ASK YOUR RUNNING QUESTION: #25

Wanneer heb ik die 6 Star Finisher Medal om mijn nek? En hoe kom je door die verzuring heen op een halve marathon? Dat en meer, vandaag in de Ask Your Running Question.

Johan: Tokyo en Londen moet je nu nog lopen, al een idee wanneer je die 6 Star Finisher Medal kunt omhangen?

Hi Johan, dat ligt er een beetje aan wanneer ik deel kan nemen aan die marathons. Het liefst zou ik in 2018 Tokyo lopen en in 2019 Londen, maar beide marathons hebben veel meer aanmeldingen dan startplekken dus het is een beetje duimen draaien. Ik hoop gewoon zo snel mogelijk :)

Pim: Ik heb voor alle 3 mijn halve marathons getraind met het schema uit jouw boek, ontzettend fijn vind ik hem! Nu heb ik vorig weekend de halve van Disney gerend (waar ik niet zo goed voor getraind had ondanks dat goede schema ;P) en loop ik over 2 weken de halve van Amsterdam, waar ik vooral als doel heb om een stuk sneller te zijn (iig onder de 2 uur). Ik had het zo gepland dat Disney mijn lange duurloop voor Amsterdam zou worden, en ik daarna nog 3 weken had om rustig door te trainen. Wat raad jij mij nu aan qua lange duur trainingen? Interval staat sowieso al op het programma, alleen twijfel ik over de lange afstanden. Ik wil niet te veel belasten maar ik wil wel wat meer uithoudingsvermogen krijgen in mijn benen omdat ze in die laatste 6/7 km behoorlijk verstijven en ik mijn snelheid verlies.

Hi Pim, ik denk dat je op dit moment niet zoveel meer voor de halve marathon van Amsterdam kunt doen. Je hebt nog maar een week. Waar je nu het meest mee wint is rust. Goed eten, drinken en slapen.

Wat je voor een volgende halve marathon kunt doen is gewoon nog meer trainingskilometers maken. Je lichaam laten wennen aan die lange duurlopen. Als ik een halve marathon loop en ik in marathontraining ben, dan heb ik vaak veel minder last van verzuring dan wanneer ik train voor kortere afstanden. Omdat ik de lange afstanden dan gewend ben. Toch kun je verzuring niet helemaal voorkomen als je tegelijkertijd ook een snelle tijd wil lopen, maar hoe je hier mee omgaat, daar kun je wel wat aan doen. Probeer er vooral niet te veel op te focussen en jezelf er van te blijven overtuigen dat je dit kunt.

Wat je kunt doen om verzuring tijdens een wedstrijd zo goed mogelijk tegen te gaan: zorgen dat je je hartslag onder controle hebt, van te voren genoeg eten en drinken en ook tijdens de marathon zorgen dat je genoeg blijft drinken en na tien kilometer wellicht ook iets van een gel(snoepje) nemen om je reserves aan te vullen.

Linda: Hoe zorg je ervoor dat je na een wedstrijd niet in het gekende “zwarte gat” terecht komt? Ik trainde al eens voor een 5km wedstrijd en eens de wedstrijd voorbij was, kon ik de motivatie niet meer vinden om verder te blijven lopen. Nu ben ik terug aan het lopen en het trainen voor een 5km wedstrijd, maar wil voorkomen dat ik erna terug stop met lopen.

Zorg dat je al weet wat je volgende doel is. Schrijf je bijvoorbeeld alvast in voor een tien kilometer hardloopwedstrijd voor over drie maanden. Dan is er geen weg meer terug en heb je meteen na de finish een volgend doel. Heb je geen zin om langere afstanden te lopen, dan kun je je ook inschrijven voor een andere vijf kilometer wedstrijd en proberen je tijd van je vorige wedstrijd te verbeteren.

D: Het is misschien een stomme/rare vraag :p, maar ik vroeg me af wat je met al je hardloophorloges doet, wanneer je nieuwe toegezonden krijgt? Blijven die dan ergens in een hoekje liggen of spaar je ze ergens als herinnering aan bepaalde wedstrijden? Lijkt me wel leuk om zo nieuwe gadgets te krijgen, want hardloophorloges kosten tamelijk wat geld!

