BEAUTY: Acne, solution?

 photo Desktop230.jpg
Ruim een week at ik super gezond en als ik zeg gezond dan bedoel ik ook écht gezond. Verse sapjes, geen brood, pasta en rijst, geen dierlijke producten, twee keer per dag groenten, tussendoor een handje noten en vooral veel pure chocolade. Ik had verwacht dat mijn huid er veel van op zou knappen, maar na die week zag mijn huid er nog drie keer erger uit dan na een maand lang crap eten (een deel van december, de eerste week van januari). Natuurlijk weet ik ook dat je huid er niet meteen beter uit gaat zien als je gezond gaat eten, dat het een langzaam proces is, maar het werd alleen maar erger en erger. Volgens mij kon dat ook niet helemaal de bedoeling zijn.

Maar toen ging ik een rondje hardlopen en had ik een PING momentje (je weet wel zo’n moment waarin tekenfilmfiguren ineens zo’n lampje boven hun hoofd krijgen als ze een EUREKA momentje krijgen). Chocola.

Chocola. Chocola. Chocola. In alle boeken die ik las over gezonde voeding (ook in een boek over gezonde voeding en acné) las ik dat pure chocola geen kwaad kan. Dat dat hele van chocola krijg je puistjes verhaal een fabeltje is. Dat de melk en suiker die in veel chocola verwerkt zit zorgt voor acné, dat chocola niet per definitie zorgt voor acné.

Dus iedere keer als ik ‘gezond’ ging eten, zelfs tijdens mijn semi-cleanse een paar jaar geleden waarin ik 3 weken lang zo veel mogelijk rauw at, geen gluten, geen dierlijke producten en vooral geen suiker, at ik chocola. Rauwe cacao. En iedere keer leek gezonde voeding geen invloed op mijn huid te hebben. Er trad geen verandering op in mijn huid, of in ieder geval, het werd er niet beter op. Maar wat ik wel deed tijdens die periodes waarin ik super gezond at, ik verruilde slechte tussendoortjes met chocola. Het bleef dus niet alleen bij dat ene stukje rauwe cacao, na iedere maaltijd nam ik een stukje en vaak ’s avonds ook nog wat, om mijn honger naar ’troep’ te stillen. Vooral die week in januari waarin ik super clean at was het erg. Iedere dag at ik twee reepjes van 25 gram chocola (86% puur) dat is in totaal dus 50 gram.

Oeps. OEPS. Zou het dan de chocola zijn die de ontstekingen in mijn huid veroorzaakt. Het is wel heel toevallig. Ik ga ‘gezonder’ eten, eet dus meer chocola om andere ongezonde tussendoortjes te weren, ik krijg meer acné. Het verband lijkt gelegd, maar natuurlijk zijn er ook een heleboel andere externe factoren (zoals hormonen en de hoeveelheid stress die ik heb). Dus wat heb ik gedaan, ik heb een week lang geen chocola gegeten.

De resultaten na een week zijn best OK te noemen. Ik heb geen nieuwe ontstekingen op mijn kaak gekregen, het bleef bij een enkel puistje op mijn kin (ik verwacht dat dat vooral komt doordat ik ’s nachts diep onder de dekens lig, als ik een sjaal draag heb ik hetzelfde, dan krijg ik acné op mijn kin.. maar hoe zorg ik ervoor dat ik ’s nachts niet de dekens tegen mijn kin hou?). Ik vind de resultaten zeer interessant en ga dus NOG een weekje zonder chocola. Kijk, het zou natuurlijk verschrikkelijk zijn als ik écht niet tegen chocola kan en ik dus geen chocola meer kan eten, maar uhhh, ik zou tegelijkertijd ZO opgelucht zijn. Ik hou van chocola, maar als dat hetgeen is wat zorgt voor ontstekingen in mijn huid? Dan hoeft het van mij echt niet meer hoor. Dan vind ik wel een andere guilty pleasure. No problem.

To be continued…

(Oh ja volgende keer maak ik een foto in hetzelfde licht als gisteren, kun je het wat eerlijker vergelijken, maar als je goed kijkt zie je toch écht wel dat er verbetering in zit!)

