ASK YOUR RUNNING QUESTION: #40

Tijd voor alweer mijn veertigste hardloopvragenrondje, hebben we er zin in? Deze week beantwoord ik onder andere de vraag waarom je geen 42 kilometer als training loopt voor een marathon en probeer ik een antwoord te geven op de vraag of hardlopen verslavend is.

Robert: Waarom bouw je volgens de marathon loopschema’s de lange duurlopen op naar 32-35 km drie weken voor de wedstrijd en niet naar de 42+ km? Want zo kom je de man met de hamer, die vaak in de staart van de marathon opduikt, pas tegen in de wedstrijd en ben je er niet op voorbereid?!?

Hi Robert, een duurloop van 32-35 kilometer drie weken voor de marathon wordt door velen zelfs gezien als (te) lang voor een marathon. Een marathon lopen voordat je dé marathon loopt is echt een aanslag op je lichaam waar je niet binnen een paar weken van herstelt. Daarnaast is het de bedoeling dat je de duurlopen op zo’n laag tempo loopt dat je qua tijd ongeveer even lang bezig bent met het lopen van je laatste lange duurloop als met je marathon. Op marathondag heb je – als het goed is – sowieso een stoot aan adrenaline in je lichaam zitten door de anticipatie, de mensen om je heen en de mensen langs de kant, die moeten je zeker wel door die laatste kilometers kunnen sleuren. Ik kan je niet garanderen dat je de man met de hamer niet tegen komt, maar dat kan ik ook niet als jij getraind hebt tot 42 kilometer.

Luca: Hi Annemerel! Ik vroeg me af hoe jij denkt over verslaafd zijn aan hardlopen. Geloof je dat je er verslaafd aan kunt raken? En denk jij dat je verslaafd bent?

Hi Luca, ik ben niet opgeleid om hier een hele wetenschappelijke uitspraak over te doen, maar ik denk inderdaad dat je verslaafd kunt raken aan hardlopen, misschien zelfs zonder dat je het door hebt. Als ik over mezelf spreek; wanneer ik een paar dagen niet heb hardgelopen voel ik me langzaamaan steeds neerslachtiger geworden. Ik heb vaak niet door dat het komt doordat ik al een paar dagen niet loop en het laatste waar ik zin in heb als ik me zo voel is hardlopen. Ik heb pas door dat het gebrek aan hardlopen de boosdoener is wanneer ik ondanks mijn neerslachtigheid toch naar buiten ga en een stukje ga lopen. Daarna zie ik alles ineens een stuk positiever in.

Nu vraag ik me wel af, is dat verslaving? Of zou ik ook die neerslachtige buien hebben als ik nooit met hardlopen begonnen zou zijn. Ik kan het niet met zekerheid zeggen, omdat ik al bijna twaalf jaar loop, maar ik denk dat laatste eigenlijk.

Zoals je leest, ik kan je niet een heel duidelijk antwoord geven op de vraag, maar ik denk zeker dat hardlopen iets met je humeur kan doen, ik kan zelf alleen niet met zekerheid zeggen of je nu echt verslaafd raakt aan dat gevoel, of dat je het gevoel ook (onbewust) zou missen als je nooit begonnen was met hardlopen.

Iris: Hoi, waar laat jij je telefoon tijdens het hardlopen? Vooral in de zomer, heb je dan kleding met broekzakken of laat jij je telefoon ergens anders?

Hi Iris, ik maak gebruik van de zakjes op mijn bovenbeen die in mijn Lululemon legging zitten. Super handig, want je kunt er heel makkelijk bij en als de legging goed strak zit gaat je telefoon tijdens het lopen ook niet heen en weer. Nike heeft dit inmiddels ook begrepen en heeft ook een legging gemaakt met zakjes op het bovenbeen. Lululemon maakt soms ook shorts met zakjes op het bovenbeen, ik heb er inmiddels twee kunnen scoren dus die draag ik in de zomer. Op dit moment zitten ze helaas niet in de collectie, maar ik zou je aan raden om de website goed in de gaten te houden.

Senne: Hoi, ik heb begin december een run gelopen van 7,5 km, dit was voor mij een goede prestatie en ik was er ook trots op. Ik merk dat ik het hardlopen heel leuk vind, dus ik schreef me in voor de marikenloop 7,5 km. Ik heb na de run in december een maandje rust gehouden en ben pas weer begonnen, maar hoe kan ik dit het beste weer opbouwen ( ik heb wel een goede conditie en sport wel veel).