Ik bewaar ze bij mijn andere electronica en als iemand in mijn familie, bijvoorbeeld mijn vader, zusje of broertje, een nieuw horloge nodig heeft, kunnen ze die van mij krijgen. Ik heb niet echt een speciale binding met (oudere) horloges. Maar laat een ding duidelijk zijn, ik verkoop de oude horloges niet. En het is nu ook weer niet dat ik ieder half jaar een nieuw horloge krijg opgestuurd, met mijn vorige horloge heb ik drie marathons gelopen.

Perry: Hi Annemerel! Ik had een vraagje; Ik heb al de marathon van Stockholm gelopen afgelopen juni en ik wil binnenkort weer gaan trainen voor de Marathon van Rotterdam. Hiervoor doe ik 1x per week een langzame lange duurloop, 1x per week een kortere duurloop op marathon tempo, 1x per week interval en 1x per week een heel langzaam herstelloopje. De verdeling van deze trainingen over de week vind ik echter lastig. Hoe doe jij dit? Heb je een vaste verdeling of lusiter je naar je lichaam?

Hi Perry, wat gaaf dat je in Stockholm gelopen hebt. En stoer dat je gaat trainen voor je eerste marathon. Aller eerst is het natuurlijk het belangrijkst dat je naar je lichaam luistert. Maar hoe ik mijn trainingen in zou delen. Op dag 1 de lange duurloop, dag 2 de herstelloop, dag 4 de intervaltraining en op dag 6 de tempoloop. Hier zit verder geen hogere wiskunde of kennis achter, dit is gewoon hoe ik het zelf doe. Maar als dit voor jou niet goed aanvoelt, als jij merkt dat je tijdens je trainingen erg vermoeid raakt, is het helemaal niet erg om een stapje terug te doen en misschien zelfs een training te skippen. Of eentje per twee weken. Dat je bijvoorbeeld maar een keer in de twee weken een intervaltraining doet. Veel succes met trainen!

Dennis: Hoe bepaal je met welke muziek je loopt, dus loop je met muziek die een bepaald aantal bpm hebben of gewoon wat je leuk vindt? en loop je altijd al met muziek, want ikzelf loop altijd zonder? Heb je voor de rest misschien nog een last minute anti-stress tip, of iets waar ik zeker aan moet denken voor wanneer ik aan de start sta?

Hi Dennis, ik heb een afspeellijst waar ik al tien jaar liedjes aan toevoeg en waar ik soms weer nummers uit verwijder, de meeste liedjes hebben zich dus tijdens hun trainingen wel bewezen. Maar soms heb ik helemaal geen zin om naar zo’n afspeellijst (met vooral happy popmuziek) te luisteren, soms heb ik gewoon zin om naar een live concert van Coldplay te luisteren. En ik vind een liveset van Martin Garrix ook heel rustgevend. Mijn stemming is heel erg bepalend. Ik merk inderdaad wel dat nummers met 128 bpm me over het algemeen het meest energie geven.

De belangrijkste anti-stress tip als je aan de start van een wedstrijd staat? Adem rusting in door je neus, adem rustig uit en probeer je niet te veel te focussen op externe factoren zoals de mensen om je heen. Ik vind het fijn om me voor een wedstrijd even vijf minuten af te sluiten van alles en iedereen. Wat ook helpt: jezelf beseffen dat als je je doel niet behaald, dit geen ramp van wereldformaat is. Het ergste dat je kunt overkomen is dat je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen. Boeiend. Er is altijd een andere wedstrijd waarin je het weer kunt proberen. Dat zorg ervoor dat de druk iets minder hoog is. Succes zondag!

Thanks voor al jullie vragen, hoop dat er weer een paar nieuwe gesteld worden zodat ik jullie volgende week van een reeks nieuwe antwoorden kan voorzien. Voor iedereen die morgen aan de start staat van de Eindhoven Marathon (of een andere wedstrijd) heel veel succes!

