ASK YOUR RUNNING QUESTION: #44

Wat doe je tegen smeltende gelsnoepjes (een serieus probleem!), hoe train je met water drinken? Moet je na het afronden van het ene trainingsschema rust nemen voordat je met de volgende begint? En hoe belangrijk is het dat je je tempo’s vlak loopt? Tijd voor het beantwoorden van wat hardloopvragen.

Hanne: Ik heb nog een running question voor je. Waar steek je al je gelsnoepjes voor tijdens je lange duurlopen? Ik ben voor mijn eerste marathon aan het trainen (Rome, 8 april) en ik heb géén idee welke running belt, flip belt of hardloopriem ik moet kopen. Met of zonder flesjes in? Of verstop ik tijdens mijn trainingen een flesje water achter een boom? Voorlopig steek ik mijn gelsnoepjes & repen in mijn vestzak, maar ik denk dat het op 8 april daarvoor te warm zal zijn. Onderweg drinken doe ik nog niet, heel slecht, ik weet het.

Hi Hanne, ik draag meestal een Lululemon legging met zakjes op mijn bovenbeen. Ik knip de zakjes van de gelsnoepjes zo dat ze zo klein mogelijk zijn en steek ze met zakje en al in mijn zak, op die manier heb ik dus ook niet het probleem dat ze gaan kleven in mijn zak. Nike heeft sinds kort ook een aantal leggings met zakjes op het bovenbeen, echt een aanrader.

Zou als het even lukt toch nog proberen wat te trainen met drinken. Leg bijvoorbeeld ergens een flesje water in de berm (of laat iemand een flesje water in de berm leggen). Ik vind het zelf ook mega irritant om met water te lopen (dat klotst zo irritant) maar het is wel verstandig om je lichaam te laten wennen aan vocht tijdens het hardlopen, dus probeer onderweg minimaal een a twee keer iets te drinken. Die marathon ga je ook niet lopen zonder tussendoor te drinken, neem ik aan. Tijdens de marathon zelf drink ik eigenlijk iedere vijf kilometer wel iets, meestal wis ik water af met sportdrank.

Ilse: Ik train op dit moment opnieuw voor 5 km en wil daarna door naar de 10 km. Die 5 km doe ik in een wedstrijd, kan ik de week erna gelijk verder trainen met mijn nieuwe schema voor de 10 km of een aantal dagen rustig aan doen? En hoeveel lopen dan ongeveer?

Hi Ilse, wat leuk dat je weer traint voor een vijf kilometer. Wanneer is de wedstrijd? Heel veel succes alvast. Of je een paar dagen rust moet houden na die vijf kilometer dat ligt er volledig aan hoe jij je voelt. Als je je na die vijf kilometer super fit voelt zie ik geen reden om een week rust te houden. Als jij die vijf kilometer op je tandvlees hebt moeten lopen is het misschien wel beter om de eerste week na je wedstrijd wat rustiger aan te doen, wel gewoon bewegen, maar misschien wat kortere afstanden en wat wandelen tussendoor. Je voelt dit zelf waarschijnlijk het beste aan.

Nog even over het volgen van een schema: Trainingsschema’s zijn heel fijn, ze geven je een houvast, zijn een stok achter de deur om naar buiten te gaan. Maar ik ben ook van mening dat je een schema niet tot millimeter precies hoeft te volgen, volg je intuïtie, voel je eigen lichaam aan. Schema’s zijn algemeen, het is een gemiddelde. Wat voor de een ontzettend goed werkt, werkt voor de ander totaal niet. Dus probeer niet te zwaar aan een schema te tillen.

Jard: Wat ik vaak merk met intervaltrainingen is trouwens dat ik het lastig vind om me precies aan mijn voorgenomen tempo te houden. Ik doe het wel ongeveer, maar niet op de seconde af. Vaak zit er wel een speling in van 15 seconden (vaak loop ik sneller dan de bedoeling is). Dit komt ook doordat mijn horloge er even over doet om mijn juiste tempo weer te geven (hij telt langzamer af dan ik versnel). Het komt er dus vaak op neer dat ik bijv. 4:35min/km loop i.p.v. de 4:50min/km die mijn schema aangeeft. Is dat erg? Hierdoor loop ik ook niet al mijn intervallen op hetzelfde tempo.

