ASK YOUR RUNNING QUESTION: #92

Foto: Bart van Asselen

Wat zijn de beste shorts met een vakje voor je telefoon die ook nog eens niet de hoofdprijs kosten? Hoe kun je het hardlopen opbouwen met slechts een training per week? Is het realistisch om een marathon onder de 3.30 (BQ!) te lopen als je PR nu boven de vier uur ligt? Deze vragen en meer beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question.

Jessie: Ik heb een brandende vraag. Nu het mooier weer wordt loop ik graag weer in een shortje, echter wil ik dan wel graag mijn iPhone 8 mee kunnen nemen. Ik weet dat Lululemon een dergelijk shortje heeft waar een mooi vakje in zit, maar deze vind ik wel duur. Weet jij toevallig nog een ander broekje waarin de iPhone past in het zakje? Je zou me er enorm mee helpen, ik zoek me rot haha.

Hi Jessie, ik snap dat je met dit mooie weer liever in een korte dan in een lange broek loopt. Mijn favoriete shorts met zakje zijn inderdaad van Lululemon, het verschil met veel andere shorts die ook een zakje hebben vind ik de stevigheid van het materiaal. Door de dikke stevige stof beweegt je telefoon vrijwel niet in het zakje. Maar ik begrijp daarnaast ook dat het een hele uitgave is. Ik heb zelf ook niet heel veel shorts van Lululemon, omdat ze gewoon super kostbaar zijn (ik heb er afgelopen drie jaar ieder jaar eentje gekocht, zodat ik er nu drie in mijn kast heb liggen). Voor mij is het het wel waard.

Bij Nike hebben ze inmiddels ook shorts waarin je makkelijk je telefoon mee kunt nemen. De Nike Flex shorts zijn 35 euro en daarmee ongeveer de helft goedkoper dan de shorts van Lululemon (op het plaatje zie je niet dat ze een zakje hebben, maar als je dezelfde shorts opzoekt maar dan voor grotere maten, dan zie je wel het zakje, dus ik neem aan dat ze bij de standaard maten ook een zakje hebben op het bovenbeen).. Ik heb ze nog niet getest dus kan hier nog geen uitspraken over doen. Wat wel heel mooi is van bestellen in de Nike webshop, is dat je het 30 dagen mag testen en zonder opgaaf van reden terug kunt sturen. Je kunt de shorts dus testen en mocht het niet goed zitten, dan kun je ze binnen 30 dagen gewoon retourneren.

Als je ze gaat bestellen ben ik heel benieuwd naar je ervaringen, blijft je telefoon goed zitten, of gaat hij heen en weer tijdens het lopen?

Linda: Ik ben een aantal jaar terug begonnen met hardlopen, maar altijd rond de 5K blijven hangen. Nu had ik het de afgelopen drie maanden erg druk, waardoor ik haast niet heb hardgelopen (iets van vier keer). Ik ben nu twee keer in de week aan het kickboksen en wil weer één keer in de week gaan hardlopen. Maar hoe kan ik dit het beste gaan opbouwen?

Hi Linda, waarschijnlijk is je conditie door het kickboksen dik in orde. Je lichaam is alleen minder gewend dan voorheen om continu die hardloopbeweging te maken. Als ik jou was zou ik het weer op gaan bouwen met 6x 5 minuten met daartussen 1 minuut wandelen. Zo kom je op een training van 35 minuten uit.

Eigenlijk wordt voor hardlopen opbouwen door de meeste trainers en schema’s een minimum van 3 trainingen voorgeschreven, maar als jij het echt bij een training per week wil houden (wat ik volkomen begrijp met 2 kickbokstrainingen per week!) dan zul je moeten accepteren dat het opbouwen minder snel gaat dan je misschien zou willen. Na twee weken zou je dan bijvoorbeeld 5x 6 minuten kunnen doen en dan vervolgens 5x 7 minuten, net zo lang totdat je het opgebouwd tot 35 minuten aan een stuk lopen. Have fun!

