderzoeken! Bedankt voor je uitgebreide antwoord, geeft mij weer een zetje in de rug om verder te gaan met onderzoeken in plaats van bestrijden.

 41. januari 9, 2014 / 21:29

  Acne sucks! Ik heb vanaf m’n 12e acne, begon op m’n 13e met de Diane35, op m’n 14e bezocht ik een dermatoloog voor het eerst en hij zei letterlijk dat hij niet wist of “het nog goed zou komen”. Na vijf jaar en jouw lijst plus twee heftige Roaccutane kuren verder was ik acnevrij maar tere maanden later was ik terug bij af. Roaccutane is het enige wat tijdelijk geholpen heeft. Helaas kwam mijn acne weer terug.

  Nu loop ik bij een huidtherapeut voor reguliere acnebehandelingen en glycolzuurbehandelingen en Dermapen (= aanrader!!) behandelingen. Dermapen is ook tegen littekens, Google maar eens.

  Ik ben na vijf jaar gestopt met de Diane omdat ie nooit gewerkt heeft en ik het niet meer trok en slik nu de Microgynon30. Ik ga niet meer terug naar de dermatoloog want daar ben ik eigenlijk “uitbehandeld”, heb werkelijk alles geprobeerd wat er te proberen viel.

  De huidtherapeute houdt m’n huid goed bij en nu gaat het wel ok. Ik gebruik niets meer behalve dagcreme en natuurlijk make-up, dat zal nooit veranderen :)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:27

   Wat ontzettend vervelend dat het bij jou na 2 roaccutane kuren nog steeds niet weg is, zo zuur!!! Ik hoop dat er op een gegeven moment iets komt waardoor het ineens verdwijnt (sommige mensen veranderen volledig wanneer ze een kind hebben gekregen, ik bedoel maar, misschien, heeeeeeel misschien……)

 42. januari 9, 2014 / 21:30

  Ik begrijp je verhaal helemaal.

  Ik kreeg acne op mijn 11e en heb dit nog af en toe (ben bijna 28). Heb gigantisch veel geprobeerd inclusief Roaccutane. En ondanks dat het mij enorm veel geholpen heeft (ik had zo’n twee jaar echt een baby huidje), ben ik nu een paar jaar later niet zo tevreden meer over het gebruik van dat medicijn. Waarom? Na twee jaar kwam mijn acne weer volop terug! Gelukkig heb ik dit nu weer redelijk onder controle (na weer zo’n twee jaar stuntelen met diverse producten). Met mijn huid gaat het nu redelijk, maar het grootste probleem is – ik zit nu nog steeds met gewrichtspijn (rug+polsen vooral). Pijn die begonnen is tijdens het gebruik van Roa en ik weet zeker dat het gewoon daar aan ligt/heeft gelegen. Daarnaast zijn mijn ogen ongelooflijk gevoelig voor zonlicht en ook dit is begonnen tijdens die zes maanden dat ik Roa slikte. En jammer genoeg kan ik zo nog wel even doorgaan… Dus ondanks dat het een tijd geholpen heeft, heb ik jaren nadien nog steeds klachten van het gebruik van Roa. En een google search laat weten dat er nog heel veel mensen zijn die o.a. ook heel veel gewrichtsklachten eraan hebben overgehouden. Weet dus waar je aan begint! Ik zeg niet dat jij klachten krijgt maar het is zeker raadzaam om er nog maar eens in te verdiepen voordat je de beslissing neemt om het wel te gaan slikken.

  Anyway, in ieder geval heel veel succes met het vinden van iets wat voor jou huid wel helpt!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:28

   Yuk, dit zijn dus die horrorverhalen die me tegenhouden. Wat ontzettend vervelend! Ik hoop dat de klachten nog weggaan!

 43. januari 9, 2014 / 21:31

  Tere = drie

 44. Lisa
  januari 9, 2014 / 21:37

  Hoi Annemerel,
  Om nog even door te gaan op het effect van voeding op je huid: hoewel ik nog nooit last heb gehad van acne, heb ik net zoals jij aan het einde van de puberteit/na de puberteit last gekregen van een slechte(re) huid. Ik heb verschrikkelijk veel huidproducten gebruikt om dit te verbeteren, maar pas toen ik gezonder ging eten kwam ik erachter dat lactose (en suiker, maar in mindere mate) van grote invloed zijn op de conditie van mijn huid.

  Hoewel dit voor jou de oplossing niet hoeft te zijn, is het misschien wel eens iets om naar te kijken :)

 45. Iris
  januari 9, 2014 / 21:44

  Lieve Anne-Merel. Oh ik kan zoooooo goed begrijpen hoe je je voelt. Elke ochtend kijk ik eerst in de spiegel als ik wakker wordt. Met de vraag; hoe ziet mijn huid er vandaag uit?? Het was een periode onwijs erg bij mij. Vooral rond mijn mond. Het hormonale gebied. Onwijs dikke ontstekingen en allemaal bultjes. Heel vervelend en een echte belemmering in het dagelijks leven. Ik ging mensen ontwijken en durfde tijdens een gesprek mensen niet meer recht aan te kijken omdat ik bang was dat ze mijn acné te veel zagen. PCOS (polycysteus ovarium syndroom) was de grote oorzaak van mijn acne. Bij PCOS zijn je hormonen zo uit balans dat je erg veel klachten hebt, insuline resistentie, haaruitval, acne, stemmingswisselingen en noem maar op. Ik las hier boven net al dat je weet dat je veel DHT hebt. Misschien goed om een keer je hormoonwaardes te laten testen? Ook gelijk voor je migraine! Wie weet komt er wel iets heel bijzonders uit. Ik ben nu in behandeling voor mijn PCOS klachten bij PCOS-Solutions en slik het natuurlijke supplement DCI. Dit zorgt ervoor dat de insuline resistentie minder wordt. En daarbij gebruik ik alleen maar natuurlijke producten voor mijn huid zoals rauw manuka honing en olijfoliezeep (echt een aanrader!!!). Die zeep kun je op olijfoliezeep.nl bestellen. Mijn huid is onwijs opgeknapt en geen dikke ontstekingen meer. Zo fijn!! En wat voel ik me heeerlijk. Ik ben een totaal ander mens en zo veeeel gelukkiger. Had ik het maar eerder geweten na eerst al die pogingen met acupunctuur en bio-resunantie en noem maar op. Gelukkig pak ik nu de kern oorzaak aan.
  Als ik jou was zo ik zeker je hormoonwaardes laten testen, en je bloedsuiker etc. Daarnaast moet je er ook rekeningen mee houden dat hardlopen en sporten waarbij je veel ‘stress’ hormonen aanmaakt ook een rol kunnen spelen. En aangezien jij onwijs veel hardloopt is het ook verstandig om een ‘vrouwelijke’ sport te doen zoals Yoga. Om balans te krijgen in de Yin en Yang. En natuurlijk goed op je voeding letten. Maar zo te lezen ben je al heel goed op weg. Ik hoop echt dat je hier wat aan hebt. En gelukkig kijken de meeste mensen naar jou mooie lach en je heerlijke humor kanjer!!!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:31

   Dankjewel voor je lieve berichtje! Mijn waardes laten checken is inderdaad iets dat ik echt een keer moet laten doen, evenals mijn allergieën meten. Er is op mijn 18de gewoon iets veranderd waardoor het ineens allemaal in de soep gelopen is. Maar wat….. En ook over hardlopen heb je gelijk! Ik moet sowieso aan de yoga voor mijn stijve rug (en andere stijve ledematen) maar misschien heeft het ook nog andere fijne bijwerkingen!

