ASK YOUR RUNNING QUESTION: #6

Het is zaterdag en het is alweer tijd voor de zesde ‘Ask Your Running Question’. Zoals ik vorige week al schreef, dit is echt mijn nieuwe favoriete rubriek op mijn blog. Ik hou van praten over hardlopen. En jullie hebben allemaal zulke leuke vragen, dat het beantwoorden van die vragen een van mijn favoriete klusjes is. Dit keer onder andere vragen over halve marathons (wat is de leukste?) en kun je dit najaar een marathon lopen als je nu vijf kilometer kunt lopen?

Laura: Ik heb me voorgenomen om voor het eerst in mijn leven een halve marathon te rennen. Nu woon ik zelf in Amsterdam en is dat natuurlijk een leuke optie, maar een andere stad lijkt me juist ook wel fijn. Wat vind jij de allerleukste 21k? Mag ook in het buitenland.
Hi Laura, om heel eerlijk te zijn heb ik pas drie verschillende halve marathons gelopen. De halve marathon in Salzburg, Oostenrijk en de halve van Leiden en de CPC in Den Haag. Mijn favoriet van deze drie is de CPC in Den Haag omdat het publiek hier fantastisch is (veel!), hij is aan het begin van het voorjaar (tweede weekend van maart) en het parcours loopt langs allemaal voor mij bekende plekken, waaronder mijn eigen straat en huis én het strand. Maar goed, daar heb jij natuurlijk weinig aan.

Op dit moment focus ik me vooral op het lopen van marathons in het buitenland, dus erg veel tijd (en geld) voor bijzondere halve marathons heb ik nog niet gehad. Op mijn lijstje staan nog wel: Parijs (maart), Berlijn (maart) en Londen (oktober).

Oh ik bedenk me ineens dat ik ook een halve marathon in Disneyland Parijs gelopen heb, maar dit is wel echt iets totaal anders dan een normale stadsmarathon. De eerste vijf kilometer loop je door het park en dat loopt niet echt lekker door. Dit is meer een experience dan een echte halve marathon. Deze vindt dit jaar weer plaats, eind september.

Ben heel benieuwd welke halve marathon je gaat kiezen, laat je het me weten als je je ergens voor hebt ingeschreven?

Annelies: Ik ben nu bezig met jou schema van de 5 naar 10 km. De trainingen met vlot lopen en afwisselend wandelen vindt ik zo heftig en mijn hartslag blijft rond de 170/180. Wordt dit ooit beter? Zou graag binnen een jaar een halve marathon lopen, maar op dit moment voelt het hardlopen totaal niet comfortabel en kan me er geen lange afstand bij voorstellen. Hoe was dit voor jou?
Hi Annelies, wat leuk dat je bezig bent met mijn schema van de vijf naar tien kilometer. Voor jouw gevoel sta je nu misschien een beetje ‘stil’ maar vergeet niet dat je bezig bent met het uitbreiden van je afstand. Dat lijkt mij niet echt stilstaan in progressie? Ik kan je natuurlijk niet beloven dat het ‘beter wordt’ maar ik zie geen reden waarom dat niet zo zou zijn. Hou nog eventjes vol en maak je niet te veel zorgen. Als je geen blessure krijgt zie ik geen reden waarom je over een half jaar geen halve marathon zou kunnen lezen. 

Het is trouwens ook niet zo gek dat je hartslag mega hoog is als je een intervaltraining doet. Die trainingen zijn ook gewoon mega zwaar. Lees anders nog even de inleiding van hoofdstuk twee ;-), daar klaag ik over mijn ervaring met intervaltrainingen. Als het niet zwaar is, wordt je ook niet beter. You can do it!

