ASK YOUR RUNNING QUESTION: #122

Tijd voor de aller eerste Ask Your Running Question van 2020, met deze week onder andere ‘hoe komt het dat ik nooit anaeroob train?’ ‘hoe betrouwbaar is de calorieënteller van Garmin?’ en ‘waarom voelt een lange duurloop veel zwaarder dan een tempoloop?’

Britt: Sinds een maandje heb ik de garmin fenix 6s pro, heeel erg blij mee!! Nu zegt die alleen constant dat ik niet productief ben (heel irritant) en ik te weinig laag anaerobe activiteiten doen. Bij elke ronde die ik doe train ik wel aeroob, maar bij anaeroob krijg ik altijd 0.0. Hoe kan ik dit verbeteren?

Hi Britt, wat gaaf. Ik heb zelf ook de Fenix 6s en ben er heel blij mee, ook al geeft hij me soms op mijn donder dat ik niet productief genoeg ben (dat neem ik dan maar met een korreltje zout). Er zijn een paar redenen mogelijk waarom hij altijd aangeeft dat je alleen aeroob traint en nooit anaeroob. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat jij ook daadwerkelijk niet in het anaerobe gebied traint. Dat wil zeggen, je hartslag blijft tijdens je gehele training onder je omslagpunt. Wat je zou kunnen doen is een tempotraining waarbij je snelle tempo’s afwisselt met een korte rust. Zorg er wel voor dat je lang genoeg op een intensief tempo loopt om ook daadwerkelijk over je omslagpunt te gaan. Als ik bijvoorbeeld 200’tjes of 400’tjes loop, gaat mijn hartslag niet over mijn omslagpunt. Als ik 800’tjes loop gebeurt dat wel.

Als je dit soort trainingen wel doet en je horloge geeft nog steeds aan dat je volledig aeroob traint, dan kan het ook zo zijn dat je je hartslagzones niet goed hebt ingesteld. Misschien staan ze nog op de febrieksinstellingen en zijn jouw zones heel anders verdeeld. Het kan namelijk best zo zijn dat jouw omslagpunt lager dan gemiddeld ligt. Als deze ingesteld staat op 170bpm en je omslagpunt ligt in werkelijkheid op 160bpm, zou je volgens je horloge dus 10 slagen boven je omslagpunt moeten lopen om anaeroob te lopen.

Is dit ook niet het probleem? Dan weet ik het helaas ook niet. Ik zou dan even bellen met de klantenservice van Garmin. Ben nu wel benieuwd wat het ‘probleem’ uiteindelijk is, dus hou me op de hoogte!

Leone: Ik vraag me vaak af: hoe accuraat is de calorieënteller van de Garmin fenix 5s?

Hi Leone, ook al zo’n fijn horloge (ik heb de 5s lang met veel plezier gedragen!). Hoe accuraat de calorieënteller is? Geen flauw idee. Ik denk dat de berekening van de calorieën op allerlei verschillende theorieën gebaseerd is en dat er verschillende dingen gemeten worden om die calorieën te tellen (je lengte en je gewicht bijvoorbeeld, de stappenteller, je hartslag, de activiteiten die je doet). Maar hoe accuraat het precies is? No clue!

Hoe ik mijn calorieënteller gebruik? Ik houd het met een schuin oog in de gaten. Ik weet dat ik meer moet eten als ik weken maak waarin ik gemiddeld meer dan 2500 calorieën per dag verbrand. Als dat gemiddelde onder de 2000 komt kies ik eerder voor een bord pasta (in plaats van dat ik een tweede keer opschep). Ik ben niet bezig met calorieën tellen, daar word ik best wel ongelukkig van. In mijn tienerjaren heb ik dat wel gedaan, dus ik heb wel een idee over calorieën (zo heb ik bijvoorbeeld de levensbelangrijke kennis dat een glas Baileys net zoveel calorieën is als een Mars, jullie begrijpen mijn prioriteiten uit mijn tienerjaren, haha).

Ik vind het niet ontzettend interessant hoeveel calorieën ik volgens mijn horloge verbrand, omdat ik toch geen calorieën van voedingsmiddelen tel. Mijn horloge zou net zo goed een heel andere maatvoering van calorieëntellen kunnen hebben. Ik vergelijk het vooral met eerdere statistieken van mezelf. Ik ga er dus vanuit dat mijn horloge wel iedere dag op dezelfde manier calorieën telt.

