ASK YOUR RUNNING QUESTION: Alles over de Málaga Marathon

Het is Q&A-time en dit keer beantwoord ik alle vragen die ik afgelopen weken via Instagram, mijn blog en YouTube heb ontvangen over mijn marathonavontuur in Málaga dit weekend. Ben ik er klaar voor? Op welke tijd ga ik weg? Kun je me eigenlijk nog ergens volgen?

Q: Ben je er klaar voor?

Eeehhhh poeh, het ene moment denk ik LAAT DAT STARTSCHOT MAAR KOMEN, het volgende denk ik… MAMA IK WIL NIET MEER!!!!!!!!! Het wordt mijn twaalfde marathon en wat ik van die eerste elf geleerd heb is dat de marathon vol verrassingen zit. 42,195 kilometer is ontzettend lang, je kunt er voor je gevoel ontzettend klaar voor zijn, maar er kan 42,195 kilometer lang iets gebeuren dat je plannen keihard in de war schopt. Het mooiste (of misschien wel pijnlijkste) voorbeeld hiervan vind ik de marathon tijdens de EK deze zomer in Berlijn. Er stonden drie Nederlanders aan de start, alleen Ruth van der Meijden is gefinisht. Andrea Deelstra wilde voor een medaille gaan en ging door haar enkel waardoor ze al voor het halve marathonpunt de strijd moest staken. Abdi Nageeye ging voor goud, hij liep lange tijd in de kopgroep en moest uiteindelijk bij kilometer 38 uitstappen omdat hij een vervelende steek in zijn zij had. Ik vind het dus heel moeilijk om te zeggen dat ik er klaar voor ben, want ik weet niet zo goed waar ik precies klaar voor moet zijn. Ook al heb ik dit al elf keer eerder gedaan.

Q: Op welke tijd ga je weg?

A: Toen ik begon met het schrijven van mijn boek dacht ik aan 3:15. Dat werd al snel 3:10, omdat de trainingen zo lekker gingen. Voordat ik op trainingsstage ging hebben we zelfs even aan 3:06 gedacht. Maar na wat gedoe op trainingsstage (waar ik in mijn boek uitgebreider op in ga) besloot ik toch maar weer voor 3:10 te gaan. Inmiddels ben ik weer terug bij een tijd van 3:15 en dat is voor mijn gevoel nog steeds écht een uitdaging.

Q: Ben je minder getraind dan voor Berlijn?

A: Ja. Ik heb twaalf weken gehad sinds Berlijn waarvan ik er vier niet heb kunnen lopen. Twee van die weken heb ik gebruikt om rustig weer op te bouwen en eentje om rustig weer af te bouwen naar New York. Na New York heb ik een week vrijwel niet kunnen trainen door een maagdarmvirus en toen waren er nog maar vier weken over, waarvan ik twee weken echt hard getraind heb, een rustig heb afgebouwd en tot slot eentje (deze week) écht getaperd heb. Natuurlijk is alles wat ik deze zomer heb opgebouwd niet zomaar weg, maar als ik echt goed ga nadenken heb ik slechts twee weken écht zo hard kunnen trainen voor de marathon als ik van de zomer gedaan heb.

Q: Waarom heb je niet gewacht met je marathon tot het voorjaar?

A: Ik denk dat ik met de juiste voorbereiding komend voorjaar wel iets sneller zou kunnen lopen dan nu, maar mijn boek zou dan echt totaal nergens meer op slaan. Daarnaast denk ik niet dat de snelheid waarmee ik de marathon loop alles bepalend is voor mijn boek. Ik denk dat het ’topsport-aspect’ van mijn boek meer te maken heeft met mijn trainingen, hoe ik om ging met tegenslagen (mentaal!) en hoe ik mezelf motiveerde toch weer het beste uit mezelf te halen. Het boek heet ’trainen als een topatleet’, niet ‘een marathon lopen als een topatleet’.

Q: Op welke schoenen ga je de marathon lopen?

A: Ik ga de marathon lopen op de Nike VaporFly 4% Flyknit. Dit is de ge-update versie van de Nike Vaporfly 4%, de schoen waar ik afgelopen zomer al mijn wedstrijden op liep en ook de New York Marathon op gelopen heb. De nieuwe variant zit net iets beter om mijn voet en heb ik alleen in een paar baantrainingen gedragen, dus de zool is nog een stuk frisser dan mijn eerste paar. Het zijn de schoenen waar Kipchoge zijn wereldrecord liep, de schoenen waarop Mo Farah naar de winst liep in Chicago, waar Shalane Flanagan en Susan Krumins op lopen. Dit is dé snelle schoen van het moment en ik ben onwijs blij dat ik een paar op de kop heb weten te tikken. Zoals Susan Krumins in een podcast met Runner’s World al zei ‘als je deze schoenen aan hebt heb je het gevoel dat je niet kunt stoppen met lopen’. OK, als je een marathon loopt gaat het op een gegeven moment wel zwaar worden voor je benen, maar de schoenen zijn zo licht en dempend dat je voeten best een tijdje door kunnen.

