ASK YOUR RUNNING QUESTION: #66

Hoe doe ik dat met water en hardlopen? Waar kan je in Den Haag hardlopen zonder al te veel stoplichten en hoe train je je wedstrijdpace voor een halve marathon? Deze vragen en MEER vandaag in de AYRQ!

Marjolein: Ik vroeg me af of en hoe jij drinken meeneemt tijdens je runs. Met het warme weer van de laatste tijd krijg ik vaak na een half uur al mega dorst en wordt m’n mond zo ontzettend droog dat ik denk dat dat helemaal niet gezond is om dan nog door te lopen. Een flesje in m’n hand lijkt me niet zo handig en over zo’n belt met kleine flesjes ben ik ook een beetje sceptisch. Heb jij tips? In je eerste boek las ik dat je wel eens een flesje drinken langs de weg verstopt voor de terugweg, maar ik loop vaak een rondje waarbij ik niet langs hetzelfde stuk loop.

Hi Marjolein. Goede vraag, drinken is mega belangrijk met dit warme weer. Ik heb hier verschillende ‘maniertjes’ voor. Zo loop ik mijn lange duurloop vaak ’s ochtends heel vroeg zodat het minder warm is en ik dus minder dorst krijg. Afgelopen zondag liep ik 25 kilometer zonder te stoppen voor water. Dit was volgens mijn voedingsdeskundige en trainer niet heel verstandig en volgende keer moet ik toch echt onderweg gaan drinken. Voorheen liep ik vaak langs tankstations, of ik liep dezelfde route heen als terug. Als ik dan 20 kilometer liep, dan nam ik de eerste 6 kilometer een flesje water in mijn hand mee, dat legde ik op 6 kilometer neer zodat ik op 14 kilometer weer water had, wat ik in mijn boek natuurlijk ook geschreven heb.

Verder heb je in natuurgebieden ook vaak kraantjes staan, althans, bij ons in de duinen wel. Ik drink daar ook regelmatig uit. Tijdens baantrainingen heb ik natuurlijk altijd gewoon water naast de baan staan. En soms fietst er iemand met me mee, zoals mijn zusje of mijn trainer.

Ik vind het zelf niet fijn om met een belt te lopen of met een rugzak, ik vind dat helemaal niet fijn zitten, maar ik weet dat er genoeg mensen zijn die er bij zweren, ik kan je alleen niet helpen met wat een goede zou zijn.

Evelien: Hi Annemerel! Stomme vraag misschien en ook niet voor iedereen relevant, maar ik vroeg me af waar jij je duurlopen (en kortere afstanden) doet? Ik woon ook in de stad (DH dus) en ga dus meestal ‘s ochtends vroeg rond 6.00 uur lopen om het drukke verkeer voor te zijn en rode stoplichten te vermijden. Ik heb nog geen goede route gevonden die ik ook overdag of ‘s avonds zou kunnen lopen. Of rijd je eerst met de auto de stad uit?

Hi Evelien, ik loop meestal richting de duinen of de boulevard van Scheveningen. Ik woon niet midden in het centrum dus hoef minder stoplichten langs voordat ik daar kom. Ik heb daar toen ik ging verhuizen heel bewust voor gekozen, omdat ik zelf inderdaad ook een hekel heb aan oponthoud tijdens mijn run. Nu ik train als ‘atleet’ rij ik echter wel vaker een stukje naar een mooi natuurgebied om mijn training te doen, maar dit doe ik alleen voor mijn langere trainingen, niet als ik acht kilometer rustig los ga lopen.

Angela: Ik heb ook een vraag, op 14 oktober ga ik mijn eerste halve marathon doen hier in Krakau (Polen). Op dit moment is de maximale afstand die ik heb gedaan 12km en die liep op zich wel lekker. Nu heb ik in September nog 2x 10km, 1 estafette loop en 1x 5 km op de planning. Kan ik de laatste 10km wedstrijd (23september) nog alles geven of zal ik dan al iets rustiger aan moeten doen om goed uitgerust te zijn voor de halve?

Hi Angela, druk programma! Klinkt goed hoor. Ik denk dat je drie weken voor de halve marathon echt nog wel alles kunt geven, drie weken herstel moet volgens mij meer dan genoeg zijn. Zeker als je gewoon goed getraind bent. Voor een marathon zeggen ze vaak dat je 14 tot 10 dagen voor de wedstrijd je PR op de 10 zou moeten vestigen, een hele is natuurlijk geen halve marathon, maar deze wedstrijd zit er nog verder vanaf dus ik zou willen zeggen NO WORRIES.