Eveline: Hi Annemerel, ik vraag me al een tijdje iets af.. Mijn rustige lange duurlopen loop ik met een pace van ruim een minuut langzamer dan mijn tempotrainingen (en uiteraard nog veel langzamer dan de intervaltrainingen). Het gekke is dat de rustige lange duurlopen veel vermoeiender voelen dan de tempotrainingen, ook als uiteindelijk de afstand identiek is. Ik vraag me af wat daarvoor de verklaring zou kunnen zijn. Zou het enkel met de adrenaline te maken hebben, die je dan kennelijk alleen aanmaakt als je boven een bepaald tempo/hartslag komt? Heb jij enig idee?

Hi Eveline, goede vraag. Aller eerst: ik ben geen wetenschapper en kan deze vraag ook niet wetenschappelijk beantwoorden. Ik kan alleen mijn gevoel met je delen, dus wat je met mijn antwoord doet dat is aan jou ;-). Ik ga je een aantal redenen geven waarom ik denk dat een duurloop vermoeiender kan voelen.

 1. Als je dezelfde afstand loopt als een tempoloop, maar het voelt veel vermoeiender dan die tempoloop, dan kan ik me voorstellen dat dat te maken heeft met tijd. Je bent langer onderweg, wat vermoeiender kan zijn.
 2. Een langzame duurloop kan mentaal heel vermoeiend zijn. Het is qua tempo niet uitdagend, het duurt alleen heel erg lang en het gaat ook nog zo langzaam. Die mentale vermoeidheid kan ook in je benen gaan zitten.
 3. Zoals Jessie in de comments al aangaf, als je op tempo loopt is je techniek vaak beter.
 4. Ik zag dat je het zelf in de comments ook al deelde… schoenen kunnen ook een verschil maken. Als je op oude schoenen loopt waar de demping al een beetje uit is, kan dit ook voor extra vermoeidheid zorgen.
 5. Een tempoloop vliegt vaak voorbij. Niet alleen omdat je een stuk harder loopt, maar ook omdat het zo afwisselend is. Ik denk dat de afwisseling in tempo er ook voor kan zorgen dat je benen minder vermoeid raken, je belast je lichaam minder eenzijdig. Zeker als je tempo wel gewoon onder je drempel ligt (en je dus weinig tot geen melkzuur aanmaakt).
 6. Adrenaline is een ding. Zeker als je tempotraining goed gaat!

Monique: Hi Annemerel, ik wil eind maart weer een halve marathon lopen. Ik schrijf weer omdat ik vijf jaar geleden ook twee halve marathons (weliswaar redelijk ongetraind) heb gelopen. Mijn conditie was voorheen goed omdat ik veel trainde voor handbal. In de tussentijd heb ik twee kinderen gekregen en is mijn conditie een stuk achteruit gegaan. Ik loop nu eens per week 5 km wat redelijk makkelijk gaat, aangevuld met 3x krachttraining. Ik fiets dagelijks een uur. Denk Jij dat het haalbaar is om met twee keer lopen per week half mei een halve marathon te doen?

Hi Monique, wat tof dat je weer van plan bent om voor een halve marathon te gaan trainen. Ik snap dat je met je ‘nieuwe leven’ minder tijd hebt om te trainen, je hebt net iets meer verantwoordelijkheden dan vijf jaar geleden. Een halve marathon is een heel mooi doel, misschien zou ik zelf eerder beginnen met een 10 kilometer, maar ik begrijp ook dat een halve marathon uitdagender klinkt en dat je daardoor misschien eerder gemotiveerd raakt om naar buiten te gaan.

Wat ik wel zou doen, als je echt graag een halve marathon wil lopen, is een krachttraining per week inwisselen voor een extra hardlooptraining. Dat je dus drie keer in de week hardloopt en twee keer in de week krachttraining doet. Met drie trainingen per week kun je veel meer progressie boeken en als je blessurevrij blijft, kan ik geen reden bedenken waarom je half mei niet klaar voor die halve marathon zou zijn.

Veel plezier met trainen en ik hoor graag hoe het gegaan is.

