ASK YOUR RUNNING QUESTION: #30

Tijd voor het beste idee van 2017, de Ask Your Running Question. Deze week beantwoord ik onder andere vragen over negatieve splits, hoe je je sportkleding het beste kunt wassen en of de New York marathon nu echt de mooiste marathon ter wereld is.

Johan: Je hoort en leest vaak dat als er één marathon is die je ooit moet hebben gelopen die van New York is. Jij hebt hem zelf nu al een paar keer gelopen, sta jij ook achter die mening?

Je stelde deze vraag voordat ik vorige week voor de vierde keer de marathon in New York liep. Toen ik hem las dacht ik; iedereen maakt New York wel heel groot. Het is en blijft een marathon. Maar afgelopen zondag had ik eindelijk die magische ervaring waar anderen het over hebben als ze het over de New York Marathon hebben. Ik was eindelijk goed genoeg getraind en in vorm om op een comfortabel tempo de tijd te lopen die ik eigenlijk vier jaar eerder al voor ogen had. Het publiek in New York is fantastisch, dat is het ook in Boston en in mindere mate in Chicago, maar in New York heb je die iconische skyline die je op meerdere punten in de marathon tegenkomt, Frank Sinatra’s New York bij de start, de bruggen waar je zo ontzettend tegenop ziet maar doordat je er zo tegenaan hebt lopen hikken, vaak best meevallen. Fifth Avenue, Central Park… Ik denk dat doordat je zoveel beelden van de marathon gezien hebt, dit het extra speciaal maakt.

Dit gezegd hebbende, weet ik niet of New York altijd je eerste marathon moet zijn. Ik had er negen marathons voor nodig om tot de conclusie te komen dat New York heel erg bijzonder is. Maar goed, dat ben ik en ik laat me stiekem redelijk leiden door wat de cijfertjes op mijn horloge me vertellen.

Tessa & Hanne: Ik heb een vraagje over het drinken van water en het nemen van gelsnoepjes tijdens het hardlopen. Ik heb tot nu toe maximaal 12km hardgelopen waarna ik altijd pas achteraf ging drinken/eten. Nu wil ik graag gaan trainen voor een halve marathon en mijn vraag is: vanaf welke afstand is het nodig om water mee te nemen of onderweg gelsnoepjes te nemen?

Hi Tessa (&Hanne, die bijna dezelfde vraag stelde). Hierover zijn de meningen verdeeld. Ik ken een journalist van Runner’s World die een training van twintig kilometer op nuchtere maag doet, hij eet dus niks van te voren en ook tijdens het lopen wordt er niets gegeten of gedronken. Ik zelf zou dat niet kunnen. Vaak wordt er gezegd dat wanneer je langer dan een uur gaat lopen, eten en drinken is aanbevolen. Voor mij scheelt dit ook echt per keer. Als het warm is heb ik eerder vocht nodig dan in de winter, wanneer het vaak veel kouder is. Je trainingen zijn er juist voor bedoeld om dit soort dingen uit te testen.

Omdat je tijdens de halve marathon waarschijnlijk wel graag iets wil eten (gelsnoepjes) en drinken is het wel handig om hier van te voren mee geoefend te hebben. Hardlopen nadat je net een paar slokken water genomen hebt kan best naar voelen, dat klotsende water in je maag. En hoe kauw je op een gelsnoepje tijdens het lopen? Ik zou daar iedere week bij oefenen tijdens je lange duurloop. Neem wat snoepjes mee, plan je route langs een tankstation zodat je een flesje water kunt kopen, neem het mee van huis, of loop een route langs een bekende en laat hem of haar een flesje water voor je klaar zetten langs de route.

Heel veel succes met trainen en ik hoor graag hoe de eerste halve marathon verlopen is.

Jorrit: In december ga ik mijn derde halve marathon lopen. Afgelopen zomer liep ik mijn tweede en door de warmte was ik niet erg tevreden over mijn tijd, net onder de 2 uur. Nu zou ik met interval trainingen willen proberen om sneller te worden. Wat raad je daar voor aan?

Aaaiiii intervaltrainingen zijn niet mijn sterkste punt. Ik zou ze veel vaker moeten doen, maar ik heb veel te veel smoesjes. Maar wat ik zou doen als ik geen smoesjes zou hebben? Ik zou korte intensieve intervaltrainingen afwisselen met wat meer tempotrainingen. Dus bijvoorbeeld een (baan)training met 10x 400m met 100m rust (dribbelen) afwisselen met een blokken training. Eerste 4 kilometer op comfortabel tempo, dan 4 kilometer op halve marathon tempo, dan 4 kilometer nog net wat sneller dan halve marathon tempo. Voor mij zou dit er zo uitzien: 5’10 – 4’50 – 4’30 (of nou ja zo zag dat er uit toen ik trainde voor een halve marathon, volgens mij ben ik inmiddels iets langzamer geworden, maar hier moeten we dus weer naartoe werken).

