ASK YOUR RUNNING QUESTION: 76

Wat doe ik eigenlijk in een week na de wedstrijd? Wat is mijn volgende loopdoel? Heb ik weleens aan een run-bike-run gedacht en als ik een ding in mijn marathonvoorbereiding had kunnen veranderen, wat zou ik dan anders gedaan hebben?

Danielle: Wat doe jij in een week na een wedstrijd? Ik voel wat stijfheid en pijntjes na de Bruggenloop.

Hi Daniëlle, wat leuk dat je de Bruggenloop gelopen hebt. Die staat bij mij nog steeds op mijn to-do-list. In 2017 zou ik hem lopen, maar werd hij op het laatste moment afgelast omdat het heel hard begon te sneeuwen. Dit jaar liep ik – zoals je waarschijnlijk wel weet – de Málaga Marathon op de dag van de Bruggenloop.

Als ik alleen maar spierpijn heb na een wedstrijd, begin ik eigenlijk al vrij snel weer met lopen. Zo heb ik deze week alweer een paar korte (<10 kilometer) duurlopen gedaan in zone 1 (eigenlijk nog veel rustiger dan dat ik normaal gesproken mijn duurlopen loop). Ik merk dat ik door te bewegen minder stijf word en voel me hier goed bij. Op het moment dat ik echt ergens last van zou hebben dat niets met spierpijn te maken heeft zou ik een bezoekje brengen aan de fysio. Kun je even niet hardlopen maar wil je toch graag bewegen probeer dan iets te vinden waarbij je geen last hebt. Voordat ik mijn hardloopschoenen weer aantrok ben ik eerst even een lekker stuk gaan fietsen.

Japke: Wat is je volgende hardloopdoel?

Dit voorjaar ben ik niet van plan om een marathon te lopen. Dat heb ik dit jaar ook niet gedaan en dat beviel me eigenlijk wel. Ik wil me nu eerst focussen op mijn basissnelheid en dan hopelijk mijn tijd op de halve marathon eindelijk verbeteren (tijdens de marathon afgelopen zondag liep ik een PR van bijna vijf minuten, maar mijn officiele PR is dit jaar dus niet gesneuveld). Ook wil ik graag een 10 kilometer onder de 40 minuten lopen. In augustus liep ik 40.10, dus ik denk dat het met de juiste voorbereiding en goede omstandigheden wel mogelijk moet zijn.

Japke: Als je terugkijkt op je trainen als een topatleet periode, wat had je anders gedaan?

Super goede vraag, hier heb ik natuurlijk zelf ook veelvuldig over nagedacht. Het feit dat ik zes dagen voor de Berlijn Marathon een streep door mijn marathonplan kon zetten was natuurlijk niet echt ideaal en het liefst had ik dat natuurlijk voorkomen. Hoewel ik uiteindelijk wel denk dat het beter voor mijn verhaal was, denk ik ook dat ik in september conditioneel fitter was dan voor de Málaga Marathon.

Die stressfractuur had volgens mij een aantal oorzaken. In mijn boek staat een heel lijstje met punten waarvan ik denk dat ze hebben bijgedragen aan mijn stressfractuur. Een daarvan was pure stress. Stress die ik had door de deadlines van mijn boek. Stress die ik had omdat ik nerveus was voor de marathon. Stress die ik had omdat ik veel negatief commentaar kreeg op mijn blog. Ik denk dat ik achteraf gezien mezelf minder strakke boek-deadlines op had moeten leggen en tegelijkertijd beter had moeten plannen. Dat had een heleboel stress gescheeld. Verder had ik ook niet op schoenen moeten lopen die een maat te klein waren (wat ik een groot gedeelte van de zomer gedaan heb omdat ik ervan overtuigd was dat mijn voeten gekrompen waren).

Maar het zijn allemaal leermomenten geweest en als het allemaal in een keer goed was gegaan, had het mijn boek denk ik een stuk minder interessant gemaakt. Dus wat dat betreft…

Jonas: Goed gelopen zondag! Heb je na de marathon al een volgend doel? Zou je ooit met een run-bike-run mee willen doen?

Hi Jonas, ik zeg nooit nooit, maar ik heb het nu niet op de planning staan. Ik denk wel dat ik eerder zou deelnemen aan een run-bike-run dan aan een triatlon. Zwemmen is namelijk echt niet mijn ding. Ooit trainde ik voor een triatlon, of nou ja… ik was ingeschreven voor een triatlon en ik dacht ‘laat ik eens mijn eerste zwemtraining doen’. Ik besloot meteen 80 baantjes (schoolslag) te zwemmen en was daarna drie weken geblesseerd (mijn lies). Geen goed idee. De motoriek ontbreekt me om borstcrawl echt goed te leren dus dat is al helemaal niet mijn ding.

