ASK YOUR RUNNING QUESTION: #18

Afgelopen week werd er een vraag héél vaak gesteld. Vind ik het niet vervelend om tijdens een run te moeten stoppen voor eten, drinken en/of een foto. Het antwoord op vier andere vragen geef ik je vandaag in een nieuwe AYRQ!

Julia: Ik loop sinds een paar jaar hard maar nu krijg ik opeens pijn in mijn rechterschouder, vooral zo tussen m’n schouder en nek in. Ik heb het alleen als ik m’n tempo verhoog, al is het maar een klein beetje. Op rustig tempo voel ik helemaal niks en ik heb hier nooit last van gehad, zelfs niet tijdens m’n eerste marathon afgelopen april. Maar zodra ik wat harder ga begint het meteen. Weet jij hoe dit kan en wat ik eraan kan doen? Het begon in mei, in juni en juli heb ik weinig hardgelopen maar nu ik weer begonnen ben blijkt dat ik het nog steeds heb.

Hi Julia, dat heb ik ook!!! Ik heb er alleen nooit echt bij stil gestaan dat andere mensen dat ook zouden kunnen hebben. Ik heb er al last van sinds 2006, toen ik net begon met hardlopen. Ik heb het idee dat het bij mij komt doordat ik soms te verkrampt loop, dat ik mijn schouders niet genoeg ontspan, dat het er daarom inschiet. Vaak schiet het er bij mij na een paar kilometer ook weer vanzelf uit. Bij mij zit het ook rechts, maar dit is sowieso mijn ‘zwakke’ schouder.

Ik denk dat als het blijft aanhouden en je er echt last van ondervindt, je misschien even langs een fysio kunt gaan om er naar te kijken. Ik heb een manier gevonden om er mee om te gaan (altijd zorgen voor genoeg ontspanning en als ik niet genoeg ontspan word ik vanzelf terug gefloten), maar als dat bij jou niet helpt zou ik zeker even advies van een professional vragen.

Charlotte: Mijn valkuil is dat ik tijdens het hardlopen elke keer te snel begin. De eerste kilometer, en het lijkt dan net of ik niet te remmen ben. En na 1/2 km merk ik dat ik een lager tempo moet aannemen, waardoor ik eerder kapot ben. Heb je tips om de loop juist rustig te beginnen en sneller te eindigen? Of is het goed om een pauze te nemen en het tempo te herpakken?

Hi Charlotte, dat te snel willen starten herken ik hoor. Maar het is beter om je lichaam eerst rustig op te laten warmen en daarna (eventueel) pas te versnellen. Hoe je dat doet? Heel erg bewust lopen, zeker die eerste kilometers.

Bedenk voordat je begint met lopen dat je dit keer echt rustiger gaat lopen. Probeer de eerste kilometers alleen door je neus adem te halen, dit verplicht je bijna om langzamer te lopen. Als je een sporthorloge hebt (of hier in wil investeren) kan ik je aanraden om tijdens die eerste kilometers een paar keer te controleren wat je snelheid op dat moment is, zodat je in de gaten kunt houden hoe hard je op dat moment loopt.

Hoe beter je hier op let, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt. Heel veel succes!