 46. januari 9, 2014 / 21:50

  meeeh. heel vervelend een zoektocht (of marathon)naar het product dat bij jouw houd past. Het is je vast aangeraden, maar grote klis heeft mij geholpen. Ik doe nu een keer per jaar een ‘kuur’ om het zuiver te houden. En het fijne is dat er verder geen bijwerkingen zijn omdat het een supplement is

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:32

   Kurkuma heb ik toevallig hier liggen, gooi het meteen door mijn ontbijt, thanks!

 47. Marthe
  januari 9, 2014 / 22:00

  Ik ken je verhaal, ook al jaren bezig en voornamelijk last van onderhuidse ontstekingen. Met mijn normale routine (vichy normaderm en benzoylperoxide ’s avonds) hou ik de kleine dingetjes goed onder controle, helaas doet het niets tegen de onderhuidse problemen..

  Ben een paar weken geleden weer naar de dokter geweest en nu antibiotica gekregen. Op dat moment had ik drie ontstekingen waardoor ik amper nog kon praten, lachen of gapen; heel vervelend. Ik hoop nu dat de antibiotica nog iets gaat doen, maar tot nu toe nog geen verandering gezien helaas.

  Ik moet zeggen dat ik het echt enorm knap vind dat je er zo over post! Het is wel prettig om te weten dat andere mensen er ook mee zitten, ook al is het ‘maar’ acne :).

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:33

   Wat vervelend ik hoop voor je dat het werkt en dat het dan ook wegblijft. Die ontstekingen, I feel yaaa! Ze laten ook continu merken dat ze er zijn, door keihard te bonzen, heb jij dat ook?

   • Marthe
    januari 11, 2014 / 17:39

    Haha jaaa helaas wel! T voelt dan ook alsof ze met de minuut groter worden door al dat bonzen :P.

 48. Manon
  januari 9, 2014 / 22:02

  Gebruik nu ongeveer 2 jaar de variant van de diane pil ook om mijn acne, en nadat ik die een maandje of 3 geslikt had was mijn vette huid, acné en alles wat daar bij hoort verdwenen. Sindsdien een gave huid en geen bultjes oid meer.
  Misschien toch het proberen waard! Ookal probeer je het maar voor een maandje of 4, als dat je zou kunnen helpen..!!

 49. januari 9, 2014 / 22:03

  Ah wat rot voor je. Zeker op die leeftijd wil je er toch wel vanaf zijn, haha. Je krijgt in elk geval veel tips van lezeressen, hoop dat er iets voor me bijzit!

  • januari 9, 2014 / 22:03

   voor je* natuurlijk.

 50. Charlotte
  januari 9, 2014 / 22:09

  Hi Annemerel! Al zolang ik je blog volg, volg ik je post over je acne en de zoektocht naar dé oplossing. Ik ben 21, en heb sinds een 10tal jaar last van acne. In het begin gewoon wat jeugdpuistjes, maar die gingen niet weg.
  Ik herken me heel hard in je vorm van acne: niet het hele gezicht vol (bij mij enkel op en rond mijn kin) maar wel super hardnekkig, en ook letsels en rode bultjes. Mensen zeggen me vaak “maar dat valt toch goed mee bij jou?” Wel, als je me zonder make-up zou zien.. :-)
  Ik herken me ook heel hard in je zoektocht, ik heb zowat al dezelfde producten en middeltjes als jou geprobeerd. Daarnaast heb ik ook nog de Dianepil en Roaccutane genomen. Echter, altijd zelfde als bij jou: helpt even, maar uiteindelijk komt die vervelende acne toch altijd terug.. Zelfs met roaccutane! Met de Diane ben ik uiteindelijk gestopt omdat ik heel veel last had van bijwerkingen.
  Ook geloof ik heel hard in de invloed van voeding. Zelf probeer ik alle melkproducten te schrappen want ik merk dat die mijn huid heel onrustig maken. Maar ik merk dat ik het wel lastig vind om àlles met melk te schrappen :-)
  Een tweetal jaar geleden, toen ik merkte dat de roaccutane toch niet aansloeg, besloot ik naar een specialist te gaan. Ik was al eerder naar een gynaecoloog gegaan, specifiek voor m’n acneprobleem maar die zei me gewoon dat ik de pil moest nemen. Uiteindelijk ben ik naar een specialist gegaan, en die kon me uiteindelijk helpen. Aangezien ik ook last heb van fijn en dun haar en haaruitval, maar ook overmatige haargroei op m’n lichaam (niet dat ik haar op vreemde plekken heb ofzo haha :) nee, laat ons zeggen dat ik mijn benen niet kan scheren want dan zou ik dat elke dag moeten doen, maar dan zou je het nog zien, dus ik epileer of laser) vermoedde hij dat er iets anders achter zat. Uiteindelijk blijkt dat ik pcos heb, wat er simpelweg op neer komt dat mijn hormoonregeling niet helemaal correct werkt. Dat verklaart uiteraard ook mijn acne. Vandaar ook dat de “gewone” middeltjes niet helpen. Nu neem ik een andere pil, de Louise, in combinatie met androcur, een medicijn. Het begint nu toch iets beter te gaan, dus hopelijk dat dit de oplossing blijkt en blijft. Om een lang verhaal kort te maken, misschien moet je ook eens kijken of er niks meer achter zit? Uiteindelijk, nu ik het weet, is het logisch dat ik aan pcos lijd, maar er zijn bijvoorbeeld ook symptomen waar ik geen last van heb. Zo lijden veel patiënten aan overgewicht, maar daar heb ik geen last van. Ik ben niet superskinny maar heb ook geen overgewicht :-) dus, aangezien je al zoveel geprobeerd hebt, kan het misschien ook zijn dat er iets anders achterzit? Ik hoop uiteraard voor je van niet (pcos, in mijn geval, heeft een aantal niet zo’n fijne consequenties, zoals mogelijke onvruchtbaarheid..) maar als het zo zou zijn, kan je wel effectiever je probleem aanpakken!
  Heel veel succes ermee! Ik begrijp volledig waar je doorgaat. En geloof me, ik begrijp je als je zegt dat je ermee zit. Ik heb er vroeger om gehuild, ik voelde me verschrikkelijk. Dus, I feel ya! :-)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:37

   Wauw, bedankt voor je verhaal. Zo’n heftige vorm van PCOS heb ik denk ik niet, want al die klachten die jij omschrijft heb ik niet (zo heftig), maar wat fijn dat er nu iets is dat redelijk helpt. Ik hoop dat er een dag komt dat we allebei in de spiegel kunnen kijken en denken… woooooheeeeee, geen enkele puist! (en dat graag voordat we rimpels hebben waarover we kunnen zeuren).