HI Senne, wat goed dat je in december je eerste 7,5 kilometer run gelopen hebt. Zeker een prestatie waar je trots op mag zijn. Ik denk dat je je over het opbouwen niet heel veel zorgen hoeft te maken, ik denk dat je na ongeveer twee weken wel weer op je oude niveau zal zitten, zeker omdat je zegt een goede conditie te hebben en veel te sporten. Stel: je hebt opgebouwd met een schema van tien weken, dan zou ik de trainingen doen van week 6 en week 9. Je schrijft dat je je nu hebt ingeschreven voor de 7,5 kilometer dus als je nu weer zou beginnen met opbouwen dan ben je daar eigenlijk veel te ‘vroeg’ alweer klaar voor. Als je niet voor een langere afstanden wil trainen, kun je bijvoorbeeld kijken of je sneller kunt worden. Online zijn daar verschillende schema’s voor. Je kunt ook de Nike+ App een schema op maat voor je laten maken. Aan de hand van jouw gegevens en je wensen maakt hij dan een schema voor je, super handig.

Hannah: Hé, ik vroeg me af; ik ben aan het opbouwen volgens jouw schema om een halfuur te lopen, maar ik merk dat ik het jammer vind dat ik niet “gewoon voor de lol” meer loop. Hoe kan ik dit inbouwen in het schema (zonder meer dan drie keer per week te lopen)?

Hi Hannah, ik begrijp je gevoel helemaal. Ik loop het liefst alleen maar als een kip zonder kop lange afstanden op een rustig tempo, helaas word ik hier niet sneller door en krijg ik snel last van pijntjes omdat ik mijn spieren eenzijdig belast.

Je schrijft dat je het jammer vind dat je niet meer ‘gewoon voor de lol’ kan lopen, maar wat versta jij onder ‘gewoon voor de lol’ lopen? Kun je al een half uur achter elkaar lopen? Zo niet, dan zou ik je toch adviseren om netjes het (of een ander) schema te volgen, zodat je hierna echt lekker voor de lol kan lopen. Ben je pas net begonnen met lopen, dan is de kans groot dat als jij (net als ik) met een kip zonder kop zonder schema gaat lopen, je jezelf in een blessure loopt en dan is er weinig voor de lol lopen meer aan.

Onthoud: het is maar een paar weken en je zult hier lang plezier en profijt van hebben. Succes.

Linda: Heb je tips om niet te snel te starten :) Ik start altijd te snel, laatst in Egmond weer! Ik ben op zoek naar simpele tips om niet te snel te starten. Het tegen mijzelf zeggen werkt niet meer

Bekend probleem helaas. Enige dat voor mij werkt is om wat verder naar achteren te starten zodat de mensen om me heen ook niet in een keer wegvliegen en ik dus niet meegezogen wordt. In New York bijvoorbeeld, startte ik pas in de derde wave, helemaal achteraan het veld (niet mijn keuze overigens), mijn eerste kilometer was by far mijn langzaamste kilometer (met anderhalve minuut per kilometer verschil met mijn gemiddelde tempo).

Verder kun je op veel horloges ook een target instellen, op mijn Garmin kan ik bijvoorbeeld een workout in mijn horloge zetten. Stel je loopt een tien kilometer wedstrijd, dan kun je zeggen dat je voor de eerste twee kilometer een pace tussen de 5’50 en 6’10 wil lopen en de laatste acht met een pace tussen de 5’30 en 6’00. Op het moment dat jij niet je pace loopt geeft hij een trilling om je pols, je horloge geeft je pace aan en vertelt je of je te langzaam of juist te snel loopt. Ik heb dit deze week bij een training gedaan waarbij ik mijn herhalingen op een zelfde tempo moest lopen en het was super handig.

Dankjewel voor al jullie vragen, volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen, waar ik dus weer nieuwe vragen voor nodig heb. Dus heb jij een hardloop-gerelateerde vraag? Stel hem in de comments.

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. Vera
  januari 20, 2018 / 12:12

  Nog even als aanvulling op de vraag van Iris: ik gebruik altijd een ‘running belt’/’flip belt’/heuptasje voor mijn telefoon (en eventueel pinpas, sleutels, enz.). Weegt niks, hangt op je heupen dus heb je geen last van en is ook een stuk minder duur dan een geheel nieuwe hardloopbroek kopen van een duur merk. Oh en zelfs mijn grote Samsung telefoon past hier in. Ik durf hier geen link te plaatsen i.v.m. spam, maar Google maar eens!

