ASK YOUR RUNNING QUESTION: #24

Het is weer tijd voor mijn favoriete blog van de week. De Ask Your Running Question. En laat ik beginnen met zeggen dat ik dit mega gebruinde kleurtje op dit moment ontzettend mis. Is het al bijna weer zomer?

nathalie2605: Hoe bepaal jij na een wedstrijd wanneer je weer gaat hardlopen? Ik heb heel lang last gehad van een blessure en blijf bang dat die terugkomt. Afgelopen weekend heb ik meegedaan aan de Dam tot Damloop. Gisteren (dinsdagavond) dacht ik dat de spierpijn wel aardig over was en heb ik 5 kilometer hardgelopen. Dit ging alleen niet lekker (zware benen en spierpijn). Misschien was ik te vroeg?

Hi Nathalie, wat goed dat je de Damloop gelopen hebt. Helemaal niet gek dat je zware benen had tijdens je run twee dagen later. En ook helemaal niet verkeerd om dan al te lopen, mits je op een lekker rustig tempo loopt. Als je echt alles gegeven hebt tijdens een wedstrijd kan het best wel weer even duren voordat je lichaam weer helemaal fit voelt. Hoe ik na een wedstrijd bepaal wanneer ik weer ga lopen? Dat is helemaal afhankelijk van hoe ik me voel. Na Berlijn 2015 liep ik de volgende ochtend alweer vijf kilometer en zes dagen na de marathon liep ik 47 kilometer. Ik was toen gewoon echt super fit. Na Boston heb ik een week gewacht met trainen, ik heb toen wel veel gewandeld, omdat ik in Boston en New York was, maar ik had gewoon geen behoefte om te gaan hardlopen. Doe wat goed voelt en als je wel zin hebt om te bewegen maar de benen voelen echt te slap en te zwaar, ga dan lekker wandelen, fietsen of zwemmen.

ilsenijensteen: Hoe oud was je toen je je eerste marathon liep? Vanaf welke leeftijd kun je een marathon lopen? Ik lees namelijk vaak dat een marathon voor je 21e niet verstandig is.

Ik was 23 toen ik mijn eerste marathon liep en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Het was een van mijn beste marathons die ik tot nu toe gelopen heb, qua tijd en tactiek (ik heb tot de laatste meter kunnen lopen zonder te wandelen doordat ik rustig van start gegaan ben). Of je voor je 21ste een marathon moet lopen weet ik niet. Dat ligt eraan hoe lang jij al loopt en hoe goed het lopen gaat. De mensen die zeggen dat je pas een marathon moet lopen als je ouder bent zijn er vaak van overtuigd dat je je op jongere leeftijd beter op korte afstanden kunt focussen en daarna pas over kunt gaan op de marathon, mede omdat je op jonge leeftijd nog meer snelheid hebt en je dus nog kans hebt om je tijden te verbeteren. Er zijn ook mensen die zeggen dat marathons lopen niet goed is voor mensen in de groei. Ik weet natuurlijk niet hoe oud je bent (en of je al uit de groei bent), hoe lang je al hardloopt en of je snel last hebt van blessures en of je nu juist beter bent op de lange of korte afstanden, dus ik kan zo niet zeggen of je nu wel of niet een marathon kunt lopen. Je zou bijvoorbeeld een medische keuring kunnen laten doen bij een sportarts, of even langs gaan bij een huisarts om het daar mee te bespreken.

irenewijnakker: Ik ben aan het trainen voor mijn eerste marathon (Amsterdam 15oktober). Het trainen ging goed alleen ik ben de afgelopen 2 weken ziek geweest. Hierin heb ik 2 intervaltrainingen kunnen doen. ik baal nu enorm en vraag me af of de marathon nog haalbaar is. Is het nog t proberen waard? ik heb 2x 27km gelopen en meerdere keren tussen 20 en 23km.

