RUN BABY RUN: Wat je moet weten voor een baanwedstrijd

Foto: Joyce Bongers

Baanwedstrijden. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Het lijkt zo simpel, een X-aantal rondjes op de baan lopen. Qua parcours weet je precies wat je te wachten staat. Geen spontane heuveltjes of kasseien, gewoon vlakke rondjes van 400 meter. Maar juist omdat er zo weinig ‘externe factoren’ zijn die een PR in de weg kunnen zitten, is de drang om te presteren extra hoog. Plus, als je halverwege je wedstrijd stuk gaat, zal iedereen langs de kant hier getuige van zijn. Je wordt ingehaald, misschien zelfs wel ‘gedubbeld’ (je wordt op een rondje gezet) en als het echt heel zwaar wordt kan dat stemmetje met ‘ik kan ook uitstappen’ ook ineens opduiken. De kleedkamer is namelijk – in tegenstelling bij de meeste wegwedstrijden – op ieder moment van de wedstrijd redelijk dichtbij. Vlak voor een wedstrijd (en vaak ook tijdens de laatste rondjes van een wedstrijd) denk ik, dit doe ik nooit meer. Maar in de auto naar huis fantaseer ik vaak alweer over mijn volgende poging. Lijkt het jou ook wel wat om eens een wedstrijd op de baan te lopen? Dit moet je weten.

Wedstrijdlicentie

Voor het lopen van een baanwedstrijd heb je een wedstrijdlicentie nodig. Deze wedstrijdlicentie kun je aanschaffen bij je aanmelding bij een atletiekvereniging. Voor volwassenen betaal je per jaar €23,20 voor je licentie. De Atletiekunie gebruikt deze contributie onder andere voor het opleiden van juryleden en de organisatie van wedstrijden. Het hebben van een wedstrijdlicentie biedt – naast het kunnen deelnemen aan baanwedstrijden – ook andere voordelen. Zo kun je bij NK’s (zoals de 10 kilometer in Schoorl en de marathon in Amsterdam) vooraan starten in het wedstrijdvak. Daarnaast – mocht je een keer het podium op lopen – bij veel wedstrijden moet je dan in het bezit zijn van een licentienummer, anders kom je niet in aanmerking voor de prijs. Mocht je niet bij een atletiekvereniging zijn aangesloten (en daar ook geen behoefte aan hebben), dan kun je je ook inschrijven via Loopgroep PK, je betaalt dan €79 euro per jaar, voor je licentie en schema’s.

Atletiek.nu

Heb je een wedstrijdlicentie op zak? Dan kun je op zoek naar wedstrijden via Atletiek.nu. Op deze website vind je het grootste aantal baanwedstrijden. Op deze website kun je bij de meeste wedstrijden met voorinschrijving ook zien wie zich al hebben ingeschreven en met welke tijd, zodat je ongeveer weet wat het niveau van de wedstrijd is. Na afloop vind je hier ook de uitslagen. Je uitslag wordt opgenomen in je profiel, dat voor iedereen inzichtelijk is. Als ik niet uitkijk wordt de website van Atletiekunie voor mij net een soort Instagram, een plek waarin ik compleet kan verdwalen bij het kijken naar PR’s van andere atleten. Uiteindelijk kom ik bij atleten uit waar ik nog nooit van gehoord heb. Oeps. Niet heel goed voor je productiviteit.

Spikes

Ik loop mijn baanwedstrijden niet op spikes. Ik heb dan ook nog nooit een wedstrijd van minder dan 3000 meter gelopen. Spikes zijn best blessure-gevoelige schoenen, maar je kunt er wel meer snelheid mee maken dan een gemiddelde hardloopschoen. Maar als jij bij een wedstrijd van 1500 meter of langer op je normale hardloopschoenen aan komt zetten dan zul je niet meteen heel raar aangekeken worden.

Klaar staan

Vlak voor de start word je een voor een omgeroepen en mag je op je plek gaan staan. Als je wedstrijd langer is dan 800 meter, start je niet in banen, maar ga je op een rijtje op een lijn staan. Als je allemaal netjes op een rijtje staat mag je nog twee stappen naar voren doen, naar een volgende lijn (niet met je voet op de lijn!) en dan pas klinkt het startschot. De eerste keer dat ik een baanwedstrijd ging lopen, wist ik dit allemaal niet. De tweede en derde keer was ik dit allemaal al lang weer vergeten. Het is best fijn om van te voren precies te weten wat je precies te wachten staat, scheelt toch weer een klein momentje van stress vlak voor de start. Die energie kun je tijdens het lopen beter gebruiken voor andere dingen (hardlopen bijvoorbeeld).

Tijdwaarneming

Vaak wordt er tijdens een baanwedstrijd gebruik gemaakt van een fotofinish. In plaats van dat je met een chip op je schoen loopt, word er bij de finish via een automatisch systeem een foto van je gemaakt. Op de finish staat ook een klok, daar kom je ieder rondje – natuurlijk – langs. Ik wil je uitdagen om alleen op deze klok te kijken en tijdens het lopen niet je horloge in de gaten te houden. Het steeds op je horloge kijken haalt je uit je ritme wat je uiteindelijk zal vertragen. Daarnaast is de GPS van je horloge een stuk minder nauwkeurig dan de klok op de finish. Zo liep ik vorige week zondag volgens mijn horloge 3.16 kilometer met een gemiddelde pace van 3’41, terwijl ik toch echt 3 kilometer liep met een pace van 3’53. Misleidend dus. Ook heb ik volgens mijn horloge al lang een keer een 10 kilometer onder de 40 minuten gelopen. Toen ik een 10 kilometer wedstrijd in Hilversum deed liep ik meer dan 10,3 kilometer. Volgens mijn Garmin is mijn PR op de 10 dan ook 38:46, in plaats van 40:10. Wat een droomtijd… Helaas is dat wat mijn horloge aangeeft niet hetgeen dat telt…

Baan 1 – Baan 2, waar moet je lopen?