Floortje: Ik zit er over na te denken om mee te doen met een programma van Run2Day om de marathon te lopen. dit zal mijn eerste marathon worden en ik heb geen idee of ik dit kan. Wat mij wel super gaaf lijkt is om daadwerkelijk dit jaar nog een marathon te lopen, maar lijkt het jou een goed idee om aan het programma mee te doen of zeg je van je kan ook alleen trainen? (Ik ren nu makkelijk 10km). Het enige nadeel is van het programma dat het veel geld kost…
Hola Floortje! Wat leuk dat je een marathon wil gaan lopen. Ik denk dat een programma van Run2Day heel goed kan werken, omdat je dan een klein beetje druk op de ketel hebt van een coach en groep. Maar het ligt er maar net aan wat jij fijn vindt. Ik vind het zelf op dit moment fijner om zelf mijn schema’s te maken en niet met een groep te trainen, maar dat is natuurlijk super persoonlijk.

En of je van 10 naar een marathon kunt dit jaar? Ik denk dat wanneer het jou lukt om eind juni 20 kilometer te lopen zonder pijntjes, het geen probleem moet zijn om je afstand uit te breiden naar een marathon in het najaar. Ik begin zelf vaak begin juli aan mijn marathontraining voor een najaarsmarathon en dan begin ik met duurlopen van twintig kilometer. Dus als je eind juni hebt opgebouwd tot twintig kilometer moet het denk ik wel lukken om in oktober/november een marathon te lopen. Je hebt nog ongeveer acht weken. Maar ga niet meteen morgen die afstand lopen, bouw het rustig op. Je wil graag heelhuids aan de start verschijnen.  

Dennis: Hoi Annemerel, sinds 2 maanden ben ik volop aan het hardlopen na een aantal jaren (bijna) geen sport te hebben gedaan. Je hebt me echt volop geïnspireerd met je enthousiasme voor het hardlopen!;) Ik ben nu zo ver dat ik 5km in 1 stuk kan uitlopen, alleen ben ik nog niet tevreden met de tijd. Mijn pace is iets boven de 6 minuten. Heb je misschien een tip om deze te verbeteren? Het lijkt me ook heel leuk om uiteindelijk marathons te gaan lopen. In oktober is er weer een in Eindhoven. Denk je dat dit een realistisch doel is voor mij?
Hi Dennis. Wat leuk dat ik je geïnspireerd heb te gaan lopen. Dat hoor ik natuurlijk graag :). Een pace van iets boven de 6 minuten per kilometer is niets om je voor te schamen hoor, zeker niet als je pas twee maanden bezig bent. Als je sneller wil worden is het belangrijk dat je verschillende tempo’s met elkaar afwisselt. Dat je dus een comfortabel tempo (je huidige pace) afwisselt met een tempo dat wat heftiger voelt. Intervaltraining dus. In mijn boek vind je hier uitleg en verschillende schema’s voor, maar als je op google zoekt naar intervaltrainingen kom je ook genoeg tegen. 

Ik denk dat een marathon in oktober lopen in principe wel mogelijk is, maar ik zou het je niet aanraden om in vijf maanden tijd (hij is begin oktober toch) van vijf naar 42,2 uit te bouwen. Ik zou eerder kiezen voor een halve marathon in het najaar. Een blessure zit in een klein hoekje en komt altijd tevoorschijn als je net het gevoel hebt dat het super lekker gaat. Dus hoe enthousiast je ook bent, probeer niet te veel te snel te willen.

Anne: Sindskort heb ik het hardlopen ook weer opgepakt en wil dan ook minimaal 3 keer per week gaan lopen. Mijn vraag gaat niet zozeer over hardlopen zelf, maar over het wassen van mijn haren. Mijn kapsel wordt helaas niet erg mooi van te vaak wassen;) hoe doe jij (of anderen) dit? Of ben ik de enige die hier een ‘probleem’ van maakt?
Hi Anne, ja, haren wassen, dat doe ik dus iedere keer na het hardlopen, want ik zweet echt veel te veel om dat niet te doen. Voel me gewoon niet fris als ik na het hardlopen mijn haren niet was. Voor mij is dit niet zo’n probleem, ik was eigenlijk al jaren mijn haren vrijwel dagelijks. Ik weet dat dit door heel veel mensen wordt afgeraden, maar mijn haar wordt ook gewoon vet als ik niet hardloop. Ze zeggen dat het minder wordt op den duur, maar ik kom er gewoon niet doorheen. Mijn haar lijkt er ook niet echt onder te lijden.