Hi Irene er zijn mensen die als langste duurloop 27 kilometer doen (of 14, maar dat is een ander verhaal), dus ik denk niet dat 27 kilometer een probleem moet zijn. Het ligt er volledig aan hoe jij je nu voelt. Voel je je weer helemaal fit? Doe dan nog een lange duurloop (25-30) en ga dan voor drie weken taper/rust. Probeer zo goed mogelijk te herstellen met gezonde voeding en meer dan voldoende slaap. Je hebt nog nooit een marathon gelopen, dus een PR loop je sowieso. Voel je je nu nog steeds ziek, zwak en misselijk, ga dan voor een kortere duurloop dit weekend (12 kilometer) en bekijk hoe je je daarna voelt. Voel je je na die run als herboren? Probeer dan 2,5 week van tevoren die lange duurloop te doen en ga daarna uitrusten tijdens je taper. Voel je je na die 12 kilometer nog even slecht als daarvoor? Meld je dan even bij mij want ik ken nog wel iemand die graag je startbewijs over wil nemen ;-)

Lisanne: Ik ben benieuwd naar je mening over het volgende: ik ben nu ongeveer een jaar serieus bezig met hardlopen (ben 21 jaar). In oktober loop ik mijn eerste halve marathon. Ik heb daar dus een jaar naartoe gewerkt en zou het allerliefst in april mijn eerste echte marathon lopen. Is dit een haalbaar doel? Ik ben absoluut geen snelle loper, en heb me een beetje neergelegd bij het feit dat ik gewoon een langzame loper ben haha. Kan ik mij beter eerst richten op snelheid of is het uitlopen van een marathon ook een mooi doel? Enorm verhaal maar hoop dat het duidelijk is haha.

Hi Lisanne, wat leuk dat je in oktober je eerste halve marathon loopt, Amsterdam toevallig? Hoe is je training hiervoor gegaan? Heb je geen last van je gezondheid gehad, of van blessures? Vond je de lange afstanden leuk om te lopen? Als je training heel goed ging en je genoot van de langere afstanden dan zou ik zeggen, ga lekker proberen om die marathon te lopen in april. Maar kijk eerst nog even hoe die halve marathon in oktober gaat, dan kun je daarna de beslissing maken. Ging het trainen niet zo lekker en was je eerste halve marathon toch niet zo’n succes als je gedacht had, dan zou ik komend voorjaar eerst nog een keer trainen voor een halve marathon en dan volgend jaar herfst voor een marathon gaan. Je bent pas 21, je hebt nog alle tijd van de wereld (als het goed is), dus probeer een beetje lief te zijn voor je lichaam. Succes volgende maand.

Anna: Deze vraag is niet zozeer Berlijn gerelateerd, maar hoe zorg je ervoor dat jouw menstruatie niet wegvalt als je zoveel loopt om een (of twee) marathons voor te bereiden? Ik had hier al moeite mee toen ik oefende voor de 10 miles.

Hi Anna, ik denk dat dat het uitblijven van je menstruatie niet perse met de afstand die je loopt te maken heeft, maar wel met de intensiteit van je training en natuurlijk werkt ieder lichaam weer anders. Ik train helemaal niet zoveel in vergelijking met andere marathonlopers, vaak maar drie keer per week. Daarnaast heb ik een hele gezonde eetlust en is mijn vetpercentage niet zo laag als dat van andere marathonlopers. Dat lage vetpercentage en het uitblijven van menstruatie gaat vaak samen. Ik zal niet ontkennen dat ik de mooiste cyclus heb die je je maar kunt bedenken, maar ik heb gelukkig nog geen menstruatie overgeslagen.

Heb jij een hardloopvraag? Een persoonlijke vraag, een algemene vraag, of iets waar je gewoon mee zit? Ze kunnen zoals altijd weer gesteld worden in de comments :)

Liefs,
Annemerel

 

 

Delen:

9 Reacties

 1. Johan
  september 30, 2017 / 14:07

  Tokyo en Londen moet je nu nog lopen, al een idee wanneer je die 6 Star Finisher Medal kunt omhangen?

 2. Ilse
  september 30, 2017 / 20:43

  Nuttige antwoorden weer! Leerzame rubriek dit.