Toen ik nog nooit zelf een wedstrijd op de baan gelopen had was ik heel erg verontwaardigd dat langzamere lopers niet opzij gingen voor snellere lopers. Als langzamere lopers gedubbeld werden door snelle lopers moesten zij er rechts omheen, wat toch weer een paar meter extra betekende. In de Formule 1 moeten coureurs die op een rondje worden gezet ruimte maken voor de coureurs voor in de wedstrijd. Inmiddels heb ik zelf drie wedstrijden gelopen op de baan, waarin ik er in twee ook ‘gedubbeld’ ben. En ik kan je vertellen, een stapje opzij doen zodat de langzamere loper er binnendoor voorbij kon, dat zit er tijdens zo’n wedstrijd echt niet in. Helder nadenken is op zo’n moment sowieso vrij lastig. En daarnaast… hoe weet die snellere loper dat jij ruimte voor die persoon gaat creëren. Ik heb het weleens geprobeerd in een training, dat ik naar baan 2 uitweek, maar dan zorgde ik voor meer problemen dan dat ik echt behulpzaam was (omdat dat trainingsmaatje dan ook voor mij uitweek en naar baan 2 ging, ontstond er dus alsnog een gevaarlijke situatie). Dus ga je een wedstrijd lopen op de baan en is niet anders aangegeven, blijf dan netjes in baan 1 lopen, ook als je wordt ingehaald.

Muziek

Tijdens wegwedstrijden loop ik eigenlijk altijd met muziek in mijn oren, tijdens baanwedstrijden is dit echt uit den boze. Het enige dat je kunt doen is hopen dat de organisatie een goede muziekinstallatie heeft en een goede muzieksmaak. Ik moet zeggen dat mijn muziekloze trainingen op de baan me hier wel beter in hebben gemaakt. Daarnaast staat er ook overal publiek langs de kant die je aanmoedigen, dat is ook een mooie ‘afleiding’.

Goed, dit waren ze wel een beetje, de dingen die je móet weten voordat je aan de start van een baanwedstrijd verschijnt. Ben jij baanatleet en heb jij misschien nog goede tips die ik vergeten ben? Ik ben immers best nog wel een rookie met slechts drie gelopen baanwedstrijden.

Heb jij weleens een baanwedstrijd gelopen? Wat loop jij liever, een wedstrijd op de baan of op de weg? En waarom?

Liefs,
Annemerel

P.S. op donderdagavond 16 mei is er een 1500 meter bij Olympus, onderdeel van het Run2Day baancircuit. Ik ben – tot op heden – niet van plan om deel te nemen aan deze wedstrijd (dit is wel heel kort voor mij, toch?) maar ik heb hem wel in mijn agenda staan om bij aanwezig te zijn. Als je nog op zoek bent naar een leuke 1500 meter wedstrijd, denk dan ook zeker aan deze wedstrijd! En als je langskomt, laat dat dan zeker even weten! Vind het leuk om jullie daar te ontmoeten! (edit: ik heb me toch ingeschreven, lekkere snelheidsprikkel en gewoon leuk om bij te zijn en mee te maken!)

Delen:

4 Reacties

 1. Krista
  april 24, 2019 / 13:59

  Een ding waar je nog meer op moet letten: waar is de start! Ik ben meerdere keren als een soort routine naar de start/finishlijn gelopen om dan vlak voor de start te denken: huh, waar is iedereen? Maar bij een 3000m staan ze natuurlijk aan de overkant omdat het 7,5 rondje is..

 2. Jolin
  april 24, 2019 / 16:57

  Hee dit lijkt antwoord op mijn vraag :-) nice!

  Lijkt me leuk om die baanwedstrijd te doen. Alleen ik ben geblesseerd: shin splints die niet bestaan (nu snap ik wel opeens waar bij mij de oorzaak ligt en waarom ik bepaalde oefeningen van mijn fysio kreeg, dus thnx to Julien). Ik hoop heel snel weer op te bouwen maar de 16e komt te vroeg helaas. Is een clubtenue trouwens verplicht als je lid bent van een vereniging?

  Bedankt voor de uitleg, dat maakt het toch wat minder spannend!

 3. Mies
  april 24, 2019 / 21:06

  Door jouw blogs heb ik mij een paar dagen geleden ingeschreven voor een 5 kilometer op de baan, ik wist niet dat er nog zoveel bij kwam kijken. Bedankt voor de tips! :)

 4. Jolin
  april 25, 2019 / 14:46

  Hee dit lijkt antwoord op mijn vraag, nice! :-)

  Ik zou graag komen de 16e, alleen ben ik geblesseerd. Shin splints die niet bestaan. Maar door jouw fysio snap ik nu mijn fysio-oefeningen wel beter! Ik ben zeker van plan om deze zomer een keer een baanwedstrijd te gaan doen.
  Moet je trouwens in een clubtenue?

  Thnx voor de tips!