Belangrijk is wel dat je heel goed op je lichaam blijft letten en dat je niet koste wat kost sneller probeert te worden. Dit moet niet ten koste gaan van je lichaam. Als je intervaltrainingen te snel opbouwt zit een blessure in een klein venijnig hoekje.

Hoor graag hoe de halve marathon gegaan is. Welke ga je lopen?

Andre: In december wil ik een halve marathon gaan lopen in ongeveer 1 uur en 40 minuten. Ik wil dit doen met een negatieve split. Welke opbouw raad je aan? Oftewel hoe snel de beiden helften te lopen.

Ah uitdaging! Ik heb in 2015 de halve marathon tijdens de CPC in 1.40.25 gelopen waarin ik beide helften ongeveer even snel liep (10 kilometerpunt was 47:37, helaas werd het halfwaypoint niet gemeten). Maar hier zat ging groot vooropgezet plan aan vooraf, ik liep samen met een vriendin die net iets sneller was dan ik en me op magnifieke wijze over het parcours heen loodste (mijn doel was 1.45).

Goed, genoeg over mij. Als ik voor een negatieve split zou gaan, dan zou ik vooral mijn rust pakken in de eerste kilometers. Het is dan vaak druk op parcours en je wil niet je energie verspillen aan mensen die voor je voeten lopen. Daarnaast is het ook beter om je hartslag geleidelijk omhoog te brengen. Als jij er meteen als een haas van doorgaat is de kans groot dat je hartslag ook ineens omhoog schiet. Die eerste kilometers zou ik lopen met een pace van 5’00. Daarna zou ik rustig overschakelen naar race pace (met 4’40 zit je veilig) en dit gewoon proberen vol te houden tot de finish.

Heel veel succes, welke halve ga je lopen? Laat je me weten hoe het gegaan is?

Sofie: Hí Annemerel, niet een vraag met een directe betrekking op hardlopen maar ik heb een vraag over kleding. Hoe pak jij het wassen daarvan aan? Hoe vaak loop jij in kleding voor je ze in de was gooit? Ook in verband met het eventuele snelle slijten daarvan. Wat voor wasmiddel gebruik je, welke kleuren doe je wel (of juist niet) bij elkaar en blijven er wel eens ongewenste geuren hangen? En zo ja, hoe krijg je dat uit je kleding?

Hi Sofie, dit is eigenlijk meer een vraag voor mijn moeder, want die is echt de grote waskoningin. Haha, nee, ik kan het ook wel hoor. Maar ik ben soms lui en gooi echt alles door elkaar. Als ik wél mijn best doe dan doe ik mijn zwarte hardloopkleding bij mijn zwarte hardloopkleding en mijn gekleurde bij de gekleurde was. Ik probeer kledingstukken nooit meer dan een week te laten liggen voordat ik het was. Ik heb nog nooit gemerkt dat dit te lang was en dat er daardoor nare luchtjes bleven hangen in mijn kleding. Qua wasmiddel gebruik ik wasmiddel voor de zwarte was (voor mijn zwarte kleding, obviously) en wasmiddel voor gekleurde was (voor mijn gekleurde was). Ik ben niet heel merkvast, meestal koop ik wat in de aanbieding is bij Albert Heijn. Op dit moment gebruik ik vloeibaarwasmiddel van Robijn.

Mocht ik toch last hebben van vervelende geurtjes, dan gebruik ik Biotex voorwas. Ik doe een schepje van het poeder in mijn wasmachine en selecteer het voorwasprogramma (naast het normale programma). Dit werkt voor mij echt perfect (niet alleen voor sportkleding).

Een hele belangrijke les voor sportkleding: gebruik nooit wasverzachter voor je sportkleding. Dit is niet goed voor technische stoffen.

Hoop dat ik jullie vragen weer goed heb kunnen beantwoorden. Nieuwe vragen mogen zoals gewoonlijk in de comments. Fijn weekend allemaal. Laat je niet door de kou en wind van de leg brengen, ga lekker lopen dit weekend.

