ASK YOUR RUNNING QUESTION: 77

Waarom schreef ik me voor de Málaga Marathon in met een tijd van 2.55? Heb ik al plannen voor de Tokyo en Londen marathon? Ga ik nog eens een trailrun lopen? En wat was de belangrijkste voedingsles die ik afgelopen zomer geleerd heb? Deze vragen en meer beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question, de laatste van 2018 alweer!

Zoe: Zou jij een trailrun lopen? Ikzelf loop er in april eentje van 14km, en begin me vanaf januari deftig voor te bereiden (heuvellopen, intervaltrainingen,…). Ik vroeg me echter af of jij een goed schema kan aanraden, of welke soort van trainingen ik zeker zou moeten doen?

Hi Zoë, een trailrun staat niet direct op mijn bucketlist. Ik loop veel lekkerder op asfalt dan onverhard, op trails liggen mijn talenten zeer zeker niet. Ik ken dan ook geen schema dat speciaal gericht is op het trainen voor een trailrun. Misschien kun je informatie halen van de website Trail Runner Mag (broertje van Runner’s World). Wat ik je wel zou kunnen aanraden (of eigenlijk Arthur) is het lopen van kleinschalige cross-wedstrijden in de buurt, hierdoor leer je tempohardheid trainen op ongelijk terrein, wat je tijdens je trailwedstrijden goed van pas zal komen. Veel trainen op onverhard terrein is natuurlijk ook slim, evenals krachttraining omdat sterke beenspieren zeker belangrijk zijn op de trails.

Sue: Heb je nog plannen om komende jaren de Tokyo of Londen marathon te rennen? Zodat je alle 6 majors hebt afgestreept?

Hi Sue, ik ben zeker van plan om ooit nog eens Tokyo en Londen te lopen, maar ik heb daar nu (helaas) nog geen concrete plannen voor. Het is best kostbaar om zo’n reis te maken en je kunt je geld helaas maar een keer uitgeven. Londen zou je nog wel semi-goedkoop kunnen doen als je wordt ingeloot door de organisatie, maar dat is voor een buitenlander vrijwel onmogelijk. Als je in Groot-Brittanië woont kwalificeer je je voor de Londen Marathon als vrouw met een tijd van 3:45, als buitenlander kun je je niet met een tijd kwalificeren (of je moet echt Elite tijden lopen). Het is op dit moment dus vooral een kwestie van geld.

En daarnaast loop ik liever marathons in het najaar dan in het voorjaar, omdat ik liever in de zomer dan in de winter train. Als je in de winter in de kou traint en dan tijdens de wedstrijd ineens warmte en zon hebt, baal je, je lichaam is dat helemaal niet gewend. Als je dat andersom hebt, in de zomer in de warmte getraind en een marathon in de kou, dat is een veel minder grote omschakeling voor je lichaam. In ieder geval werkt dat bij mij zo.

Dalindcy: Je hebt al een aantal marathons gelopen, maar heb je eigenlijk ook interesse om ooit langere afstanden te lopen, zoals een ultra marathon van tussen de 50 – 100km?

Misschien ooit, maar nu vind ik het nog veel te leuk om de tijden die ik gelopen heb te verbeteren, omdat ik zie dat er ook nog echt veel ruimte is voor verbetering. De komende jaren denk ik nog wel even zoet te zijn met wedstrijden tussen de 5 en 42,195 kilometer. Ik heb de 10 nog steeds niet onder de 40 minuten gelopen (ik liep 40.10 afgelopen zomer), ik heb dit jaar niet eens een officieel PR op de halve marathon gelopen (ik liep 1.37.51 in 2016, tijdens de hele in Málaga kwam ik door in 1.32.52). Genoeg te doen dus.

Ingrid: Je hebt afgelopen jaar enorm veel getraind, eigenlijk heeft bijna heel je leven in het teken van de marathon gestaan. Blijf je zoveel trainen (trainen als een topatleet), of heb je daar andere ideeen over?

Hi Ingrid, het afgelopen jaar stond inderdaad voor een groot gedeelte in het teken van trainen voor de marathon. Ik moet zeggen, dat smaakte best wel een klein beetje naar meer. Het is niet altijd mogelijk om zo fanatiek te trainen als ik afgelopen zomer gedaan heb (twee keer per dag), maar ik kan me voorstellen dat wanneer ik me weer inschrijf voor een marathon, ik toch weer mega fanatiek aan de slag ga. Voor een periode van 12-16 weken is dat voor mij ook prima te doen, als je maar een helder doel hebt. Wat het afgelopen zomer zo ontzettend druk maakte was alles dat erbij kwam kijken, zoals het schrijven van het boek. Afgelopen zomer was deze manier van trainen ook nieuw voor me, ik moest hier zowel mentaal als fysiek aan wennen. Een tweede ronde lijkt mij daarom makkelijker dan een eerste.

Naomi: Gefeliciteerd nog met je prestatie! Ik heb nog wel een vraagje over startvakken: Waarom start je graag in een vak met veel snellere lopers? (hoorde in je filmpje dat je 2:55 had opgegeven, dat was niet je doel). Ik vind het zelf best irritant als je met een wedstrijd in een startvak staat met veel langzamere mensen en je die eerst allemaal voorbij moet slalommen (a). Starten in een vak met mensen die jouw tempo lopen is toch veel aanstekelijker ook? Als je het vergelijkt met door iedereen ingehaald te worden, dat lijkt me juist demotiverend.

