ASK YOUR RUNNING QUESTION: #72

Het is weer tijd voor wat hardloopvragen (en antwoorden). Met deze week onder andere: wat zijn mijn favoriete (lange) hardloopshirts, wat te doen als je lange duurlopen ‘mislukken’ en wat kun je met voeding doen om sneller te herstellen?

Annet: ik heb vandaag voor t eerst in mijn nieuwe sportlegging gelopen, loop pas sinds een tijdje weer hard. Zit lekker maar voel me helemaal niet op m’n gemak in zon strakke broek rond mn billen. Tips waar ik lange sport shirts koop die wat over mn billen vallen? Maat groter kopen is geen optie, heb maar n klein bovenlichaam dus dan zit t boven allemaal weer te groot.

Hi Annet, wat goed dat je het hardlopen weer hebt opgepakt en top om te lezen dat je lekker in je vel zit. Snap dat het even wennen is om weer even met je billen ‘bloot’ in een legging de straat op te gaan. Zelf denk ik daar eigenlijk niet meer bij na en ik denk dat wanneer jij een goede legging hebt met voldoende ondersteuning en die niet doorschijnt, er ook helemaal niets aan het handje is. Maar je eigen gevoel is natuurlijk het belangrijkste.

Zelf draag ik graag longsleeves van Lululemon, die zijn best wel lang. Maar niet alleen lang, ook best wel heel erg duur (volgens mij zo’n 80 euro in Nederland). Deze van Adidas is ook mooi lang (maar nog duurder), hij is er ook in T-shirt vorm, dan is hij de helft van de prijs. Ik heb vorig jaar een paar van deze shirts gekregen van Adidas en ze zijn écht lang. Deze van H&M lijkt ook iets langer, maar ken dit model persoonlijk niet dus weet niet of dat daadwerkelijk ook het geval is.

Nelleke: Ik ben mij aan het voorbereiden op de marathon van Amsterdam maar de lange duurlopen gaan niet echt goed. Vorige week moest ik 30 km lopen maar na 26,5 km waren mijn benen zo verzuurd dat ik gewoon moest stoppen. Bij eerdere duurlopen heb ik dit ook gehad en begint t vaak al na 15 km. Ik loop niet te hard naar mijn idee (6:00 per km) en neem na iedere 5-10 km een gelletje. Wat doe ik verkeerd? En ga ik de marathon een beetje fatsoenlijk redden als ik maar 1 keer een 30 km plus heb gerend?

Hi Nelleke, absoluut niet vreemd dat je iedere keer in de laatste kilometers verzuurd raak. Hoe vaak ik niet vijf kilometer voor het einde gedacht heb ‘mijn hemel, ik kan niet meer’. Het gekke is, dat dit vrijwel altijd vijf kilometer voor het einde is. Als ik twintig loop dan komt het op vijftien kilometer, loop ik vijfendertig, dan komt het pas op dertig kilometer. Het lijkt dan ook een beetje psychisch. Afgelopen trainingsperiode probeerde ik iedere keer een paar versnellingen te doen op het moment dat ik niet meer verder dacht te kunnen. Dus: niet toegeven aan de zure benen, maar gewoon nog een tandje harder. Ik liep dan bijvoorbeeld drie keer achter elkaar honderd meter op een snelheid die 30 seconden hoger lag dan duurlooptempo (voor jou zou dat dan 5’30 zijn). Dit gaf zo’n goed gevoel, dat ik de laatste kilometers genoeg energie had om door te gaan.

Verder denk ik dat je met een keer dertig kilometer prima een marathon moet kunnen lopen. Er zijn mensen die met een duurloop van veertien kilometer een marathon gaan lopen, ik bedoel… Misschien kun je dit weekend (drie weken voor de marathon) nog een keer een lange duurloop doen, maar daarna zit het werk voor jou er echt el op hoor.

Heel veel succes in Amsterdam! En maak je niet te druk, het komt goed. En zo niet, dan toch.

Sas: Ik ben wel eens geblesseerd of heb pijntjes, en vraag me dan altijd af of ik – naast rust – iets met voeding kan doen om het herstel te bevorderen. Daar ben jij nu – met behulp van je team – inmiddels wel expert in geworden gok ik?

Hi Sas, een pijntje wegeten is me helaas nog niet gelukt, maar ik weet inmiddels wel hoe belangrijk gezonde voeding is voor je lichaam. Ik neem nu bijvoorbeeld regelmatig een eiwitrijk product (kwark bijvoorbeeld) na een training, dit helpt met spierherstel. Verder eet ik (veel) meer groenten, omdat dit volzit met bouwstoffen die je nodig hebt om te herstellen van een training. Veel spinazie en broccoli dus. Daarnaast slikte ik van de zomer ook supplementen (ijzer en de multi energie van Orthica) om nog wat extra aan te vullen. Genoeg water drinken is ook belangrijk (om afvalstoffen af te kunnen voeren) en weinig alcohol (staat het herstelproces in de weg). Daarnaast is RUST ontzettend belangrijk. Rust niet alleen in de vorm van slaap, maar ook in je hoofd.

