ASK YOUR RUNNING QUESTION #7

Benieuwd naar mijn favoriete oortjes voor tijdens het hardlopen? Of ik de Apple Watch zou aanraden als sporthorloge en wat mijn hardloopdoelen voor de komende twee jaar zijn? Ik beantwoord deze vragen én meer in een nieuwe Ask Your Running Question.

Marjolein: Mijn Apple EarPods zijn kapot, en omdat ik een iPhone 7 heb ben ik echt op zoek naar een draadloos alternatief. Een tijdje geleden heb je de Jaybird headphones geprobeerd, zou je die aanraden?

Mijn favoriete bluetooth oortjes zijn nog steeds de Jaybird’s omdat deze super licht zijn en goed blijven zitten. Maar omdat ik eigenlijk nooit meer met mijn iPhone 7 plus hardloop, maar mijn iPhone 6 en iPod shuffle meeneem, gebruik ik ze vrijwel nooit. Mijn favoriete oortjes ooit zijn al een aantal jaar de Bose sportoortjes, de niet wireless-variant (de wireless variant vond ik erg groot en die vielen daardoor snel uit mijn oren). Deze vallen nooit uit mijn oren, zelfs niet als ik heel erg zweet of het buiten hard regent. Geluid is ook erg goed. Ik heb met mijn eerste paar bijna vijf jaar gedaan en heb nu net mijn tweede paar gekocht. Je zou dus ook een iPod Shuffle voor muziek kunnen gebruiken, of het kabeltje waarmee je normale oortjes voor je iPhone 7 kan gebruiken.

Stephanie: Ik heb een vraagje over sporthorloges, aangezien je er tegenwoordig zoveel hebt. Je gebruikt vaak de Garmin, maar je hebt ook een Apple Watch. Gebruikt je de Apple Watch ook weleens met hardlopen of toch liever de Garmin (dus eigenlijk welk heeft de voorkeur en waarom)? Zijn er verder nog andere sporthorloges die je hebt gehad? Welke vind je het fijnst tot nu toe en waarom?

Mijn Apple Watch kocht ik in eerste instantie als sporthorloge, maar daarvoor gebruik ik hem nu eigenlijk niet meer. Als ik de Apple Watch 2 variant zou hebben wellicht wel, deze heeft namelijk GPS en volgens mij is die batterij ook iets beter als je hem als sporthorloge gebruikt. Ik heb een keer dertig kilometer met mijn Apple Watch gelopen en toen viel hij daarna meteen uit, omdat het de batterij gewoon in een keer plat trok. Daarnaast ging mijn telefoon toen ook heel snel. Maar ik denk dat dat met de Apple Watch 2 wel anders is, omdat je horloge dan niet van GPS afhankelijk is van je telefoon.

Ik loop nu meestal zonder horloge, maar gewoon met de Strava App. Als ik een horloge om heb ben ik nogal geneigd om de hele tijd op mijn klokje te kijken en dat vind ik erg onrustig lopen. Maar tijdens intervaltrainingen gebruik ik wel altijd mijn Garmin Forerunner 235. Je kunt in dit horloge voor het lopen je training programmeren zodat je tijdens het lopen precies weet wat je moet doen. Daarnaast vind ik het ook heel interessant om na het lopen te kijken naar mijn hartslag en splits.  Voor een wedstrijd train ik ook altijd een paar keer met mijn Garmin in een duurloop, omdat ik hem in de wedstrijd ook gebruik en in de trainingen voor een wedstrijd probeer ik de wedstrijd altijd zo goed mogelijk na te bootsen.

Roos: Hoe doe jij het met eten voor het hardlopen? Hoe lang wacht je totdat het gezakt is, wat is de maximale afstand die je loopt op een nuchtere maag? En tijdens je duurlopen zie ik vaak dat je wat eet en drinkt op de helft – voel je dat dan niet als je weer verder loopt?

Het ligt er heel erg aan hoe ik wakker word. Soms word ik wakker met honger, nou dan ga ik echt niet hardlopen op een lege maag. Als ik een korte training gepland heb (tot 8 kilometer) eet ik alleen een banaan, na een banaan kan ik eigenlijk meteen de deur uit. Als ik langer ga lopen neem ik wel iets stevigers, een paar pancakes en een banaan bijvoorbeeld. Of havermout. Of een smoothiebowl. Ik wacht dan meestal drie kwartier tot een uur tot het gezakt is. Ik heb ook wel tijden dat ik op nuchtere maag twintig kilometer kan lopen, maar het ligt er denk ik ook aan in wat voor soort eetperiode je zit. Ik eet de laatste tijd redelijk veel en heb dan ook redelijk snel honger. Ik sprak laatst met een loper die zelfs voor een dertig kilometer niets at en tijdens het lopen ook niet. Hij was al rond de zestig en had nooit anders gedaan. Ik denk dat het maar net is waar je aan gewend is, er is niet een algemene goed en fout.

