ASK YOUR RUNNING QUESTION: #26

Wat is mijn favoriete hardloopboek? En hoe bouw je op na lang op de bank te hebben gezeten? Oh en wat vind ik nu eigenlijk van de Garmin Fenix 5s? Dat en meer beantwoord ik deze week in de AYRQ.

Ilse: Hoe doe jij dat altijd met inlopen van je nieuwe hardloopschoenen? Ik heb namelijk nieuwe gekregen voor mijn verjaardag want die oude zijn bijna klaar. Gewoon afwisselen of gelijk op de nieuwe lopen en niet meer op de oude.

Hi Ilse, omdat ik vaak nieuwe hardloopschoenen krijg of koop voordat mijn vorige schoenen echt ‘op’ zijn wissel ik mijn schoenen vaak af. Het komt regelmatig voor dat ik in een week op vier verschillende paren schoenen loop. Ik lees vaak dat het het beste is om niet meteen in een keer op je nieuwe schoenen over te gaan, maar ik weet niet wat de status is van je oude schoenen, als ze echt compleet klaar zijn zou ik er niet te veel meer op lopen. Zo niet dan zou ik de eerste twee weken je schoenen met elkaar afwisselen en als je merkt dat je geen last krijgt van je nieuwe schoenen, volledig overgaan.

Johan: Wat is je favoriete Nederlandstalige hardloopboek (je eigen boeken zijn uitgesloten)?

Goede vraag! De meeste boeken die ik gelezen heb zijn Engelstalige boeken of boeken die vanuit het Engels vertaald zijn. Ik vond het boek van Kathrine Switzer, Marathon Woman, ontzettend inspirerend. Maar het hardloopboek van Nederlandse bodem waar ik het meest van onder de indruk was en wat me het meest inspireerde was het boek van Klaas Boomsma. Hij beschrijft in zijn boek hoe hardlopen hem gered heeft van de achtergrond en hoe dat een van zijn belangrijkste constante in het leven werd. Voor mij waren er heel veel punten van herkenning, ondanks dat ik nooit zoiets heb meegemaakt als Klaas. Veel van de dingen die hij schrijft zijn ook toepasbaar op andere dingen. Hier lees je de blog die ik over ‘Ren voor je leven’ geschreven heb.

Boukje: Vraagje welk horloge van Garmin is degene die je om hebt op de insta foto’s, heb je ergens een review staan toevallig op jouw site. Ben op zoek naar mooi halve marathon trainings horloge gadget.

Hi Boukje, ik heb de Garmin Fenix 5S in het roségoud. Ik ben er super blij mee, maar heb er nog geen review over geschreven. Ik heb het horloge namelijk pas twee weken en ik vind niet dat ik dan al een goede review kan schrijven. Ik wacht daar dus nog een paar weken mee. Wat ik wel alvast kan zeggen is dat het horloge net zo mooi is als je op de foto’s ziet. De batterij is fantastisch (gaat een week mee) en de GPS werkt heel goed. Maar dat heb ik ook met andere Garminhorloges en deze is wel beduidend duurder. Ik zou dit horloge niet kopen als je enkel en alleen op zoek bent naar een sporthorloge, maar als je op zoek bent naar een horloge wat je ook in het dagelijks leven kunt dragen, dan is deze echt fantastisch.

Sunee (&Dewi): Ik vind hardlopen echt enorm leuk, en wil graag gaan toewerken naar het lopen van wedstrijden. Nou ben ik door ziekte een hele tijd uit de “running” geweest (ruim een half jaar) en moet ik weer helemaal opnieuw beginnen met opbouwen, dus eerst weer naar de 5KM. Nu zijn er heel veel trainingsschema online te vinden, waarmee je daar naar toe kan werken. Maar ik heb het gevoel dat dat allemaal enorm langzaam gaat en zou er het liefst met iets meer tempo door heen gaan.. Zou je makkelijk door het eerste schema een stuk sneller door heen kunnen gaan en dus sneller naar de 5 KM toe werken, of zou je aanraden om, ook met deze kleine afstanden, wel het hele schema ongeveer te gaan volgen?

Hi Sunee (& Dewi, die dezelfde vraag had). Als ik een ding geleerd heb van de eerste vijf jaar dat ik hard liep, dan is het ‘loop niet te hard van stapel’. Ik begon vaak precies waar ik een paar maanden daarvoor gebleven was en raakte daardoor binnen enkele weken alweer geblesseerd, waardoor ik dus weer een paar maanden uit de running was. En dan deed ik een paar maanden later weer precies hetzelfde en zo ging dat die eerste vijf maanden maar door.

