ASK YOUR RUNNING QUESTION: #63

Zaterdag! Tijd voor de Ask Your Running Question, met deze week onder andere: hoe zorg ik dat ik niet ongesteld ben tijdens de Berlijn Marathon en heb ik spijt dat ik niet op jongere leeftijd fanatiek aan atletiek heb gedaan?

Eline: Hi Annemerel, ten eerste: wat een ontzettend tof project ben jij aan het doen. Knap (en inspirerend!) ook, dat je deze droom hebt weten te verwezenlijken en dapper dat je het aandurft, het is nogal wat met zo veel mensen die mee lezen. Tot nu toe lijkt het in ieder geval mega goed te gaan, gefeliciteerd met je nieuwe PR! Dan naar m’n vraag (als je ‘m te persoonlijk vindt moet je ‘m vooral overslaan). Je schreef eerder eens dat je een wedstrijd op de dag van je menstruatie sowieso niet goed loopt. Hoe ga je dat doen in Berlijn? Ga je voorzorgsmaatregelen (de pil?) nemen of hopen op het beste? Vraag me ook wel af hoe topsporters dat doen. Ik kan me niet voorstellen dat als je vier jaar traint voor de olympische spelen bijvoorbeeld dat je dan je menstruatie in de weg zou laten komen. (Of zouden de meeste topsporters sowieso niet meer menstrueren?).

Hi Eline, dankjewel voor alle complimenten. Het is best spannend, maar tot nu toe vooral ook heel erg leuk!

Ik zal je eerlijk vertellen, over mijn menstruatie heb ik me voordat ik aan dit project begon het meest druk gemaakt. In de zestien jaar dat ik nu menstrueer ben ik eigenlijk nooit regelmatig ongesteld geweest. Ook ging mijn menstruatie vaak gepaard met heftige PMS die soms wel tien dagen van te voren al begon. Op de eerste twee dagen dat ik menstrueerde was ik ook nog geen knip voor de neus waard. Ik heb verschillende soorten anticonceptie geprobeerd, maar geen enkele heeft me geholpen. Van ‘morning sickness’ tot ‘migraine’ en ‘emotioneel wrak’. Ik werd er nooit gelukkig van.

Maar er is dus iets heel vreemds aan de hand, sinds ik begonnen ben met trainen lijk ik ineens regelmatig ongesteld en mijn PMS lijkt ook een stuk minder. Voor mijn boek wil ik samen met een gynaecoloog onderzoeken of dit verband houdt met mijn ‘nieuwe manier’ van leven. Ook ben ik super benieuwd hoe andere atleten dit regelen, de meiden uit mijn team zijn in ieder geval allemaal aan de pil. Ik denk dat je pas niet meer ongesteld wordt op het moment dat je vetpercentage te laag is en dat is bij mij allerminst het geval (en ik denk ook niet dat dat in 12 weken ineens zal veranderen) dus daar maak ik me nu niet zo’n zorgen over.

Aniek: Heb je wel eens ‘spijt’ dat je niet op jongere leeftijd bent begonnen met hardlopen/atletiek, zodat je misschien prof had kunnen worden? Fantaseer je daar wel eens over?

HI Aniek, leuk vraag, waar ik inderdaad weleens over nadenk. Maar weet je wat het is, ik kan best leuk lopen met een beetje training, maar ik weet zeker dat ik nooit bij de absolute wereldtop was gekomen. Mocht ik echt talent gehad hebben, dan had ik bij de coopertest op de middelbare school niet altijd zijsteken gehad, dan was het vast wel opgevallen dat ik harder liep dan de rest. Een groot gedeelte van je prestaties zijn trainbaar, maar er is ook een gedeelte dat met talent te maken heeft en hoewel ik heus niet volledig talentloos ben, ben ik ook echt geen mega talent.

Daarnaast, als ik al op jonge leeftijd fanatiek aan atletiek gedaan had, dan had ik mijn eerste twee boeken nooit kunnen schrijven en dus ook niet dit derde boek. Ik denk dat dit derde boek juist zo interessant is omdat ik altijd ‘normaal’ getraind heb.

Babette: Hoi! Zo leuk, je project! Het motiveert! Ik heb ook een vraag: voor hardlopen heb ik – vrije prijzige – hardloopschoenen aan laten meten. Sinds kort sport ik ook in de sportschool, vooral krachttraining en beetje cardio om spieren op te warmen. Dat doe ik op m’n hardloopschoenen maar heb een beetje het gevoel dat ik ze daarmee verpest, omdat ik ze niet gebruik voor hardlopen.. op welke schoenen doe jij je krachttrainingen? Thanks!

