ASK YOUR RUNNING QUESTION #3 / Deze is voor alle beginners!

 photo ff-01.jpg

Deze AYRQ is speciaal voor iedereen die net begonnen is met hardlopen, of voor hen die graag van vijf kilometer uit willen breiden naar langere afstanden. Komt ‘ie!

_jenske: Hoe ben je op het idee gekomen om te beginnen met hardlopen.

Ik was net zeventien en zag Blake Lively hardlopen in de film Sisterhood of the Travelling Pants en dat zag er zo leuk uit, dat wilde ik ook. In die tijd dronk ik ook Starbucks koffie omdat ik dan misschien een beetje leek op Mary-Kate en Ashley Olsen. Dus hoewel ik me niet voor kon stellen dat ik hardlopen ooit leuk zou gaan vinden (voor mij stond het gelijk aan steken in mijn zij) ben ik op een mooie dag in juni toch maar naar buiten gegaan om hard te lopen. En hoewel het niet vanzelf ging voelde het toch wel heel erg goed en verbaasde ik mezelf met dat ik het volhield, maar ik was ook verbaasd met hoe goed ik me na het lopen voelde. Ik voelde me zo voldaan en trots op mezelf dat ik dit gedaan had, dat ik de dag erna meteen wilde. Dat was misschien niet zo slim.

Merelneyrinckk: Hoe ben jij gestart met hardlopen? Ben je begonnen met het rennen/wandelen systeem?

Ik ben begonnen aan de hand van een schema dat destijds in Glamour stond (we praten over 2006). Dat was een schema waarin je in tien weken opbouwde tot het lopen van dertig minuten achter elkaar. De eerste week liep ik steeds een minuutje ‘hard’ en dan weer een minuutje wandelen. Ik hield dit bij op een oud Baby G horloge. Heel erg amateuristisch, maar het was 2006 en het werkte eigenlijk prima. Nu heb je allemaal apps die die minuutjes voor je bijhouden zodat je niet de hele tijd op je horloge hoeft te kijken. Zoals deze App van Hardlopen.nl, waarvan ik een van de stemmen ben.

Ik hield me alleen niet heel goed aan het schema, ik ging vaker dan de voorgeschreven drie keer per week en na twee weken liep ik al een half uurtje achter elkaar. Ik was een beetje overmoedig en raakte dan ook al snel geblesseerd.

Criste.l Ik word tijdens het hardlopen altijd misselijk en krijg heel veel steken in mijn zij. Heb jij dit ook gehad en wat heb je eraan gedaan? Ik wil heel graag hardlopen maar het voel eigenlijk nooit goed.

Wat vervelend voor je, heb je dit alleen met hardlopen of ook met andere sporten? Steken in mijn zij heb ik in het begin ook heel veel gehad. Hardlopen stond voor mij eigenlijk altijd gelijk aan steken in mijn zij, ik kon me niet voorstellen dat het ooit over zou gaan, maar ik merkte op een gegeven moment dat wanneer ik langzamer liep ik hier veel minder last van had. Als ik er dan toch last van kreeg, spande ik mijn buikspieren aan en liep ik door, op een gegeven moment liep ik er dan wel doorheen. Maar het komt nog steeds wel eens voor dat ik last heb van steken in mijn zij, meestal als ik moe ben of niet goed gegeten heb.

Misselijk zou verschillende oorzaken kunnen hebben. Misschien ben je (onbewust) een beetje zenuwachtig voor het hardlopen, zou het wel goed gaan? Misschien ligt het aan het eten / drinken dat je voor het lopen hebt genomen? Misschien loop je te hard en moet je een paar tandjes terugschakelen?

Yara.krosschell: Heb je tips voor de overgang van vijf kilometer naar langere afstanden?