Nelleke: ik speel met het idee om volgend jaar de Rotterdam marathon te gaan lopen en hierbij te gaan voor een tijd van rond de 3:30. Mijn eerste en enige marathon liep ik nu in iets boven de 4 uur (Amsterdam 2018). Hoe realistisch is mijn doel en hoelang heb ik nodig om hiernaar toe te werken? Ik loop nu 2/3 keer in de week met duurloop gemiddeld rond de 5:45.

Hi Nelleke, wat een mooi doel! Ik denk dat als je dit echt graag wil, dit zeker mogelijk is (mits de omstandigheden natuurlijk goed zijn, er kan altijd wat gebeuren waardoor het op marathondag toch niet zo loopt als je gehoopt had).

Als ik jou was zou ik nu eerst gaan trainen voor de halve marathon in Amsterdam, over een half jaar. Ik zou hier voor een tijd tussen de 1.40 en 1.45 gaan. In je trainingsschema zou ik minimaal drie trainingen per week doen. Een duurloopje rond 5’45 tempo, een tempoloopje waarin je bijvoorbeeld 3x 10 minuten op halve marathontempo loopt met 2 minuten wandel/dribbel (5’00) en dan nog een intervaltraining waarbij je kortere intervallen loopt (van 200 tot 1000 meter) op een sneller tempo dan je halve marathon.

Wanneer het je dan in oktober lukt om tussen de 1.40 en 1.45 te finishen, kun je een plan gaan maken voor de Rotterdam Marathon. Door het doel iets kleiner en dichterbij te houden, houd je het voor jezelf interessant, het is best lastig om een jaar lang op een doel te focussen zonder af en toe een ander mooi doel te behalen. En door die halve marathon te lopen weet je mooi hoe je er voor staat en of je doel realistisch is. Ook kun je op die manier wennen aan deze manier van trainen en bekijken of je dit leuk vindt. Misschien besef je wel dat jij liever gewoon blijft trainen zoals je altijd al deed, ook al levert dat misschien andere resultaten op.

Willeke: Sinds een paar weken weer wat fanatieker aan het hardlopen, maar ook sinds een aantal dagen na mijn run last van een zere keel. De juiste kledingkeuze is soms echt een uitdaging ;) Het was nu legging (3/4e) en lange mouwen shirt. Ben super benieuwd wat jij aantrekt als de zon dus lekker schijnt, maar de wind nog zo koud is. (ik ben dus wel team: snel warm/zweet/rood hoofd ;).

Hi Willeke, ik snap dat als de zon schijnt je je niet al te warm wil kleden voor een training. Ik vraag me ook af of je zere keel te maken heeft met dat je je te koud gekleed hebt. Natuurlijk kan de kou er voor zorgen dat je immuunsysteem minder hard werkt op het moment dat het koud is, maar om echt verkouden te raken door de kou moet je ook in contact geweest zijn met het virus.

Anyway! Ik heb het ALTIJD koud, maar met hardlopen heb ik het juist heel snel warm. Zelfs met temperaturen onder nul draag ik nog geen handschoenen en ik draag tijdens trainingen bij 10 graden al een korte broek (en als het een baantraining is, al bij 7/8 graden). Wel draag ik tot een graad of 12 lange mouwen en als het hard waait dan draag ik een shirt dat wat hoger in mijn nek sluit. Halverwege de training heb ik het dan vaak wel warm, dan stroop ik mijn mouwen zo veel mogelijk op.

Maar tijdens wedstrijden draag ik met 7 graden al een korte broek en een singlet, ik voel me op die manier veel vrijer en heb nog nooit het idee gehad dat ik hier ziek van ben geworden (waar ik soms wel een pijnlijke keel van krijg is als ik heel lang (een halve marathon lang) heel diep ben gegaan).

Hoop dat je keel snel beter voelt!

Marjolein: Heb jij nog last van je pds? En zo ja, hoe ga jij hier mee om tijdens het lopen? Vandaag wilde ik een lange duurloop lopen, maar na 3 km moest ik omkeren door buikpijn. Heb jij tips?