Tijdens het lopen van lange duurlopen neem ik vaak een drankje en soms zelfs ook iets te eten. Je voelt het de eerste twee kilometer wel een beetje zitten, maar omdat je tijdens lange duurlopen niet heel hard loopt, kan ik daar wel mee omgaan en het zakt vanzelf.

Sophie: Ik ga in oktober mijn eerste hardloop wedstrijd doen in Amsterdam en train nu 3x per week ik kan denk ik al de 4 km maar als ik hardgenoeg train denk ik ook wel de 8 kmWat was jou eerste hardloop wedstrijd en was je zenuwachtig ??

Als jij het komende half jaar drie keer in de week traint kun jij zeker 8 kilometer hardlopen. Blijf lekker lopen, loop je zelf niet voorbij (dus niet meer dan drie keer per week gaan lopen), zorg dat je ook de rest van je lichaam traint zodat je je lichaam niet eenzijdig traint en geniet van je trainingen.

Mijn eerste wedstrijd was een halve marathon in 2011. Ik was redelijk zenuwachtig, maar niet zo zenuwachtig dat ik de avond van te voren niet kon slapen. Ik had er gewoon heel veel zin in en was benieuwd of ik het zou kunnen. Het was heel zwaar en na het lopen had ik er echt wel even genoeg van, dus ik zou je niet willen aanraden om meteen met een halve marathon te beginnen. De acht kilometer tijdens de Amsterdam Marathon is een mooie eerste wedstrijd. Als je straks de afstand kunt lopen en je ‘verveelt’ kun je altijd nog proberen om die acht kilometer sneller te gaan lopen.

Krista: Als het gaat om meetbare doelen, heb je dan nog een bucketlist-doel, iets wat je ooit gehaald wilt hebben? Een 10km of marathon onder een bepaalde tijd, een wedstrijd winnen, een ultra afstand lopen?

Ja! Die heb ik zeker. Het liefst loop ik iedere wedstrijd sneller dan mijn vorige, maar het afgelopen jaar liep even anders. Mijn laatste PR liep ik op 1 mei 2016, toen ik in Salzburg mijn PR op de halve marathon aanscherpte. Daarna liep ik nog wel onofficiële PR’s in de halve marathon van Leiden, op de 5 en 10 kilometer, maar daarna stortte ik volledig in en was het een kwestie van overleven tot de finish. Het wordt dus wel weer eens tijd voor een PR maar ik weet nog niet zo goed op welke afstand ik me hier nu allereerst op moet gaan focussen, ik ben nu aan het herstellen van Boston (net als jij) en als ik straks weer volledig hersteld ben (hopelijk half mei) wil ik mijn échte trainingen weer gaan hervatten.

Mijn korte termijndoelen (komende twee jaar, voor mijn dertigste): 
– Marathon onder de 3.20 (nu 3.26.43)
– Halve marathon onder de 1.35 (nu 1.37.51)
– 10 kilometer in 42 minuten (nu 44.56)

Wens me heel veel succes ;-)

Bedankt voor al jullie vragen, zoals altijd, nieuwe vragen mogen in de comments gesteld worden. Wellicht beantwoord ik die van jou in een volgende AYRQ.

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. Eline
  mei 6, 2017 / 12:05

  Leuke blog weer! Ik heb ook een vraag: wat voor trainingen loop jij als je geen wedstrijd/hardloop evenement hebt gepland staan? Momenteel loop ik tussen de 5 en 12 km per training, maar het verschilt per week omdat ik momenteel geen doel heb waarvoor ik train. De twee schema’s van 5 en 10km uit je boek heb ik al voltooid, maar is er ook een schema om de afstanden te rennen die je nu rent? De schema’s in je boek zijn alleen om de afstanden uit te breiden.

  Ik hoor het graag :)

 2. Manon
  mei 6, 2017 / 12:30

  Leuk om je nieuwe doelen te zien! Fijn weekend, Manon

 3. Julid
  mei 6, 2017 / 15:02

  Waauw wat een doelen! Succes, ben er zeker van dat je hard werken beloond zal worden! Je sprak vorige week dat je yoga tussendoor doet, kan je filmpjes of kanalen aanraden? Bedankt voor de tips en de inspirerende foto’s en blogs

 4. Annelies
  mei 6, 2017 / 16:12

  Hee Annemerel, misschien een gekke vraag maar ik vroeg me af hoe jij omgaat met slinken tijdens het hardlopen. Ik heb soms zo’n droge mond en ben zo buiten adem dat slikken me echt veel moeite kost, heb jij hier tips voor, of betekent dit dat ik iets gas terug moet nemen?