Liefs,
Annemerel

Delen:

76 Reacties

 1. EllaNola
  januari 20, 2014 / 17:13

  Pling! Als dít de valkuil is, zou ik ook stoppen met chocola eten, hahahaa

  • c
   januari 22, 2014 / 09:03

   wie beweert dat wat je allemaal doet goed voor jou is: wetenschappelijk is er geen bewijs en buiten dat: laat je bloed eens testen op allergieen o.a. voor voeding. Noten bijvoorbeeld zijn triggers.
   Dus: bloedtestje: afspraak maken in mauritskliniek bij een dermatoloog; in die tussentijd: lief zijn voor je zieke huidje en gezicht deppen met een wattenpad sterilon (dood acnebacterie).
   Ga voor roacuttane in overleg met mauritskliniek en be happy, dit doe het zelf gedoe werkt allemaal niet.

 2. Julia
  januari 20, 2014 / 17:20

  Mijn broertje had heel erg last van acne en die had ergens gelezen dat dat door chocola kan komen. Hij heeft daarom chocolade afgezworen (hij eet het serieus echt nooit meer!) en sindsdien is zijn huid echt veel beter geworden! Dus het is zeker het probeer waard denk ik!

 3. januari 20, 2014 / 17:20

  Dat van die chocola geloof ik ook nooit, ook ik krijg er toch echt wel acné van!

  Xx Alex

 4. januari 20, 2014 / 17:21

  Wauw wat een verschil! Gelukkig heb ik dit niet met chocolade, anders zou ik er uit moeten zien als een krentebol! :o Ben benieuwd naar het volgende artikel!

 5. Sharon
  januari 20, 2014 / 17:21

  Hoop dat je de oorzaak gevonden hebt! Blijf het vervelend vinden als ik zeg dat ik geen chocola eet omdat het bij mij zorgt voor acne/ontstekingen dat mensen mij niet geloven haha. Ik eet het zo min mogelijk en tot nu toe gaat het goed. Ben benieuwd naar jouw bevindingen hierover!!

 6. januari 20, 2014 / 17:26

  mijn acne ging pas weg nadat ik roaccutane gebruikte. Verder hielp helemaal niets ):

  • Jane
   januari 20, 2014 / 22:07

   Same! Ik zit nu aan de roaccutane en dat helpt. Annemerel mag ik vragen of je de pil slikt? Ik kreeg namelijke acne uitbarsting na het stoppen met de pil en bleek dat ik iets aan mijn hormoonhuishouding had (PCOS)

   Hoop voor jou dat iets als geen chocolade eten helpt, maar ik heb ook van alles geprobeerd en ben nu op het punt dat ik mijn dermatoloog toch wel echt geloof. Die zegt dat het niet dermate invloed kan hebben dat je ineens helemaal onder zit of het ineens helemaal weg zal gaan. Voor de een kan het wel zorgen voor een rustigere huid maar voor de ander ook weer niet. Geld ook voor zuivel of welke producten dan ook.

   • Lola
    januari 20, 2014 / 22:34

    Ze heeft op 9 januari een heel artikel geschreven over wat ze geprobeerd heeft en waarom ze de pil niet slikt. Zoek maar even op

   • januari 21, 2014 / 15:11

    Ja roaccutane werkte voor mij heel goed maar ik ging er zelf wel een beetje aan onderdoor. Ik durf trouwens nu niet meer met mijn pil te stoppen omdat ik bang ben dat het terug komt.

 7. M.
  januari 20, 2014 / 17:27

  Ik krijg ook ontstekingen van chocola. Pure chocola of melk, het maakt voor mijn huid niets uit. Ben sinds kerst gestopt met suikers (in snoep en chocola) en vetten (frituur, croissants etc) wel drink ik elke dag een groene smoothie. Ik merk echt een enorm verschil. Nu pas weer een ontsteking maar het is dan ook ‘die tijd van de maand’ ;). Succes!!

 8. januari 20, 2014 / 17:37

  Laat het inderdaad zo zijn, dan laat ik het voortaan ook staan!