Helaas wel! En er is eigenlijk geen pijl op te trekken. Ik weet dat wanneer ik pannenkoeken eet met suiker (geen Nutella!) ik het minste last heb van darmproblemen. Wanneer ik een wedstrijd heb weet ik mijn buik ook wel in toom te houden met een Imodium. Ik probeer in de buurt van belangrijke (zware) trainingen zo min mogelijk vette dingen te eten en sowieso veel water te drinken, zodat mijn lichaam in ieder geval goed gehydrateerd is (veel darmproblemen ontstaan ook bij een tekort aan vocht). Pittige dingen probeer ik zoveel mogelijk te laten staan en pizza’s eet ik nooit minder dan 48 uur voor een ‘echte’ training.

Verder de belangrijkste regel: begin nooit een pittige training binnen twee uur na je laatste maaltijd. Dat is best lastig als je ’s ochtends vroeg je duurloop wil doen, maar het is wel het enige dat echt goed werkt

Thanks voor al jullie leuke vragen! Heb jij ook een vraag? Stel hem dan hier in de comments, wellicht beantwoord ik jouw vraag in een van de volgende AYRQ’s!

Liefs,
Annemerel

Delen:

19 Reacties

 1. Julia S.
  april 19, 2019 / 12:14

  Hoi Annemerel,
  Ik lees en hoor je het vaak hebben over dat je getraind hebt “op halve marathon tempo”, “op 10km tempo”, “op 3000m tempo” enz. Nou zegt mij dat helemaal niks, hoe beslis je wat je tempo is op welke afstand?

 2. Linda
  april 19, 2019 / 13:32

  Thanks voor het antwoorden :)

 3. Iris
  april 19, 2019 / 13:35

  Hoi, superleuke rubriek weer. Als tip voor de telefoon bij decathlon hebben ze ook hele chille traikrunningbroekjes met heel veel vakjes waar je ook je telefoon in kan doen. Die kan je natuurlijk ook met “gewoon” hardlopen aan :)

 4. Caressa
  april 19, 2019 / 13:37

  Over de Nike shorts: ik heb de eclips 2-in-1 en hier zitten zakjes op beide bovenbenen (naast het zakje met rits achterop en een zakje in de binnenkant). Mijn iPhone blijft netjes zitten en ik kan hem ook makkelijk pakken en terug doen. Ik heb er volgens mij €36,- voor betaald. Aanrader dus :)

  • Jessie
   april 20, 2019 / 21:10

   Thanks voor de tip!

 5. Nick
  april 19, 2019 / 16:02

  Ivm die vraag van het shirtje. Ik gebruik nu al geruime tijd een flipbelt voor mijn telefoon, sleutels en zo.
  Beweegt niet tijdens het lopen en dan moet je geen 3 shorts kopen. Aanrader!

  https://flipbelt.com

  • Stefanie
   april 20, 2019 / 10:32

   Dat wilde ik ook net zeggen, die flipbelt heb ik ook en zit perfect! Echt een aanrader. Past ook gelletje in en zelfs een klein flesje bij warm weer.

 6. Angela
  april 19, 2019 / 16:05

  Hi Annemerel, ik lees altijd met veel plezier je blog! Ik had een vraag, ik wil 29 mei meedoen aan een 10km wedstrijd op een tempo van 4:30. Ik train 3 keer per week (2x op de baan, interval) en 1x per week zelf door middel van een iets langere duurloop. Wat raad jij aan om deze laatste weken nog te doen als ik voor mijzelf train? De andere twee trainingen worden gegeven door een trainer dus daar hoef ik gelukkig niet over na te denken.

 7. april 19, 2019 / 16:33

  Ha, leuk weer om te lezen dit!