Angela: Mijn pace is niet de snelste als ik alleen train (6.15min/km) maar in een 5 km wedstrijd of de laatste 10k die ik heb gedana was dat beduidend sneller. Ik vind het moeilijk om mijn wedstrijd pace aan te houden als ik train en val snel terug naar mijn 6.15min/km. In hoeverre ga ik dit straks voelen op de halve marathon? Nu op de 10k merk ik er weinig van.

Hi Angela, je wedstrijdpace hou je in een training normaliter ook niet zo lang vol als in een wedstrijd. Als je traint voor een “snelle” vijf kilometer, loop je bijvoorbeeld 5x 1000 meter op je wedstrijd snelheid met daartussen 3 minuten rust (een combinatie van wandelen/stilstaan/dribbelen). Je denkt dan misschien, hoe ga ik dit in vredesnaam in een wedstrijd 5 kilometer achter elkaar doen? Maar de adrenaline die je op wedstrijddag hebt moet er voor zorgen dat dat geen probleem is. Of nou ja, natuurlijk wordt het zwaar, maar hopelijk kun je daar op je wedstrijddag mee ‘doorlopen’.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor halve marathons. Je hoeft dan geen 21x 1000 te lopen (dat zou echt een verschrikkelijk zware training zijn), maar probeer eens 3x 3000 (met 4 minuten rust) op je beoogde wedstrijdpace te lopen.

Lisa: Welke yogalessen doe je? gewoon van internet? Bepaalt je hardloop trainer het “totale geheel plaatje”? ( ik heb n tijdje crossfit en hardlopen gedaan, maar dat was teveel ..)

Hi Lisa, ik doe al bijna tien jaar dezelfde video van Exercise TV. Dat was vroeger een website, maar die is helaas opgeheven. Gelukkig kun je de video’s nu op YouTube vinden. Dit is de video die ik doe. Ik combineer dit vaak met 20 minuten buikspieroefeningen.

Thanks voor al jullie vragen. Als jullie nog vragen hebben die jullie deze zomer beantwoord willen hebben, stel ze dan snel, ik ga donderdag voor bijna vier weken op trainingsstage en ga al deze AYRQ blogs voorbereiden zodat ik me daar meer kan focussen op het schrijven van mijn boek en het trainen voor de marathon.

Liefs,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. Annelies
  juli 21, 2018 / 14:20

  Ik vroeg me af of jij wel eens last hebt van opmerkingen tijdens het hardlopen.
  Je ziet er super goed uit en zeker in die korte broekjes met sport bh’s kan ik me voorstellen dat menig man hier graag naar kijkt. Ik vind het zelf vervelend als er bijvoorbeeld wordt getoeterd of wanneer er dingen naar me geroepen worden. Ik doe vooral alsof ik het niet hoor en loop stug door haha!
  Ik ben benieuwd wat jij in deze situaties doet.

  • Marieke
   juli 22, 2018 / 13:05

   Goeie vraag! :-)

 2. Iris
  juli 21, 2018 / 15:07

  Hoi Annemerel, ik heb een hele handige tip voor Marjolein! Download de app van Dopper. Deze app geeft alle drinkwaterpunten wereldwijd zien. Dus zo ontdek je heel veel waterkraantjes, of plan een route langs de waterkraantjes, dat doe ik vaak. Ik weet ze hier in de omgeving nu allemaal te vinden :)

  • Sofie
   juli 21, 2018 / 21:12

   Ik kom vooral winkels/restaurants tegen. Wat houdt dat in? Dat hier geen openbare waterkraantjes zijn en waarom dan de verwijzing naar winkels? Het klonk als een interessante app. Maar of ik doe iets fout of heb het gewoon niet goed begrepen?

 3. Mireille
  juli 21, 2018 / 16:52

  Hi Annemerel, superinspirerend om al je verhalen te lezen. Ook ik train heel veel (hardlopen, krachttraining, boksen), dit doe ik nagenoeg iedere dag. Als je veel traint, voel je dat ook aan je lijf. Soms zitten er dagen bij, dat mijn benen echt als pap aanvoelen. Ik neem aan, dat jij dat ook ervaart, met jouw trainingsschema. Hoe doe jij dat? Hoe zorg je voor voldoende herstel en hoe voorkom je dat je papbenen krijgt?

