ASK YOUR RUNNING QUESTION: #45

Hoe ga je om met de kou vroeg in de morgen tijdens het hardlopen? Hoe bepaal je je marathontempo? En wat is nu het perfecte hardloopshirt voor een wedstrijd? Deze en meer vragen beantwoord ik dit keer in de AYRQ!

Fenna: Hoi Annemerel, dit jaar wil ik mijn eerste marathon gaan lopen. Ik train nu al twee jaar met een TomTom horloge, maar zou graag binnenkort een Garmin willen aanschaffen. Nu zie ik in jouw blogs dat je tijdens wedstrijden een andere Garmin gebruikt dan degene die je dagelijks om hebt, heeft dit een reden? En zou jij mij hierin kunnen adviseren? Ik ben benieuwd! Bedankt!

Hi Fenna, wat spannend dat je dit jaar je eerste marathon wil gaan lopen. Ben je er al over uit welke marathon het moet gaan worden? Ik loop inderdaad mijn wedstrijden met een Garminhorloge, maar dit is hetzelfde horloge dat ik iedere dag, de Garmin Fenix 5s. Moet wel toegeven dat ik er pas een wedstrijd mee gelopen heb, de New York City Marathon, maar dat komt doordat ik sinds ik dit horloge heb nog maar een wedstrijd gelopen heb.

Ik ben ontzettend blij met het horloge, maar ik denk dat wanneer jouw TomTom horloge nog prima werkt (als in: de batterij gaat lang genoeg mee en de GPS is nauwkeurig), het niet noodzakelijk is om een nieuw horloge aan te schaffen. Die twee dingen zijn denk ik het belangrijkst voor een hardloophorloge.

De reden dat ik de Fenix 5S draag is omdat ik deze ontzettend mooi vind, omdat de batterij heel lang mee gaat en omdat ik het systeem van Garmin heel fijn vindt met het invoeren van workouts. Verder vind ik de skifunctie van mijn horloge ook heel leuk. Maar het is en blijft wel een heel groot bedrag (699 euro), dus ik zou hierin alleen investeren als je ook van plan bent om hem in het dagelijks leven te dragen. Andere goede opties voor Garmin horloges (die ik ken) zijn de Garmin Forerunner 235 en de Forerunner 935. Qua hardloopfunctionaliteiten zijn deze horloges naar mijn weten identiek aan de Fenix.

Merel: Hee Annemerel, ik loop op 18 maart mijn eerste halve marathon en wil daarvoor nog een nieuwe top kopen (loop al zolang in hetzelfde ;). Bijna al mijn hardloopshirts zijn van H&M, maar ik wil nu wel eentje van hogere kwaliteit bij een sportzaak halen. Heb jij tips voor mij qua merk/model? Wat draag je zelf graag? Ik verwacht een longsleeve aan te moeten!

Hi Merel, wat leuk dat je de halve loopt op 18 maart, doe je de Stevensloop toevallig? Ik loop die dag de halve in New York. Heb er ook zoveel zin in.

Het ding is, we weten absoluut niet wat het weer gaat doen op 18 maart. Ik loop de meeste wedstrijden in een shirt met korte mouwen of zelfs zonder mouwen, maar als het zo koud is als dit weekend, dan kies ik toch voor een iets warmer shirt. Vorig jaar tijdens de CPC (op 10 maart) was het 18 graden, ik kan je vertellen, dan wil je niet in een longsleeve lopen.

Er zijn super veel goede shirts om in te lopen. Afgelopen november, toen ik de marathon in New York liep, droeg ik een heel fijn shirt van Adidas. Het fijne aan dat shirt vond ik dat het niet te warm was, maar ook zeker niet te koud (terwijl het toch 9 graden was met regen). Het bleef goed naar beneden zitten en had een mooie pasvorm. Het mooiste… hij is nu in de sale op de Adidas website, je koopt hem nu voor nog geen 25 euro. Dus als ik je een tip zou geven, dan is het dat shirt.

Ik zal binnenkort eens een blog maken met al mijn favoriete hardloop-tops en de reden waarom dat mijn favoriete tops zijn.

Ines: Dag Annemerel, ik loop al een aantal jaar, begonnen met 5 km en nu kan ik al 15 lopen. Ik vind lopen echt super, het geeft mij een gevoel en het ontspant. Ik let niet echt op mijn snelheid en van nature loop ik 6 min per km. Soms wat sneller, soms wat trager. Intervaltrainngen vind ik persoonlijk echt niet leuk. Ik loop in oktober mijn eerste halve marathon. Heb ik echt intervaltrainingen nodig om de halve marathon te kunnen lopen op mijn tempo (6min per km), of kom ik er ook met enkel duurlopen?