  Voor Jessie – vraag over iPhone meenemen/shorts – heb ik nog wel een goeie tip. Bij Run2Day kocht ik ‘The Hipster’, een elastieken running belt van Nathan (je hebt m ook op Bol.com zie ik: https://www.bol.com/nl/p/nathan-the-hipster-black-s-runningbelt/9200000080237185/?Referrer=ADVNLGOO002037-G-61969177802-S-296624071193-9200000080237185&gclid=Cj0KCQjw4-XlBRDuARIsAK96p3DyxYkPZJsN58NQJ2vtWYlz6N-D_aNYgsn6JATcEhxt5GHNRnV4r_0aApTnEALw_wcB). Die sluit strak om je lijf en behalve je telefoon kun je er ook sleutels, gelsnoepjes etc. in kwijt – en daar voel je niets van tijdens het lopen. 30 euro, maar beste aankoop ooit vind ik; ik heb mijne al 3 jaar en hij is nog als nieuw, en bovendien kun je ‘m gebruiken bij ál je broeken (lang en kort).

  Liefs!

 8. Bianca
  april 19, 2019 / 19:40

  Hoi Jessie
  Je kan ook met een flipbelt lopen. Gebruik ik alweer een paar jaar, je telefoon blijft goed zitten en je hebt er geen last van. Tevens zitten mijn sleutels en water erin en verder alles wat ik nodig heb. Zoals gelsnoepjes zakdoekjes. Ik vind het een heel fijn ding.

 9. victoria
  april 19, 2019 / 22:20

  Tip wat betreft de shorts: Under Armour heeft ook nieuwe shorts op hun eigen website met een telefoonvakje. Goedkoper dan Lululemon :)

 10. Johan
  april 20, 2019 / 07:19

  Hallo Annemerel,
  Ik volg je op Strava en zag dat je een summit abonnement hebt.
  Hoe zijn je ervaringen met de extra functies en is het de maandelijkse 5€ waard?
  Is het een echte meerwaarde in vergelijking met het gratis standaard Strava?

 11. Jeroen
  april 20, 2019 / 07:42

  Hey AM,

  Ik heb een vraagje over intervaltraining. Welke is de efficientse intervaltraining voor halve marathon? Ik dacht bvb aan 1k training met 2 min rust? Of welke zijn de beste afstanden en hoe snel moet ik lopen dan of hoeveel herstel tss in?

  Alvast bedankt.

  PS: leuke en interessante website ?

 12. Cathelijne
  april 20, 2019 / 13:53

  Hi Annemerel,

  Als geliefde hardloper wil ik graag een nieuw doel dit jaar gaan halen: mijn eerste halve marathon. Ik wil graag de halve marathon van Amsterdam gaan lopen in November.
  In mijn woonplaats/hardloopstap Nijmegen, loop ik bijna jaarlijks alle hardloopwedstrijden mee; Stevensloop, Marikenloop, Zevenheuvelenloop (15km).
  Zou jij mij kunnen adviseren op welke manier ik vanaf de Zevenheuvelenloop ervaring, door zou kunnen trainen naar de halve marathon? De Zevenheuvelenloop is een zeer uitdagende wedstrijd vanwege de hoogte meters. Echter is de halve marathon een langere afstand.
  Ook vanwege de zomer die er tussenzit, vraag ik mij af op welke termijn ik het beste dit verder op kan bouwen van 15km naar 21km.
  Eerder heb ik namelijk een keer de ‘fout’ gemaakt door te snel op te bouwen van de 5km naar 10km.

  Naast hardlopen volg ik wekelijks ook diverse krachttrainingen, personal training, intervaltrainingen, yogalessen en spinning, voor de gehele conditie van mijn spieren.

  Ik ben benieuwd.
  Dankjewel alvast!