Marlous: Als ik langere afstanden ren, ren ik dit eigenlijk altijd in 1x.. zonder te stoppen. Gisteren heb ik 15,5 km gerend en ben dus tussendoor niet gestopt. Ik heb dit nooit gedaan, behalve in maart toen ik de halve marathon rende in Rome… bij de 12e km (ofzo) was er een drinkpost en omdat het zo warm was, ben ik kort gestopt om wat te drinken. Daarna voelde mijn benen zó raar en moest ik gewoon weer opnieuw ‘opstarten’. Amber: ik heb altijd het gevoel dat mijn lichaam in de tijd dat ik even stop/wandel een blok beton is geworden! Ben dus benieuwd wat Annemerel hier over zegt. Myrthe: Ik herken dit inderdaad ! Ook wel benieuwd naar hoe Annemerel dit doet. Moet altijd ontzettend weer inkomen na een korte (foto) stop. Kyra: Ik heb ook nog vraag voor je: hoe zorg je ervoor dat je na een korte drink/eetpauze weer in je ritme komt? Vind je het zelf niet vervelend om te stoppen (ook bij ‘korte’ afstanden)? En zet jij je tijd altijd op pauze als je stopt? Ik probeer zelf tijdens mijn runs niet te stoppen, omdat ik merk dat het me veel energie kost om weer in mijn ritme te komen, omdat de stap daarna kleiner is om nóg een keer te stoppen en omdat het me een minder voldaan gevoel geeft.

Wauw, wat een hoop vragen over hetzelfde onderwerp. En ik snap het, want het is ook best een ding. Het liefst loop ik iedere afstand zonder tussendoor te pauzeren, dan blijf je toch het lekkerst in de flow. Maar ik weet ook: als ik na twintig kilometer hobbelen niet heel even pauzeer om iets te drinken en/of eten, dan gaat het niet goed. 

Maar ik moet toegeven, als ik even gestopt heb kost het me daarna vaak ook meer moeite om door te gaan. Vooral als ik iets gedronken heb, heb ik last van een soort van misselijke golf in mijn lichaam. Maar ik weet ook; na een a twee kilometer is dat weer verdwenen. En ik weet dus ook dat als ik niets eet of drink, ik het uiteindelijk een stuk zwaarder ga krijgen.

In marathons wil ik het liefst niets eten of drinken, gewoon omdat het energie kost en ik heb daar gewoon geen zin in. Maar ik heb bij de New York marathon vorig jaar gemerkt dat dat een heel erg dom idee is. Ik kon toen niet zo goed eten en drinken omdat ik de dag ervoor voedselvergiftiging had en na dertig kilometer kwam ik mezelf zo keihard tegen. Ik zat er compleet doorheen, had zoveel honger en daar werd ik weer zo misselijk van.

Ik denk dat je er tijdens je trainingen maar gewoon ‘doorheen’ moet, als jij niet oefent met eten, drinken, even stil staan onderweg, weet je ook niet hoe je er in wedstrijden mee om moet gaan. Accepteer dat je de eerste meters nadat je gestopt bent even niet zo lekker loopt en onthoud dat het gevoel wel weer wegtrekt.

Johan: Obstacle runs, urban runs, Color runs,…… niet jou ding?

Nope! Een urban run zou ik nog wel voor de gezelligheid willen doen, maar met alle wegwedstrijden die ik op de planning heb staan, past dat niet echt in mijn schema. Ik ben echt ontzettend onhandig, dus tijdens een obstakel run zou ik mezelf sowieso blesseren. Daarnaast heb ik hele zwakke spieren in mijn nek en schouders omdat er iets niet helemaal goed zit. Waar het precies doorkomt weet ik niet, misschien heeft het met mijn scoliose te maken, maar dat heb ik nooit door een dokter laten bevestigen. Anyway; ik doe al snel teveel met mijn armen, waardoor ik wekenlang hoofdpijn heb (geen grap, ik beland in een soort vicieuze cirkel, door de hoofdpijn ga ik weer verkeerd zitten/liggen waardoor het aan blijft houden). Daar zit ik dus niet echt op te wachten.

Color runs vind ik al helemaal niet leuk, ik snap het nut daar niet helemaal van. En die verf schijnt ook helemaal niet goed te zijn.

Amber: Ik train nu voor een marathon en ben nu bezig met ontdekken op welke voeding mijn lichaam goed reageert. Nu ben ik wel benieuwd hoeveel jij precies eet en drinkt en op welke momenten. Ik weet dat je die PowerBar gelshots gebruikt, maar hoeveel neem je er en gebruik je die ook voor trainingen?