 51. Merel
  januari 9, 2014 / 22:23

  Ik zweer ook bij neoderma biopeeling! En als t nog kan stap over naar vgz! En anders wachten tot je kindjes krijgt,’dan schijnt t ook vaak te verdwijnen. Tijdens en 3’jaar na roactuane wordt afgeraden kinderen te krijgen!!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:38

   3 jaar na Roaccutane?! Halleluja.. ik ben niet van plan binnen 3 jaar kinderen te krijgen, maar ik ben ook niet van plan om een kindje weg te laten halen als ik binnen 3 jaar per ongeluk zwanger zou raken. Dat kan toch niet goed zijn voor je lichaam!

 52. januari 9, 2014 / 22:55

  Ik zie de BHA GEL 2% van Paula’s Choice er nog niet tussen staan. Zeker een dikke aanrader. Ik lees er alleen maar succes verhalen over, en mijn collega die ook erge acne heeft is het bijna (4 maanden later) zo goed als weg. Ik gebruik het zelf ook 3x i.d. week. Top spulletje!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:39

   Thanks voor de tip, ga er naar kijken!

 53. Roos
  januari 9, 2014 / 23:36

  He Annemerel! Ik kan me echt kei goed voorstellen hoe het is. Ik heb ook al ongeveer 10 jaar acne en ik word soms echt helemaaaaaal gestoord van. Soms dan voel ik me er ook echt rot door. Is m’n hele dag verziekt. Vaak is t in de zomer minder erg. Dus overweeg ik sinds vorig jaar om soms een zonnebankje te nemen.. Scheelt ooit ietsepietsje.
  Maar goed, ik heb dus net als jou al een hele geschiedenis aan middelen die zouden moeten helpen. Van de huisarts met zijn ”wonderzalfjes”, de pil en de dermatoloog. Ik heb in tegenstelling tot jou wel roaccutane gebruikt. Had wel bijwerkingen maar had wel 1 jaar amper acne :) Helaas is het nu weer terug. Terwijl ik ook 3 mensen ken waarbij het daarna nooit meer is teruggekomen. Waarom bij mij dan niet :| ?? Sowieso snap ik niet dat de een een hele gave huid heeft en de ander niet.. Maar goed. Ik heb ook een tijd geen zuivelproducten gegeten maar had ook weinig resultaat..Nu loop ik sinds 2 maanden bij een homeopaat. En ben ik bezig met een darmkuur. Ik heb toch zoiets.. het moet toch ERGENS vandaan komen! Hopelijk werkt dit!
  Helaas zei mijn dermatoloog ooit ook ”ja je hebt ook mensen die er nooit vanaf komen”… Maar daar wil ik niet aangeloven! :)
  Succes.. ik hoop dat je net als mij er ooit vanaf komt :) !!!!!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 07:40

   Wow, wat heb je ook al veel geprobeerd en zelfs met Roa er niet afgekomen. Jeeezzzzzz, dan denk ik… waarom zou ik er überhaupt aan beginnen?! Onwijs veel succes met je zoektocht!

 54. januari 10, 2014 / 00:11

  Ik heb nooit heel erg last gehad van puistjes maar er is wel een periode geweest dat ik er vrij veel last van had. Ik heb ook een tijdje ineens heel erg last van acné op mijn rug gehad. Gelukkig allemaal nooit van heel lange duur. Toch kan je ik je wel wat dingen aanraden die voor mij hielpen, en nog steeds helpen. Nummer één is het slikken van vitamine B supplementen en biergist supplementen. Als ik daar nu mee stop krijg ik een hele hoop puisten. Nummer twee is kokosvet als dag- en nacht crème gebruiken.
  Als je al zo veel hebt geprobeerd en toch niets helpt dan denk ik toch dat er een indirecte reden voor is. Misschien kan je eens naar een homeopaat gaan? Het is wat alternatiever maar er schijnen bepaalde voedingsproducten te zijn die een reactie in je lichaam kunnen veroorzaken. Een nicht van mij had altijd hele erge huidproblemen en van alles geprobeerd en volgde toen een tijdje een vrij streng dieet en het bleek dat ze vooral geen gele paprika moest eten. Ik realiseer me heel goed dat ik nu als een kwakzalver klink maar ik denk echt dat iets dergelijks een reactie op je huid veroorzaakt!

  • januari 10, 2014 / 00:12

   Oh en niet te vergeten tea tree oil, daarvan gaat het sneller weg!

   • Annemerel
    Auteur
    januari 10, 2014 / 07:42

    Hi Hester, op mijn To Do List staat ergens bovenaan dat ik mijn homeopaat moet bellen (vroeger veel geweest) dus dat ga ik zeker doen. Vitamine B slik ik al, helaas geeft biergist schimmelinfecties bij mij (not fun). Kokosvet heb ik nog nooit op mijn huid gesmeerd, kan ik allicht proberen, tea trea oil doet helaas niets bij mij..

 55. januari 10, 2014 / 09:50

  Jeetje wat een gedoe! Ik heb er nu zo’n half jaar last van, sinds ik de mycrogynon 30 slik. Daar ben ik vanaf gestapt en ik krijg nu zuurpeelings bij de huidspecialiste! Ik hoop dat het gaat werken.

 56. Kim
  januari 10, 2014 / 10:05

  Hey! Weet je wat mij opvalt tussen al die reacties? Niemand heeft het over water! Wat bij mij een enorme invloed heeft gehad is het goedkoopste middeltje! Probeer een aantal weken 3l water te drinken op een dag! Je huid fleurt er echt van op! Ik weet natuurlijk niet of je dat al doet, maar het kan helpen!
  Heel veel succes er mee!

  • Annemerel
   Auteur
   januari 10, 2014 / 13:50

   Water is zo belangrijk! Ik drink al mijn hele leven heel veel water (en groene thee)!

 57. januari 10, 2014 / 10:11

  Ai ai ai, wat een lijdensweg. Super vervelend dat het blijft terug komen. Ik heb het sinds ik vorig jaar gestopt ben met de pil vanwege darmproblemen, vooral in mijn hals, beetje op m’n kin en wangen.

  Ik heb een aantal peelings gehad die absoluut hebben geholpen, vooral de gezonde huid is hier nog sterker door geworden. Ik ga in Amsterdam naar Radiant Life Care, een schoonheidssalon gespecialiseerd in huidafwijkingen. Mijn acne komt door hormonale veranderingen en vitiligo, dus standaard acne treats helpen niet. Ze kijkt verder dan alleen je huid, weet meteen wat je zwakke plekken zijn en schrijft preparaten voor om ook van binnen je huid aan te pakken.
  Zo eet ik minder brood en zuivel, wat ik merk aan de ‘gewone’ puistjes en onrusten op vooral mijn voorhoofd. Daarnaast ‘reinig’ ik mijn gezicht dagelijks met appelazijn/water mengsel, eet ik veel zure producten en vitamine c. Sinds maandag eet ik geen suiker meer en ik merk dat echt aan mijn huid!