 13. Jessie
  april 20, 2019 / 21:15

  Heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag Annemerel, en ook de rest voor het beantwoorden!
  Ik heb inmiddels het trailrunning broekje van Decathlon binnen en er al een keer mee gelopen; telefoon past perfect achter in het zakje, verder zit er nog een ristvakje voor en twee zakjes op je benen. Ook is het broekje lang genoeg zodat mijn bovenbenen niet opschuren
  https://www.decathlon.nl/p/damesshort-trail/_/R-p-164532?mc=8503031&c=ZWART

 14. Marjolein
  april 21, 2019 / 21:22

  Hoi Annemerel

  Laatst wilde ik 14 km gaan hardlopen, maar het was zó warm en ik had zóveel dorst dat ik op een gegeven moment moest lopen. Ik liep met een belt met een klein flesje maar dat vond ik echt verschrikkelijk. Ik moest hem steeds naar beneden duwen en zat totaal niet comfortabel. Heb jij tips om drinken mee te nemen tijdens het hardlopen?

 15. B
  april 23, 2019 / 12:07

  Ik vind je antwoord aan Nelleke wel wat optimistisch: mijn PR op de halve is 1.41 en ik heb in R’dam 3.51 gelopen in een vlakke race. Ik had gehoopt aan het eind nog wat over te hebben en nog te kunnen versnellen, maar dat zat er echt niet meer in. Goed, het was mijn eerste marathon en ik heb (overigens bewust) maar 2-3x per week getraind, maar de stap van boven de vier uur naar rond 3.30 is wel echt enorm! Ik zou idd gaan trainen voor een halve marathon in het najaar in 1.40/45, en dan eerst maar eens proberen een marathon in 3.45/50 te lopen. Beter dat dat lukt, dan dat je weggaat op 3.30 en volledig instort. Het is natuurlijk lastig om er in het algemeen iets over te zeggen zonder meer te weten over tijden op andere afstanden, hoe de vorige marathon ging etc, maar met de gegeven info zou ik het doel voor de marathon toch wat bijstellen. Wie weet is er daarna nog ruimte voor meer progressie, maar ik zou zelf die stap niet in één keer durven zetten.

 16. Lineke
  april 23, 2019 / 14:44

  Hoi Annemerel,
  Mijn vraag gaat over (te) snelle slijtage van de zolen van mijn hardloopschoenen.
  Ik loop zo’n 8 jaar hard, waarvan de laatste jaren gemiddeld 35 km per week. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik met een duidelijke haklanding liep. Omdat ik verschillende keren had gelezen en gehoord dat lopen met een voorvoetlanding efficiënter kan zijn, ben ik 1-2 jaar geleden volledig overgegaan op een voorvoetlanding. Hier ben ik nu helemaal aan gewend. (Ik ben tevreden over de tijden die ik loop, maar ze zijn niet per se verbeterd nadat ik overging op een voorvoetlanding.) Wat ik wel merk, is dat de zolen van mijn hardloopschoenen heel snel slijten bij de midden-voorvoet. Ik loop altijd op Asics Cumulus schoenen, maar ik moet ze de laatste tijd wel erg snel vervangen. Ik heb nu bij de voorvoetlanding na een maand misschien wel evenveel slijtage van de zolen als bij de haklanding na een jaar. Na een paar maanden is mijn ene schoen al door een paar lagen van de zool heen. Ik denk niet dat ik een afwijkend loopje heb, ik schijn wel iets te overproneren, maar niet dusdanig dat dit gecorrigeerd moet worden. Ik heb nog nooit een blessure gehad.
  Heb jij een tip qua type hardloopschoen?
  Groetjes,
  Lineke

 17. Josien
  april 24, 2019 / 10:07

  Hi Annemerel,

  Ik loop eigenlijk pas sinds deze winter fanatiek hard en heb tijdens mijn runs nooit drinken meegenomen.
  Dat was op dat moment niet nodig. Afgelopen weekend begon ik toch te merken dat ik behoefte had aan drinken onderweg. Nu loop ik op dit moment voornamelijk tussen de 5 en 10 kilometer per run, dus ik denk dat drinken nog niet noodzakelijk is?
  Het lijkt me echter wel prettig. Hoe doe jij dat met drinken tijdens een training? Neem jij drinken mee of koop je onderweg iets als dat mogelijk is?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Josien