Als je je haar toch graag wil wassen maar je niet te veel shampoo wil gebruiken, kun je ook soms de shampoo laten staan en alleen crèmespoeling gebruiken in de puntjes. Ook zijn er speciale shampoo’s voor dagelijks gebruik (ik heb er zelf een van Aussie).  Verder heb ik hier ook niet echt een hele goede baanbrekende tip voor. Zweten tegengaan is met hardlopen nu niet echt makkelijk. Dus het is of een zweetkop accepteren (die je eventueel nog een beetje kunt oplappen met droogshampoo) of een milde shampoo/of alleen conditioner gebruiken.

Thanks voor alle leuke vragen! Mocht jij nog een vraag hebben, stel hem dan hieronder, wellicht beantwoord ik jouw vraag volgende week.

Liefs,
Annemerel

Delen:

20 Reacties

 1. april 29, 2017 / 14:08

  Hi Annemerel, leuke antwoorden weer! Ik moet echt je boek kopen, haha. Anyway, ik was mijn haren maar 1x per week, terwijl ik wel 2x hockey en nog 2/3 keer hardloop. Ik was mijn haren dus niet na het sporten. Vaak maak ik wel mijn haargrens nat en daarbij was ik het soms met alleen water. Ik heb een aantal maanden mijn haar alleen met water gewassen en niet met shampoo. Dat ging ook goed, maar omdat ik vrij lang haar heb werden de uiteinden droog, dus vandaar dat ik nu weer 1x per week was. Dus het kan zeker zonder wassen! Mijn haar stinkt dan ook niet trouwens.

  • Annemerel
   Auteur
   april 29, 2017 / 14:56

   Wat een goede tip!

   • Yamina
    april 29, 2017 / 22:21

    Ik maak mijn haar iedere dag nat (lang leven krullen) omdat ik er droog niet doorheen kan kammen of in model kan brengen. Om de twee/drie dagen was ik het met shampoo en crèmespoeling. Misschien werkt dat wel voor je Anne!

 2. Laura
  april 29, 2017 / 14:09

  Hoi annemerel
  Ik ben al 2 jaar bezig met hardlopen, ik heb al verschillende 5, 10, 15km runs en 2 halve marathons gelopen. Ik ben nu 19 jaar. Ik wil graag een hele marathon gaan lopen, veel mensen verklaren me voor gek en mensen adviseren mij om eerst meer halve marathons te lopen. Hoe denk jij hierover? kan ik gewoon verder trainen voor de hele of kan ik beter nog wat halve marathons lopen?
  Liefs,

 3. april 29, 2017 / 14:56

  Wat een ont-zet-ten-de geruststelling dat jij ook gewoon altijd je haar wast na het lopen! Ik dacht dus echt dat ik zo’n probleemhoofd had. Ik probeer zelf nog maar om de dag mijn haar te wassen, maar met sporten is dit soms wel lastig. Nou heb ik ook maar halflang haar en dit heeft echt wat styling nodig, en ik dacht dat als ik langer haar zou hebben zoals jij dat je dan wellicht ook wel weg zou kunnen komen zonder te wassen. Nou, dat scheelt me weer een illusie, haha. Gewoon maar blijven wassen dan :)