  Het frustrerende is dat het ooit gezond is geweest, fingers crossed dat het vanzelf weer rustig wordt!

 58. Yvette
  januari 10, 2014 / 11:04

  Meid, wat heb jij al veel geprobeerd…! Ik heb zelf ook jaren een probleemhuid gehad. Veel bij dermatologen gelopen. Ze dachten aan acné (zo zag het er ook echt uit!!), maar uiteindelijke bleek het een allergie (fijn dat je daar na jaren modderen achter komt). De dermatoloog (!) schreef toen zonnebanktherapie voor: elke week 7 minuten onder de zonnebank. Met de zonne-energie verdween mijn acné. Misschien ook een tip voor jou??

  Daarnaast gebruik ik nu producten van Biotherm, de lijn Pure-fect Skin. Het is niet echt voor een acné huid, maar juist veel meer voor een gevoelige huid. Misschien ook wat voor jou?

  Succes met en onthou: schoonheid zit van binnen! En hoe meer je over die huid stresst, hoe erger het wordt. Stress is immers ook niet goed ;-).

 59. Myrna
  januari 10, 2014 / 11:09

  Acne is inderdaad echt vervelend, ik was tot een paar jaar geleden ook gezegend met een hele fijne huid, nooit last van puistjes, geen vlekjes o.i.d. dat is helaas nu wel anders.. Maarja er zijn zoveel ergere dingen!

  Ik moet wel zeggen dat ik een beetje schrik van het feit dat je al zovéél hebt geprobeerd en het klaarblijkelijk dus niet werkt. Heb je al eens overwogen om ‘gewoon’ even helemaal niets te gebruiken, je huid tot rust te laten komen..? Baat het niet dan schaadt het niet, en dat kan je van de meetse dingen die je al gebruikt hebt helaas niet zeggen.. Succes!

 60. hilde
  januari 10, 2014 / 11:19

  Haihai!

  Ik ken je probleem maar sinds ik een spiraaltje heb zijn alle puistjes weg! dit is voor mij de oplossing omdat de samenstelling van hormonen anders is!
  Ik vind de mirena spiraal echt ideaaal1!

  :)

 61. januari 10, 2014 / 11:50

  Weet je, ik kijk naar mijn moeder van 59 en mijn tante van 56. Beiden nog steeds een probleemhuid. Maar ze zijn hartstikke knap, lachen heel erg veel en zijn gelukkig. Als ik naar mijn acne kijk weet ik gewoon zeker dat ik er de komende 30 jaar ook nog last van blijf houden. Maar ik heb besloten gezond te blijven eten, te genieten, geen agressieve producten meer te gebruiken. En als ik me er echt aan erger een foundation te gebruiken. En als ik naar jouw foto’s kijk zie ik ook een big smile, een mooi mens en die acne valt me niet op. Dus hoop ik ook dat anderen zo naar mij kijken. Met deze instelling valt een last van je schouders af, en heeft tot nu toe bij mij het beste gewerkt!

 62. januari 10, 2014 / 12:09

  Wat fijn dat je dit met ons deelt, acne blijft vreselijk irritant. Heb het zelf ook al sinds mn 14 de.. Nu dus al bijna 7 jaar. Niks hielp en van de dermatoloog werd ik ook niks wijzer. Sinds een paar maanden ben ik gestopt met melk drinken! Het is heel bijzonder, maar mn huid is er echt van opgeknapt! Er komen amper nog puistjes bij en mn bultjes en rode vlekken verdwijnen heel langzaam. Vroeger geloofde ik niet dat het met voeding te maken had, nu ik dit merk zeker wel!

  Ik wens je heel veel succes met je huid! Maar het is inderdaad goed om te bedenken dat het niet het einde van de wereld is. Kijk hoe succes vol je bent en wat je al beteikt heb! You go girl!

 63. Anouk
  januari 10, 2014 / 13:19

  Dit komt me ergens wel bekend voor. Ik heb echter geen last van acné maar van eczeem. Zowel op m’n lichaam als in m’n gezicht en op m’n handen. momenteel zit het even niet op m’n gezicht en in m’n hals maar op momenten dat het er wel zit ben ik niet in de gelegenheid om make up te dragen (het schilfert heel erg enz..) Ik ben al sinds ik baby ben meegesleept naar allerhande artsen en kwakzalvers, niets helpt behalve zware hormoonzalf, dat gaan we dus niet gebruiken…
  wat bij mij heel erg geeft geholpen is acceptatie, want bij mij heeft het een genetische oorzaak. En dat is echt enorm moeilijk want wanneer je dan in de stad loopt denk je toch: ‘ieuw, m’n gezicht is lelijk’ (ik in ieder geval wel).. Na een aantal jaren ben ik verder.. door veel lieve vriendinnen en natuurlijk mijn vriend die me ervan verzekeren dat ik toch wel mooi ben met of zonder eczeem. Als ik nu door de stad loop en ik eczeem in m’n gezicht heb denk ik: ‘ik heb eczeem, je ziet het, en ik kan er niks aan doen. Mensen doen het er maar mee’
  Het is niet altijd makkelijk, maar dat werkt wel voor mij. Ik kan me heel goed voorstellen dat je er heel onzeker van wordt.

 64. P
  januari 10, 2014 / 13:26

  Vervelend dat je zoveel gebruikt hebt en dat je er nog steeds niet vanaf bent!
  Wat mijn tip is, en dat heb ik hier meer gelezen; ga naar de huidtherapeut! Die ruimt alle onzuiverheden op. Het is wel pijnlijk maar het resultaat is het echt waard. En zodra je opstaat ben je de pijn weer vergeten ;). Succes!