Thanks voor al jullie vragen. Nieuwe vragen mogen net zoals in 2019, 2018 en 2017 in de comments gesteld worden ;-).

Liefs,

Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Hanne
  januari 10, 2020 / 16:16

  Hallo Annemerel! Ik zag dat er nu patches of pleisters van Hi nutri tape zijn en ik vroeg me af of je ze al uitgetest hebt? Het lijkt me een goeie, maar dure oplossing voor iedereen die darmklachten of buikpijn krijgt van de reguliere sportvoeding. Zijn ze de moeite waard of blijf ik voorlopig beter aan de gels?

 2. Mayra
  januari 10, 2020 / 16:37

  Hoi Annemerel,
  Ik kom net om de hoek kijken wat langeafstandslopen betreft, maar heb de smaak goed te pakken. Tot nu toe redelijk blessurevrij aann het opbouwen naar een halve marathon. Ik las ergens dat jij vrij lang hebt hardgelopen voordat je je eerste marathon liep. Wat was het moment waarop je dacht: “Ik ben er klaar voor en schrijf me in!”? Ik heb de marathon zeker op mijn wensenlijst staan en ben benieuwd hoeveel ervaring je nodig hebt om aan de marathontraining te beginnen.

  Groetjes,
  Mayra

 3. Marie
  januari 11, 2020 / 16:03

  Anaeroob? Wat is dat? Voor de minder-op-de-hoogte lezers :)

 4. Lisette
  januari 12, 2020 / 12:35

  Hoi Annemerel,
  Ik wil graag mijn PR op de 10 km verbeteren en ik weet dat je niet te snel van start moet gaan. Maar het parcours loopt gelijk na de start naar beneden, en het laatste stuk is flink omhoog. Is het dan niet tegenstrijdig om na de start in te houden? Ik denk dat ik juist daar mijn winst kan behalen. Wat zou jij doen?

 5. Miranda
  januari 14, 2020 / 18:03

  Hoi,
  Ik loop met de Garmin Vivoactive 3. Heel blij mee, maar ik vraag me wel wat af. Afgelopen weekend liep ik de halve van Egmond. 10 minuten langzamer dan normaal met hogere hartslag. Na afloop was mijn VO2 Max 1 punt gedaald en was mijn fitnessleeftijd van 21 naar 31 gegaan, ik ben 38 jaar. Het was zwaar, maar Garmin straft me wel heel erg af ?. Weet jij hoe dit kan?

 6. Valerie
  januari 14, 2020 / 22:21

  Ha annemerel,

  Ik heb een vraag over het welbekende wc / buik probleem. Als ik niet ren, heb ik over het algemeen nergens last van, maar zodra ik langere afstanden loop slaat m’n buik op hol en moet ik halverwege de loop naar de wc. Ik ben nu aan het trainen voor mijn allereerste marathon, maar twijfel of ik bijvoorbeeld hulp moet zoeken voor een voedingspatroon dat misschien mijn klachten kan verminderen! Wat denk jij dat handig is en hoe zorg jij ervoor dat je buik je trainingen niet verhinderd?

 7. Annelies
  januari 15, 2020 / 12:18

  Dag Annemerel,

  Ik volg sinds heel kort je blog, en vind het heel leuk om te lezen.
  Ik heb altijd veel gelopen, maar tijdens en na de geboorte van mijn 3 kinderen was het toch iets minder fanatiek. Nu de jongste net 3 is geworden, voel ik dat het terug tijd is om weer wat meer aan mezelf te denken en dus terug wat fanatieker te gaan joggen. Ik ben dus terug vol passie over lopen, en wil me ook wat verdiepen in gezond eten in combinatie met hardlopen.

  Ik las dat je zelf dit jaar ook meer wil ‘goed’ eten in combinatie in fucntie van het hardlopen. Zijn er boeken of artikels die je hiervoor kan aanraden?

  Zelf worstel ik hier ook mee, ik probeer geraffineerde suikers te vermijden en tracht ook niet te veel koolhydraten te eten, maar wat is niet te veel? En hoe zorg je er ook voor dat het niet te weinig wordt?
  Ik lees ook dat kans op blessures groter wordt indien je te weinig koolhydraten zou eten? Dat is nu natuurlijk helemaal niet de bedoeling.