 3. Jacquelien
  september 30, 2017 / 23:53

  Hi Annemerel,

  Wat leuk om je Berlijn verhalen en blogs te hebben gelezen/gezien vanuit een hotel iets verder (maar aan dezelfde straat) dan One. Ik heb Berlijn dus met jouw schema gedaan en wat een ervaring: ontzettend genoten! Zowel de weg er naar toe (training) als de marathon zelf. Zou je het leuk vinden om wellicht eens een blog te besteden aan een flashback naar jouw eerste marathon ervaring of wellicht een overzicht van de marathons die je tot nu toe hebt gelopen? Lijkt mij in ieder geval leuk om te lezen. Succes richting NY!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 1, 2017 / 10:22

   HI Jacqueline, gefeliciteerd met jouw marathon. Super goed dat je het gedaan hebt en dat je zo genoten hebt. Zat je toevallig in het Amano hotel (daar zat ik twee jaar terug en zat in dezelfde straat). Ik heb al best veel over mijn eerste marathonervaring geschreven, in mijn nieuwe boek heb ik er ook een hoofdstuk aan gewijd. Wellicht dat ik er in de toekomst nog een keer iets over schrijf.

 4. Pim
  oktober 1, 2017 / 13:56

  Hi Annemerel,

  Ik heb voor alle 3 mijn halve marathons getraind met het schema uit jouw boek, ontzettend fijn vind ik hem! Nu heb ik vorig weekend de halve van Disney gerend (waar ik niet zo goed voor getraind had ondanks dat goede schema ;P) en loop ik over 2 weken de halve van Amsterdam, waar ik vooral als doel heb om een stuk sneller te zijn (iig onder de 2 uur). Ik had het zo gepland dat Disney mijn lange duurloop voor Amsterdam zou worden, en ik daarna nog 3 weken had om rustig door te trainen. Wat raad jij mij nu aan qua lange duur trainingen? Interval staat sowieso al op het programma, alleen twijfel ik over de lange afstanden. Ik wil niet te veel belasten maar ik wil wel wat meer uithoudingsvermogen krijgen in mijn benen omdat ze in die laatste 6/7 km behoorlijk verstijven en ik mijn snelheid verlies.
  Liefs,
  Pim

 5. Linde
  oktober 2, 2017 / 12:01

  Hoe zorg je ervoor dat je na een wedstrijd niet in het gekende “zwarte gat” terecht komt? Ik trainde al eens voor een 5km wedstrijd en eens de wedstrijd voorbij was, kon ik de motivatie niet meer vinden om verder te blijven lopen. Nu ben ik terug aan het lopen en het trainen voor een 5km wedstrijd, maar wil voorkomen dat ik erna terug stop met lopen.

 6. D
  oktober 2, 2017 / 22:12

  Het is misschien een stomme/rare vraag :p, maar ik vroeg me af wat je met al je hardloophorloges doet, wanneer je nieuwe toegezonden krijgt? Blijven die dan ergens in een hoekje liggen of spaar je ze ergens als herinnering aan bepaalde wedstrijden? Lijkt me wel leuk om zo nieuwe gadgets te krijgen, want hardloophorloges kosten tamelijk wat geld!

 7. Dennis
  oktober 3, 2017 / 16:29

  Hoi Annemerel, wat een leuke vragen en antwoorden als altijd! Mijn startbewijs voor de halve marathon van Eindhoven dit weekend ligt thuis klaar. Dit wordt mijn eerste marathon-event dus ik vind het wel spannend maar heb er enorm veel zin in! Nog bedankt dat je me die hele marathon een aantal maanden geleden afgeraden hebt want dat zou zó niet gelukt zijn haha.
  Hoe bepaal je met welke muziek je loopt, dus loop je met muziek die een bepaald aantal bpm hebben of gewoon wat je leuk vindt? en loop je altijd al met muziek, want ikzelf loop altijd zonder?
  Heb je voor de rest misschien nog een last minute anti-stress tip, of iets waar ik zeker aan moet denken voor wanneer ik aan de start sta?

 8. Perry
  oktober 4, 2017 / 14:46

  Hi Annemerel! Ik had een vraagje; Ik heb al de marathon van Stockholm gelopen afgelopen Juni en ik wil binnenkort weer gaan trainen voor de Marathon van Rotterdam. Hiervoor doe ik 1x per week een langzame lange duurloop, 1x per week een kortere duurloop op marathon tempo, 1x per week interval en 1x per week een heel langzaam herstelloopje. De verdeling van deze trainingen over de week vind ik echter lastig. Hoe doe jij dit? Heb je een vaste verdeling of lusiter je naar je lichaam?