 65. F. Suijkerbuijk
  januari 10, 2014 / 13:57

  Ik kan precies in jouw verhaal komen, Annemerel! Mijn huid was nooit erg gevuld met puistjes, ik had altijd last van jeugdpuistjes op mijn hele gezicht. Maar tot een aantal maanden terug…. Mijn kin krijgt het te verduren en het schaadt ontzettend mijn zelf vertrouwen. Op sommige momenten lijkt het alsof niets anders op de wereld erger is dan jouw eigen kin vol acne, nee het zijn geen jeugdpuistjes meer maar echt een erge vorm van acne. Maar natuurlijk zijn er ergere dingen op de wereld. Maar het is gewoon niet fijn. Overal om me heen lijkt iedereen het perfecte baby huidje te hebben. Behalve ikzelf. Misschien dat jij het soms ook wel zo ervaart…
  Ik heb zo veel producten geprobeerd en uiteindelijk blijkt niets te helpen. Nu ben ik samen met mijn schoonheidsspecialiste op zoek naar producten die mogelijk wel kunnen werken. Mijn schoonheidsspecialiste (Katrien), werkt nauw samen met het merk Dermalogica. Dit merk heeft verschillende (erg prijzige) producten voor verschillende ‘probleemhuiden’. Eerst probeerde ik de Clean Start, deze lijn is speciaal ontwikkeld voor de jongeren met jeugdpuistjes en acne. Deze producten hebben geen enkel moment geholpen. Het zit dieper bij mij, het is hardnekkiger dan een gewoon puistje, en het heeft ook te maken met vele factoren (hormonen!!!!!, stress, te weinig slaap, etc). Nu afgelopen dinsdag ging ik weer terug. Katrien heeft me nu een lijn van Dermalogica meegegeven die “Medibac” heet. Een proefpakketje van 4-6 weken. Deze lijn is enorm heftig en mag ik daarom alleen gebruiken op mijn kin, en een stuk op mijn nek. Echt alleen waar de acne zich bevindt. Mijn wangen en voorhoofd zijn juist hartstikke gevoelig en ik zou hiermee mijn hele gezicht kapot maken. Nu maak ik iedere dag foto’s van mijn gezicht, zowel ’s avonds als ’s ochtends. Ook houd ik een soort agenda bij. te vooruitgingen, óf achteruitgangen. Wie weet helpt dit merk ook voor jou? Ik kon het niet terug lezen in je artikel of je dit al eens geprobeerd hebt.
  Ook moet je uitkijken met producten van de dokter, die je op je gezicht kan smeren. Het zou zonde zijn als je het gedeelte van je gezicht wat wel mooi in takt is te beschadigen met deze heftige producten tegen acne.
  Ik wil graag op de hoogte blijven van jouw verhalen omtrent dit onderwerp. Ik struggle er ook mee en vind het fijn om gedachten en ideeën van andere te lezen en mer elkaar te delen.
  Succes Annemerel!!

 66. Charlotte
  januari 10, 2014 / 14:35

  Roaccutane: http://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/r/roaccutane/zwangerschap/item9499. Misschien handig om te weten, gebruik mag alleen in combinatie met anticonceptiepil (voor de zekerheid aan je arts vragen).
  Je kunt kijken wat voor eten eventueel het veroorzaakt, omdat je vermoedt dat eten helpt (zoals dat dieet). Ligt vaak samen met migraine, dus misschien kun je door bijvoorbeeld kaas te schrappen allebei weg/minder krijgen. Would be nice!

 67. januari 10, 2014 / 17:04

  Annemerel! Ik wilde eerst alle reacties lezen om te zien of mijn wondertip er tussenstond, maar uh.. dat werd me net even wat te veel ;). Misschien staat het er al tussen, maar TIP van de EEUW: applecidervinnegar!!! echt. ik heb al 10 jaar last van acne (inclusief paarse onderhuidse/littekenvlekken xD ) en heb ook echt een tigtallenzoekttoch gedaan naar wat helpt wel. Allereerst heb ik het idee dat hoe chemischer een product is, hoe gestresster mn lichaam wordt, wat zich uit in.. uhu.. acne. Ook antibiotica slikken vertik ik om die reden (en omdat je gehele lichaam, hormonen, darmen alllles van slag is van dat).

  Jaaaaren heb ik de diane geslikt en durfde daar niet mee te stoppen uit anst voor mn gezicht (die er toen toch ook met diane wel naar uit zag) maar uiteindelijk wilde ik ZO graag van die hormonen (en dan vooral de bij/uitwerkingen) af dat ik acne verkoos boven de rest. Toen ben ik het gaan zoeken in zo natuurlijk mogelijke opties.

  Wat voor mij heel goed werkt is het niet meer eten/drinken van zuivel! Niet perse heel leuk, maar vooral in het begin een opgave. Nu ik er aan gewend ben is het echt niet lastig meer. Als ik nu wel eens kwark eet (dahhh, zwakke plek ;)) merk ik dat 1 of 2 dagen later DIRECT aan mijn huid.. Dus no more dairy.

  EN.

  Appelciderazijn. Elke ochtend drink ik een paar scheutjes door mn citroen water voor mn ontbijt.
  Daarnaast heb ik een glazen flesje met 1 deel azijn en 4 delen water. mixen mengen koel bewaren. en als tonic gebruiken. Op een wattenschijfje en schoonmaken maar. Tot je huid schoon is en dan dag of nacht crème aanbrengen. Ik gebruik geen ENKEL ander huidproduct meer en mn huid bedankt me echt voor dat. acne is denk ik met 90% afgenomen en mn huid straalt en is zacht. Al die scheikunde in flesjes niet meer op mijn huid. Soms was ik mn hoofd eerst met warmwater waar ik beetje keltisch zeezout in oplos, dan met washandje zachtjes schrobben. (op vakantie in de zee is mijn huid altijd het allerbest! vandaar dat ik dit probeerde ennnn het werkte ;-))

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt :). Acne is inderdaad niet erg en een ander zal altijd zeggen ah joh je ziet het zelf veel erger dan dat het is.. Maar toch, als je er last van hebt kan het ongelooflijk vervelend zijn en je gedrag bepalen.. Dusss lekker verder zoeken hoor! :) tot iets werkt.

  Oh nog een tip! Kefir! google op i.net aanmaken met geitenyoghurt.. (ik heb voordat ik zonder zuivel en appelcider azijn begon eerst 21 dagen geen suiker gegeten EN geitenyoghurt kefir gemaakt.. dat heeft mn darmen zo opgeschoond dat ik het nu onderhouden kan hiermee denk ik…)

  zo zie je; nog veeeel meer te proberen ;). Succes!

 68. januari 10, 2014 / 17:16

  I know how you feel. Ben inmiddels 27 en heb er nog steeds last van. Ik zeg altijd dat mijn huid nooit ouder wordt dan 15 (leuk vind ik het niet, maar je kan er maar beter om lachen dan om huilen, toch?). Na jaren aan de diane te hebben gezeten, heb ik nu inderdaad last van haaruitval. En dan bedoel ik véél haaruitval. Kan dr wel om janken!
  Al die agressieve manieren heb ik niet gebruikt, omdat ik niet echt acné heb, enkele ontstekingen, in comnbinatie met een gevoelige en droge huid. Ik heb vaak korstjes, schilfers van droogte en de ontstekingen lijken geen overtollig talg, maar een reactie op producten in cosmetica waar ik allergisch voor ben. Ik baal dr wel van, ook omdat ik ze ’s nachts overkrab, en het er dan niet charmanter uit gaat zien.
  Ik heb er overigens ook op mijn handenlast van. Daar mag ik hydrocort zalven op smeren, maar op mijn gezicht is dat niet goed. Een echte oplossing ga ik geloof ik niet meer vinden, de Diane durf ik niet meer.
  Mocht je iets nieuws hebben dat werkt, houd ons ajb op de hoogte! Ik droom nog steeds van een mooi, egaal gladde huid..
  Maar wat je zegt.. het is vervelend, maar er zijn veel vervelendere dingen. Het is te relativeren.