Q: Hoe heb je getaperd qua krachttraining? Minder trainingen of enkel minder gewicht/herhalingen?

A: Ik heb zes dagen van te voren (op maandag) mijn laatste echte krachttraining gedaan. Deze heb ik niet met minder gewicht/herhalingen gedaan, maar dat heeft ook te maken met het feit dat ik sowieso al niet zulke zware gewichten gebruik en nooit doorga tot ik niet meer kan. Ik train niet om gespierd te worden, maar meer om mijn spieren te onderhouden, zodat ik geen blessures krijg en meer kracht heb tijdens het lopen. Door krachttraining kan ik ook langer op techniek blijven lopen verder in een wedstrijd. Ik heb nooit heel veel spierpijn van mijn krachttraining, een dag na mijn training voelen mijn billen en hamstrings bij het inlopen vaak wel wat stijfjes, maar dat trekt tijdens het inlopen en de rest van de warming-up wel weg. Toch heb ik de rest van de week mijn benen niet meer getraind, omdat er toch altijd wel iets van spierpijn achterblijft. Mijn buikspieren heb ik op dinsdag en donderdag nog wel getraind (met eigen lichaamsgewicht, oefeningen staan straks in mijn boek). Ik kreeg ook de vraag hoe vaak ik normaal krachttraining doe, dat is meestal twee keer per week en daar bovenop nog twee keer een core-sessie (voor mijn baantrainingen).

Q: Kunnen we je nog ergens volgen?

A: Ik heb nu ik dit schrijf – 48 uur voor de start – nog geen App of andere manier gevonden om me tijdens de marathon te volgen. Mocht dit in de komende 48 uur nog veranderen deel ik dit natuurlijk met jullie, maar ik heb zo’n vermoeden dat de marathon te klein is hiervoor. Stiekem vind ik het niet heel erg, het geeft mij wel een soort van rust, dat ik gewoon lekker mijn marathon kan lopen en daarna mijn verhaal kan delen. Maar goed, top marathonlopers worden nog veel meer gevolgd tijdens hun marathon, niet alleen via een App, maar zelfs met live videobeelden. Dat is de reden waarom ik het ook zou delen met jullie als ik wel een manier gevonden zou hebben waarop je me kunt volgen.

Q: Wat ga je eigenlijk doen na de marathon?

A: Nou, ik ga eerst het laatste hoofdstuk van mijn boek schrijven. Daarna… of nee, eerst ga ik wat eten en drinken zodat ik goed kan herstellen, daarna ga ik douchen en dan ga ik het laatste hoofdstuk van mijn boek schrijven. Vervolgens hoop ik dat ik even een paar uur kan slapen. In het meest positieve geval kan ik daarna ’s avonds nog even mijn marathon gaan vieren in het centrum van Málaga. Een week later komt mijn boek uit, met Kerst en Oud & Nieuw ga ik skiën en dan ga ik in het nieuwe jaar hopelijk weer fris met nieuwe doelen aan de slag. Wat dat precies allemaal is staat OOK in mijn boek én komt binnenkort natuurlijk ook wel op mijn blog :).

Zo, nu weten jullie volgens mij alles… of in ieder geval, net zoveel als ik op dit moment. Hoe het gegaan is lezen jullie zo snel mogelijk op mijn Instagram en hier op mijn blog, natuurlijk. Maar als je ALLES wil weten, dan moet je toch echt even mijn boek reserveren bij Bol.com.

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Johan
  december 8, 2018 / 13:27

  Heel veel succes morgen!
  Ben er zeker van dat je onder die 3:15u gaat eindigen, en als je dat niet lukt koop ik je boek ook niet……?(grapje hoor, koop het sowieso wat je eindtijd ook is).
  Go for it!?

 2. Mariette
  december 8, 2018 / 14:07

  Heel veel succes morgen Annemerel! Je verdient een toptijd na al dat harde trainen.
  Ik heb je boek alvast besteld. Ben er erg benieuwd naar en hoop dat het een supermooi laatste hoofdstuk zal krijgen. Geniet er vooral ook van, dan komt het vast goed.

 3. Christine
  december 8, 2018 / 16:58

  SUCCES!! Ik kijk heel erg uit naar je boek, ongeacht het resultaat dat je morgen neer gaat zetten!

 4. Melissa
  december 8, 2018 / 18:11

  Boek staat al tijdje gereserveerd bij bol? heel veel succes morgen en je kunt het ???

 5. Judith
  december 8, 2018 / 20:42

  Heel veel suc6 en vooral ook plezier morgen!

 6. Caressa
  december 8, 2018 / 23:21

  Je leest dit misschien niet meer voor de marathon, maar: veel succes morgen! You can do it!