Hi Yara, ja die heb ik zeker, een goed schema. Net als het schema dat je waarschijnlijk gebruikt hebt om op die vijf kilometer te komen. Rome is niet in een dag gebouwd, dus verwacht niet dat je in een keer tien kilometer kunt hardlopen. Bouw het rustig op. Drie keer in de week waarin je 1x per week de langste duurloop met 500 meter tot een kilometer uitbreidt. De basis is er, je kunt vijf kilometer lopen, nu kun je rustig uitbouwen tot langere afstanden. Je kunt ongeveer zes tot tien weken uittrekken om van vijf naar tien kilometer te komen. Ligt er net aan hoe snel jouw lichaam aan de langere afstanden went.

En als je dan op de tien zit kun je natuurlijk net zo lang uitbreiden totdat je een halve marathon kunt lopen. Maar hier zijn allemaal schema’s voor, onder andere in mijn boek, maar ook via Google is heel veel te vinden.

Ditbeniknl: Op welke leeftijd ben jij begonnen met hardlopen? Hoe lang heft het geduurd voordat je de halve marathon kon lopen? Ik ben nu zeventien een aan het trainen voor de 18 kilometer mudmasters maar is het eigenlijk wel goed om deze afstand al te lopen als je nog geen 18 bent, omdat je de halve marathon ook pas vanaf 18 mag doen?

Ik was zeventien toen ik begon met lopen (2006) maar ik nam het lopen toen absoluut niet serieus. Ik wist niet wat voor afstanden ik liep of hoe snel ik liep, de klok op de magnetron en dezelfde route die ik iedere keer liep was mijn enige indicatie van tijd en afstand. Ik liep soms een paar weken heel enthousiast vijf dagen per week, dan raakte ik weer geblesseerd of ik kreeg het druk met andere zaken en dan liep ik weer weken/maandenlang niet.

In oktober 2010 besloot ik dat ik in maart 2011 mijn eerste halve marathon wilde lopen. Helaas begon ik mijn training pas op 1 januari, toen liep ik met heel veel moeite vijf kilometer. Dat opbouwen moest ik heel snel doen dus, maar op de een of andere manier – ondanks een verhuizing, werk en vakantie – is het me toch gelukt om half maart mijn eerste halve marathon te lopen, in 2 uur en 8 minuten. Niet fantastisch, maar ik was niet meteen geblesseerd, had alleen hele grote blaren en pijnlijke teennagels (ik liep op te kleine schoenen).

Daarna heb ik een tijdje niet gelopen omdat ik geen doel meer had. Dat veranderde in november 2011 toen ik besloot dat ik de New York Marathon wilde lopen. De rest is geschiedenis. Sindsdien is er geen week meer voorbij gegaan waarin ik gezond was (geen griep of blessure) en niet hardliep. Dat hebben van dat doel is voor mij heel belangrijk.

Je vroeg ook of ik denk dat het lopen van halve marathons voor mensen van 17 ongezond is omdat tijdens sommige wedstrijden mensen onder de 18 zijn uitgesloten van deelname. Ik ben geen dokter en geen wetenschapper dus kan hier geen uitspraken over doen. Het heeft te maken met dat je lichaam nog in de groei is en je lichaam hierdoor blessure gevoeliger is. Maar ik denk dat je dit zelf het beste aan kunt voelen en als je dit heel rustig opbouwt en daarnaast ook spierversterkende oefeningen doet moet het volgens mij geen heel goed probleem zijn, sowieso zijn vrouwen natuurlijk al sneller uit de groei dan jongens. Bij veel halve marathons mag je ook al op je zestiende deelnemen, dus wat dat betreft. Maar… belangrijkste is dat ik geen dokter of specialist bent, dus als je echt graag zeker van je zaak wil zijn kun je het beste even langs een specialist.

Hoop dat ik jullie vragen weer goed beantwoord heb en dat ook degene die de vraag niet gesteld hebben hier iets aan hebben. Zoals altijd, laat nieuwe vragen gerust achter onder deze blogpost, wellicht behandel ik jouw vraag in een volgende blogpost.