 9. Iris
  januari 20, 2014 / 17:39

  Ben benieuwd!! Door al dat gezond eten kan het ook komen dat je lichaam alle afvalstoffen aan het af voeren is en je lever het heel druk heeft dat het ook via de huid afvalstoffen afvoert. Ik zou dus zeker nog even 2 weekjes lekker gezond blijven eten en kijken hoe het er dan voor staat! Maar wie weet heeft de chocola er echt mee te maken?
  Succes nog!! XX

 10. januari 20, 2014 / 17:39

  Ik zie toch wel duidelijk verschil! Het zou heel rot zijn als het daardoor kwam, maar het kan natuurlijk wel en zou toch ook wel handig zijn als je gewoon één product aan kan wijzen.

 11. januari 20, 2014 / 17:40

  Wat een typische verandering, het verschil is wel erg groot.

 12. januari 20, 2014 / 17:40

  Ping! Dát zou naar en super tegelijk zijn!

 13. januari 20, 2014 / 17:47

  Ik zie wel een goed verschil hoor. De vlekjes die je op je huid hebt zijn geen nieuwe ontstekingen, alleen maar oudere littekentjes.

 14. januari 20, 2014 / 17:49

  Het is duidelijk een stuk minder geworden

 15. Martje
  januari 20, 2014 / 17:51

  Probeer eens vaker je beddengoed te verschonen en je sjaals vaak te wassen. Dat schijnt ook goed te helpen! xx

 16. Annet
  januari 20, 2014 / 17:54

  zou je misschien een kunnen noteren wat je dan wel per dag eet. Ik wil heel graag gezonder eten maar ben een hele moeilijke eter. Wat eet je op een dag als je geen pasta, rijst en brood eet? :) Oh en van dat chocolade is toch wel een eye opener! Ga ook maar minderen, misschien merk ik het ook aan mijn huid!

 17. januari 20, 2014 / 18:00

  Fijn dat je possible oorzaak hebt gevonden en dat je het niet supererg vindt haha. Ik zou echt slecht van chocola af kunnen blijven.

 18. januari 20, 2014 / 18:00

  Ziet er zeker een heel stuk beter uit! Je schreef vaker dat je last had van acne maar normaal valt het helemaal niet op!

 19. januari 20, 2014 / 18:04

  Wow bizar! Je huid ziet er super uit! Ik vind het zo tof dat je hierover schrijft, en eerlijk bent. Ik heb zelf ook vaak last van acné en probeer er ook op te letten geen chocola te eten.. maar dat is wel erg lastig als je het zo lekker vind..

  liefs, Jorienke

 20. januari 20, 2014 / 18:16

  Weer een reden om chocolade te vermijden, welke versie dan ook. Ik eet het eigenlijk zelden, alleen mijn vriend haalt een overvloed in huis waardoor dat nog wel eens moeilijk wordt.

 21. januari 20, 2014 / 18:20

  Dus toch chocola?? Wat stom dat dat zo’n grote invloed heeft als je verder wel gezond eet :/ Maar goed dat je erachter bent gekomen, dan kun je het nu uit je dieet schrappen en kijken of het goed blijft gaan. Dan maar geen chocola idd

 22. januari 20, 2014 / 18:21

  Ergens hoop ik voor je dat chocola de boosdoener is, maar aan de andere kant ook weer niet! Geen chocola meer?

 23. Lore
  januari 20, 2014 / 18:46

  Mijn acné is (zo goed als) verdwenen toen ik gestopt ben met melkproducten.

 24. januari 20, 2014 / 18:46

  Kan heel goed daarmee te maken hebben! Ik heb tentamens, en dus byebye healty habbits & helloo comfort food (CHOCOLA)en mijn huid is in 5 dagen echt mega achteruit gegaan…

 25. Sacha
  januari 20, 2014 / 18:49

  Wat een verschil zie je al en wat goed dat je dit durft te delen! Ik stopte zelf ook een maand geleden toevallig met mijn dagelijkse stuk chocola en nu mijn huid er zo goed op reageert kan ik er wel vanaf blijven

 26. januari 20, 2014 / 18:56

  Haha ik had precies hetzelfde. toen ik dat ergens las ging ik ook meer pure chocola eten.. Helaas de ontsteking kwamen als onkruid eruit! vooral op mijn kin!