Wat betreft run-bike-runs… ik vind lopen heel leuk te doen, fietsen vind ik ook nog wel OK, maar eigenlijk alleen als het gewoon op ‘conversatie-niveau’ is, dus niet dat je jezelf het snot voor de ogen rijdt. Ik denk dat ik met die instelling het niet heel ver zal schoppen in een run-bike-run. Om de een of andere reden vind ik het makkelijker om diep te gaan tijdens het hardlopen dan tijdens het fietsen. Verder ben ik ook best wel een angstvogel, dat zal mijn snelheid ook best wel belemmeren.

Dus om een lang verhaal kort te maken… ik zie mezelf de eerst komende tijd geen run-bike-runs doen.

Dank voor al jullie leuke vragen! Nieuwe vragen kunnen zoals iedere week weer in de comments gesteld worden. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. december 15, 2018 / 12:20

  Hi annemerel! Ik heb eigenlijk twee vragen :) Zou je na deze topatleet periode en alles wat je daarin geleerd hebt de schema’s uit je eerste boek veranderen? Ik ben nu bezig (bijna klaar!) met je 10km schema en ben wel benieuwd of je nu dingen anders zou doen? Verder vroeg ik me af of je ooit nog een trailrun zou willen doen?

 2. Karlijn
  december 15, 2018 / 15:09

  Leuk om te lezen! :) en wat een ontzettend knappe prestatie heb je geleverd!
  Ik heb een vraag: wat heb je het meeste geleerd qua voeding? Wat zijn denk je de grootste veranderingen en tips waar je het meeste aan hebt gehad? En wat zou je iedereen als algemene tip mee geven?

 3. Naomi
  december 15, 2018 / 16:09

  Gefeliciteerd nog met je prestatie! Ik heb nog wel een vraagje over startvakken:
  Waarom start je graag in een vak met veel snellere lopers? (hoorde in je filmpje dat je 2:55 had opgegeven, dat was niet je doel). Ik vind het zelf best irritant als je met een wedstrijd in een startvak staat met veel langzamere mensen en je die eerst allemaal voorbij moet slalommen (a)
  Starten in een vak met mensen die jouw tempo lopen is toch veel aanstekelijker ook? Als je het vergelijkt met door iedereen ingehaald te worden, dat lijkt me juist demotiverend.

 4. december 15, 2018 / 17:28

  Je heb natuurlijk nu getraind als een topaltleet (ben benieuwd naar het boek) maar hoe wil je nu gaan trainen? Nog steeds zoveel of toch minder?

 5. Ingrid
  december 15, 2018 / 17:32

  Hoi annemerel,
  Je hebt afgelopen jaar enorm veel getraind, eigenlijk heeft bijna heel je leven in het teken van de marathon gestaan. Blijf je zoveel trainen (trainen als een topatleet), of heb je daar andere ideeen over? Wat neem je mee van de dingen die je hebt geleerd mbt eten?
  Groetjes!

 6. Lieke
  december 15, 2018 / 19:33

  Ik lees eigenlijk nooit de comments op je blog, maar ik verbaas me er wel over dat je nare comments krijgt.
  Weet je, je hele topsportavontuur inspireert me enorm. Jij en ik lijken – anders dan dat we allebei hardlopers zijn -totaal niet op elkaar, maar ik lees je columns en kijk je vlogs al jaren met plezier. En ik denk heel vaak: zij is ook maar gewoon een vrouw die haar best doet, dus als zij het voor elkaar bokst, dan kan ik net zo goed een gooi doen. Dat vind ik leuk, en inspirerend en daarnaast is je blog een heel fijne break in de werkdag, ik heb je echt gemist toen je zo weinig tijd had om te bloggen. Kortom: keep going en ik kijk uit naar je blog!

  • Rosalie
   december 17, 2018 / 09:42

   Ja, ik verbaasde me daar ook over. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier negatief commentaar op zou moeten geven. Ik vind het alleen maar knap. Enig wat ik wel had, is dat ik me eerst nog redelijk verwant voelde aan Annemerel. Ik dacht dat als ik nog iets meer zou trainen en wat krachttraining zou doen, dichter bij haar tijden zou komen. Maar nu heb ik dat helemaal opgegeven ;-) Althans, ik ben wel aan krachttraining gaan doen, maar die tijden zijn niet voor mij weg gelegd. Haha.

 7. december 15, 2018 / 22:18

  Je hebt al een aantal marathons gelopen, maar heb je eigenlijk ook interesse om ooit langere afstanden te lopen, zoals een ultra marathon van tussen de 50 – 100km?

 8. Sue
  december 16, 2018 / 19:17

  Heb je nog plannen om komende jaren de Tokyo of Londen marathon te rennen? Zodat je alle 6 majors hebt afgestreept?

 9. Zoe
  december 17, 2018 / 09:57

  Hey Annemerel,
  Mijn vraag sluit aan bij die van Anouk. Zou jij een trailrun lopen? Ikzelf loop er in april eentje van 14km, en begin me vanaf januari deftig voor te bereiden (heuvellopen, intervaltrainingen,…). Ik vroeg me echter af of jij een goed schema kan aanraden, of welke soort van trainingen ik zeker zou moeten doen?