ASK YOUR RUNNING QUESTION: #80

Moet je gelletjes meenemen als je traint voor een 15 kilometer? Hoe train je voor de Disney challenge? Hoe zit dat met zooltjes en overproneren? En hoe doe ik dat met mijn poep-issues en trainen bij een atletiekvereniging? Deze vragen beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question.

Vera: Ik ben mijn afstand uit aan het breiden van 10 km naar zo’n 15 km. Tot nu toe gebruikte ik nooit gelletjes of iets dergelijks en dronk ik geen water tussendoor. Is het verstandig dat nu wel te gaan doen omdat ik nu langer ga rennen? Wat zou jij mij aanraden te doen?

Hi Vera, wat tof dat je langere afstanden wil proberen te lopen. Zelf denk ik niet dat je voor een trainingsloop van 15 kilometer perse iets te eten of drinken moet meenemen. Als je er voor zorgt dat je van te voren goed gegeten hebt (2 uur tot anderhalf uur van te voren een maaltijd met simpele koolhydraten) en genoeg gedronken, dan moet je wel anderhalf uur zonder extra voeding naar buiten kunnen. Zeker nu het winter is en je een stuk minder zweet, waardoor je tijdens het lopen minder vocht verliest. Tijdens mijn laatste twee halve marathons (in december en afgelopen weekend) liep ik iets langer dan anderhalf uur en tijdens beide wedstrijden heb ik onderweg niets gegeten of gedronken.

Ben je van plan om langer dan anderhalf uur te gaan trainen, of wil je voor de zekerheid toch iets meenemen, dan zou ik beginnen met de gelsnoepjes van Powerbar, die zijn onder andere te koop bij Run2Day, maar ook bij Albert Heijn. Ik zou het eerst een training zonder proberen en als je dan merkt dat je toch wel last krijgt van een hongerklop in het laatste half uur, dat je dan tijdens de volgende training na 50 tot 60 minuten zo’n snoepje neemt (dan ben je de hongerklop voor, op het moment dat ‘ie zich al kenbaar heeft gemaakt ben je eigenlijk al te laat).

Veel succes en plezier met trainen!

Fon: Ik heb eindelijk mijn “doel” voor dit najaar duidelijk. De 36k challenge in Disney! Hoe zou jij aanraden om te trainen? Alsof het een halve marathon is of toch even wat extra kilometers nog erbij pakken?

Zo gaaf Fon, echt weer een heel mooi en bijzonder doel! Volgens mij loop je tijdens de Disney challenge 5 kilometer op vrijdag, 10 kilometer op zaterdag en op zondag een halve marathon, toch? Ik denk dat je niet langer dan een halve marathon hoeft te trainen in je voorbereiding, maar er is wel iets anders dat je kunt doen…

De kans is groot dat je die halve marathon dus op vermoeide benen zal moeten lopen. Zonder jezelf in de training al over de kop te lopen, zou ik je adviseren om te trainen met lopen op vermoeide benen. Dus doe eens op zaterdag een korte training en op zondag een wat langere. Dit kun je als wedstrijddag dichterbij komt natuurlijk steeds verder uit gaan breiden en zelfs misschien wel een keertje drie dagen achter elkaar trainen.

Om dit allemaal blessurevrij te kunnen doen is het belangrijk dat je niet alleen focust op het hardlopen, maar dat je ook genoeg rust neemt en goed let op voedingsmiddelen die je wel en niet kunt eten rond het hardlopen. Ik zou zeg maar niet in Disneyland na die 5 of 10 kilometer meteen een burger kopen in het park. Focussen op herstel is belangrijk (eiwitten! rust!) zodat je de volgende dag weer fit aan de bak kunt.

Mega benieuwd naar je verhaal in september, schrijf je een blog voor me?

Marjolein: Mijn voeten overproneren nogal en ik heb daarvoor zooltjes. Ik loop ook hard met mijn zooltjes, maar ik heb het idee dat daardoor de stevigheid er sneller vanaf gaat. Zijn er speciale schoenen met een soort verhoging aan de binnenkant voor mensen die overproneren of zou je aanraden om met mijn zooltjes te blijven hardlopen?

Hi Marjolein, ik heb ook de neiging tot overpronatie, zeker wanneer ik wat rustiger (duurloop) loop. Ik heb heel lang op schoenen gelopen die dit probleem corrigeerde (ik ben begonnen op Mizuno wave riders en ben daarna overgestapt op de Nike LunerGlide en de Nike Zoom Structure). Maar ik liep uiteindelijk toch lekkerder op een lichte schoen. Nu gebruik ik – voor langere trainingen – net als jij zooltjes. Deze zooltjes heb ik laten maken door een sport podoloog. Ze zijn niet alleen speciaal voor mijn voeten gemaakt, ik heb de podoloog ook mijn hardloopschoenen gegeven zodat ze ook goed in mijn schoenen zitten. Voor mij heeft het goed geholpen.