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. xAmberc
  november 11, 2017 / 12:53

  Een reactie op de vraag van Hanne en Tessa. Ik ben nu aan het trainen voor de halve marathon en ben gaan oefenen met het eten van snoepjes, dit ging in het begin onwijs moeilijk (die snoepjes zijn zo veel groter dan ik had verwacht) maar ik heb bijna niet meer door dat ik aan het kauwen ben. Ik heb altijd een flesje water mee onderweg. Bij de Lidl heb je kleine flesjes water van ongeveer 300ml die ik altijd vast houd in me hand tijdens het hardlopen, het is even wennen maar wel fijn on iets vast te hebben en een slokje water te kunnen drinken wanneer je wil. Door af en toe slokje water te drinken heb ik geen last van een klotsende maag.

  • Annemerel
   Auteur
   november 11, 2017 / 14:00

   Thanks voor de tip Amber! Knap dat je met een flesje water in je hand loopt. Ik denk dat het inderdaad een kwestie van gewenning is.

 2. Ilse
  november 11, 2017 / 13:02

  Deze was handig, precies 2 vragen waar ik een antwoord op wou!

  • Annemerel
   Auteur
   november 11, 2017 / 14:01

   Haha nu ben ik wel benieuwd welke vragen dat waren!

 3. Hedwig
  november 12, 2017 / 09:20

  Hee Annemerel, volgens mij heb je deze vraag al wel eens beantwoord, maar uit hoeveel weken bestaat jouw trainingsschema voor een marathon? Door al je NY verhalen van de afgelopen tijd begint het bij mij ook te kriebelen en ik zat nu te kijken naar die van Rotterdam, in april. Maar hoewel ik al jaren ren is mijn meest verre afstand tot nu toe 10km, ik vraag me dus af of april haalbaar is. Brengt me meteen bij mijn volgende vraag: is er volgend jaar weer een #teamannemerelrunsnyc? Want dan mik ik gewoon op die marathon ;) X

  • Marlous
   november 12, 2017 / 17:45

   Wat leuk! Ik ga in april ook de marathon van R’dam rennen. Mijn 1e :)

 4. Karlijn
  november 12, 2017 / 15:11

  Hoi Annemerel,

  Ik volg sinds kort je blog en ben 8 weken geleden gestart met hardlopen. Dit gaat super fijn en ik kan nu bijna 5 km aan één stuk door. Ik voel het wel in mn schenen/kuiten sims en heb op aanraden van iemand een foamroller gekocht, maar ben daae nog heel onhandig mee! Heb jij tips/goede oefeningen of een linkje naae een blog/vkof als je het hier al eerder over hebt gehad? Alvast bedankt!

  • Karlijn
   november 12, 2017 / 15:13

   Oef typen op mn mobiel, sorry voor de typefouten.. *soms, *daar en *vlog

  • Fien Heungens
   november 13, 2017 / 10:26

   Hey Annemerel,
   Volgende week zondag loop ik mijn eerste marathon in Valencia. Ik ben goed getraind volgens mij en heb er heel veel zin in!
   Nu weet ik wel nog niet zo goed wat ik moet doen qua eten deze week. Velen raden wel aan meer koolhydraten, maar hoeveel juist en wat nog meer? Heb je nog tips?
   Heel erg bedankt!

 5. Fien Heungens
  november 13, 2017 / 10:26

  Hey Annemerel,
  Volgende week zondag loop ik mijn eerste marathon in Valencia. Ik ben goed getraind volgens mij en heb er heel veel zin in!
  Nu weet ik wel nog niet zo goed wat ik moet doen qua eten deze week. Velen raden wel aan meer koolhydraten, maar hoeveel juist en wat nog meer? Heb je nog tips?
  Heel erg bedankt!

 6. november 13, 2017 / 17:13

  Hey Annemerel! Na het zien van alle NY Marathon foto’s ben ik weer heel gemotiveerd geworden en ben ik begonnen met hardlopen. Ik heb me nu gelijk ingeschreven voor de 5km in Den Haag in maart, waar ik heel veel zin in heb. Mijn ultieme droom is natuurlijk om ooit een hele marathon te lopen, maar eerst maar eens deze 5km overleven. Ik kan alleen ’s ochtends totaal niet mijn bed uitkomen om vroeg te gaan hardlopen, dus heb je hier misschien tips voor?

 7. Mirte
  november 14, 2017 / 19:36

  Hi Annemerel,
  Ik ben begonnen met het trainen richting een halve marathon afstand. Echter zijn er bij mij in de buurt (Friesland) niet echt veel wedstrijden de aankomende tijd. Ik weet dat er op 11 maart de CPC Den Haag plaatsvindt… Mijn vraag is of er ook weer een nieuwe editie komt van de Subway Running Club? Ik zie het niet zo zitten om in m’n eentje richting Den Haag te gaan… Ook zo ongezellig ;).