Ik wil niet zeggen dat je nu weer helemaal opnieuw moet beginnen, dat je minstens tien weken uit moet trekken om weer terug op vijf kilometer te komen en het scheelt natuurlijk ook heel erg van persoon tot persoon, maar ook van situatie tot situatie. Je schrijft dat je door ziekte lang niet hebt kunnen lopen, wat heeft deze ziekte met je lichaam gedaan? Ben je hierdoor erg verzwakt geraakt, dan is het natuurlijk lastiger om ‘back in the game’ te komen, dan wanneer je je nu weer 100% superfit voelt en tijdens je ziekte nog genoeg bewogen hebt (fietsen, wandelen). Daarnaast is het ook belangrijk om te bekijken hoe lang je al hardliep voordat je je gedwongen werd om een break te nemen, als jij hiervoor al jaren hardliep is het aannemelijk dat je makkelijker terugkomt dan wanneer je pas net begonnen was. Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden.

Daarom is er ook niet een simpel schema wat op iedereen toepasbaar is. Het is vooral heel belangrijk dat je naar je lichaam blijft luisteren. Begin met een half uurtje naar buiten en wissel in dat half uur hardlopen af met wandelen. Doe dit drie keer per week en probeer de stukjes hardlopen naar gelang je fitheid steeds ietsje uit te breiden. Als je voelt dat het teveel wordt, doe een stapje terug. Misschien ben je binnen een maand al weer helemaal terug, misschien duurt het wat langer. Om even in Hannah Montana bewoordingen te spreken ‘it’s all about the climb’. Probeer te genieten van die momentjes buiten voor jezelf en leg jezelf niet teveel druk op. Hoe beter je opbouwt hoe meer lol je er op de lange termijn in zult hebben. Succes!

Ook deze week weer heel veel dank voor jullie vragen, ik hoop dat ik jullie weer iets wijzer heb kunnen maken, ook al ben ik ook nog steeds gewoon Annemerel en zijn de meeste van mijn antwoorden niet op keiharde wetenschap gebaseerd. Zoals gewoonlijk mogen nieuwe vragen in de comments gesteld worden, zodat ik ook volgende week weer een leuk blogje kan schrijven.

FIJN WEEKEND!

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. Marloes
  oktober 15, 2017 / 12:52

  Hee Annemerel!

  Ik wil in april graag de Rotterdam Marathon lopen. Zeker na het kijken van de Amsterdam marathon en het lezen van jouw boek, heb ik daar extra veel motivatie voor! Op dit moment volleybal ik ook zo’n 2/3 keer per week, naast het hardlopen. Ik zou daarom maar 3 trainingen per week willen doen voor de marathon. Ik heb al eerder 3 halve marathons gelopen. Mijn vraag is, is het haalbaar om dan nog een marathon te lopen?

  Alvast veel succes in New York!

 2. Paul
  oktober 17, 2017 / 04:41

  Sorry, maar wat een ongelooflijk lelijke horloge. (Wilde ik toch even kwijt)

 3. Eveline
  oktober 17, 2017 / 09:24

  Wat betreft de Garmin Fenix 5S, een van de grootste voordelen (los van het feit dat hij super mooi is en een smart watch), is dat het een super goed triathlon horloge is dat – als een van de weinige – genoeg batterij heeft voor een hele ironman. Ze zijn mega duur, maar als je ook interesse hebt in zwemmen & fietsen (en extra cash hebt, want anders is de Garmin 753XT ook super fijn) dan zou je de uitgave misschien meer kunnen verantwoorden ;)

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 17, 2017 / 10:03

   Thanks! Dit zal ik zeker in mijn review verwerken!

 4. Hanneke
  oktober 17, 2017 / 12:09

  Hey! Ik heb ook een vraagje :) Laura Brijde is ook aan het trainen voor de NYC marathon en als ik naar haar voorbereidingen kijk is ze SUPERgoed bezig! Ik denk dan ook dat ze een heel sterke tijd op haar marathon gaat neerzetten. Ik denk dat je Laura wel redelijk goed kent door het bloggen. Krijg je daar een bepaalde druk/competitiedrang van? :-) (voor jezelf dan) Of kan je dat makkelijk naast je neerleggen? Ik kan me namelijk inbeelden dat je in het bloggerswereldje toch zo’n soort druk voelt om beter te doen dan anderen :p

 5. Ilse
  oktober 17, 2017 / 13:28

  Thanks voor de tip over mijn nieuwe schoenen!