 69. Elske
  januari 10, 2014 / 18:11

  Hoi Annemerel! :)

  Ik volg je blog al een tijdje en lees je verhalen over acné altijd met veel belangstelling. Ik heb zelf namelijk ook al lang last van acné en kan me heel goed in jou verplaatsen. Ook wat je zegt over het feit dat er veel ergere dingen zijn dan het hebben van een onrustige huid, maar dat het voor jezelf toch heel vervelend blijft. Ik probeerde mezelf hier ook altijd van te overtuigen, maar voor mezelf is het wél heel erg.. Dus wil ik dat de acné weggaat (en niet meer terugkomt)!

  Na het gebruiken van o.a. Differin en Eryacne met alleen tijdelijk effect, was ik er eigenlijk wel een beetje klaar mee. Na een middag speuren op het internet, kwam ik het product ‘Dermalotion’ van ‘Weleda’ tegen. Ik las dat het geschikt is voor pubers en zwangere vrouwen die last hebben van overmatige talgvorming. Ik ben geen puber en óók geen zwangere vrouw, maar ik dacht: “Wat maakt het uit, ik probeer het gewoon!” Nu, een week later, kan ik al zeggen dat ik positief verrast ben door het resultaat. Mijn huid is veel rustiger en ook de littekens lijken langzaam te verdwijnen.

  Misschien heb je dit product al geprobeerd, maar als je dat nog niet hebt gedaan, wil ik het je zeker aanraden dit een tijdje te proberen! Een flesje kost ongeveer € 12,- en je brengt het ’s ochtends en ’s avonds op een schoon gezicht aan. Heel simpel, maar (voor mij) wel effectief!

  Een lang verhaal, maar ik hoop dat je er iets aan hebt!
  Veel succes!

  Liefs,
  Elske

 70. Mies
  januari 10, 2014 / 20:12

  Dan zit er nog maar 1 ding op…
  Get pregnant!
  Worked for me!
  ;)

 71. Merel
  januari 10, 2014 / 22:16

  Hoi Annemerel,

  Ik wilde even zeggen dat je niet naar Vital (veldhoven) moet gaan.
  Ik echt geld klopperij. Je kan net zo goed elke 3 weken naar een normale schoonheidsspecialiste gaan.

  Liefs Merel

 72. januari 10, 2014 / 23:03

  Wat vervelend dat je zoveel hebt geprobeerd maar niets echt helpt. Gelukkig genoeg mensen hier die zat tips hebben zie ik! :)

 73. januari 11, 2014 / 09:57

  ik heb je stukje gelezen en heb nooit echt veel last gehad van puistjes, maar kan wel iets vertellen. alles komt van binnen uit ! dus je kan wel smeren maar zal nooit echt helpen. je moet van binnen uit werken ! je darmen voornamelijk, zoek maar op ( internet)
  je darmen kunnen gewoon niet tegen iets of je huid reageerd op product van buiten af.. schadelijke stoffen parabeen misschien? der is ook één E-nummer dat acne veroorzaakt. Maar werk eerst maar van binnen uit ! ik ben gestopt met gluten lactose en krijg nu amper puisten ( hele gezicht schoon ) slik goeie vitamine en probiotica. en drink wat ze noemen Groene klei ( soort spul om op te drinken reinigt je hele lichaam, ooit een collega die last had van acne. maar 1 ding is zeker werk van binnen uit, in de plaats van geld uit geven aan dure producten die maar even helpen.
  En ik hoop dat je er echt x vanaf komt en je zusje ook

  Let food be thy medicine and medicine be thy food.
  – Hippocrates

 74. Annick
  januari 11, 2014 / 12:35

  Wat een herkenbaar verhaal! ik heb altijd erge last gehad van acne, en ook alles geprobeerd wat de dermatoloog en huidspecialist me aanraadde.
  Toen ben ik me er op een geven moment zelf in gaan verdiepen, en kwam ik zo ook bij de sites van Jetske Ultee, Paula Begoun en Caroline Hirons uit. Door hen ben ik chemische exfolianten gaan gebruiken, dus AHA en BHA zuren. Dit heeft mijn acne binnen een jaar echt bijna geheel laten verdwijnen. Soms nog een puistje of onderhuidse ontsteking, maar die verdwijnen ook weer heel snel. Verder gebruik ik alleen nog maar producten voor de gevoelige huid, zonder parfum en andere irriterende stoffen. Hierdoor is mijn huid ook echt opgeknapt. Misschien is dit voor jou ook het proberen waard, zou er zeker even naar kijken!

 75. Karlijn
  januari 11, 2014 / 14:40

  Hi annemerel,
  Volgens mij heb jij (net als ik) last van een overgevoelige huid in combinatie met, of met als gevolg, acne..
  Als je dan super aggressieve producten gebruikt wordt je huid juist droog en daardoor ontstaan dan weer puistjes. Zo werkt het althans bij mij en ik ben net als jij echt voor ongeveer alles allergisch.
  Wat bij mij geholpen heeft is een heel simpel product: Lotio Alba (Zinkoxideschudsel). kan je bij de apotheek krijgen, je kunt kiezen tussen met of zonder menthol erdoor (dat kalmeert je huid)
  Dat smeer je dan savonds op je huid, of alleen op plekjes of met een wattenschijfje dun over je hele gezicht. Alba betekent WIT en dat word je er dus ook van: wit. :P dus het ziet er een beetje vreemd uit maar bij mij heeft het supergoed geholpen om de puistjes uit te drogen zonder mijn huid uit te drogen of te irriteren!
  Het proberen waard?
  Ik begon ermee in combinatie met minocycline maar nu ik dat niet meer mag slikken helpt alleen die lotio alba ook!
  Ik heb zelf de versie met menthol en door dat verkoelende effect heb ik dan ook helemaal geen jeuk. Want dat kan ook het probleem van het openkrabben zijn; mijn gezicht jeukt altijd door allergieen, heb jij dat ook?
  Het kost iig maar iets van 7 euro en je kunt het zonder recept halen bij de apotheek, dus proberen kan altijd toch?
  STERKTE! xxx

 76. Karlijn
  januari 11, 2014 / 14:42

  PS: als je het er de volgende ochtend weer afwast ben je niet meer wit, ik bedoel dus niet dat je huid ervan bleekt oid :) Alleen dat je vriend misschien even moet wennen aan je nieuwe nachtlook

 77. Sophia
  januari 11, 2014 / 15:39

  Misschien is de Velthuis kliniek wat voor jou!