 27. januari 20, 2014 / 18:58

  Groot verschil zeg, dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd! Ben benieuwd hoe het er over een week uit ziet!

 28. Melissa
  januari 20, 2014 / 19:05

  Wat fijn dat het beter wordt! Wie weet ben je wel allergisch voor cacao…

 29. Melissa
  januari 20, 2014 / 19:06

  Oja en nog een tip: niet eerst met je handen aan een toetsenbord en dan aan je huid in je gezicht! Er zitten zooooo veel bacteriën op een toetsenbord!

 30. januari 20, 2014 / 19:08

  Hopen dat dit gaat werken!

 31. januari 20, 2014 / 19:16

  Dat het eerst erger wordt, komt omdat de ’troep’ eerst uit het lichaam moet en pas daarna gaat het afnemen en blijft het zo. Maar als je met die chocolade nu de oorzaak hebt gevonden, zou echt fijn zijn ja!

 32. januari 20, 2014 / 19:20

  Zit zeker verbetering in!

 33. januari 20, 2014 / 19:20

  Same here, ik merk het meteen als ik iets eet waar zuivel in zit, dus helaas ook chocola. En inmiddels heb ik mijn veroorzaker gevonden; iets in mijn Kiehls BB creme triggert het. Misschien goed om al je make-up en verzorgingsproducten nog eens te checken? Ik had geen andere BB creme om ingredienten te vergelijken, maar zag wel veel andere bestandsdelen dan m’n foundation, waar ik geen extra uitbarstingen van krijg. Recht in de prullenbak dus.
  Succes met je chocoladestop, ik ben inmiddels hooked aan gedroogde cranberries. Veel fruitsuikers, maar dat compenseert het zuur en de vitamine c weer schijnt…

 34. januari 20, 2014 / 19:22

  Haha, waar hardlopen wel niet allemaal goed voor is ;) En tsja… stoppen met chocola eten zou natuurlijk de hel zijn. Je huid is wel echt zo veel verbeterd ten opzichte van eind 2012!

 35. januari 20, 2014 / 19:27

  Ik hoop zoooo dat het niet aan de chocola ligt. Ben nu ook met gezonder eten bezig maar die extra pure chocola mag wel. Is mijn momentje van de dag waar ik naar uit kijk. Even van de positieve kan: het zou wel super fijn zijn als je gewoon je acne kan uitroeien door geen chocola meer te eten ;)

 36. januari 20, 2014 / 19:37

  Ik hoor dit wel vaker.. Ik heb hier zelf (gelukkig) nooit last van. Als ik een hele tijd ongezond eet merk ik het alleen aan mijn gewicht, nooit aan mijn huid!
  Liefs

 37. januari 20, 2014 / 19:38

  Ik denk inderdaad als ik het zo lees dat het gewoon van de chocola komt. Het is inderdaad een fabeltje dat je acné krijgt van puistjes, maar dat betekent niet dat je (licht) allergisch kan zijn voor chocola. Als je dat namelijk bent dan kan je dus, zoals in jouw geval, last krijgen van acné. Zelf had ik dat namelijk met varkensvlees en dit proberen wij thuis nu dan ook zo veel mogelijk niet te eten. Ik kwam hier achter doordat mijn vader vroeger precies hetzelfde had, en voor mij had het niet eten van varkensvlees hetzelfde effect als voor hem vroeger: de acné werd minder.

 38. januari 20, 2014 / 19:40

  Ziet er heel goed uit, ben benieuwd hoe je verhaal verder gaat!

 39. januari 20, 2014 / 19:50

  Wat een verschil! Ben zeker benieuwd naar de volgende update.

 40. Jess
  januari 20, 2014 / 19:58

  Ik hoop natuurlijk voor je dat het niet door de chocolade komt, maar aan de andere kant begrijp ik je gevoel heel goed. Als iemand nu tegen mij zegt ‘je acne komt door chocola/chips/varkensvlees’ of whatever, en als je dat niet meer eet heb je een mooie huid. Nou, ik teken ervoor! Het lijkt me gewoon ZO FIJN als je een aanwijsbare oorzaak hebt. Voor mijn part is de oplossing drie keer een radslag en een kwartier op m’n kop staan iedere dag, als ik maar weet waar het aan ligt.