Hi Ines, kort en bondig antwoord: nee, ik denk niet dat het perse nodig is.

Ik ging van een PR van 3.58 naar een PR van 3.26 op de marathon zonder enkele intervaltraining. Als je sneller wil gaan lopen zul je toch af en toe je trainingen sneller moeten doen, dit hoeft niet perse met een intervaltraining. Begin eens met een training waarbij je het middelste gedeelte van je run een paar kilometer achter elkaar net iets sneller loopt dan de rest van je training. Succes!

Fred: Ben door jouw vlogs en eerste boek superenthousiast voor hardlopen geraakt!! Ben maar een paar jaar jonger dan jouw vader en 2 weken geleden voor ‘t allerallereerst begonnen. Superleuk! Hou me keurig aan jouw beginschema, maar merk dat het met vrieskou ‘s morgens best wel zwaar is. Kun je dan beter later op de dag (als het warmer is) gaan lopen of heb je tips om de conditie te verbeteren? Ik heb een hometrainer en 15-20 km fietsen daarop lukt me fluitend.

Hi Fred, leuk om te lezen dat het zo goed gaat met lopen. De kou is inderdaad heftig zo op de vroege ochtend. Het voelt niet alleen zwaarder, door de kou blijven je spieren ook langer koud waardoor kans op blessures groter is. Het is daarom ook belangrijk dat je van te voren thuis al iets van een warm-up doet, misschien kun je tien minuutjes fietsen op je hometrainer voordat je naar buiten gaat? Als je de mogelijkheid hebt om midden op de dag te lopen, dan kun je daar natuurlijk ook voor kiezen. Vang je ook net wat meer zonnestralen.

Neanne: Sinds een jaar woon ik in Utrecht vanwege mijn studie en daar wil ik weer gaan hardlopen. Maar ik vind het moeilijk om hardlooproutes te ontdekken. Hoe vind jij hardlooproutes? En hoe vind jij het om te lopen door de (binnen)stad? Ik hou er zelf niet zo van, maar ben bang dat ik er niet onderuit kan komen of ik moet eerst een eind fietsen om bij een fijn gebied (zoals de Maarsseveense Plassen) uit te komen. Heb jij tips om fijne hardlooproutes te vinden, (Google laat me soms een beetje in de steek)?

Hi Neanne, begrijp je helemaal. Ik vind het ook lastig om nieuwe routes te ontdekken en loop daarom vaak de al door mij gebaande paden. Een van de manieren om nieuwe routes te ontdekken is door samen met iemand te lopen. Zo heeft mijn vader me bijvoorbeeld aan twee nieuwe routes geholpen en heb ik onlangs door de meiden van de atletiekvereniging ook weer een nieuw pad door de duinen ‘ontdekt’.

Een andere manier om routes te vinden is door op STRAVA mensen uit jouw omgeving te volgen, ik weet bijvoorbeeld dat Imo Muller van Runner’s World in Utrecht woont, misschien kun je door zijn runs te bekijken inspiratie op doen. Op STRAVA heb je ook ‘clubs’ en ik zag net dat de club Utrecht al 169 leden heeft, daar zit misschien ook wel wat inspiratie voor routes tussen. Succes!

Annemarijn: Hallo Annemerel, ik heb ook een hardlooovraagje. Ik train voor mijn eerste marathon, die van Rotterdam. Ik vraag me enkel af hoe je nu je tempo bepaald. Mijn snelle tempo en tempo van mijn lange duurloop ligt meer dan 2 minuten uit elkaar. Weet niet zo goed waar ik goed aan doe. Mijn halve marathons liep ik altijd op een tempo van 6.30 maar dat lijkt me voor de marathon niet haalbaar?

Hi Annemarijn, wat een leuk naam heb je. Toen ik een jaar of 10 was zei ik dat ik mijn kind later Annemarijn zou noemen, een samentrekking van mijn naam en die van mijn zusje Roosmarijn. Inmiddels lijkt het me toch niet zo handig om een kind te hebben dat Annemarijn heet als je zelf Annemerel heet. Heel verwarrend.

Anyway, je vraag… Hoe lang kun je nu je snelle tempo vasthouden in een training? En wanneer liep je je laatste halve marathon op een tempo van 6’30? Als dit inmiddels een tijdje geleden is en je bent inmiddels beter getraind, dan is een tempo van 6’30 heus zo gek nog niet. Je zou voor de zekerheid op een tempo van 6’45 weg kunnen gaan en aan de hand van hoe je je voelt het tempo later op kunnen voeren. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan je vorm van de dag en aan de omstandigheden, is het heel warm, dan zou ik bijvoorbeeld niet te hard van start gaan. Staat er een hele sterke wind, dan zou ik ook niet met man en macht je tempo proberen vast te houden op het moment dat de wind in je gezicht staat.