 78. jasmijn
  januari 11, 2014 / 15:42

  hier ook minstens zoveel geprobeerd en dure behandelingen en 0 resultaat :(
  Ik geloof dat ik ook zo’n sukkelaar ben die in al die mooie beloftes geloofd

  afgelopen week begonnen met slapen met een satin sleeper. sinsdien een hele zachte huid =O oke ik kan nog steeds niet in een l’oreal campagne met alle littekens. Maar een stuk minder vet en een stuk minder ‘kraters’. Ben benieuwd wat het resultaat over 2 weken is :)

  Wellicht ook een tof product voor een testje?

 79. Sophia
  januari 11, 2014 / 15:44

  Of een voedseltest, daarbij wordt er gekeken op welke voedingsproducten jou huid reageert… Bij mij was het bijvoorbeeld mosterd, schelpdieren, chocola e.d.

 80. Nina
  januari 11, 2014 / 20:03

  Hoi Annemerel,

  In je lijst van dingen die je geprobeerd hent herken ik heel veel. Ik heb lang getwijfeld of ik aan Roaccutane wilde beginnen.. Tot ik op het punt kwam daf ik het gewoon na jaren niet meer trok wat betreft de acne. Ik ben nu 3 maanden bezig met Roaccutane en ik ben nu al zo blij! Van tevoren had ik veel gegoogled naad dit medicijn, iets wat jij ongetwijfeld ook al hebt gedaan. Ja, het is een heftig medicijn maar ik wil je toch op het hart drukken er nog serieus overr na te gaan denken. Ik ben nog nooit ergens zo goed mee geholpen als met Roaccutane en ik moet nog 3 maanden! kan wel janken als ik erover nadenk hoe veel beter ik me nu voel over m’n huid. Dat gun ik jou ook zeker!

  Liefs,

  Nina

 81. januari 12, 2014 / 16:13

  Herkenbaar, ik vecht ook al jaren tegen de acne maar bij mij werkt de diane-35 echt!! En mijn acne is vrij extreem. Ik heb er toevallig van het weekend een logje over geschreven, misschien dat je daar iets aan hebt? Veldhoven zou ik niet zo snel aanraden, ik vond ze daar ook erg onvriendelijk en ze boden weinig ondersteuning.

  Ik ben een jaar lang gestopt met de Diane-35 en geen last gekregen van haaruitval of andere rare symptomen. Ik heb daar tot nu toe het meeste baat bij en dat terwijl ik er al vanaf mijn 14e mee kamp (ik ben nu 26).

 82. Laura
  januari 12, 2014 / 22:34

  Helaas een heel herkenbaar verhaal. Ik ben ook al jaren aan het vechten tegen de acné, betere periodes gehad maar voor alsnog niet écht verdwenen.
  Differin, Eryacne etc. werkte bij mij ook niet. Ik slik momenteel de Diane pil. Ondanks alle spookverhalen nog niet de ‘moed’ gehad om te stoppen, uit angst voor de gevolgen voor mijn huid. De Diane heeft mijn huid erg goed gedaan. Jaren last gehad van hele grote ontstekingen, die ook nog eens behoorlijk pijnlijk waren. Met het gebruik van de Diane is het niet volledig verdwenen, maar wel erg verbetert.

  Sinds een jaar gebruik ik ook de 2% BHA van Paula’s Choice (’s ochtends de tonic en ’s avonds de gel) en die raad ik absoluut aan!! Na dagenlang speurwerk en artikelen lezen op sites van oa Jetske Ultee en de site van Paula’s Choice ben ik dit gaan gebruiken. Ik heb er geen moment spijt van. Mijn huid is ontzettend verbeterd sinds dat gebruik. De BHA zorgt voor een dagelijkse peeling, waardoor mijn huid veel minder de kans krijgt om verstopt te raken. Wat mij betreft zeker het proberen waard gezien de kosten en het effect!

  Heel veel succes met je strijd tegen de acné! Dikke pluim voor je openheid erover, en gezien de vele reacties blijken er toch altijd meer metgezellen te zijn dan ik denk.
  Misschien een maandelijkse update komend jaar..?

 83. Charlotte
  januari 13, 2014 / 11:21

  Ik gebruik al 3 jaar Clindamycine lotion 1% via de huisarts voor geschreven. Eerste jaar heb ik het in de ochtend en avond op mijn gezicht moeten smeren en nu doe ik het alleen nog maar in de avond. Ik ben er erg tevreden mee, af en toen nog wel eens onzuiverheden maar dat komt dan vaak omdat ik verkeerd heb gegeten of ongesteld moet worden. Hoop dat je hier iets mee kan!
  xx Charlotte

 84. Spekkie
  januari 13, 2014 / 12:33

  Hoi Annemerel. Ik ben bijna 30 en heb ook ditzelfde probleem. Het is hormonaal en de diane pil zou het op kunnen lossen. Er zijn altijd horror verhalen met de pil, je moet de pil niet slikken als je een verhoogde kans op bloodcloths hebt. Maar de yasmin en diane zijn ongeveer even “risky” – en dat is helemaal niet zo risky! Wist je dat het gevaarlijker is om zwanger te zijn (hogere kans op bloodcloths)? Yasmin hielp bij mij ook niet. Van de antibiotica heb ik ibs gekregen en alle cremes helpen niet. Heb je al gedacht aan spirolactone? Is een hormoonbehandelinh (gebruiken ze bij pcos) en helpt tegen ontstekingen in de huid. Het is niet de pil, maar veel vrouwen die niet de pil willen nemen die proberen dit. Ik ben net weer terug op de diane gegaan, hopelijk werkt dat bij mij (net zoals 10 jaar geleden, toen hielp het goed!). Succes!

 85. januari 13, 2014 / 22:08

  I pay a visit daily a few websites and sites to
  read articles or reviews, except this weblog gives quality based content.

 86. Mies
  januari 14, 2014 / 10:19

  Ha Annemerel,

  Wat een herkenbaar verhaal! Ik ben zelf 27 en heb sinds mijn 14e last van hevige acne. In de loop der jaren heb ik met behulp van een dermatoloog maar later ook zelf allerlei huidproducten (acne.org, BHA, AHA, peelings, vit A, appelazijn, clinique), medicatie (antibiotica, pil)en diëten geprobeerd, helaas voor mij allemaal zonder enig blijvend effect.

  In een soort van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ opwelling ben ik 1.5 jaar geleden begonnen met het slikken van zink supplementen (zink glycinaat, een vorm van zink die goed door je lichaam wordt opgenomen). Ik had dit al eens eerder zinkoxide tabletten van de drogist geprobeerd, maar omdat dit nauwelijks door je lichaam wordt opgenomen had dit weinig effect. Ik weet natuurlijk niet 100 % zeker dat het door de zink komt (misschien dat het ouder worden ook een rol speelt :)) maar sinds 1.5 jaar ben ik compleet(zowel gezicht als lichaam) van mijn acne af.
  Wellicht het proberen waard! Heel veel succes!

 87. Suzanne
  januari 14, 2014 / 10:52

  Hee Annemerel,

  Herkenbaar! Toen ik stopte met de Diane en Yasmin pil kreeg ik veel acne, dat werd voorheen onderdrukt door de pil. Het is een jaar heel heftig geweest maar nu is het redelijk gekalmeerd, behalve als ik stopweek heb. Ik baal nu vooral van de littekens.