 41. Marleen
  januari 20, 2014 / 20:04

  Ik hoop voor je dat dit dé oplossing is, maar geen chocolade meer? Ik weet niet of ik dat zou volhouden …

 42. José
  januari 20, 2014 / 20:17

  Je kussen elke dag omdraaien en na 2dagen wassen! Tip!

 43. januari 20, 2014 / 20:20

  Bij mij komt het ook echt door de chocola. Daarom eet ik het al een hele tijd niet meer.

 44. januari 20, 2014 / 20:56

  Raar eigenlijk dat ze inderdaad zeggen dat het geen puistjes veroorzaakt maar jij er juist meer last van krijgt als je het eet. Iedereen reageert er natuurlijk anders op dus bij jou is dit misschien negatief. Je huid ziet er in ieder geval een stuk beter uit! xx

  http://www.creativityandchocolate.com

 45. Cariena
  januari 20, 2014 / 21:05

  Ik merk bij mezelf ook dat hoe puur de chocolade ook is, ik er altijd puistjes van krijg. Soms ook wel hele erge ontstoken puisten. Vanaf nu ben ik dus ook mijn voeding aan het veranderen voor mijn huid. Witte rijst word vervangen door zilvervliesrijst en pasta word niet te vaak gegeten, maar wanneer ik toch pasta wil word het volkoren pasta. Mocht je nog eens een blogje willen schrijven met tips voor voeding t.o.v. een acnéhuid zal ik het erg leuk vinden om te lezen. X

 46. januari 20, 2014 / 21:20

  Ik zie wel echt een verschil! Ik hoop voor je dat je de boosdoener hebt gevonden, zal vast een opluchting voor je zijn :)

 47. januari 20, 2014 / 22:21

  Oei, ja zou wat zijn hè.. Nooit meer chocolade! Ik eet nog wel chocola, maar gebruik vooral andere huidproducten. Ik gebruik sinds een paar maanden een exfoliant van Paula’s Choice – werkt voor mij echt heel goed. Bijna helemaal weg, durf ik zelfs te zeggen :) Misschien ook een goede optie voor jou?

 48. januari 20, 2014 / 22:30

  Ik wil je alvast voorbereiden op iets fijns: Ik kan niet tegen chocolade, maar echt… als je het niet meer mag eten, dan kan je het makkelijk loslaten en op een gegeven moment taal je er niet meer naar. ECHT!
  Dus maak je geen zorgen, als chocolade echt de boosdoener is, is er eerst een ‘ontwenningsperiode’ en later eet je vaak alleen chocolade als het eens ‘van jezelf mag’. Je weet wel; die momenten waarop je je te buiten gaat. En wat eet jij dan? Een beetje chocolade. Hilarisch, ik weet het, maar echt het went. Ik heb al jaren een verbod gekregen op chocolade en at mezelf vroeger vol. Ik weet nu hoeveel chocolade ik eventueel per dag mag en verder eet ik het vrijwel niet meer. Alleen als ik zondig ;)

  Succes!

 49. januari 20, 2014 / 23:30

  Stoer dat je die foto’s zo durft te plaatsen! Ik hoop echt dat het er beter op wordt!

 50. januari 21, 2014 / 02:38

  Ik zie zeker verbetering, fijn!
  Ik heb ook steeds weer meer last van ontstekingen onder mijn mond/op mn kin! :(

 51. Mams kim
  januari 21, 2014 / 08:03

  Hoi annemerel, je huid ziet er stukken beter uit, altijd het proberen waard, even geen chocolade.ik eet al 15 jaar geen chocolade,niet voor de acne, maar tegen de hoofdpijn.Jij hebt toch ook veel last van hoofdpijn….mischien 2 vliegen in een klap!!! Succces meisje.xxxx mams kim

 52. Maike
  januari 21, 2014 / 09:24

  Wat stoer dat je hier over schrijft! Ik kijk al uit naar je volgende artikel.
  Liefs

 53. Bo
  januari 21, 2014 / 10:52

  Ik denk dat je het echt kunt om nooit meer chocola te eten als dat de oplossing zou zijn. Kamp zelf ook al jaren met hormonale acne (ben 26) en heb mijn trigger nog niet gevonden. Momenteel bezig met Differin (voor de 2e keer) waarbij ik nu in mijn break-out periode zit…. I feel you!
  Ik hoop dat jij iig je oplossing hebt gevonden!