 4. Lineke
  april 29, 2017 / 15:22

  Hoi Annemerel,
  Allereerst complimenten voor je blog en vlogs! Ik denk dat ik je nu ruim een jaar volg en inmiddels klik ik jouw site meestal als eerst aan als ik een internetrondje doe;-) Het spreekt me aan dat je veel schrijft over hardlopen, wintersport en reizen. Ik loop nu zo’n vijf jaar hard. Eerder liep ik gerust drie keer per week hetzelfde 10 km rondje en af en toe een keer 14 km. Ik liep de 10 km ongeveer in een uur, maar op een gegeven moment werd dit nog iets langzamer. Door jouw blog ging ik meer hardloopgerelateerde internetartikelen lezen en raakte ik gemotiveerd om te trainen op snelheid en afstand. Door wekelijkse intervaltrainingen, krachtoefeningen en vaker aan wedstrijden mee te doen ben ik erg vooruit gegaan qua snelheid en afstand. Die 10 km loop ik momenteel in 52 minuten, ik loop vaak 20+ afstanden en ga misschien in juli mijn eerste marathon lopen. En dat allemaal naar aanleiding van jouw hardloopverhalen en op een gegeven moment ook die van anderen.

  Er zit nog steeds een langzaam stijgende lijn in mijn snelheid. Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in efficiënter lopen door een goede loophouding. Een hoge pasfrequentie, rompstabiliteit, rechtop lopen en de juiste arminzet vind ik makkelijk om toe te passen. Nu lees ik ook dingen op internet over knie inzet, bepaalde landing van de voet en kort grondcontact. Om dit te oefenen zou je dan kunnen inbeelden dat je ‘over hete kolen loopt’. Nou, dat heb ik geprobeerd, maar ik had juist langzamer gelopen en spierpijn in mijn bovenbenen. Nu vroeg ik me af of jij je bezig houdt met je loophouding en efficiënt lopen en of je hier tips voor hebt? (Volgens mij moet ik gewoon je boek kopen.)

 5. Annelies
  april 29, 2017 / 15:52

  Super leuk dat je m’n vraag hebt beantwoord, dankjewel!

 6. Imke
  april 29, 2017 / 18:54

  Heee Annemerel,
  Ik waste een hele tijd terug ook elke dag mijn haar. Op een gegeven moment ben ik dit gaan uitbouwen naar om de dag en zo naar een steeds langere periode. Op dit moment hoef ik het nog maar een keer per week te wassen zonder dat het vet wordt. In het begin voelde het wel een beetje alsof ik met vet haar rondliep, maar mijn omgeving zei dat dit niet zichtbaar was. Ik douche wel elke dag, maar ook na het sporten was ik mijn haar dus niet. Ik was het wel goed uit met water. Wie weet helpt dit ook bij jou :)

  Ik heb nog een vraagje. In het najaar loop ik mijn eerste halve marathon. Ik weet alleen nog niet zo goed hoe ik dit met muziek ga doen. Ik ben bang dat ik veel gezelligheid van publiek mis als ik vanaf de eerste minuut muziek ga luisteren. Aan de andere kant ben ik ook bang dat ik er lastiger inkom zonder muziek. Hoe doe jij dit? Luister je vanaf de eerste minuut al muziek, of pas als je het moeilijk krijgt? x Imke

 7. Anne
  april 29, 2017 / 21:55

  Dankjewel dat je mijn vraag hebt beantwoord!:) en ook de antwoorden in de comments zijn erg fijn. Ik ga eens kijken hoe het gaat met deze tips.

 8. Iris
  april 30, 2017 / 08:57

  Leuk artikel weer! Om in te haken op de laatste vraag: je haar ‘went’ er als het ware ook aan als je het minder vaak wast. Ik loop zelf nu ongeveer 3 keer in de week, waarvan altijd de langste training op zondag, en zondag is dan ook de dag dat ik mijn haar was. In de zomer, wanneer ik wel extreem zweet was ik het soms 2 keer in de week, maar voor de rest kom je met droogshampoo ook een heel eind :P

 9. Yvonne
  april 30, 2017 / 09:33

  Haay!
  ik ga in september de halve marathon van Disneyland parijs lopen, is het parcour leuk? En is het mogelijk om 3 weken later mee te doen met de Amsterdam halve marathon of is dat te kort op die andere?
  En ik had nog een vraagje, zou je een keer een vlog willen maken van al je medailles en er iets bij vertellen hoe die race ging e.d ?
  X

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2017 / 12:30

   Hij Yvonne leuk idee voor een video en ik denk dat je drie weken later wel Amsterdam kan lopen, op het moment dat je tijdens Disney niet te diep gaat en gewend bent aan lange afstanden. Disney is vijf kilometer door het park en de rest gaat door een glooiend Frans landschap!

