ASK YOUR RUNNING QUESTION: 60

Hardlopen met de ziekte van Crohn? Kun je trainen als een atleet met een full-time baan? Deze vragen en meer beantwoord ik vandaag in de AYRQ!

Priscilla: Hey Annemerel, ik ben wel benieuwd hoe je lijf en dan met name je darmen, gaan reageren de komende 16 weken. Je deelde een tijd geleden dat je veel problemen had met je darmen, tot aan doktersonderzoeken aan toe, en ik ben heel erg benieuwd of je hier verandering in merkt of gaat merken nu je onder begeleiding staat van een voedingsdeskundige. Ik heb zelf de ziekte van Crohn en zit nu in een periode waarin ik actieve ontstekingen heb en daardoor veel darmproblemen. In die periodes ben ik altijd heel erg zoekende wat werkt qua voeding in combinatie met het hardlopen. Ik ben dan ook erg benieuwd of en wat een voedingsdeskundige hier eventueel in kan betekenen. Misschien ook een idee om dit mee te nemen in je boek?

Hi Priscilla, allereerst wat vervelend dat je hier last van hebt. Ik heb zelf gelukkig niet de ziekte van Crohn, althans… de internist heeft het gewoon gehouden op ‘prikkelbare darm’. Dit zal zeker een onderwerp zijn dat ook in mijn boek terugkomt. Op dit moment heb ik een aantal tips vergaart, zonder al te veel weg te geven hier kan ik je vertellen dat ik meer vezels moet eten en zoveel mogelijk vet eten voor mijn trainingen moet vermijden. Ik las dat jouw dokter geen fan is van Imodium, maar voor mij werkt dit tijdens trainingen erg goed en zowel mijn sportarts als internist hebben dit niet afgeraden, dus ik ga er vanuit dat het voor mij geen kwaad kan.

Krista: Ik denk dat 16 weken voor de gemiddelde Nederlander niet eens haalbaar is. Naast school of een fulltime, dat gaat je niet lukken om in te plannen. Ook al zou je parttime werken. Ik kan helaas niet 16 weken vakantie nemen.

Hi Krista, denk inderdaad niet dat mijn schema voor de gemiddelde Nederlander haalbaar is, vooral ook omdat ik vaak twee keer op een dag train en dat is zonder middagdutje best wel heftig. Olivier Heimel van Runner’s World vertelde me ooit dat wanneer je als atleet zou willen trainen, je niet meer dan 24 uur zou moeten werken. Nu gaat 24 uur met mijn blog, boek, YouTube en mail waarschijnlijk niet lukken (eerste week hard gefaald), maar doordat ik mijn tijd zelf kan indelen en amper hoef te reizen voor mijn werk gaat dit voor mij een stuk makkelijker. Verder heb ik natuurlijk ook geen man, kind(eren) of iemand anders die perse mijn aandacht nodig heeft.

Waarom ik dan toch denk dat het voor anderen interessant kan zijn. Natuurlijk om mijn ervaringen te lezen, maar ik zal er ook voor zorgen dat er genoeg tips in staan voor mensen die minder tijd hebben. Ik denk dat kleine veranderingen al heel veel impact kunnen hebben, dat heb ik de afgelopen twee maanden al gemerkt toen ik aan mijn basis werkte (en dus nog niet officieel begonnen was).

Brenda: Krijgen we straks in je boek ook de details / het schema van je trainingen? (Waar we dan misschien zelf mee aan de slag kunnen).

Dat is wel het idee. Hoewel mijn schema helemaal persoonlijk op maat gemaakt is (en voor jou dus misschien niet zo kan werken zoals het voor mij doet) zal ik je wel een kijkje in mijn trainingsschema geven en tips geven die je voor je eigen schema kunt gebruiken. Dit geldt zowel voor het lopen als krachttraining.