 4. Yamina
  juli 21, 2018 / 18:30

  Ik heb een vraag!
  Je eet sinds je als atleet aan het trainen bent veel meer zuivel uit. Hoe reageert jouw huid hierop? Ik merk dat ik veel meer onzuiverheden en uitbraken heb als ik zuivel eet.
  Ben benieuwd!

 5. Krista
  juli 21, 2018 / 20:55

  Ha Annemerel,

  Ik heb nog wel een vraag! Wat denk je dat het meeste verschil maakt in je ’trainen als atleet fase’ waardoor je nu zulke goede resultaten bereikt? Voeding, de specifieke trainingen bij de atletiekclub, het feit dat je nu zo’n duidelijk doel hebt gesteld en de bijbehorende motivatie? Of is dit een geheim wat je voor het boek wilt bewaren? ;)

 6. Demi
  juli 22, 2018 / 12:48

  Hi Annemerel, ik vraag me af (nu al helemaal met dit extreme schema), of jij nooit het gevoel hebt dat je je knieën/benen aan het overbelasten bent. Ik sport zelf ook veel en vooral in combinatie met hardlopen heb ik af en toe het gevoel dat ik mijn lichaam een beetje overbelast, maar vind het ook lastig om in te schatten hoeveel rust je lichaam nodig heeft om te herstellen / niet te overtrainen.

 7. Sigrid
  juli 23, 2018 / 12:34

  Hoi Annemerel, er is bij mij ideopathisch interstitieel longlijden vastgesteld met een DLCO waarde van 52% terwijl die minstenst 80-90% zou moeten zijn. Kort gezegd ben ik tijdens en na inspanningen (zelfs 1 verdieping trappen lopen) erg kortademig omdat m’n longblaasjes om de een of andere reden niet genoeg zuurstof doorvoeren naar mijn bloed.

  De longarts van mijn plaatselijke ziekenhuis heeft me doorgestuurd naar een ander, meer gespecialieerd ziekenhuis, maar op 1 vraag heb ik niet echt een antwoord gekregen: of ik nog kan/mag hardlopen of niet? Het enige wat ik te horen kreeg was dat ik niet moest panikeren. Aangezien er (nog) geen oorzaak is gevonden, is er dus ook nog geen behandeling opgestart.

  Enkele jaren terug liep ik (wel met enige moeite, maar toch met een voor mij degelijk tempo van 6:30 – ja, niks vergeleken met jouw tempo) nog regelmatig 5km en wou nu opnieuw beginnen, maar zelfs met schema lukt het niet meer om op te bouwen aangezien ik na 5 minuten lopen al halfdood ergens moet gaan zitten, naar adem happend. Ik mis het lopen en wil ZO graag opnieuw beginnen, dus ik vraag me af of jij of je sportarts hier advies over kunnen geven? Mijn droom is om ooit een halve marathon te lopen.

  Ik hoor het graag en succes nog!

  P.S. sorry voor de lange post maar dacht dat enige uitleg wel nuttig kon zijn :p

 8. Lisan
  juli 23, 2018 / 20:35

  Hee Annemerel, ik vroeg me af hoe jij het doet met eten voordat je een training vroeg in de ochtend hebt (rond 05.30u ofzo)? Eet je ervoor iets kleins of eet je helemaal niks?

 9. Lisan
  juli 23, 2018 / 21:12

  Heee Annemerel, ik vraag me af hoe dat je het doet met ontbijten bij vroege trainingen (rond 05.30uur ofzo). Eet je van tevoren iets kleins of eet je pas erna?

 10. Marjolijn
  juli 27, 2018 / 16:42

  Hoi Annemerel,
  Ik heb een vraag. Met dit warme (zeg maar gerust hete weer!) weer heb ik heel snel huiduitslag/puistjes in mijn gezicht na het hardlopen.
  Waarschijnlijk door het transpireren. Ik gebruik geen make-up tijdens het hardlopen en na het hardlopen spoel ik mijn gezicht direct af met water. Toch heb ik regelmatig last van rode vlekjes/puistjes.
  In de winter heb ik dit niet, dus het komt echt door de warmte!
  Heb jij nog tips?

 11. augustus 7, 2018 / 21:35

  Dit is fantastisch! :)