  Heel tof dat je dit op internet durft te zetten, ikzelf ga liever niet zonder ‘masker’ de deur uit;)

  • t.
   januari 21, 2014 / 12:04

   Ik ben ook weer bezig met Differin (2e keer), denk nu weer 1,5 maand maar ik zie geen verbetering. :(

   • Bo
    januari 21, 2014 / 17:42

    Merk je wel verandering aan je huid? Bv schilfers/droger? Want dan heb ik nu ook dus het doet iig iets. Ik krijg nu puisten op plekken waar ik ze normaal nooooooit had, maar ws komt alles er dus uit. Ze zeggen ook dat het 9-12 weken duurt voor echte verbetering..
    Hoop voor je (ons) dat het gaat helpen!

 54. januari 21, 2014 / 10:53

  Dat is zeker het proberen waard! Ik heb exact hetzelfde met kaas… Snif. En toch went het. En soms maak ik alsnog de keuze om kaas te eten. Succes!

 55. januari 21, 2014 / 10:56

  Het zou me echt niet verbazen als het aan chocolade ligt.. Ik ben sinds een paar maanden gestopt met melk en heb nu zoveel minder puistjes! Alles verdwijnt langzaam! Had ik dit maar eerder ontdekt!

  • Bo
   januari 21, 2014 / 10:57

   Mag ik vragen wat jij dan gebruikt ipv melk? Bv soja melk of amandelmelk?

   • januari 23, 2014 / 13:34

    Allebei! Amandelmelk, soya melk, rijstenmelk.. Zolang het geen echte melk is! Het liefst skip ik ook yohurt enzo, maar daar kan ik opzich wel tegenn

 56. januari 21, 2014 / 11:35

  Wauw, wat een goed verschil al zeg!
  Wel jammer dat het net van chocolade is, is zo lekker haha!
  Liefs Lonneke

 57. t.
  januari 21, 2014 / 12:02

  Hmm bij mij maakt het niks uit. Eet amper chocolade en zit toch onder de puisten. En merk ook geen verschil als ik wél chocolade eet.

 58. januari 21, 2014 / 12:46

  Ook voor mij is een chocolade-loos dieet de oplossing. Geen onderhuidse ontstekingen meer en een mooie huid. Heel af en toe een klein puistje, maar ach dat overleef ik wel :)

  Jammer voor het heerlijke goedje, maar het is mijn zelfvertrouwen meer dan waard!

  Hopelijk blijft het bij jou ook zo goed helpen. Troost: ik reageer niet meer op patat en andere lekkere dingen :)

 59. januari 21, 2014 / 13:02

  ik weet wel een die je niet hebt geprobeerd maar die moet je wel echt durven.. Het is een chemische stof die je aanmoet brengen, naja een specialist… Dat gaat branden… eigenlijk wat het doet is het vebrand alles waar je contact mee hebt gehad en vervangt je huid..

  Zo kunnen tatoeages tot aan zware lidtekens worden verwijderd.. Want heel apart het laat geen lidteken achter….

  Het helpt ook tegen acne mijn zus heeft het gehad op meerdere delen van haar gezicht en daar krijgt ze nu amper tot geen plekjes.. alleen als ze en pukkeltje heeft of krijgt en daar helemaal aan gaat zitten krabben

 60. januari 21, 2014 / 16:27

  Wat een groot verschil, en zo fijn dat het de goede kant op gaat! Liefs!

 61. januari 21, 2014 / 16:35

  Meh balen als het echt aan chocolade zou liggen, want dat vinden we met z’n allen juist zo lekker! Wel fijn als je weet waar het door komt!