Barbara: Ontzettend jammer natuurlijk dat je zelf niet in Berlijn hebt kunnen lopen, maar krijgen we nog verslagjes van de meiden die hun ‘road to’ Berlijn op je site hebben beschreven? Ik ben wel benieuwd hoe het ze vergaan is.

Hi Barbara, hier heb ik zelf inderdaad ook afgelopen week aan gedacht. Ga de meiden meteen mailen om te vragen of ze misschien een kort verslagje willen schrijven voor mijn blog. Komen bijzondere verhalen uit denk ik, er zijn PR’s verpulverd, maar er is ook pijn geleden (heb ik in de wandelgangen al vernomen). Hopelijk willen ze meewerken en meewerken aan een blog.

Thanks voor alle vragen, nieuwe vragen mogen zoals iedere week weer in de comments gesteld worden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. september 29, 2018 / 18:34

  Tip voor Annet: draag een kort, los shortje over je strakke tight heen :)

 2. Sofie
  september 30, 2018 / 08:53

  Zo jammer dat Nike de dry-fit knit longsleeve niet meer verkoopt. Die waren ook niet goedkoop maar wel méga fijn. Ondanks dat het niet mijn vraag was, misschien ga ik ook wel eens kijken bij Lulu of Adidas.

  Ben jij ooit in Amsterdam naar winkel van Lululemon geweest? Ik heb geen idee wat ik qua maat moet hebben dus ergens kunnen passen met een beetje advies zou fijn zijn.

 3. september 30, 2018 / 17:39

  Jaaa leuk een verslag van alle dames! Ben benieuwd! :)

 4. Senne
  september 30, 2018 / 19:20

  Hoi Annemerel!
  Eerst wil ik even zeggen dat je een supergroot voorbeeld voor me bent en dat ik het echt leuk vind om je foto’s, filmpjes en blogs te zien! Ik ben 14 jaar en loop nu 1,5 jaar hard en ik heb al 5 wedstrijden van 7,5 km gelopen, maar nu heb ik een probleempje….ik heb sinds een paar weken last van volle, pijnlijke, harde kuiten en soms zelfs kramp. Weet jij wat ik hier tegen kan doen? Ik heb jullie wel eens zien rollen met zn foamroller enzo…kan dat werken? Of heb je een andere oplossing? Liefs xx

 5. Laura
  oktober 2, 2018 / 22:24

  Hoi Annemerel!
  Ik heb super genoten van je avonturen deze zomer! Hopelijk volgt er voor jou nog een mooie afsluiting, maar dat komt vast goed :)
  Ik loop zelf inmiddels een jaartje hard met afstanden rond de 5-8 km. Nu bleek na een hardloop clinic afgelopen week dat ik technisch gezien niet zo goed loop (haklanding, te grote stappen o.a.). Ik probeer hier nu aan te werken, maar met name de voorvoetlanding voelt heel geforceerd (en langzaam!). Heb jij nog tips om van hak- naar voor/middenvoetlanding te gaan? Ik weet dat ik het in ieder geval geleidelijk moet doen maar verder vind ik het lastig..

  Bedankt alvast!

  Liefs Laura

 6. Celine
  oktober 3, 2018 / 19:13

  Heb je tips voor een schema naar de bruggenloop (15km) in Rotterdam? Ik volg nu het halve marathon schema uit je boek deels of half misschien (?) en denk dat ik dan nog wat bruggen/heuvels/trappen in moet bouwen ergens. Hoe zou jij dit aanpakken?

 7. Nanda
  oktober 9, 2018 / 10:39

  Hi Laura! Waarom wil je naar een voorvoet landing? Hak landing is helemaal niet perse verkeerd hoor :) Ik moet mijn looptechniek ook aanpassen naar voorvoet, maar dit is vanwege een blessure aan mijn scheenbeen. Dus ik zou voor jezelf bepalen of het je echt meer gaat brengen om je houding te veranderen of dat je er genoeg uithaalt om bijv te letten op dat je niet zwaait met je armen, je romp recht is en je kleine passen maakt. En als je dat wel wilt veranderen: it takes time. Ik ben bij elke stap aan het nadenken of ik wel op mijn voorvoet land, en na een paar km vergeet ik er aan te denken en gaat het weer fout haha. Ook mijn kuiten krijgen het nu veel meer te verduren, dus je houding veranderen is niet iets wat je in een paar weken gefixt hebt.