 10. Willemijntje
  april 30, 2017 / 19:10

  Hoi Annemerel,
  Als eerst, suuuper veel complimenten voor je blogs en vlogs! Je was echt mijn inspiratie bron om te gaan hardlopen. Maar ik heb nog een vraagje: ik ben nu een poosje begonnen met hardlopen (ren nu ongeveer 5km). Ik ben echt een ochtendmens en ren dus ook graag ’s ochtends. Ik vroeg me af wat jij ’s ochtends voor het harlopen eet. Mijn probleem is namelijk dat als ik voor het harlopen m’n normale ontbijt eet (2 boterhammen) ik misselijk wordt, maar als ik niets eet heel veel honger krijg. Alvast bedankt voor je antwoord!!

 11. xAmberc
  april 30, 2017 / 19:42

  Hoi Annemerel! Zoals ik al wel vaker heb gezegd wil ik graag een marathon lopen. Lijkt het jou een verstandig idee om een check te laten doen bij een fysio? Ik heb soms nog wel is last van mijn enkels en knieën.

 12. Ilse
  april 30, 2017 / 19:49

  Wat een leuke vragen en antwoorden! En ook veel wat op mij toepasselijk is.

 13. Dennis
  mei 2, 2017 / 07:55

  Bedankt voor het beantwoorden van mjjn vragen. Ik ga mijn best doen voor die halve mararhon dit najaar!

 14. Jill
  mei 2, 2017 / 14:15

  Hoi Annemerel! Super fijne blog weer! Ik had nog een vraag; ik ga in oktober de Halve Marathon van Amsterdam lopen, maar nou vroeg ik mij af hoe je dit doet met de energiegels. Ik heb ik je boek en blogs al gelezen over de powergel shots van powerbar, maar hier zit gelatine in en dat wil ik liever niet gebruiken. Heb jij tips met hoe je het beste te werk kan gaan met energiegels en welke je het beste kan nemen?

  Alvast bedankt! X Jill

 15. mei 2, 2017 / 20:30

  Hoi! Ik heb ook een vraag. Ik heb me ingeschreven voor de Singelloop in Utrecht komende oktober (dat is 10 km). Ik kan nu zo’n beetje 5 km hardlopen al, wel met wat pauzes ertussen, maar ik ben verder ook wel sportief actief, dus m’n conditie gaat snel vooruit. Nu wil ik goed gaan trainen om die 10 km (ruim) binnen het uur te gaan lopen het lieft aan de hand van een schema. Maar nu is het zo dat ik ook altijd nog (kracht)groepslessen volg in de sportschool (BodyPump, BodyShape, etc.). Die vind ik veel te leuk om te missen, maar de meeste trainingschema’s zijn met 3 hardlooptrainingen per week. Maar als ik dan óók nog die groepslessen wil volgen, wordt het wel een beetje teveel van het goede. Wat zou jij aanraden qua trainingen? Het liefste wil ik maar 2/3 per week sporten (dus of groepsles of hardlopen).

 16. Minke
  mei 4, 2017 / 18:35

  Hoi! Ik ga in Juni op vakantie en ik zou graag mijn hardloopschoenen mee willen nemen (en natuurlijk mijn hardloopkleding ook ;)). Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn schoenen niet geplet worden in mijn koffer? Dat zou ik erg zonde vinden. Ik heb helaas maar één paar hardloopschoenen, dus voor mij is het niet mogelijk om een oud paar mee te nemen.

 17. mei 7, 2017 / 15:15

  Dank voor het beantwoorden van mijn vraag:) Ik heb me (zojuist) toch maar gewoon voor de halve marathon van Amsterdam ingeschreven. Lekker in mijn eigen stad en dan kunnen er tenminste ook wat mensen langs de kant staan om me aan te komen moedigen:)