Hi Babette, goede vraag! Mijn trainer zegt altijd tegen mij dat ik niet op mijn nieuwe loopschoenen krachttraining moet doen omdat dat slecht is voor de demping van de schoen. Ik gebruik dus vaak een oud paar hardloopschoenen voor mijn krachttrainingen.

Annelies: Ik ben aan het trainen voor de halve marathon in Stockholm voor 15 september. Ik heb gister mijn 16km duurloop gelopen in 1.47.47 (ik ben geen snelle loper nog, doe wel interval ook hoor haha) en ik wil in ieder geval 19km gelopen hebben. Het trainen gaat goed en ik doe ook aan krachttraining, fietsen en zwemmen. Ik ga deze zomer 4 weken naar Zuid-Frankrijk en maak me zorgen over het hoogteverschil en dat ik daar geen lange duurloop kan doen boven de 12km. Is dat erg? Of hou ik mijn conditie ook op pijl door kortere afstanden met meer hoogteverschil te lopen? Ik ga in ieder geval ook veel fietsen in de bergen.

Hi Annelies, wat heerlijk dat je vier weken naar Zuid-Frankrijk gaat. Als alles volgens planning verloopt ga ik deze zomer ook een paar weken naar Zuid-Frankrijk om te trainen voor de marathon. Waar ga je precies naartoe?

Ik denk dat het voor jou niet heel veel uitmaakt als je in die periode niet meer dan twaalf kilometer achter elkaar loopt. Het is een stuk intensiever om op hoogte te lopen en met hoogteverschil. Daarnaast geef je ook aan dat je veel gaat fietsen, op die manier train je ook je uithoudingsvermogen. Geen zorgen over maken dus en als je dan weer thuis bent nog een paar rustige duurlopen en dan ben je er denk ik wel klaar voor hoor.

M: Hi Annemerel, ik vroeg me af hoe het de laatste tijd met je migraine is. Dit aangezien je een tijdje geleden meerdere aanvallen in een korte periode achter elkaar had. Is er bij jou bekend waardoor de migraine getriggerd wordt? Zelf heb ik ook regelmatig migraine en weet ik niet waardoor dit komt. Soms lijkt het een soort van inspanningsmigraine (bijvoorbeeld na het hardlopen) maar andere keren krijg ik ook migraine zonder dat ik een inspanning geleverd hebt. Ben benieuwd naar jou verhaal / ervaring en eventueel tips.

Hi M, wat vervelend dat je last hebt van migraine. Net als dat ik zestien jaar onregelmatig ongesteld was en nu ineens een paar maanden regelmatig ben, zo heb ik ook voor het eerst in zestien jaar al drie maanden geen migraine gehad. Migraine wordt bij mij getriggerd door hormonen, maar ook door een verkeerde houding. En als ik eenmaal migraine had dan kwam ik er lastig vanaf, omdat die migraine er ook weer voor zorgde dat ik een slechtere houding aan nam, zo belandde ik in een vicieuze cirkel.

Ik let nu veel meer op mijn houding en ik denk ook dat ik mijn lichaam (schouders) sterker gemaakt heb door krachttraining, waardoor ik automatisch een betere houding aanneem. Een andere verklaring heb ik op dit moment nog niet. Dat is een vraag voor mijn sportarts die hij hopelijk in mijn boek kan beantwoorden.

Thanks voor al jullie vragen, ik vind het nog steeds iedere week super leuk om ze te beantwoorden. Tot volgende week, hopelijk weer met een paar leuke vragen van jullie (en antwoorden van mij!)

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. Marjolein
  juni 30, 2018 / 15:19

  Hoi Annemerel,

  Ik train voor de marathon van Amsterdam en ben in september op vakantie en zal daar dus ook gewoon doortrainen. Nu staan er twee lange duurlopen op het schema van 27 en 35 km en aangezien ik in een bergachtige omgeving ben (Oostenrijk en Italië), vraag ik me af hoe ik dit het beste kan aanpakken. Korter trainen of de kilometers maken voor mijn vakantie. Ik loop 3 weken voor de marathon de 30 van Almere en 23 september de Dam tot Damloop.

 2. Annelies
  juni 30, 2018 / 17:01

  Super bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag!
  Ik ga proberen het vertrouwen vast te houden ;)
  De camping ligt in het plaatsje Embrun en heet ‘La Vieille Ferme’.
  Kijk er onwijs naar uit!

