BEAUTY: How acne can make you feel

 photo Recently Updated123.jpg

Vrijdag had ik een heerlijke peeling bij de Velthuiskliniek. Mijn huid voelde zo goed na de peeling en ik zag meteen dat mijn poriën kleiner waren en dat kleine onzuiverheden verdwenen. Ik was erg gelukkig, totdat ik zaterdagochtend wakker werd met acht onderhuidse ontstekingen op vrijwel dezelfde plek. Hoe ze er komen? Geen idee. Het is wel heel toevallig dat dit precies is op de plek waar ook mijn kaakontsteking (nog steeds) zit. Maar ik blijf het gek vinden, dit was al mijn negende peeling en ik heb nooit eerder zo’n reactie gehad, dus of het er mee te maken heeft durf ik ook niet te zeggen en ik ben ook niet van plan om te stoppen met de peelings, want niet alleen is dit de eerste keer dat dit gebeurt, de rest van mijn huid ziet er prachtig uit. Maar goed, waar wilde ik het dan over hebben?

Het gevoel dat die ontstekingen mij geven.

Hoewel ik altijd keihard loop te gillen dat je je niet hoeft te schamen voor acné en dat je je er niet rot door moet voelen, voelde ik me dat afgelopen weekend wel. Zaterdag overdag ging het nog wel. Ik was bij de Jogha sample sale en had het naar mijn zin. Ik wist dat de acné er zat maar doordat ik er niet naar keek en niet aan voelde ging het OK. Alle selfies moesten wel vanaf mijn andere kant gemaakt worden trouwens. Mocht ik zaterdag een selfie met je gemaakt hebben, dan weet je nu wat de reden van mijn diva gedrag was ;-).

Maar toen ik ’s avonds thuis kwam begonnen de ontstekingen ook daadwerkelijk pijn te doen. Ik ging er aan zitten vervelen (dom, ik weet het) en het werd alleen maar erger. Ik zat meteen niet lekker in mijn vel. Dat gevoel hield de hele zondag aan. Ik kon het niet eens opbrengen om make-up aan te brengen, omdat ik daarvoor te lang in de spiegel zou moeten kijken.

Inmiddels gaat het al een stuk beter met mijn huid, de foto’s die je hierboven ziet heb ik een paar uur geleden gemaakt. De meeste ontstekingen zijn weg, op die paar ontstekingen na is het enige waar ik nu nog mee te maken heb de littekens. Mijn eigen schuld, want ik ben als een crazy-person in de weer geweest om die ontstekingen weg te krijgen. Ik zal niet ontkennen dat er een nagel aan te pas is gekomen. Verder smeerde ik ’s nachts een dikke laag Duac op mijn kaaklijn (een mix van antibiotica en benzoylperoxide). Hoe het er nu uit ziet, zie je op de eerste foto in de collage. De tweede foto is mijn huid met een laagje BB cream en concealerstick (van Shiseido). Gisteren had dit niet dit resultaat gegeven omdat de puisten toen nog actief waren, nu zijn het vooral littekens dus ziet het er redelijk normaal uit.

Wat je dan op de derde en vierde foto ziet? Nou de derde foto is mijn acné huid zonder make-up die ik binnen 10 seconden een upgrade heb gegeven met Photoshop. De vierde foto is dezelfde foto als de BB cream foto, maar dan ook 10 seconden door Photoshop gehaald. Lieve mensen, ik heb absoluut geen Photoshopskills, maar ik weet het pleistertje links in de balk nog net te vinden en dat pleistertje doet wonderen. Wat ik ermee wil zeggen? Niet veel eigenlijk… maar het is maar weer een bevestiging hoeveel een foto eigenlijk waard is. Als ik je niet verteld had dat ik Photoshop gebruikt had en als je niet wist hoe mijn huid er eigenlijk uit zag, had je dan geweten dat ik Photoshop gebruikt had? Ik denk het niet. En misschien is dat nog wel stommer dan wanneer Photoshop er retedik bovenop ligt.

Goed, mijn huid is nu dus weer relatief rustig. Het was alweer meer dan een jaar geleden dat ik zo’n heftige aanval had. Het gaat namelijk eigen best goed. Ik weet inmiddels wat mijn triggers zijn (pure chocola, make-up in poedervorm) en mijn huid houd ik onder controle met drie-maandelijkse peelings en de producten van Jetske Ultée. Natuurlijk heb ik af en toe een puistje hier en daar, maar het is onder controle. Op dit weekend dan even na. Ik vind mijn acné dan ook niet heftig genoeg om voor een methode als de Diane pil of Accutane te kiezen (ik weet dat ik hier veel vragen over ga krijgen!).

Boodschap van dit verhaal? Ook ik ben niet altijd zelfverzekerd en looks can be deceiving!