Dankjewel Naomi! Ik schrijf me normaal gesproken in met de tijd die ik daadwerkelijk wil gaan lopen, maar in Málaga kon je of in een startvak voor onder de drie uur of in een startvak tussen de 3.00 – 3.30. Omdat de halve en de hele tegelijk zou starten was ik bang dat het aan het begin heel druk zou worden en ik daardoor de eerste kilometers niet mijn eigen tempo zou kunnen lopen omdat het zo vol was het op parcours. Ik raak daardoor altijd mega geïrriteerd en dat kost me veel energie. Uiteindelijk bleken de mensen in mijn startvak niet eens zoveel sneller te lopen dan ik. Dit kwam mede doordat iedereen zich gewoon zonder bewijs van tijd kon inschrijven, ik was dus niet de enige die een iets snellere tijd had opgegeven.

Anouk: Hi annemerel! Ik heb eigenlijk twee vragen :) Zou je na deze topatleet periode en alles wat je daarin geleerd hebt de schema’s uit je eerste boek veranderen? Ik ben nu bezig (bijna klaar!) met je 10km schema en ben wel benieuwd of je nu dingen anders zou doen?

Hi Anouk, wat goed dat je bijna klaar bent met het trainingsschema voor de tien kilometer. Ik zou niet heel veel aanpassen aan het schema in Live, Love, Run, dat is gewoon een goed opbouwschema. Maar als ik nu voor een 10 kilometer wedstrijd zou trainen (als ervaren marathonloper), zou ik natuurlijk wel heel andere dingen doen dan in dat schema staat. Als ik nu voor een 10 kilometer zou trainen zou ik ook gewoon lange duurlopen blijven doen (van 90 minuten bijvoorbeeld), heuvelsprints en krachttraining. Maar dat komt doordat ik de afstand inmiddels wel kan lopen, snelheid is voor mij belangrijker dan afstand.

Karlijn: Ik heb een vraag: wat heb je het meeste geleerd qua voeding? Wat zijn denk je de grootste veranderingen en tips waar je het meeste aan hebt gehad? En wat zou je iedereen als algemene tip mee geven?

Hi Karlijn, hier ga ik in mijn boek natuurlijk dieper op in. Maar een paar korte punten: In de dagen voor een belangrijke wedstrijd minder vet (zalm, avocado) eten en meer koolhydraten (rijst, pannenkoeken). Altijd twee uur wachten met een intensieve training na een maaltijd. En als je meer traint heb je meer calorieën nodig, dus niet bang zijn om meer te eten. Daarnaast altijd eiwitten na een intensieve training om je lichaam zo goed en snel mogelijk te laten herstellen. En oh ja, alcohol is een toxische stof die herstelprocessen van het lichaam verhindert.

Dank voor al jullie vragen. In 2019 ben ik terug met antwoorden op nieuwe vragen van jullie. Stel ze hieronder gerust alvast, dan heb ik in januari in ieder geval wat vragen te beantwoorden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

5 Reacties

 1. Tessa
  december 22, 2018 / 21:52

  Ik heb een vraag over je boek, p.152 bovenaan. Je schrijft voor de formule:

  (V-N) + G*1.5 = T
  Vervolgens zeg je T – G = A en dat is het getal daarin je geïnteresseerd bent (A). Waarom doe je dan niet gewoon in een keer:
  (V-N) + G*0.5 = A?

  Thanks :)

  • Tessa
   december 24, 2018 / 09:29

   Haha ik zie dat dit er een beetje retorisch staat, maar ik bedoel, heeft die T – G ook nog een bepaalde interpretatie of is het echt een tussenstap?

   Verder: ik was benieuwd of je een keer een post kan wijden aan hoe jij je trainingen logde ed, in je boek zag ik een fotootje met wat kleurgebruik dus ben wel benieuwd!

 2. Marjolein
  december 25, 2018 / 20:19

  Hoi Annemerel,
  Ik ben (voor de zoveelste keer?) begonnen met trainen voor een halve marathon in juni. Nu heb ik twee vragen. Is een half jaar trainen realistisch? En heb je tips voor lopers met een zwakke onderrug? Ik merk dat ik moeite heb om rechtop de blijven lopen en dat ik snel met een te holle rug loopt. Ik doe wel krachttraining in de sportschool, maar dat is meer gericht op m’n bovenrug.

  • Naomi
   december 31, 2018 / 11:33

   https://youtu.be/JDILDKXCOGM Ik vind dit wel fijne oefeningen! Niet te heftige oefeningen, wat belangrijk is als je al last van je onderrug hebt.
   Dit filmpje is misschien ook iets https://youtu.be/DWmGArQBtFI maar je zou ff moeten kijken of het voor jou van toepassing is!

 3. Beatrijs
  januari 3, 2019 / 15:58

  Hoi Annemerel, hoe is het om een relatie te hebben met een oudere vriend? Mijn vriend en ik hebben ook een groot leeftijdsverschil en ik ben benieuwd wat jouw ervaringen hiermee zijn.