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. april 8, 2017 / 12:10

  Oke dan ga ik toch ook maar mijn vraag stellen.. Ik heb je 5km schema uit je boek “afgelopen” en nu kan ik dus in principe wel 5km lopen. Alleen woon ik in Arnhem en gaat het vaak heel moeizaam, afhankelijk van mijn rondje loop ik soms wel de eerste 2,5 km alleen maar omhoog. Heb je nog tips om hierop te trainen, zodat ik niet na 2,5 km als een slappe vaatdoek, half dood, boven ben..?

 2. Ilse
  april 8, 2017 / 12:49

  Ik blijf deze artikelen zo handig vinden en ik leer er ook elke keer weer wat van! Vooral dat uitbreiden naar langere afstanden!

 3. april 8, 2017 / 15:43

  Leuk artikel net nu dit weekend een grote marathon is ;-)

 4. Imke
  april 8, 2017 / 16:38

  Weer leuk om te lezen!
  Vraag voor de volgende keer: doe jij iets van een warming-up of rekken en strekken voordat je begint met hardlopen?

 5. Tessa
  april 9, 2017 / 14:16

  Als ik loop op een rustig tempo zijn binnen een kwartier mijn kuiten ontzettend hard, opgezwollen en vol kramp. Wat kan ik hieraan doen? Ik drink genoeg water, ik doe oefeningen voor en na het lopen..

  • Astrid
   april 11, 2017 / 14:09

   Bij mij hebben compressiekousen/compressietubes daar heeeel veel mee geholpen, en tussendoor een hardloop break van een maandje of twee. Ik kreeg daar vorig jaar iedere keer na 3km ongeveer last van, was echt heel frustrerend. :( Eerst kwam het alleen minder snel opzetten met de compressietubes, maar sinds ik daarna die pauze had gehad van twee maanden heb ik met compressie er totaal geen last meer van gehad. Nu zo’n 10 maanden kramp vrij! :P

   • Tessa
    april 15, 2017 / 13:00

    Bedankt Astrid! Welk merk gebruik jij? Ik heb eerder kousen geprobeerd a 50 euro maar helaas zonder succes..

 6. Dominique
  april 9, 2017 / 21:37

  Ik ben toch wel heel benieuwd. Want je hebt nu aardig wat races gelopen en in de vlogs die ik zie, hoor ik je zeggen dat je wel zenuwachtig vooraf bent. Ik heb in oktober mijn eerste halve marathon gelopen, maar het ging bijna niet door de zenuwen. Hoe ga jij daar mee om? Heb je nog tips tegen de zenuwen?

 7. marijke
  april 10, 2017 / 13:44

  Leuk artikel! Ik wil de hele tijd weer beginnen met hardlopen maar op de een of andere manier lukt het me nog niet echt. ben te bang dat ik weer last vn mn schenen ga krijgen. dit heb ik namelijk onwijs snel.
  Afgelopen weekend in de sportschool nog wel 2 minuutjes hardgelopen op de loopband, dit was voor het eerst dat ik mn schenen niet voelde. ik durfde daarna niet meer door te gaan omdat ik bang was dat de pijn zou komen. maar hopelijk kan ik het opbouwen :)

 8. Marlous
  april 10, 2017 / 18:58

  Je hebt inmiddels behoorlijk wat hardlopervaring in je rugzak. Dus hopelijk kun je mijn vraag beantwoorden! Loop je met een bepaalde techniek door meer op je voorvoet of juist op je hakken te landen? Je looptechniek hangt samen met het risico op het ontstaan van blessures. Ik ben benieuwd of jij hier les in hebt gehad of van jezelf een goeie techniek hebt.

 9. Mirjam
  april 11, 2017 / 17:43

  Hoe doe jij dat qua “veilig” lopen met langere afstanden als je alleen loopt? Ik loop vaak ’s avonds als ik uit werk kom, voor het eten, dan is het lastig om een hardloopmaatje te vinden en ik wil liever ook niet lopen waar weinig mensen komen. Hou jij daar rekening mee?