Liefs,
Annemerel

Delen:

24 Reacties

 1. november 30, 2015 / 17:14

  Ik snap je helemaal. Hoewel het eigenlijk niet nodig is om onzeker te zijn over onzuiverheden/je huid, doe ik het zelf ook…

 2. Danielle
  november 30, 2015 / 17:18

  Ik snap exact wat je bedoelt. Ik heb precies hetzelfde als jij. Ik ben er ook niet moeilijk over, heb het geaccepteerd en weet niet beter. Maar die onderhuidse bulten! Man! Als je er per ongeluk tegenaan stoot als ze nog niet ‘klaar’ zijn om uit te drukken dan kan dat zon pijn doen. En de frustratie die je er af en toe over kan heb en en het dan erger maken.. Anyway. Ik voel je! Ik kan zelf tegen geen enkele crème of poeder, dus ik gebruik zelfbruinende crème iedere ochtend. Heb hele goede die er natuurlijk uitziet en door dat kleurtje zie je de oneffenheden minder. Tip voor jou? Dan heb je dus geen laagje make up op je gezicht en dat is ook wel eens lekker :)

  • Danielle
   november 30, 2015 / 17:20

   Ps. Begin niet aan roaccutane, ik werd er neerslachtig van en het heeft alles eigenlijk op de lange termijn alleen maar erger gemaakt

  • Charlotte
   november 30, 2015 / 19:43

   Welke zelfbruinende creme gebruik je?

 3. november 30, 2015 / 17:58

  Ik ben na 10 jaar te hebben geworsteld met acne eindelijk gezwicht voor Roaccutane. En MAN wat ben ik daar blij mee. De bijwerkingen zijn niet mals (al heb ik vooral last van lichamelijk bijwerkingen. Ik ben jarenlang ernstig depressief geweest dus ik weet hoe dat voelt, maar Roaccutane triggert dat gelukkig niet bij mij! Zo zie je maar dat we allemaal anders zijn), maar het gevoel dat ik krijg als ik in de spiegel kijk maakt alles goed. Dus I feel your pain, qua niet willen toegeven aan een paardenmiddel zoals Roaccutane (Diane had bij mij trouwens geen enkel effect). En als jij tevreden bent met hoe het nu gaat: good for you! Maar ik wilde alleen even mijn (tot nu toe) positieve ervaring met je delen, mocht je toch van gedachten veranderen. Je bent hoe dan ook prachtig. <3 xo

 4. november 30, 2015 / 17:59

  (Bizar trouwens dat die huidontstekingen op dezelfde plek als je kaakontsteking zitten. Ik denk best wel dat het een met het ander te maken kan hebben!)

 5. Astrid
  november 30, 2015 / 18:34

  Gosh ik weet precies hoe je je voelt… Die ellendige pukkels soms ook, bah!!

 6. Lisa
  november 30, 2015 / 18:42

  I know your pain.. Ik worstel nu ook weer met een flinke uitbraak over mijn gehele t zone.. Die duac creme kan je dat halen bij de apotheek of alleen op recept?

 7. Ilse
  november 30, 2015 / 18:54

  Herkenbaar, het word gelukkig bij mij steeds minder erg. Maar ik snap hoe je je humeur erdoor kunt laten verpesten.

 8. november 30, 2015 / 19:12

  Ik ben heel erg blij dat ik nooit echt veel last heb gehad van puistjes of iets dergelijks, want het lijkt me écht vervelend Mijn voorhoofd is nu soms wat ‘minder glad’ en dat is totaal niet onoverkomelijk maar dan merk ik soms al wel dat ik het gewoon niet zo chill vind (ook omdat ik één tot twee jaar jonger ben dan mijn meeste klasgenootjes dus die hebben over het algemeen niet echt ergens meer last van, haha). Je hebt er gewoon weinig invloed op en het voelt toch minder ‘fris’ of doet gewoon oprecht pijn.

 9. Vera
  november 30, 2015 / 19:44

  Helaas een herkenbaar verhaal :( vanaf mijn veertiende tot nu (ik ben nu 20) heb ik al last van acne. Tegenwoordig is het gelukkig al een heel stuk minder dan vroeger -nu heb ik het alleen nog rondom mijn menstruatie-, maar het blijft mijn grootste onzekerheid. Alle keren dat ik huilend in de spiegel heb gestaan… en inderdaad, soms doet het ook gewoon zeer!

  • Vera
   november 30, 2015 / 19:45

   Knap dat je dit durft te delen trouwens! Soms durf ik mijn gezicht niet eens aan mijn eigen vriend te laten zien.

 10. Eva
  november 30, 2015 / 19:53

  Dit is pure herkenning! Ik ben nu 28 en ik was vroeger diegene die onder de puistjes zat en welk product ik ook van de dokter kreeg, niets hielp. Rond mijn 20ste werd het beter maar sinds een jaar of drie heb ik vrijwel altijd puistjes op mijn kin en kaaklijn, heel vervelend en ik voel mij er ook onzeker door! Peelings helpen bij mij helaas niet :( Maskertjes met honing enigszins. Maar die onderhuidse..die doen inderdaad echt zeer! ik vind het heel tof dat je hier zo open en eerlijk over bent! Je denkt altijd dat je de enigste bent maar gelukkig is dat niet zo :)

 11. november 30, 2015 / 19:59

  herkenbaar! inclusief de nagels en het rotte gevoel.. altijd “fijn” om te lezen dat je niet de enige 20’er bent met acne!

