ASK YOUR RUNNING QUESTION: #15

Heb ik ooit een hardloop-maatje gehad? Wat is mijn tien kilometer PR? Wanneer moet je Imodium slikken? En slik ik eigenlijk supplementen? Ik beantwoord al deze vragen in een nieuwe AYRQ.

Johan: Je marathon pr is 3:26u gelopen in Berlijn, maar wat zijn je pr’s op de halve en 10km. en bij welke wedstrijd liep je die?

Yes 3.26 is inderdaad mijn marathon PR dat ik in 2015 tijdens de Marathon in Berlijn liep. Vraag me nog steeds af hoe ik ooit die tijd moet gaan verbeteren. Ben in de drie marathons die volgden niet eens in de buurt gekomen van die tijd. Maar hé, die 3.26 neemt niemand mij meer af.

Mijn halve marathon PR liep ik op 1 mei 2016 tijdens de halve marathon in Salzburg. Ik was heel goed getraind, voor de marathon van Rotterdam. Maar werd toen ziek en kon vijf weken niet lopen. Twee weken voor die halve marathon ben ik weer begonnen met opbouwen en wonder boven wonder liep ik tijdens de halve marathon in Salzburg een PR. Ik liep 1.37.51.

Het persoonlijk record dat ik op de tien kilometer liep is alweer wat ouder, dat stamt uit mei 2015. Ik liep het tijdens de Nike We Run Amsterdam Run door het centrum van de stad. Daarna heb ik me eigenlijk nooit meer zo honderd procent voor een tien kilometer gegeven, dus ik heb het idee dat wanneer ik een keer niet herstellende ben voor een marathon en/of in training ben voor een marathon, ik wel wat van dat PR (44.56) af moet kunnen snoepen.

Marion: Loop jij wel eens met iemand samen? Ik zie je eigenlijk altijd alleen trainen in je vlogs, tenzij met een groep voor een event natuurlijk of zo nu en dan met je vader of zusje. Heb je ooit een vast running-maatje gehad, en hoe is je dat bevallen?

Hi Marion, ik train meestal alleen inderdaad, zo ben ik ook begonnen. Ik vind het namelijk vervelend om me vast te leggen op iets, ik ben wat dat betreft een beetje een ‘rebel’. Zonder trainingsmaatje kan ik gewoon altijd zelf beslissen of ik wel of niet ga lopen. Voor mij werkt dat het beste. Maar ik vind het wel heel erg leuk om samen met mijn vader en/of zusje te lopen, dus dat doe ik wel geregeld. En ik denk dat wanneer ik hier een hele goede vriendin zou hebben die ongeveer op hetzelfde niveau zou lopen als ik (eentje die tegelijkertijd ook in Den Haag woont), dat ik dat ook wel heel leuk en gezellig zou vinden. Maar dat is nu eenmaal niet het geval :).

Marije: Ik loop sinds twee jaar met een hartslagmeter en dat bevalt me super. Hij heeft me vele kilometers in weer en wind verteld wat mijn hartslag is, maar nu wil ik misschien wel een sporthorloge. Wat raadt je aan? Hartslag is voor mij nog steeds het belangrijkste om te weten en stiekem word ik telkens in verleiding gebracht om met mijn telefoon in mijn hand te lopen (zonder jouw boek had ik dat zelf nooit bedacht, blond) en mijn tempo bij te houden. Wat voor mij er al twee keer voor heeft gezorgd dat ik overtraind ben geraakt. Maar toch wil ik nu meer gegevens weten dan alleen mijn hartslag en mijn trainingsduur, dus wat voor sporthorloge is handig? Wat is goed? Ik zie door de opties het bos niet meer.

Hi Marije, wat vervelend dat je overtraind bent geraakt. Je moet er goed voor zorgen dat je geen slaaf wordt van je eigen statistieken, maar ik denk niet dat ik dat jou nog hoef te vertellen, je hebt het aan de levende lijven mogen ondervinden.

Er zijn heel veel goede sporthorloges op de markt, zelf gebruik ik op dit moment de Garmin Forerunner 235, die heeft een hartslagmeter in de pols en allerlei functies voor intervaltrainingen. Hij doet voor mij precies wat ik nodig heb, maar ik denk dat er heel veel vergelijkbare horloges zijn met dezelfde functies, dus ik kan niet zeggen dat dit nu perse het beste horloge is.

Roos: Gebruik jij nog extra vitaminesupplementen, bijvoorbeeld speciaal voor sporters? Of magnesium tabletten voor je spieren? Zo ja, van welk merk?