 3. juni 30, 2018 / 18:18

  Super interessant om te lezen dat deze manier van leven je hormonale “problemen” eventueel verhelpen. Ik heb zelf ook iedere maand heel erg last van mijn menstruatie en onlangs is er bij mij endometriose geconstateerd. De enige behandeling daarvan is met de pil, iets wat ik om dezelfde redenen als jij liever niet slik. Gemotiveerd door jouw project ben ik mijn eigen “topsport” project begonnen en ook ik ben de afgelopen twee maanden regelmatig en pijnvrij doorgekomen. Het lijkt mij super interessant om de samenhang met deze levensstijl te bekijken. Mocht ik als extra proefpersoon kunnen fungeren oid, dan hoor ik dat heel erg graag!

 4. Iris
  juli 1, 2018 / 09:49

  Dat heb ik dus ook! Sinds ik hardloop en naar een dietiste ben geweest ben ik eindelijk verlost van de heftige bloedingen tijdens mijn menstruatie. Bij mijn dokter enz is er niks over bekend maar je hoort het vaker. En toeval is het zeker niet.

 5. Mar
  juli 1, 2018 / 15:20

  Ik heb helaas een blessure (spier verrekt in bovenbeen/lies) en kan daardoor niet hardlopen. De fysio waar ik ben heeft ook aangegeven dat ik in ieder geval twee weken niet ‘mag’ lopen.
  Ik was aan het trainen voor een halve marathon in september. Ik heb die afstand al wel vaker gelopen (dit jaar) maar wilde graag wat sneller worden.
  Nu vraag ik mij af: hoelang kan je niet hardlopen voor je dit merkt aan je basisconditie? Heeft twee weken niet lopen al een effect of kom je er weer makkelijk in? Ik doe namelijk geen andere sport…

 6. M
  juli 1, 2018 / 20:31

  Super leuk dat m’n vraag beantwoord hebt!

 7. Florentine
  juli 1, 2018 / 20:43

  Hi Annemerel, ik heb een beetje een vreemde vraag maar wat doe je je als je je tijdens een duurloop een beetje begint te vervelen? Of komt dit niet echt voor? Ik heb dit zelf weleens namelijk haha

 8. juli 2, 2018 / 06:35

  Hoi Annemerel,

  Dit blijft echt een van de leukste rubrieken om te lezen! Ik heb ook een vraagje: ik heb me opgegeven voor de halve marathon van Amsterdam, maar ik ga eerst 5 weken rondreizen in Australië, tot half augustus. Ik wil wel echt goed gaan trainen voor mijn halve marathon (het doel is onder de 2 uur), maar ik ben bang dat ik tijdens mijn vakantie nog niet echt kan gaan trainen omdat we veel onderweg zijn en de dagen goed volgepland zijn…is het mogelijk pas vanaf half augustus (dus twee maanden in totaal) hiervoor te trainen? Of zou je wel aanraden om toch te proberen een paar loopjes in mijn vakantie er in te proppen, en wat voor trainingen dan? Op dit moment kan ik wel 10 kilometer rennen, maar ik krijg vrij snel last van blessures dus wil het straks eigenlijk ook rustig opbouwen…

  Groetjes Eva

 9. Marjolein
  juli 2, 2018 / 12:28

  Hoi Annemerel,

  Naast het hardlopen probeer ik ook twee keer in de week aan krachttraining te doen om mijn hardloopprestaties te verbeteren. Ik vroeg af hoeveel sets en herhalingen jouw trainer je voor je beenspieren laat doen. Train je echt op kracht, dus zo’n 8 herhalingen met extra gewicht, of train je op spieruithoudingsvermogen, dus zo’n 15 herhalingen met licht gewicht?

 10. Marjolein
  juli 4, 2018 / 16:06

  Hi! Ik ben al een tijdje op zoek naar fijne hardloopshorts waar een zakje in zit dat groot genoeg is voor een telefoon. Maar… na heel wat webshops afgezocht te hebben ben ik nog steeds niks tegengekomen. Heb jij toevallig tips voor fijne shorts? En zo nee, hoe los jij het telefoon probleem op? Ik loop nu namelijk altijd met mijn telefoon in de hand, maar met langere afstanden en warm weer is dat toch niet zo prettig ;)

 11. Sanne
  juli 4, 2018 / 16:17

  Hoi Annemerel,

  Ik zie dat jij vaak shorts draagt tijdens het hardlopen. Nu het wat zonniger is buiten doe ik dat ook graag. Een probleem: de pijpjes kruipen omhoog waardoor ik het gevoel heb in mn blote kont loop. Heb ik gewoon te dikke dijen of kan ik daar iets tegen doen?

  Liefs, Sanne