  Wat voor mij werkt: weinig smeren en aan mijn gezicht zitten, gezichtsverzorging van Neoderma (http://neoderma.nl/rebalancing) werkt echt heel erg goed. Littekens genezen veel sneller. En veel naar de schoonheidsspecialiste zodat kleine ontstekingen meteen worden aangepakt..

  Succes, het blijft echt een naar probleem.

 88. Manouk
  januari 14, 2014 / 16:45

  Hey Annemerel,

  Ik herken je verhaal, ook ik loop al jaren bij de dermatoloog en heb veel van je producten en medicatie ook voorgeschreven gekregen. Dat werkte allemaal ook maar tijdelijk. Ik heb weer last van acne sinds ik gestopt ben met de pil ivm medische redenen. Omdat ik ivm nieuwe anticonceptie bij de gynaecoloog terecht kwam heb ik mijn verhaal daar voorgelegd toen ik terugkwam voor een afspraak en ik weer onder de acne zat. Zij heeft mijn bloed laten testen op hormonen, en wat bleek… Ik heb ontzettend veel testosteron in mijn bloed. Omdat zoveel testosteron in een vrouwelijk lichaam niet nodig is gaat het zich anders uitten: meestal in puistjes. Ik zit nu aan een kuur om mijn ‘mannelijke hormonen’ uit te zetten. Ik heb inmiddels al wel resultaat, ik weet nog niet of het voor langer termijn gaat werken. Misschien kun je dat een keer laten testen? You never know ;) Succes!

 89. E
  januari 16, 2014 / 10:23

  Ik heb ook jaren last gehad van acne. Ik heb alle dure verzorgingsproducten geprobeerd (telkens met nieuwe hoop want ze zouden “zeker het probleem oplossen!”) maar helaas, weggesmeten geld. Ik heb antibiotica gekregen van de dermatoloog (waarvan ik later van mijn huisarts te horen kreeg dat ze je daarvoor écht geen antibiotica mogen voorschrijven), verschillende crèmes van de dermatoloog geprobeerd (blijf gewoon wég van dermatologen, klinkt tegenstrijdig, maar echt). Toen las ik ergens dat benzac 5% een wondermiddeltje zou zijn. Blijkbaar is benzoylperoxide het enige bewezen bestanddeel dat tegen acne zou werken. Ik probeerde het en na 1 week was alles al weg (ja, niet gewoon “het was al beter”, maar echt “bye bye acne”, en het helpt ook om de verkleuringen veel sneller te laten verdwijnen. Ik gebruik het nu al jaren en het blijft perfect werken, toen ik dat ontdekte kon ik mijzelf wel voor mijn kop slaan. Ik heb vroeger zo veel geld uitgegeven aan producten die niét werken, en zo’n tube benzoylperoxide haal je gewoon voor 7 à 8 euro bij de apotheek. Je huid heeft een gewenningsperiode (een week ofzo) waarbij ze trekkerig en schilferig aanvoelt, maar daarna heb ik daar nooit meer last van gehad, en liever een weekje schilferige rode huid, en daarna nooit meer foundation (ja, nooit meer concealer of foundation nodig), gewoon de perfecte huid hebben, dan eeuwige mood swings die samenhangen met de hoeveelheid acne die ik had. Een vriendin van mij heeft een ergere vorm van acne (over heel hard gezicht) en zij heeft roacctune geprobeerd, het heeft niet geholpen bij haar maar ze heeft geen negatieve bijwerkingen gehad.

 90. A
  januari 16, 2014 / 16:35

  Let op met het gebruik van olien op je gezicht, het zorgt er vaak voor dat de huid juist verstopt raakt omdat je het afsluit.
  ik zelf werk bij Vital in Veldhoven, en ik kan alleen als tip geven, kom een keertje langs en laat een keer goed naar je huid kijken, het is helemaal kosteloos en vrijblijft en dan kun je altijd nog een beslissing nemen. Het is niet op de hoek, maar plak je er een leuke run door Eindhoven aanvast ;)

  Wist niet of je het las als ik op iemand reageer, dus vandaar nog een keer..

 91. Evelien
  januari 16, 2014 / 17:41

  Dit komt me heel erg bekend voor.
  Ik heb een jaar of 2 de Dianepil geslikt en dit was wel enigszins effectief maar mijn acne was nooit helemaal weg. Differin heb ik gebruikt en benzoylperoxide ook maar deze hielpen allebei niet.
  Vanwege de berichten over Dianepil en trombose/doodsoorzaak etc. ben ik er een half jaar geleden mee gestopt. Daarna had ik meteen uitbraken van acne op mijn kin (altijd mijn kin) en voorhoofd, vooral rond mijn menstruatie.
  Nu gebruik ik een maand Paula’s Choice 2% BHA salicylzuur, ’s ochtends en ’s avonds. Op dit moment komt al het vuil omhoog (althans, dat hoop ik) maar ik zie langzaam aan al wat verbetering. Ik hoop dat dit het wondermiddel voor mijn huid is want anders weet ik niet wat ik nog meer kan proberen, helaas.

 92. c
  januari 16, 2014 / 20:57

  google maar eens naar het produkt Gladskin, haaglanden kliniek den haag werkt er ook mee.

  Of maak een afspraak bij de mauritskliniek in den haag, geen wachtlijst, wordt vergoed.

  De huid moet zuur gehouden worden vandaar is lactacyd zeep 3,5 top (kruidvat bij de zepen)
  als gezichtslotion water met een scheut azijn; wonderspul en die huid blijft zuur, acnebacterien haten zuur.
  En daarna geen creme, laat die huid lekker met rust en gebruik gladskin.
  Teunisbloemolie capsules (kruidvat) innemen en geen stress hebben.

  • c
   januari 16, 2014 / 20:58

   probeer het een maand, geef het de tijd en is het resultaat niet goed: roacuttane gaan proberen via de mauritskliniek den haag.Zit op de mauritskade

 93. januari 27, 2014 / 21:09

  Hi Annemerel,

  Doordat ik chronische blaasontsteking heb hebben mijn gave wangen plaatsgemaakt voor een ontstekingsgebergte! Nu ben ik een minocycline kuur van 6 weken verder en is mijn huid glad maar onder de paars rodige vlekjes. Mijn maag en darmenstelsel neemt namelijk ook niet zo goed meer op door al die medicijnen tegen blaasontsteking, probiotica pillen hebben voor mij heel goed geholpen, en iets van biergist of visolie kan ook zeker geen kwaad. Bij iedere maaltijd een probiotica pil nemen kan jou misschien ook een beetje helpen:). Roactune lijkt mij ook heel heftig, snap heel goed dat je daar nog even mee wilt wachten. Zo te zien heb je al genoeg tips gehad maar een potje probiotica kan ook nog wel bij de verzameling;).

  Liefs, Julia