Eva: Misschien is dit een iets te persoonlijke of vieze vraag. Bij je race verslag van de halve marathon schrijf je dat je een Imodium nam. Hoe regel jij je trainingen op de atletiek in combinatie met je darmen? Het feit dat ik soms tijdens een loop plotseling naar de wc moet weerhoudt mij er namelijk van mij bij een atletiekvereniging aan te sluiten (en oke, mijn snelheid is niet erg hoog ook).

Hi Eva, geen vraag te vies voor mij ;-). Ik praat altijd best wel openlijk over mijn poep-issues, ook al vinden veel mensen dit soms een beetje TMI. Maar ik heb zoiets van, ja, dit is nou eenmaal een dingetje, iedereen moet naar het toilet, de een iets vaker dan de ander, de een op iets minder gelegen momenten dan de ander. Verder hoop ik door hier open over te praten dat de gêne een beetje minder wordt. Als je moet, dan moet je (gewoon gaan).

Voor mij is trainen bij een atletiekvereniging juist ideaal, omdat er altijd een toilet op steenworp afstand aanwezig is. Nu denk je misschien, gadver, ga je dan echt op een openbaar toilet? Jup. En ik zal je vertellen, mijn neus ruikt dat ik hierin niet de enige ben ;-). Bij een atletiekvereniging zijn we allemaal hardlopers onder elkaar, veel meer hardlopers dan je denkt hebben last van darmproblemen tijdens het lopen, dus je hoeft je niet te schamen. Vind ik.

Ik weet inmiddels trouwens ook wel een beetje om te gaan met mijn darmproblemen. Zo eet ik altijd twee uur voor de training mijn laatste maaltijd en zorg ik er voor dat ik niet te veel vet en niet te pittig eet voor een training, dus liever een paar pannenkoeken dan een pittige curry, of een portie kibbeling (daar heb ik slechte ervaringen mee). Ik kan dit beter niet te hard zeggen (want ik heb het idee dat ik het dan juist weer over mezelf afroep), maar ik heb tijdens baantrainingen veel minder vaak last dan voorheen. Tijdens lange duurlopen (vanaf 25 kilometer) heb ik ook meer last dan tijdens intervaltrainingen.

Thanks voor al jullie vragen, zie graag alle nieuwe vragen in de comments tegemoet, dan zal ik mijn best doen om ze volgende week weer te beantwoorden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. Naomi
  januari 26, 2019 / 12:12

  Hi Annemerel, ik vroeg me af hoe het komt dat ik bij een (voor mij) wat langere run last heb van mijn kuiten. Ik heb in november meegedaan met de Zevenheuvelenloop en had daarna zo’n 1,5 week last van pijn in mijn kuiten. Natuurlijk is dat nog te wijten aan heuveltje op, heuveltje af. Maar nu ik aan het trainen ben voor een halve marathon, merk ik dat ik snel last heb van kuitpijn, ook wanneer er geen heuvels bij betrokken zijn. Ik durf de dagen erna niet hard te lopen en het weerhoudt me ervan om ook nadat de pijn weg is weer te gaan rennen. Heb je hier tips/trucs/advies voor?

 2. caro
  januari 26, 2019 / 12:31

  hoe kan je de dag na je 30 km duurloop , n 4×2000 tempoloop doen?? heb je niet wat herstel nodig na die 30 km?? niet te veel last van moeie zware benen enof spierpijn? (mijn trainer hamert er namelijk dat rust en herstel zo belangrijk is…)

 3. Vera Boekelman
  januari 26, 2019 / 15:08

  Ik ga zelf ook de 36K challenge doen in Disney, dus ook voor mij is de tip relevant, dankjewel! :-) Had er nog helemaal niet aan gedacht om te trainen op zware benen.

  Nog even een tip voor Fon wat betreft eten: in het Disneypark zelf is het wat lastiger om gezond te eten, maar op de rand van het park in het Disney Village zit een Vapiano gevestigd. Daar kun je dus gemakkelijk je pasta’s eten!

 4. Merel van Gelderen
  januari 26, 2019 / 15:54

  Hoi Annemerel! Ik ga met een vriendinnetje een weekendje naar Den Haag; normaliter ren ik buiten op het Limburgse platteland en kan ik prima oriënteren op alle paadjes. (kerktorens van de dorpjes die ik ken in de verte, makkie!) ik slaap in de binnenstad; welke route kan ik het beste pakken voor een duurloop van 10-12km zonder te verdwalen denk je? Helaas heb ik een Garmin zonder mogelijkheid tot ingeprogrameerde koersen.