 62. januari 21, 2014 / 23:21

  Het lijkt mij niet dat het aan de chocola ligt. Doordat je zo clean bent gaan eten is je lichaam alle troep uit je lichaam aan het gooien, dit uit zich o.a. in de puistjes (misschien ook in hoofdpijn en bijvoorbeeld wat sterke ruikende urine/zweet). Zarqua creme voor de onzuivere huid werkt heel goed en daar krijg je aan het begin van gebruik ook juist meer puisten van omdat alle troep er dan uit komt. Je moet ff door die fase heen komen en vaak is je huid daarna juist beter dan ooit.. ik denk dat jij door die fase bent heen gegaan en dat het nu minder wordt omdat je al langer gezond eet, niet omdat je de choco laat staan..

 63. januari 22, 2014 / 10:29

  Ik heb de vegatest bij de Acne kliniek in Veldhoven gedaan en toen kwam Chocola bij mij ook naar voor als acne veroorzaker. Ze vertelde mij toen dat 9 van de 10 mensen die last heeft van acne, ook last heeft van chocola. Als ik chocola weglaat dan merk ik dat ook echt met mijn huid. Feit of fabel, als jij het idee hebt dat het werkt is het voor jou gewoon een feit. Wellicht is het ook slim om daarnaast varkensvlees weg te laten, ook hierbij kreeg ik te horen dat 9 van de 10 mensen daar op reageerde en ik merkte dat zelf ook!

 64. januari 22, 2014 / 23:43

  Hey Annemerel,

  ik ben 3 jaar geleden compleet gestopt met chocolade eten. Ik had namelijk naast acné op mijn gezicht ook vaak uitslag op mijn bovenrug, en heel soms op mijn armen en benen. Na het stoppen is alle acné verdwenen, behalve de acné op mijn gezicht. Ook ik kon dit toen in verband brengen met chocolade.
  Naast het stoppen met chocolade eten heb ik de afgelopen 3 jaar enorm veel gezicht producten gebruikt en ben ik op het laatste zelfs naar een dermatoloog geweest. Niks hielp.

  Een maand geleden was ik bij Lush en zag ik allerlei gezichtproducten staan. Een hele aardige verkoopster vroeg of ze me kon helpen en heeft me Lush Herbalism en Tea Tree Water aangeraden. Ik gebruik deze twee producten bijna een maand en het resultaat mag er zijn! Ik heb dan nog geen prinsessenhuidje, er zitten hier en daar nog redelijk wat onzuiverheden, maar de echt grote ‘vlakken acné’ zijn weg!

  Ik weet uit je posts dat je vaak genoeg dingen aangeraden krijgt en dat ook jij al veel geprobeerd hebt. Of je deze producten al eens geprobeerd hebt weet ik dan weer niet, zo niet; dan raadt ik je de producten zeker aan!

  Het is een lichte gezichtsscrub die om de dag onder de douche gebruikt moet worden, waarna het tea tree water de laatste restjes eraf haalt. Maar mocht je mijn tip gebruiken, de verkoopsters van Lush kunnen dit allemaal veel beter vertellen!
  Ik gebruik het zelf met de prachtige clarisonic/visapure dupe van de Hema.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt, en anders dat je acné in ieder geval snel ophoepelt!

  keep up the blogging! your posts are great!

 65. Danielle
  januari 23, 2014 / 22:48

  Bij mij komt mijn acne ook echt van chocolade, merk het gelijk als ik het gegeten heb. De dag erna of zelfs dezelfde dag al een puistenexplosie op mijn wangen en kin.

  • Jane
   januari 24, 2014 / 10:58

   Dat kan dus niet. Een puist/ontsteking begint onderhuids en zit er al 2-3 weken voordat je hem oppervlakkig ziet

   • Danielle
    januari 27, 2014 / 01:16

    Acne kan ook veroorzaakt worden door een voedselallergie…

 66. Marjoleine
  februari 17, 2014 / 23:10

  Wow, wat een verschil.
  heb je weleens een goede gezichtsbehandeling geprobeerd? bij schoonheidssalon day and night in amsterdam heb je heerlijke gezichtsbehandelingen :) werkt heel erg bij mij, zulke facials.