 5. Annelies
  mei 6, 2017 / 16:13

  Ik had nog een vraagje haha!
  Kun je al iets van een sneak peek geven over je nieuwe boek?
  Ik ben zo benieuwd waar het over gaat en wanneer hij uitkomt!

 6. mei 6, 2017 / 19:18

  Haha ik wilde bijna vragen hoe het komt dat ik jouw blog nog steeds zo leuk vind – ik volg je inmiddels bijna 5 jaar denk ik – ook al houd ik nog steeds zelf niet van hardlopen :’) Te grappig. Ik vind deze rubriek erg leuk, leuk dat je zoveel aandacht besteed aan (de vragen van) je volgers en dat je iedereen wilt helpen!

 7. Ilse
  mei 6, 2017 / 21:40

  Wat een mooie doelen voor het hardlopen! Hoe combineerde jij vroeger hardlopen met je horeca-baantje want jij werkte toen toch ook 40 uur? En met onregelmatige tijden en drukke dagen.

 8. Patricia
  mei 7, 2017 / 14:18

  Hoi, ik had een vraagje! Ik weet mede dankzij jou hoe belangrijk het is om een goede sportbh te dragen tijdens het lopen. Maar ik weet niet zo goed welke merken ik hierin kan vertrouwen? Tot nu toe had ik sportbhs van Nike en Adidas, maar ik vraag me af of ook sportbhs van merken als H&M of Hunkemoller ook degelijk zijn?
  Liefs

 9. Rosemarijn
  mei 8, 2017 / 07:43

  Superleuke (en leerzame) blogs dit! Ik heb over een week een hardloopwedstrijd die om 14:30 begint. Ik loop altijd om 09:00 op een appeltje, maar nu moet ik dus wel wat anders organiseren. ‘Oefen’ jij altijd een keer op de exacte tijd van een wedstrijd qua eten? Ik heb nog maar één mogelijkheid hiervoor haha (omdat ik normaal overdag niet kan rennen ivm studie etc.). Of heb je andere tips voor een wedstrijd die op een heel ander moment begint dan dat je normaal loopt?

 10. Eva de Groot
  mei 8, 2017 / 09:55

  Ik heb ook een vraagje :)

  Hoe doe jij dat altijd met je haren? Een tijd geleden vertelde je dat je haar afbrak van het dragen van ee staart en dat je daarom je haar ging invlechten, maar nu zie ik je volgens mij weer altijd met een staart rennen? ik heb het idee dat bij mij vooral de puntjes sneller beschadigd raken omdat die elke keer weer tegen je schouders/rug aankomen bij elke stap, hoe zorg jij ervoor dat je kapsel oke blijft?

 11. Marion
  mei 8, 2017 / 10:41

  Ik heb een vraag en een opmerking! Nu ik eindelijk wat regelmatiger en langer loop, heb ik na een jaar twijfelen dankzij jouw blog een lululemon legging gekocht (die net zo duur is als 3 nike leggings) en inderdaad, toegegeven, hij is geweldig. Ik snap dat je m ook vaak aanhebt als je niet gaat rennen, want ik wil m echt niet meer uitdoen. DANK voor je goeie tip! Hij is iedere euro waard!
  En een vraag: sinds ik meer loop, word ik ook steeds ‘ stijver”. Ik heb stramme spieren in mijn voeten (bovenop) en in mijn rug en met een beetje rust wordt dat niet echt beter. Ik heb me een paar maanden geleden goeie nieuwe schoenen laten aanmeten, en die lopen prima, dus daar kan het volgens mij niet aan liggen. Moet ik gas terugnemen, naar een fysio, of is dit een waarschuwing voor een aankomende blessure? Ik stretch erg slecht maar start meestal rustig en volgens mij bouw ik niet te snel op… heb je een tip?

  • Annemerel
   Auteur
   mei 8, 2017 / 13:00

   aaaahhhh zo leuk om te lezen… ik dacht eerst, oh nee, ze gaat toch niet zeggen dat die lululemon legging verschrikkelijk is en dat ik de schuldige van die dure uitgave ben. Maar thank the lord :’). Kon het me ook eigenlijk niet voorstellen :)

   Het antwoord op je vraag bewaar ik voor een AYRQ blogpost ;-) X

   • Marion
    mei 8, 2017 / 20:00

    :-) Ik vind je AYRQ ook erg tof trouwens, en inspirerend en nuttig. Leuk! Dank!

 12. Jeanine
  mei 9, 2017 / 13:25

  Nou Annemerel als ik de Jaybird freedom dopjes niet fijn vind is het jouw schuld ahah! Heb ze besteld. Die waardeloze Apple oordopjes vallen vaak uit en doen zeer. Heb ook een Apple watch dus ben benieuwd of het allemaal werkt en fijn is.