Hi Amber, wat leuk dat je een marathon gaat lopen. Voor welke ben je aan het trainen? Ik ben met voeding na acht marathons ook nog steeds aan het spelen. In wedstrijden probeer ik iedere twee kilometer een powerbar snoepje te nemen en ik neem bij vrijwel iedere verzorgingspost een bekertje water. Honger en dorst kun je maar het beste VOOR zijn.

De snoepjes neem ik ook in mijn trainingen, niet alleen omdat ik tijdens trainingen ook honger krijg, maar ook omdat ik mijn lichaam er een beetje aan wil laten wennen. Anders word ik er in wedstrijden misselijk van. Ik stop tijdens lange duurtrainingen vaak even een paar minuten bij een benzinestation om een flesje drinken te kopen.

Als ik een duurtraining doe probeer ik tenminste anderhalf uur van te voren te ontbijten. Ik at altijd pannenkoeken omdat mijn lichaam daar heel goed op ging. Dat heb ik voor acht marathons gedaan, zowel ’s avonds als als ontbijt. Maar sinds Boston kan ik geen pannenkoek meer zien, ik word al misselijk bij het idee aan pannenkoeken. Over 36 dagen loop ik de marathon in Berlijn dus het wordt hoogtijd dat ik op zoek ga naar een nieuwe ‘go to’ voeding.

Delen:

14 Reacties

 1. Marlous
  augustus 19, 2017 / 12:06

  Wederom thanks voor het beantwoorden van mijn vraag over ‘stoppen tijdens het hardlopen’. Kwestie van proberen en wennen dus… ga ik doen; komt vast goed!

 2. Marieke
  augustus 19, 2017 / 12:35

  Leuk! :-)

 3. Julia
  augustus 19, 2017 / 13:54

  Goed om te weten dat ik niet de enige ben met schouderpijn, en dat jij hebt geleerd om ermee om te gaan! Hopelijk lukt dat mij ook als ik m’n schouders bewuster ontspan, ik ga het proberen. Dank je!

 4. Janey
  augustus 19, 2017 / 16:54

  Ongeveer een maand geleden ben ik begonnen met hardlopen. Vorige week ging ik naar een survivalpark en daarna had ik een beetje last van een spier in mijn bovenbeen/bij mijn knie. Een paar dagen later was het weg dus ben ik gewoon weer doorgegaan met hardlopen. Toen ik klaar was, had ik weer pijn op dezelfde plaats, ik kon niet goed op dat been steunen. Het is nu een paar dagen later en als ik een langere tijd wandel, komt het weer opzetten. Omdat ik nog aan het opbouwen ben tot de 5K wil ik niet uit mijn patroon vallen, maar ik wil het ook niet erger maken. Hoe zou jij dit aanpakken?

  • CarlijnD
   augustus 19, 2017 / 17:30

   Misschien laten checken bij een fysio? Ben zelf fysio, maar dit geeft te weinig info over wat er aan de hand zou kunnen zijn

 5. augustus 19, 2017 / 18:51

  Momenteel ben ik aan het trainen voor 5 km hardlopen. In september heb ik dan een wedstrijdloop.
  Binnenkort ben ik klaar met de start to run van Evy en zal ik mijn eigen trainingen moeten gaan vormgeven. Ik weet dat het handig is om dan een interval en gewone run te doen. Om de interval te kunnen trainen heb ik een sporthorloge nodig, zodat ik weet op welke snelheid ik ren. Welke horloge zou je mij aanraden?

  • Marjan
   augustus 20, 2017 / 23:07

   Interval kan je ook op gevoel doen. Neem een tempo wat op 80-85% van je max ligt en houdt dat een tijdje vol. Je kan dan een object nemen (op een lang fietspad bv de lantaarnpalen) of op je telefoon een timer zetten voor een x aantal minuten. Dit kan je op dezelfde manier voor je rustperiodes doen.
   Een horloge is dus niet persee noodzakelijk. (Maar als je er graag een wil kopen mag dit uiteraard.)