 5. Tessa
  januari 27, 2019 / 08:32

  Hi Annemerel,

  In hoeverre ben jij bezig met je huidige verdienmodel en of dit houdbaar is voor in de toekomst? Dus een hardloopblog en je nevenactiviteiten. Ik was toevallig even artikelen aan het lezen van je blog uit 2011 en het viel me op dat je toen meestal rond de 70 reacties kreeg op een artikel, waar dit nu soms 0 zijn en sowieso vaak onder de 10. Is dit een trend die je meer ziet bij andere bloggers? En weet je hoe dit komt? Wellicht dat je lezers wel skyrocketen in bezoekersaantallen, dat kunnen wij natuurlijk niet zo zien. :-) Maar was wel benieuwd of je erover nadenkt en hoe jij verwacht dat het bloggerslandschap zich gaat ontwikkelen.

 6. Merel
  januari 27, 2019 / 11:24

  Hoi Annemerel, ik ben aan het trainen voor mijn eerste halve marathon en loop nu regelmatig 15km. Ik nam de laatste keren water mee omdat ik toch wel dorst had tijdens het lopen. Maar, als ik begin te drinken wordt die dorst alleen maar meer en ik word steeds misselijker van het water in mijn buik. En dan drink ik kleine slokjes, geen complete flessen. Is dit een kwestie van wennen of kan ik beter iets anders proberen?

 7. Marieke
  januari 27, 2019 / 14:21

  Hoi Merel, ik vind het erg leuk om je blog te volgen.
  Ik heb een vraag over pannenkoeken.
  Jij eet graag pannenkoeken voor een wedstrijd of training. Waarom vind jij pannenkoeken een geschikt voedingsmiddel voor het hardlopen. Ik heb gelezen dat je spelt banaan pannenkoeken eet van de AH. Eet jij altijd deze pannenkoeken of ook wel “gewone” pannenkoeken, en als je ook gewone pannenkoeken eet, maak je deze dan zelf of koop je ze kant en klaar?
  Ik heb je boek inmiddels gekocht en ga er snel in beginnen!

 8. Lotte
  januari 27, 2019 / 14:28

  Hoi! Ik vroeg me af hoe jij het verschil tussen mannen en vrouwen qua conditie opbouw ziet. Ik ben (semi)serieus aan het trainen voor langere afstanden, maar als mijn vriend eens meeloopt doet hij dit op zijn gemakje. Het frustreert me behoorlijk dat ik 3x per week aan het lopen ben om een bepaalde afstand/snelheid te kunnen lopen, en hij (zonder trainen) gewoon met me mee loopt. Heb ik een bijzonder atletisch begaafde vriend of bouwen mannen gewoon veel makkelijker conditie op?

  • Tessa
   januari 28, 2019 / 12:10

   Haha, Lotte, je bent niet alleen met deze :-) Frustrerend he?! Aan de andere kant: lekker gebruik van maken (d.w.z. hij kan jou pacen) en focus op je eigen progressie!

  • Emma
   januari 29, 2019 / 12:14

   Ohhhh precies dit heb ik ook, irritant he?

 9. januari 27, 2019 / 15:06

  bedankt Annemerel voor je uitgebreide antwoord, super blij mee ! -x-

 10. Marlous
  januari 27, 2019 / 20:41

  Ik loop een aantal keer per week hard en kom gemiddeld uit rond de 50km per week. Soms iets minder, soms iets meer. Mijn langste duurloop is een HM. Ik zit erover te twijfelen om (net als vorig jaar) de marathon van Rotterdam te lopen, maar ben daar niet gericht voor aan het trainen. Vorig jaar deed ik dit wel met geplande lange duurlopen (oplopend tot 34km). Kan ik denk je ook de marathon lopen zonder lange duurlopen, maar wel gemiddeld elke week rond de 50km lopen totaal? Ben benieuwd hoe jij hierover denkt!

 11. Merel
  januari 28, 2019 / 15:10

  Hi Annemerel,
  Helemaal geïnspireerd geraakt door je boek! Ik heb ook wat hardloopplannen en wil wat gaan variëren in training. Nu heb je het vaak over 4’10 of bijvoorbeeld 4’30 lopen, maar hoe check jij of je dit tempo loopt? Horloge met tijd, hartslag, op gevoel, of..? Ik probeer het op gevoel, maar dan loop ik alsnog 5’10 waar ik het eigenlijk wilde laten zakken naar 5’30. Bijvoorbeeld! Of check jij continue je pace op je horloge?
  Groetjes Merel

 12. januari 28, 2019 / 22:51

  Woow ? ik ga bijna elke dag naar een ipenbaar toilet. Is hier iets mis mee?