 12. Andrea
  november 30, 2015 / 22:14

  Stop met het eten en drinken van zuivelproducten (en vooral melk)!! Mijn acné is daardoor volledig verdwenen, binnen een paar weken al. :)

 13. Mirthe
  november 30, 2015 / 23:39

  Ik had altijd een prachtig huidje met alleen een zeldzaam puistje tijdens mijn puberteit en daar had ik nooit echt bij stilgestaan. En toen kreeg ik ineens clownseczeem/periorale dermatitis aka steeds grotere rode vlekken over mijn hele kin, bovenlip, neus en wangen; de plaatjes op Google vallen zelfs mee vergeleken met hoe ik erbij liep (oorzaak was waarschijnlijk een geneesmiddel dat ik gebruik gecombineerd met een vleugje stress en veel pech, daarna verkeerd behandeld door een huisarts zonder verstand van huidproblemen met medicijnen die een nog veel heftigere reactie veroorzaakten). Uiteindelijk kwam ik terecht bij de dermatoloog die met een combi van zalfjes en antibiotica en een zomer niet in de zon en een switch qua verzorging en medicatie mij na ongeveer 9 maanden van mijn rode vlekken & puistjes afhielp maar inmiddels realiseer ik me echt veeeeeel beter wat voor impact acne etc kunnen hebben op je zelfvertrouwen. Ik wilde op een gegeven moment echt niet meer naar buiten/sociale dingen toe en zat letterlijk te huilen in de wc als mensen een opmerking maakten over mijn huid (wat heb jij nou weer met je gezicht gedaan, leuk voor koningsdag, voor dat maffiathema kan mirthe met haar lelijke huid wel met een bivakmuts????). Het lijkt me echt vervelend om zo’n lange tijd last te hebben van acne of andere huidproblemen en ik hoop dat het bij jou (weer) stabiel blijft, heel goed dat je dit deelt voor iedereen die hier ook mee strugglet!

 14. december 1, 2015 / 08:25

  Fijn dat je hier zo eerlijk over schrijft. Ik heb de laatste maanden ook weer meer last van acné en het kan je inderdaad erg onzeker maken… Maar anderzijds hoeven we er ons eigenlijk niet voor te schamen. Als iedereen eens gewoon foto’s zou maken van zijn ‘slechte kant’ zouden we misschien allemaal wat minder onzeker worden ;-)

 15. december 1, 2015 / 08:29

  Tof dat je dit deelt!

 16. Kim
  december 1, 2015 / 09:26

  Wat knap van je dat je hier zo eerlijk over kunt praten, respect! Ik gebruik zelf altijd littekencréme van Biodermal, doet wonderen! ’s ochtends inwrijven op je litteken (acne, daar gebruik ik het ook voor) en ’s avonds voor ik naar bed ga doe ik er een dikke klodder op. Mijn littekens zijn nu amper zichtbaar! Je kunt het gewoon kopen bij de Etos of het Kruidvat. Hopelijk heb je er iets aan!

 17. december 1, 2015 / 09:29

  Snap inderdaad dat het je heel onzeker kan maken. Ben heel blij dat ik er nooit zoveel last van heb gehad. Natuurlijk af en toe wel één of meerdere plekjes / puistjes, maar over het algemeen wel een redelijk zuivere huid :)

 18. Willemijn
  december 1, 2015 / 11:03

  Net als je tandarts verhaal is dit ook zo herkenbaar! Ik ben wel aan de diana pil gegaan op mijn 15e omdat de dokter geen andere uitweg meer zag na alles geprobeerd te hebben. Toen was deze pil nog niet zo in opspraak (ik ben nu 27) jaren later proberen te stoppen met de pil en de pukkels kwamen weer terug zo zie je maar weer..niks helpt voor altijd. Nu al een aantal jaren van de heftige middelen af maar soms zijn ze er ineens weer zoals dit weekend vreselijk! En dan de kunst van het afblijven..werkt nooit! Leuk die ‘jeugd’puistjes op je 27e ;-)! Sterkte ermee, zo te lezen zijn er super veel meiden met hetzelfde probleem dus we are not alone :-) schrale troost!

 19. daphne
  december 1, 2015 / 16:52

  Ik vond je helemaal geen diva zaterdag en juist Super spontaan. Echt naar hoe dit je zo doet voelen :(

 20. patricia
  december 2, 2015 / 16:39

  Ik heb drie maanden Roaccutane geslikt en dat is het beste wat ik ooit heb gedaan tegen mijn acne. Ik heb nu een hele gave huid en 1x per maand een puist vanwege menstruatie. Al die spookverhalen over Roa waren op mij niet van toepassing. Ik had enkel een paar maanden lang een droge huid, nouja so what :)