ASK YOUR RUNNING QUESTION #2

Tijd voor het tweede deel van de Annemerel beantwoordt hardloopvragen blog-reeks. Met vandaag onder andere vragen over afvallen en juist niet afvallen tijdens het hardlopen.

Xxpamelaa: Wat is de mooiste marathon die je ooit gelopen hebt?

Qua parcours is de New York City Marathon mijn favoriet. Ik heb hier nu drie keer gelopen en ondanks dat het parcours redelijk zwaar is (veel vals plat, bruggen), is het ook een heel indrukwekkend parcours. Je loopt door de vijf wijken van NYC, starten op Staten Island, vervolgens naar Brooklyn, Queens, Manhattan, dan nog even The Bronx en dan weer finishen in Manhattan, in Central Park. Het parcours verveelt nooit en dit is de grootste marathon ter wereld, als in, er is geen marathon waarin zoveel deelnemers van start gaan. Dat is heel bijzonder en mooi.

Maar mijn mooiste marathon ervaring had ik in Berlijn in 2015. Ik was getraind en voelde me fit, maar hoe fit ik was, dat had ik zelf ook niet voor mogelijk gehouden. Ik scherpte mijn PR aan van 3.58 naar 3.26, bizar toch? Doordat ik niet verwacht had dat ik zo hard kon lopen kreeg ik ook allemaal positieve prikkels waardoor er nog meer adrenaline vrij kwam en waardoor ik nog minder pijn voelde en nog harder kon lopen. Ik zat echt in een positieve spiraal. Ik heb altijd gezegd dat ik niet weet of of het ooit nog mooier kan worden dan op 27 september 2015. Maar van het parcours kan ik me eigenlijk weinig meer herinneren dus of dat echt mooi is, al sla je me dood.

Oliviatalahatu: Vanwege shin splints blessure afgelopen weken rustiger aan moeten doen van de fysio terwijl ik op 9 april de marathon in Rotterdam moet lopen.  Heb tijdens training drie keer twintig kilometer gehaald en afgelopen week de halve tijdens de CPC. Moet ik er nu nog proberen een dertig tussen te proppen of gewoon afbouwen en hopen dat het lukt de negende.

Dit is niet wat je wil horen, maar ik ga het toch echt zeggen. Alsjeblieft, laat deze marathon aan je voorbij gaan. Een training van twintig kilometer is – naar mijn idee – niet genoeg om een marathon op te kunnen lopen, ook al heb je dit drie keer gedaan. En nu nog dertig kilometer lopen werkt ook alleen maar averechts, je put jezelf uit vlak voor de grote dag en als je shin splints hebt maak je het alleen maar erger. I

Mocht je nu geen last meer hebben van shin splints, waarom schrijf je dan niet in voor een marathon later dit voorjaar? Half mei is er de Leiden Marathon, deze is iets kleiner dan de Rotterdam Marathon, maar dan kun je nu nog even doortrainen zodat je de marathon met een goed gevoel kunt lopen. Want ik denk dat wanneer je nu Rotterdam gaat lopen met een halve voorbereiding en een halve blessure, je hier 1. geen goed gevoel over gaat hebben en 2. veel verder van huis bent qua blessure.

Luister naar je lichaam, want je moet er nog langer mee doen dan vandaag en morgen :)

Manouk.v: Ik vraag me af wat denk jij over hardlopen en afvallen? Hoe gaat dat samen? Als ik namelijk Google naar hardlopen komt er altijd naar voren, maar niet in positieve zin. Het zou slecht voor je zijn, je zou beter krachttraining kunnen doen. Terwijl je wel behoorlijk wat calorieën verbrandt. 

Als je wil beginnen met hardlopen omdat je denkt dat je hierdoor snel een paar kilo kunt afvallen, dan zou ik willen zeggen… doe het niet. Natuurlijk verbrand je calorieën met hardlopen, maar na het hardlopen heb je ook meer honger/trek dus je eet die calorieën er al gauw weer bij. Daarnaast ga je op een gegeven moment stagneren, als je iedere keer hetzelfde rondje van vijf kilometer loopt, gaat je lichaam hier steeds minder moeite mee krijgen. Dat is fijn, want dat betekent dat je conditie vooruit gaat, maar dit betekent ook dat je lichaam minder calorieën verbrandt tijdens het lopen. Dus je moet steeds verder en harder om hetzelfde resultaat te bereiken. Of je zou intervaltrainingen kunnen doen, waarbij je hele intensieve stukjes afwisselt met joggen.

Maar als je echt serieus wil afvallen dan zou ik hardlopen combineren met krachttraining en daarnaast ook naar je voedingspatroon kijken. Ik denk dat je op die manier de gouden combinatie hebt om op een goed gewicht te komen.

Ssnfn0: Ik zit er eraan te denken om te beginnen met hardlopen, maar ik ben bang om gewicht kwijt te raken en dat wil ik nu juist niet.

Zoals ik in mijn antwoord op de vorige vraag al schreef, ik denk niet dat hardlopen er direct voor zorgt dat je veel gewicht kwijt raakt. Maar als jij snel afvalt en dit juist niet wil, dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de calorieën die je met het lopen verbrandt, weer snel aanvult. Neem voor het lopen genoeg koolhydraten en direct na het lopen een maaltijd met genoeg eiwitten. Als het goed is maakt het lopen je ook hongerig, dus negeer dat niet en eet genoeg. Mocht je toch het idee hebben dat je afvalt, kijk dan nog eens kritisch naar wat je precies eet. Misschien zijn je porties wel iets te klein?