 6. Lien
  augustus 20, 2017 / 11:47

  Hey Annemerel!

  Loop al een tijdje verschillende afstanden maar wordt het lopen van steeds dezelfde route een beetje beu! Hoe pak jij dit aan? Ken jij soms een app ofzo met looproutes? (ik probeer ook het liefst op geen te drukke wegen te lopen en bij voorkeur niet op verharde wegen, om knieblessure’s te vermijden). Enige tips?

  • Ilse
   augustus 21, 2017 / 12:56

   Dit vind ik een hele goede vraag, daar wil ik ook wel tips voor

 7. Iris
  augustus 20, 2017 / 13:13

  Vanaf welke leeftijd zou je een marathon aanraden (ongeacht hardloop-niveau)? Ik ren binnenkort mijn tweede halve marathon en ben al op zoek naar de volgende uitdaging. Omdat ik meer voldoening haal uit langere afstanden dan uit snellere tijden lijkt de marathon me een logische stap, maar als ik bijv. in april die van Rotterdam zou rennen, ben ik op dat moment 19 en hun leeftijdscategorieën beginnen pas bij 20. Is 19 jaar te jong om een marathon te rennen? Op internet kan ik er helaas niet zo veel over vinden..

 8. Jolien
  augustus 20, 2017 / 13:32

  Ik heb ook soms last van een pijnlijke schouder bij het rennen, het komt na een tijdje lopen en gaat na een kwartiertje of zo ook gewoon weer weg. Mijn vader bleek precies hetzelfde te hebben na een paar uur wandelen. Bekend kwaaltje dus!

 9. Jolieke
  augustus 20, 2017 / 16:28

  Hee Annemerel!
  Ik kom net terug van een korte run en kom tot de conclusie dat ik je toch even een keer deze vraag wil stellen. Ik heb een paar mooie en hele fijne hardloopleggings van Nike en ben daar ontzettend blij mee. Nu zit een deel daarvan gewoon helemaal lekker, maar bij een aantal daarvan heb ik een terugkerend irritatiepuntje. Sommige leggings zakken namelijk af tijdens het hardlopen en het aantrekken van de band bovenaan (wat bij sommige kan) helpt dan ook niet. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit ontzettend vervelend is omdat je elke minuut bezig bent om de legging weer op te trekken en dat is gewoon heel onhandig. Heb jij dit ook? Zo nee, heb je een idee hoe ik dit kan oplossen? Zo ja, heb je aanraders voor leggings die dit niet hebben?
  Liefs, Jolieke

 10. Aurelie
  augustus 21, 2017 / 08:21

  Dat van die pijnlijke schouder herken ik ook! Komt bij mij ook altijd doordat ik onbewust een verkrampte houding aanneem. Als ik dan even mijn armen losgooi en er op let dat ik een ‘mooie’ houding aanneem, gaat het vanzelf weg. Wat ik wou vragen; welke aandachtspunten moet ik in mijn hoofd houden bij het herstel na een lange duurloop? Ik drink binnen het halfuur een eiwitshake en zorg ervoor dat ik binnen het uur ook een herstelmaaltijd eet, maar zijn er nog zaken die belangrijk zijn om zo goed mogelijk te herstellen? Kan ik iets doen aan die zware benen zodat ze in mijn bed niet als lood aanvoelen (en er bijgevolg voor zorgen dat ik niet kan slapen)?

 11. augustus 23, 2017 / 01:01

  Ooh zijn de pannenkoeken echt helemaal out of the picture? Dat wordt nog wat haha! Ik verbaas me ook wel eens over dat stoppen inderdaad, zou zelf misschien ook het idee hebben dat het een beetje ‘valsspelen’ is omdat je de tijd neemt om op adem te komen maar dat is eigenlijk onzin bij zulke lange afstanden haha.