Liefs,
Annemerel

Delen:

9 Reacties

 1. Sunee
  oktober 7, 2017 / 14:32

  Hi!
  Ik vind hardlopen echt enorm leuk, en wil graag gaan toewerken naar het lopen van wedstrijden.
  Nou ben ik door ziekte een hele tijd uit de “running” geweest (ruim een half jaar) en moet ik weer helemaal opnieuw beginnen met opbouwen, dus eerst weer naar de 5KM. Nu zijn er heel veel trainingsschema online te vinden, waarmee je daar naar toe kan werken. Maar ik heb het gevoel dat dat allemaal enorm langzaam gaat en zou er het liefst met iets meer tempo door heen gaan.. Zou je makkelijk door het eerste schema een stuk sneller door heen kunnen gaan en dus sneller naar de 5 KM toe werken, of zou je aanraden om, ook met deze kleine afstanden, wel het hele schema ongeveer te gaan volgen?

  • Dewi
   oktober 7, 2017 / 18:32

   Goede vraag! Ben erg benieuwd naar het antwoord. Ben zelf ook even uit de roulatie geweest en mag binnenkort weer beginnen met trainen, hoop dat het iets sneller kan dan de beginnersschema’s :)

 2. oktober 7, 2017 / 15:10

  Hey Annemerel, ik weet niet of dit de juiste plaats is maar ik vind je boek echt super! Ik heb het van mijn vriendinnen gekregen voor men 30e verjaardag (heb je eerste ook al) en sinds dag ik het eergisteren ontvangen heb kan ik het niet laten om elk vrij momentje te lezen. Ik heb al tranen in mijn ogen gehad van pakkende stukken en moeten lachen door je humor. Ik volg ook trouw je blog en vlogs. Blijf doen wat je doet want je doet het echt fantastisch !!
  Groetjes
  Angelique uit België

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 7, 2017 / 16:28

   HI Angelique wat ontzettend leuk om te lezen. Nog gefeliciteerd met je verjaardag en ik hoop dat je een heel fijn jaar gaat krijgen met heel veel mooie (loop)momenten! XX

 3. Ilse
  oktober 8, 2017 / 17:35

  Leuke rubriek weer! Hoe doe jij dat altijd met inlopen van je nieuwe hardloopschoenen? Ik heb namelijk nieuwe gekregen voor mijn verjaardag want die oude zijn bijna klaar. Gewoon afwisselen of gelijk op de nieuwe lopen en niet meer op de oude.

 4. Johan
  oktober 9, 2017 / 13:12

  Je eigen 2 bestsellers uitgesloten ?, welk is je favoriete Nederlandstalige hardloopboek?

 5. boukje
  oktober 9, 2017 / 18:10

  Hi Annemerel,

  allereerst wat een inspiratie heb ik gehaald uit jouw eerste boek dank hiervoor, binnenkort de tweede aanschaffen..
  Vraagje welk horloge van Garmin is degene die je om hebt op de insta foto’s, heb je ergens een review staan toevallig op jouw site. Ben op zoek naar mooi halve marathon trainings horloge gadget..

  groetjes Boukje

 6. Vera
  oktober 11, 2017 / 14:14

  Hey Annemerel! Ik heb een vraag en hoop dat jij deze kan beantwoorden :)

  Weet jij wat je moet toen tegen pijnlijke/gespannen kuiten tijdens en na het lopen? Ik had hier eigenlijk nooit last van, totdat ik met de afgelopen Dam tot Dam waarschijnlijk iets teveel van mijn lichaam heb gevraagd. Sindsdien is het de eerste plek waar ik vermoeidheid voel en heb ik nu vaak strakke kuiten tijdens het lopen. Rekken doe ik al, wat kan ik hier nog meer aan doen denk je?

 7. Marjon
  oktober 14, 2017 / 10:03

  Ik heb vorige week de 4Mijl Groningen gelopen en waar ik altijd riep nooit evenementen of wedstrijden te gaan lopen, merm ik nu dat ik het stiekem wel leuk vindt. Verder trainen dus! Mijn cadans ligt alleen veel te laag, waarschijnlijk doordat ik te grote stappen maak. Heb je tips hoe ik dit kan verbeteren?