Nathalieeee3: Hoe kun je voorkomen dat je een sanitaire stop moet maken.

Oooooh niets zo vervelend als moeten lopen met buikpijn omdat je naar het toilet moet (ik neem aan dat je dit bedoelt). Ik heb hier – vooral in de zomer – heel veel last van. En het is niet gek dat ik hier juist in de zomer veel last van heb, want door warme temperaturen verlies je meer vocht en wanneer je darmen niet genoeg vocht hebben, kunnen ze heel vervelend gaan doen. Daarnaast loop ik in de zomer vaak vroeger, wat betekent dat mijn darmen nog allerlei dingen aan het verwerken zijn. In de winter loop ik vaak pas rond een uurtje of tien en ligt de meeste ellende al in het toilet voordat ik naar buiten ga.

Wat kun je er aan doen? Nou, uitvinden waar jouw darmen ongelukkig van worden en dit vooral niet eten voordat je gaat lopen. Genoeg water drinken, zodat je darmen genoeg vocht hebben om goed te kunnen functioneren. Vroeg opstaan zodat je naar het toilet kunt voordat je gaat lopen. Banaan en cola werken beide als ‘verstoppers’ van je darmen en als dat allemaal niet mag baten, kun je er ook voor kiezen om een Imodium te nemen, dit verstopt de boel. Ik neem dit eigenlijk alleen tijdens wedstrijden, omdat ik mijn lichaam hier niet te veel aan wil laten wennen. Maar tijdens een wedstrijd heb je echt geen zin om op een dixie te eindigen, toch?

Bedankt voor al jullie vragen, ik hoop dat jullie iets met de antwoorden kunnen. Mocht jij nog een hardloop-gerelateerde vraag hebben, stel hem dan hieronder, wellicht beantwoord ik jouw vraag dan in een volgende Hardloop Q&A.

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Bianca
  april 1, 2017 / 19:07

  Als jij een lange duurloop maakt dan stop je tussendoor om drinken te kopen en te drinken. Vind je dit niet lastig? Ik vind het extra zwaar als ik tussendoor juist pauzeer om dan weer verder te lopen. Zelf probeer ik altijd drinken me te nemen in mijn flipbelt. Super handig ding trouwens maar voor 25 km kan ik dan eigenlijk niet genoeg meenemen. Heb je hier nog meer tips voor? Zodat ik niet compleet verzuur als ik stop of nog een manier om drinken mee te nemen. Alleen geen camelbag dat vind ik helaas niks.

 2. Michelle
  april 1, 2017 / 21:19

  Hai Annemerel, ik ben erg nieuwsgierig of jij jouw Apple watch aan anderen zou aanraden en wat jij vindt van de Apple watch Nike+? Ik ben op zoek naar een nieuw sporthorloge/horloge voor de hele dag omdat mijn huidige horloge de pace erg onnauwkeurig aangeeft en het eeuwen duurt voor hij het gps signaal heeft gevonden:-(. Groetjes Michelle

 3. Rianne
  april 3, 2017 / 11:49

  Hoi Annemerel!
  Ik heb een vraag aan je: hoe wordt je een ochtendloper?
  Ik loop het liefst aan het eind van de middag of aan het begin van de avond, presteer dan ook het beste!
  ’s Ochtend heb ik echt “pap en lood” in mijn benen waardoor mijn tempo helemaal nergens op lijkt.
  Je hebt van die mensen die een uur nadat ze uit bed zijn gaan rennen, maar dat lukt mij dus echt niet.
  Ik heb het al regelmatig geprobeerd, maar mijn benen blijven als “pap en lood” aanvoelen ’s morgens.
  Dit vind ik jammer en vervelend want sommige wedstrijden zijn ook ’s morgens.
  Heb jij tips?
  Groetjes Rianne

  • Ilse
   april 3, 2017 / 14:43

   Dat vind ik een goede, dat wil ik ook wel weten!

 4. Iris
  april 6, 2017 / 11:02

  Over een paar weken ren ik mijn eerste halve marathon. De voorbereiding gaat goed, maar waarschijnlijk wordt het heel mooi weer en moet ik een korte broek aan. Ik heb alleen niet de befaamde thigh-gap, dus als ik meer dan 10K ren schuren mijn benen ontzettend tegen elkaar, tot bloedens aan toe. Hoe los jij dit op? Ik zou een iets langer broekje kunnen bestellen maar dat kost weer geld (ik ben een arme student). Hoe lossen jullie dit op?

 5. Manouk
  april 20, 2017 / 20:24

  Nou wat tof, kom ik er net pas achter dat je mijn vraag hebt beantwoord! Bedankt hiervoor! Het is niet dat ik perse moet afvallen, want ik ben niet te dik. Maar ik doelde vooral op die paar vervelende kilootjes die er voor de zomer altijd af moeten.. haha. Ik ga eens serieus naar je tips kijken en bedenken wat ik ga doen! Nu vooral je blog & vlogs bijlezen en kijken want daar heb ik weer tijd voor.