Hi Jard, wat voor horloge heb jij? Ik heb zelf een Garminhorloge en deze geeft mij iedere honderd meter een update of ik wel of niet in de gewenste zone loop. Via workouts in de App kun je heel makkelijk een training aanmaken en aangeven hoe hard je je tempo’s wil lopen.

Daarnaast denk ik dat het juiste tempo lopen een kwestie van gewenning is. Hoe vaker je tempo’s loopt hoe beter je het tempo gaat aanvoelen. Oefening baart kunst. Ik denk ook niet dat het heel erg is als jij niet alle tempo’s op eenzelfde tempo loopt, tuurlijk het mooiste is als je ze allemaal even vlak hebt, maar je traint (neem ik aan) niet voor de Olympische Spelen, dus maak je daar niet te druk om.

Zelf loop ik sinds kort bij een atletiekvereniging en wat ik heel fijn vind aan baantrainingen daar, is dat je in een treintje loopt. Degene voorop zorgt ervoor dat het gewenste tempo gelopen wordt. Om beurten loop je op kop en houd je het tempo in de gaten, op die manier hoef je niet de hele training zelf je tempo in de gaten te houden. Als je geen zin hebt om bij een vereniging te trainen kun je ook op zoek naar iemand die ongeveer even fit is als jij en dezelfde tempo’s wil lopen. Samen hou je het ook een stuk beter vol, althans, dat is mijn ervaring.

Dank voor de vragen. Het waren er niet zo veel dit keer, ben er helemaal klaar voor om volgende week meer vragen te beantwoorden dus ik zou zeggen LAAT ZE MAAR KOMEN!

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. Leonie
  februari 17, 2018 / 15:06

  Tip voor Hanne (en andere lezers natuurlijk) voor een hardloopbroek met veel zakjes die budget is: Decathlon!
  Daar hebben ze een afdeling met trail kleding, bij de broeken zit aan de bovenkant een band waar je superveel in kwijt kan. En kost geloof ik maar €30,-. Je hebt ze in lang, driekwart en kort.

  • Hanne
   februari 19, 2018 / 13:56

   Bedankt voor de tip! De Decathlon is vlakbij mijn kantoor, ideaal dus om na het werk eens binnen te springen. :-)

 2. Bianca
  februari 17, 2018 / 18:05

  Ik zweer bij de flipbelt. Werkt super

 3. Ilse
  februari 17, 2018 / 20:34

  Dankjewel voor het beantwoorden van mijn vraag. Ik loop de stevensloop op 18 maart, al heel veel zin in. Thanks voor de tip en vanwege een eerdere blessure doe ik het schema op mijn eigen manier dus dat zal ik voor de 10 km ook meenemen.

 4. Debby
  februari 17, 2018 / 22:36

  Ik vraag me af wat jij voor gelanoepjes gebruikt en wat die precies doen? Ik ben pas vorig jaar begonnen met hardlopen (hallo evy) en ben bijna bij de 5km Whoot :) maar ik drink eigenlijk we veel tussendoor (sleep dus steeds met een irritante fles haha)

 5. Fenna
  februari 17, 2018 / 23:34

  Hoi Annemerel, dit jaar wil ik mijn eerste marathon gaan lopen. Ik train nu al twee jaar met een TomTom horloge, maar zou graag binnenkort een Garmin willen aanschaffen. Nu zie ik in jouw blogs dat je tijdens wedstrijden een andere Garmin gebruikt dan degene die je dagelijks om hebt, heeft dit een reden? En zou jij mij hierin kunnen adviseren? Ik ben benieuwd! Bedankt!