Hi Roos, goed dat je het zegt, nu ik weer begin met trainen voor een marathon, is het belangrijk dat ik weer wat magnesium ga bijslikken, om er voor te zorgen dat mijn spieren beter kunnen herstellen. Voor de Boston Marathon heb ik een supplement van A. Vogel gebruikt. Of dit mijn leven veranderd heeft weet ik niet, want ik weet natuurlijk niet hoe ik me gevoeld had zonder die supplementen. Dat vind ik er zo lastig aan. Ik vind het soms best lastig, want iedereen vertelt je van alles en ikzelf weet niet meer zo goed wat ik nu wel en niet moet geloven. Maar ik denk dat wat extra magnesium slikken wanneer je heel hard aan het trainen bent geen kwaad kan.

Roos: Mijn tweede vraag gaat over darmklachten (voor jou heel herkenbaar als ik je blog lees), vooral voor een wedstrijd, ook als je verder niet zenuwachtig bent voor die wedstrijd. Ik las dat jij daarvoor wel eens Imodium gebruikt. Hoe lang van te voren voor een wedstrijd neem jij die Imodium in?

Helaas, helaas, darmklachten tijdens het hardlopen zijn me iets te bekend. Ik heb periodes dat het OK gaat, maar de laatste maanden gaat het zelfs tijdens een tien kilometer al niet goed. Als ik Imodium slik heb ik gelukkig geen last. Voor de Boston Marathon slikte ik twee uur van te voren twee pillen (dit was de aangeraden hoeveelheid). Maar ik zou hier in trainingen al een beetje mee spelen om te kijken waar jij het beste op reageert. Ik zou ook nooit met twee pillen beginnen, misschien heb jij wel veel minder dan de voorgeschreven hoeveelheid nodig en kun je met twee pillen drie dagen niet naar het toilet (dit gebeurde mij tijdens mijn eerste marathon, oeps).

In trainingen probeer ik Imodium niet te gebruiken (afgezien van de trainingen waarin ik test hoeveel ik nodig heb). Ik weet niet hóe gezond het voor je lichaam is (dus is hier een dokter in de zaal die me hier uitsluitsel over kan geven?).

OK. That’s it voor deze week! Zoals altijd mogen jullie nieuwe vragen weer in de comments droppen :)

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Anke
  juli 8, 2017 / 20:39

  Ik vind dit altijd zo’n leuke rubriek om te lezen en heb nu zelf ook een vraag. Bedenk je jouw intervaltrainingen zelf of haal je ze ergens van internet? En wissel je steeds een paar vaste interval trainingen af of doe je steeds weer wat anders?

 2. Yvonne
  juli 9, 2017 / 08:52

  Mijn vraag is waarom je je hardlooprondjes niet meer op strava upload?

 3. Dorien
  juli 9, 2017 / 21:00

  Leuk deze running vragen en antwoorden! Geeft me ook altijd weer motivatie om te gaan hardlopen :)

 4. Ilse
  juli 10, 2017 / 18:00

  Leuke vragen en antwoorden weer!

 5. Mirna
  juli 11, 2017 / 12:15

  Ik volg sinds 2 weken het schema voor de halve marathon uit jouw boek en hier zitten ook interval trainingen in. Nu heb ik nooit eerder intervaltrainingen gedaan want dat leek me erg vermoeiend… Nu merk ik dat ik vooral moeite heb om na een versnelling weer op rustig tempo te komen, ik merk dat ik vaak pas rustiger kan rennen als ik eerst een stukje ga wandelen. Heb je tips om niet te gaan wandelen maar rustig te kunnen rennen?

 6. Marlous
  juli 12, 2017 / 08:53

  Hi Annemerel,

  Ik ben een maand of 10 geleden begonnen met hardlopen. Het opbouwen ging heel snel en ik ren nu meestal 2 á 3 x per week (2x 10/15km en 1x een korte interval). Ook heb ik een aantal keer een halve marathon gerend, waarvan 1x in maart in Rome. Af en toe ren ik deze afstand gewoon bij mij in de omgeving, maar ik merk dat ik de dagen erna altijd enorm moe ben. Ik heb geen spierpijn o.i.d., maar mijn lichaam voelt wel extreem moe aan. Heb jij hier tips voor? Qua voeding, rust of supplementen evt.?
  Het is dus écht alleen na die 21.1km. Na 10/15km heb ik nergens last van.
  Thanks alvast!