Ik ben een groot voorstander van dingen op je gevoel doen, loop de eerste halve marathon op een tempo waarbij je denkt, dit kan ik nog uren volhouden en denk je daarna, dat kan harder, probeer dan langzaam het tempo iets op te voeren, maar niet te heftig natuurlijk, want 21 kilometer lopen met 21 kilometer in de benen is best pittig. Heel veel succes in Rotterdam.

Thanks voor al jullie vragen, ik heb ze wederom met veel plezier beantwoord. Nieuwe vragen zie ik graag tegemoet in de comments onder deze blog. Fijn (loop)weekend!

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. Iris
  februari 24, 2018 / 12:49

  Superleuke antwoorden weer! Ik ben benieuwd hoe jij je hardloophorloge instelt met wedstrijden en lange duurlopen. Heb je dan een tussentijdtrilling bij elke kilometer? Omdat het in wedstrijden soms een paar 100 meter verschilt met het parcours. Of stel je een handmatige ronde in?

 2. februari 24, 2018 / 16:19

  Erg leuk dat je vragen beantwoord had betrefd het hardlopen ?

 3. Ilse
  februari 24, 2018 / 17:43

  Leuk om te weten! Ooit wil ik een hardloophorloge kopen.

 4. Lieke
  februari 24, 2018 / 17:51

  Nog een tip voor Neanne, het boekje Utrecht Rent met 25 routes in en om Utrecht. Vind hem zelf echt heel leuk! :)

 5. Anouk
  februari 24, 2018 / 17:56

  Leuke antwoorden zoals altijd! Dat shirt van Adidas ziet er top uit! Ga hem sowieso bestellen, twijfel alleen over de maat. Ik ben 1.79 en vind het niet fijn als shirtjes té strak zitten, maar zo’n wijd geval vind ik ook lelijk haha. Welke maat heb jij ervan? Je bent geloof ik ook vrij lang toch?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 1, 2018 / 14:15

   Ik ben 1.77 en draag een maat S!

 6. Marjolein
  februari 24, 2018 / 19:10

  Hoi Annemerel,

  Ik loop 10 maart de halve marathon in Haren, de 17e een 35 km testloop en dan 8 april de marathon in Rotterdam.Mijn vraag is wat is verstandig, de halve marathon op tempo, marathontempo (6.30/km) of juist als rustige duurloop lopen?

 7. Merel
  februari 24, 2018 / 19:50

  Thanks voor het beantwoorden van mijn vraag! :)
  Ik loop inderdaad de Stevensloop. Ik ga het shirt dat je aanraadt eens bekijken!

 8. Anouk
  februari 25, 2018 / 08:20

  Hi Annemerel,

  Ik loop zelf nu ongeveer 3 jaar hard en sinds 2 jaar eigenlijk volledig op mijn hartslag, waarbij ik eigenlijk altijd in mijn “conditiezone” loop. Als ik volgens mij schema “snel” moet loop ik daar iets boven en met wedstrijden uiteraard ook.

  Ik heb alleen het idee dat ik niet echt sneller word/ alles uit mijn trainingen haal. Ik loop 11 maart de halve CPC en 8 april de hele van Rotterdam.

  Ik lees op internet vaak dat mensen juist trainen op een snelheid/ tempo. Hoe doe jij dat?

 9. Hanne
  februari 25, 2018 / 13:03

  Weer leuke antwoorden en goede tips! :-) Bedankt!
  Ik ben benieuwd naar een blog over je favoriete hardloopshirts…

 10. februari 25, 2018 / 16:18

  Even in reactie op Neanne: ik zit sinds 2 jaar ook op kamers in Utrecht en vond het aan het begin helemaal niet leuk om in deze omgeving te lopen. Ik had ook moeite met routes vinden. Ik begin het nu pas een beetje te ontdekken, ik vind lopen in Utrecht nu zelfs leuker dan lopen bij mijn ouders. Ik loop zelden precies dezelfde route. Als ik vertrek kies ik eigenlijk alleen een richting en dan zie ik wel (ik blijf wel buiten de grachten) . Ik vind het super leuk om zo Utrecht te ontdekken en kan er oprecht blij van worden als ik weer een nieuw stukje stad heb ontdekt.
  Ik heb één standaard rondje en dat is (zoals volgens mij elke Utrechter) langs de singels lopen.
  Misschien kunnen we een keer samen lopen!