  • Lotte
   februari 18, 2018 / 11:54

   Hier ben ik ook heel benieuwd naar! Na bijna 4 jaar met een TomTom te hebben gelopen is hij toch wel toe aan vervanging. Maar twijfel dus heel erg tussen de forerunner en fenix. Welke zou jij aanraden en waarom?

 6. Merel
  februari 18, 2018 / 21:02

  Hee Annemerel,
  Ik loop op 18 maart mijn eerste halve marathon en wil daarvoor nog een nieuwe top kopen (loop al zolang in hetzelfde ;)
  Bijna al mijn hardloopshirts zijn van H&M, maar ik wil nu wel eentje van hogere kwaliteit bij een sportzaak halen. Heb jij tips voor mij qua merk/model? Wat draag je zelf graag? Ik verwacht een longsleeve aan te moeten!

 7. Ines
  februari 18, 2018 / 21:06

  Dag Annemerel, ik loop al een aantal jaar, begonnen met 5 km en nu kan ik al 15 lopen. Ik vind lopen echt super, het geeft mij een gevoel en het ontspant. Ik let niet echt op mijn snelheid en van nature loop ik 6 min per km. Soms wat sneller, soms wat trager. Intervaltrainngen vind ik persoonlijk echt niet leuk. Ik loop in oktober mijn eerste halve marathon. Heb ik echt intervaltrainingen nodig om de halve marathon te kunnen lopen op mijn tempo (6min per km), of kom ik er ook met enkel duurlopen?

 8. Fred
  februari 18, 2018 / 21:29

  Hi Annemerel,
  Ben door jouw vlogs en eerste boek superenthousiast voor hardlopen geraakt!!
  Ben maar een paar jaar jonger dan jouw vader en 2 weken geleden voor ‘t allerallereerst begonnen. Superleuk! Hou me keurig aan jouw beginschema, maar merk dat het met vrieskou ‘s morgens best wel zwaar is. Kun je dan beter later op de dag (als het warmer is) gaan lopen of heb je tips om de conditie te verbeteren? Ik heb een hometrainer en 15-20 km fietsen daarop lukt me fluitend.

 9. Neanne
  februari 18, 2018 / 21:57

  Haa Annemerel,

  Ik reageer normaal nooit op je blogposts, maar lees ze wel altijd! Reden om nu wel te reageren is omdat ik hardlopen weer wil gaan oppakken. Ik ben nu 19 en heb van mijn achtste tot mijn twaalfde aan atletiek gedaan en daarna een aantal jaar gevoetbald, maar vanwege blessures moest ik toen stoppen en ben ik het sporten uit het oog verloren, terwijl ik het wel altijd heel leuk vond. Sinds een jaar woon ik in Utrecht vanwege mijn studie en daar wil ik weer gaan hardlopen. Maar ik vind het moeilijk om hardlooproutes te ontdekken. Hoe vind jij hardlooproutes? En hoe vind jij het om te lopen door de (binnen)stad? Ik hou er zelf niet zo van, maar ben bang dat ik er niet onderuit kan komen of ik moet eerst een eind fietsen om bij een fijn gebied (zoals de Maarsseveense Plassen) uit te komen. Heb jij tips om fijne hardlooproutes te vinden, (Google laat me soms een beetje in de steek)?

 10. Annabell
  februari 21, 2018 / 17:05

  Ik ben in januari gestart met lopen en ik loop nu 2 tot 3 keer in de week. Maar ik heb de laatste tijd niet meer echt motivatie om te gaan. Heb jij misschien tips zodat ik het wel vol houd?

 11. Annemarijn
  februari 21, 2018 / 19:51

  Hallo Annemerel, ik heb ook een hardlooovraagje. Ik train voor mijn eerste marathon, die van Rotterdam. Ik vraag me enkel af hoe je nu je tempo bepaald. Mijn snelle tempo en tempo van mijn lange duurloop ligt meer dan 2 minuten uit elkaar. Weet niet zo goed waar ik goed aan doe. Mijn halve marathons liep ik altijd op een tempo van 6.30 maar dat lijkt me voor de marathon niet haalbaar?