 6. Julia S.
  oktober 17, 2017 / 15:15

  Hoi Annemerel,

  Ik ben benieuwd of jij voor het rennen nog een warming-up doet of langzaam inloopt? Als je bijv. zegt dat je een met een gemiddelde van 5,0 gelopen hebt, is dat dan incl. een langzame inloop-km? Het lijkt mij altijd verstandig om eerst even in te lopen, maar ik vind het dan zonde dat dat mijn gemiddelde snelheid omlaag haalt.. :)

 7. Hanne
  oktober 18, 2017 / 10:40

  Hey! Ik heb een vraagje i.v.m. blaren. Raad je het aan om te lopen op blaren? Welke blarenpleisters of andere hulpmiddeltjes zou je aanraden?

  Ik krijg vaak last van blaren als ik langere afstanden loop (langer dan 1u30min) of als ik mijn nieuwe loopschoenen met mijn oude afwissel. Gebruik je preventief iets tegen blaren (buiten goede sportschoenen & sportkousen)?

 8. Sarah
  oktober 18, 2017 / 15:51

  Lieve Annemerel! Ik heb jouw schema 5-10km van in jouw boek gedaan. Ik kan 60 minuten lopen maar ik loop “maar” 7km in 60 minuten.
  Wat kan ik doen om 10km te lopen in 60 minuten? Doe ik best nog eens jouw schema of moet ik het anders aanpakken?

 9. Annefleur
  oktober 19, 2017 / 09:59

  Hoi Annemerel,

  Welk wasmiddel gebruik jij voor je hardloopkleding?
  En doe je verder nog iets specifieks om je hardloopkleding mooi te houden?

 10. Tessa
  oktober 19, 2017 / 18:19

  Mijn vraag voor een volgende blog:
  Ik ben aan het trainen voor een 1/2 marathon. Gisteren liep ik 16km waarbij ik eigenlijk rond de 15km pas stuk ging en vlak voor het 16km punt echt dacht ”ik kan niet meer”. Gedurende de 16km werden mijn benen natuurlijk iets zwaarder. Ik ben even gaan zitten na het hardlopen en vervolgens kon ik amper nog opstaan en dacht oke morgen ga ik echt super veel spierpijn hebben, maar tot nu toe heb ik nog nergens last van. Hoe denk jij hier over? Wat zegt het hebben van GEEN spierpijn over een training? (Waarbij je wel degelijk verwacht had spierpijn zou gaan krijgen)

  Alvast bedankt!

 11. Jole
  oktober 19, 2017 / 18:22

  Hallo Annemerel,
  Ik ben nu sinds de zomervakantie aan het hardlopen. Dit is ontstaan doordat ik een video zag van jouw disneyland-run en zo geïnspireerd raakte via je blog. Ik ben nu met de schema’s in je boek aan het trainen voor een halve marathon. Ik heb twee vragen voor jou:

  “Hoe bepaal je een goed tempo voor de verschillende trainingen?”
  Er zijn online wel calculators maar dan kom ik op een lange duurloop tempo van tussen de 8-9 min/km terwijl ik het nu met 6.45-7.00 min/km prima volhoud. Ik merk dat mijn ‘snelle’ trainingen op ongeveer hetzelfde tempo zijn namelijk 6.30-6.45. Heb jij tips over hoe ik het beste mijn tempo kan bepalen en verbeteren?

  “Is het fout om met een te hoge hartslag te rennen?”
  Ik ren nu eigenlijk altijd in zone 1: 180-193. Of ik nu duurlopen doe of interval, ik kom altijd in deze zone. Ik merk dat als ik ga beginnen met hardlopen ik al op een hartslag van >100 zit, dus voordat ik begin met lopen. En binnen 5 minuten zit ik op 160-170. Het lijkt wel of ik niet op een lagere hartslag kan rennen. En ik houd de trainingen gewoon vol op deze hartslag. Mijn vraag is dus of dit nou echt verkeerd is en ik echt op een lagere hartslag en dus met een langzamer tempo moet lopen of dat zolang de trainingen goed gaan ik hiermee verder kan gaan?