 2. Mirthe
  januari 20, 2018 / 13:39

  Hi! Ik heb vorig jaar je schema gevolgd voor de 5km maar door full time werk weer compleet terug bij 0 inmiddels. Ik probeer nu naast opnieuw beginnen met hardlopen ook mn buikspieren extra te trainen. Heb je ook tips voor beginners workouts voor buikspieren? Sommige oefeningen krijg ik echt niet voor elkaar!

 3. Céline
  januari 20, 2018 / 14:16

  Hi Annemerel. Ik zag deze week dat jij weer bent begonnen met het trainen op een atletiekbaan. Hierdoor ben ik ook gemotiveerd geraakt om meer op een atletiekbaan te trainen! Nu woon ik zelf in Utrecht en zijn hier ook atletiekbanen, maar ik vroeg me af of je hier ‘zomaar’ (dus zonder lid te zijn van een atletiekvereniging) op mag trainen?

  • januari 22, 2018 / 12:55

   Jaaa dit wil ik ook weten voor Utrecht!

 4. januari 20, 2018 / 16:40

  Ik zou graag willen weten of er apps bestaan waarmee je op voorhand trainingen kan ingeven.. Nu loop ik altijd met de Nike running app, maar bij opbouwende intervaltrainingen raak ik soms in de war met de minuten :D

 5. januari 20, 2018 / 19:17

  Welke afstand zou jij aanraden als langste duurloop voor een halve marathon?

 6. januari 20, 2018 / 20:16

  Ook voor Iris: ik heb een elastische band van Formbelt. Zit om mijn middel en zit precies goed. Niet te strak en niet te los. Je voelt hem nauwelijks zitten. Telefoon, kleingeld en sleutels passen er met gemak in!

 7. Ilse
  januari 20, 2018 / 20:54

  Altijd leuk om te lezen en weer wat geleerd.

 8. Marjolein
  januari 20, 2018 / 23:18

  Hey Annemerel,
  Wat doe jij wanneer je tijdens een run stoplichten tegenkomt? Ik heb vrijwel nooit het geluk dat ze toevallig op groen springen wanneer ik aan kom lopen, maar ik wil ook niet gaan stoppen. Soms ren ik snel de weg over of ik verander maar m’n route zodat ik kan blijven rennen. Persoonlijk ben ik geen fan van hardlopen in de natuur omdat ik dat vrij saai vind. Hoe los jij dit probleem op?

  • Marion
   januari 23, 2018 / 11:05

   Burpees! En knieheffingen/even lekker hoog springen. Hebben die wachtende automobilisten ook wat te zien. #noshame

 9. Roos
  januari 25, 2018 / 15:13

  Hoi Annemerel,
  Hoe wordt je een ochtendloper? Ik heb namelijk een paar keer geprobeerd om ’s morgens te gaan hardlopen, maar dan heb ik echt lood in mijn benen!
  Ook als ik voor het rennen wat oefeningen doe zoals knie-heffen en hak/billen.
  Mijn tempo lijkt ’s morgens ook helemaal nergens op. Ik kan het beste rennen in de loop van de middag of begin van de avond. Sommige hardloopwedstrijden zijn echter ’s ochtends en dan ben ik dus niet op mijn best en dat is erg jammer!
  Hoe kan ik dit veranderen? Is dat een kwestie van blijven doen of heb jij nog andere tips?

 10. januari 26, 2018 / 12:02

  Hoi Annemerel!
  Mijn vriend is weer begonnen met hardlopen en ik moedig dit alleen maar aan omdat hij verder niets aan sport doet. Hij echt helaas niet echt gemotiveerd en om ‘m de deur uit te krijgen moet ik eigenlijk met ‘m mee. Sporadisch gaat hij zonder mij naar buiten. Hij rent nu in week 4 van jou 5km schema en probeert 2-3 keer per week de deur uit te gaan. Ik wil eigenlijk ook 2-3 keer per week zelf rennen en doe altijd rondjes van 5-8km. Hoe kan ik dit nu goed combineren, ik ben een beetje bang voor blessures als ik bijna elke dag ga hardlopen, ook al is het maar een paar km van jou schema (mijn vriend rent harder dan mijn “ik kan nog makkelijk praten” tempo).