Sandra-Anna: Na twee keer een 10km wedstrijd te hebben gelopen wil ik de uitdaging aangaan om de halve marathon te lopen dit najaar. Nu moet ik ook opeens rekening houden met voeding tijdens het rennen. Maar waar moet ik beginnen?! Gewoon de sportwinkel inlopen en zomaar iets kopen wat lekker lijkt, of moet ik ergens specifiek op letten? Wanneer moet ik wat innemen en hoeveel? Ik heb gelukkig geen darmproblemen zoals jij, dus mijn lichaam reageert overal wel prima op. Wat zou jij aanraden?

HI Sandra-Anna, wat tof dat je de halve marathon wil gaan lopen. Mooi doel heb je voor jezelf gesteld voor de zomer.

Voeding is – net als training – heel erg persoonlijk. Zo heb ik zelf tijdens mijn laatste halve marathon in Leiden helemaal geen voeding of sportdrank gebruikt, ik heb tijdens het lopen alleen water gedronken. Dit ging heel goed en ik heb tijdens en na het lopen geen last gehad van honger of verminderde energie omdat ik niet gegeten heb. Dat is weleens anders geweest, vaak neem ik tijdens halve marathons (en in trainingen) om de drie/vier kilometer een gelsnoepje van Powerbar om mijn energie op peil te houden. De reden dat ik dat in Leiden niet deed? Ik had er totaal geen behoefte aan. Misschien heeft de warmte ook geholpen?

Als ik jou was zou ik inderdaad naar een sportwinkel lopen en je laten adviseren door het personeel. Gewoon wat dingetjes proberen en dan deze zomer kijken wat voor jou het beste werkt. Misschien zijn dat voor jou ook die snoepjes, misschien vind jij het juist wel lekkerder om ‘echte’ gelletjes te nemen. Ik ben heel benieuwd hoe het je deze zomer afgaat en wens je alvast veel plezier en succes met trainen.

Thanks wederom voor al jullie vragen, kom maar weer op met alle hardloopvragen en mag natuurlijk ook weer boek gerelateerd zijn.

Liefs,
Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. juni 9, 2018 / 14:48

  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Gelukkig heb ik nog een aantal maanden de tijd om van alles te proberen en te kijken wat ik het fijnst vind.

 2. Marjolein
  juni 10, 2018 / 13:48

  Hoi Annemerel,
  Inmiddels ben ik begonnen aan het tweede schema uit je eerste boek (op naar de halve marathon in oktober :D). Ik heb helaas geen sport horloge, dus ik heb de Nike Run Club app altijd aan staan. Maar ik kom de app Strava ook regelmatig tegen op social media. Heb jij ervaring met beide apps, en zo ja welke vind jij het fijnst om mee te lopen en waarom?

 3. Jessie
  juni 10, 2018 / 17:03

  Interessesant weer!

  Ik heb ook een vraag. Sinds kort heb ik een Garmin Fenix 5s die dus ook mijn hartslag meet. Heel erg interessant allemaal, ik zie mijn rust hartslag omlaag gaan naarmate ik meer getraind ben (deze is nu 50). Door de laatste warme weken nu in Nederland merk ik dat mijn hartslag tijdens de training ooit flink omhoog gaat, vaan rond wel 185 in het laatste gedeelte (gemiddeld vaak 165-175). Ik heb hier zlef niet zoveel last van, maar ik weet wel dat ik dan een beetje aan het einde van mijn ‘puf’ kom. Mijn vraag is nu; hoer ‘erg’ is dit? Aangezien ik mezelf bij een hoge hartslag nog wel kwiek voel.

  P.S: Ik ben 22 jaar, en volgens Garmin is mijn maximale hartslag 202. Ik weet dat het het beste is oom ooit zo’n sporttest te doen waarbij je zones bepaalt worden, maar ik ben student dus ik kan dat niet ‘zomaar ff gaan doen’ hahaha

 4. Julia S.
  juni 13, 2018 / 22:19

  Hoi Annemerel,

  Ik heb begrepen dat je niet veel aan krachttraining deed omdat je daar (later) hoofdpijn of migraine van krijgt. Daar heb ik zelf ook regelmatig last van. Maar zo te zien doe je nu wel veel krachttraining! Heb je nu geen last meer? Heb je nog tips?