ASK YOUR RUNNING QUESTION: #120

Hoe zorg je er in vredesnaam voor dat je niet twee dagen slechte looptrainingen hebt omdat je toevallig een keer in het krachthonk geweest bent? Wat is nu mijn gouden tip voor het ‘beste’ hardloophorloge, hoe vind je motivatie als je iedere avond door het donker het standaard saaie rondje moet lopen? En ben ik weleens jaloers als ik op Instagram allerlei fitgirls fitte dingen zie doen, op het moment dat ik mezelf juist niet kan motiveren? Deze vragen beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question.

Jolin: Regelmatig ga ik naar de gym, afgelopen week bedacht ik om weer deadlifts te doen (3*12hh15kg). Ik was 2 dagen helemaal naar van stijfheid, het liefst bewoog ik me niet. Herken je dit? Omdat ik vooral de beweging wilde oefenen ik het met weinig gewicht gedaan, maar toch die stijfheid. Dus je raad het al, ik zie als een berg op tegen de volgende keer, heb je tips?

Hi Jolin, wat goed dat je weer het krachthonk in gegaan bent. Zou ik ook moeten doen. Ik herken de spierpijn zeker, dit had ik ook toen ik net begon met krachttraining (en dat zal ik waarschijnlijk ook weer hebben als ik het straks weer op ga pakken…). Als je de spierpijn liever niet hebt, is het misschien een idee om nog rustiger op te bouwen. Je vindt 15 kilo misschien niet veel omdat je het vergelijkt met wat je (wellicht) voorheen deed. Een deadlift met een kettlebell van 7 kilo zou ook een mooi begin zijn.

Wat je daarnaast kunt doen om het herstel te versnellen is goed water drinken, binnen dertig minuten na de trainingen extra eiwitten eten en binnen twaalf uur na de training een rustig rondje loslopen, ook al heb je dan misschien al wel ontzettende spierpijn. Ik had het gevoel dat wanneer ik binnen twaalf uur weer bewoog, de spierpijn daarna minder was. Je zou ook kunnen fietsen in plaats van hardlopen na de training om je spieren wat losser te maken.

Veel atleten (zoals Susan Krumins) doen belangrijke/zware trainingen vaak op dezelfde dag als hun krachttraining, dus ze doen eerst hun zware training, eten daarna wat, soms slapen ze zelfs eventjes en daarna gaan ze voor de krachttraining. De dag na een krachttraining kun je het dan sowieso veel rustiger aan doen.

En verder is het ook een kwestie van even door te pijn heen, als je de oefeningen consequent blijft doen wordt de spierpijn op een gegeven moment wel minder. Succes!

Hanne: Mijn Garmin Forerunner 220 is aan vervanging toe en ik weet niet goed voor welk model ik moet gaan. Ik wil graag bij Garmin blijven en twijfel tussen de Venu, de Vivoactive 4s of de Forerunner 645, waarbij de Venu en de Vivoactive 4s wel muziek hebben, maar zijn ze ook genoeg hardloop specifiek? Tot nu toe gebruik ik mijn hardloophorloge enkel voor te hardlopen: de rest van de tijd ligt het in de kast. De meerwaarde van extra features ken ik dus niet echt. Heb je zelf betere tips voor deze prijs? Ik vind het een moeilijke keuze! Alvast bedankt :-).

Hi Hanne, ik ken zelf de nieuwe Venu en Vivoactive 4s niet zo goed (heb ze zelf nog nooit getest), dus ik ben even op onderzoek uitgegaan en heb de horloges vergeleken op de website van Garmin.

De Venu en Vivoactive 4s zijn redelijk vergelijkbare horloges. Het scherm van de Venu is net iets groter en heeft meer pixels (en het horloge weegt dan ook net iets meer) en de Vivoactive 4s is geschikt voor een smallere pols. Hij is geschikt voor bijna alle sporten die je kunt bedenken, maar is niet specifiek geschikt voor hardlopen. Als hardloper kun je er wel heel veel mee en zeker omdat je oude horloge niet mega veel functies heeft, zul je er nu wel wat bij krijgen, dus je ‘wint’ sowieso.

Zelf zou ik denk ik eerder kiezen voor de Forerunner 645 Music (399,95) of de Forerunner 245 Music (349,95). Deze hebben toch net iets meer hardloop functionaliteiten en ik vind het tijdens het hardlopen fijner om gewoon met knopjes te werken, niet met een touchscreen. Daarnaast hebben ze ook heel veel andere activity tracker functies. De Forerunner 245 heeft een net iets betere batterijduur en meet ook Body Battery en je hartslag onderwater (fijn als je zwemt!), de Forerunner 645 heeft een iets luxere uitstraling, je kunt er een pinpas in zetten en is in de bergen weer net iets handiger. Het ligt er dus maar net aan waar jouw prioriteiten liggen.

Ik heb toch ook nog even een berichtje naar mijn contactpersoon bij Garmin gestuurd om advies te vragen. Dit is zijn antwoord:

 • Hardloopdynamica: bij de forerunners kun je de HRM RUN band koppelen waardoor je veel meer hardloop-data kunt meten en koppelen aan deactiviteit (l/r balance, grondcontacttijd, verticale oscillatie, etc). De vivo/venu kan je wel de RUN hartslagband koppelen voor dehartslag-data, maar deze watches kunnen niet de hardloop-dynamica data uit de HRM RUN halen.

 • Wat ook kenmerkend is voor hardloopwatches zijn ‘simpele’ dingen als het snel maken van intervaltrainingen op het horloge, de virtual partner, virtual pacer, etc. Voor de hardloper die af en toe loopt en voor wie afstand/tempo/gps voldoende is en ook nooit met virtual partners gaat lopen is een multi sport zoals de venu dus eigenlijk prima.

 • Ook veelal kenmerkend voor de echte hardloop-wacthes is de gedetailleerde inzichten in data, zoals race-voorspellingen, trainings-effecten (aeroob vs anaeroob), en trainingsstatus. Deze data haal je niet uit je vivoactive of venu.

Het blijft een lastige keuze, vooral omdat het een hele uitgave is. Ik hoop dat ik je iets heb kunnen helpen met je keuze. Ben benieuwd waar je voor gaat :)

Freya: Ik heb het gedurende één maand super druk gehad (met verbouwing en werken) en heb zo goed als niks gelopen (1 keer per week, terwijl het normaal 4 keer per week is). Ik heb twee vragen: heb je er ook wel eens last van gehad, dat je ineens al die hardloopfoto’s en positieve hardloopervaringen op insta niet meer kan verdragen? Uit een soort van jaloezie dan eigenlijk en twee, hoe bouw je weer op na zo’n periode?

Hi Freya, snap zeker dat het leven je hardlopen soms in de weg kan zitten. Als je geen specifiek doel hebt (een wedstrijd die belangrijk genoeg is om alles voor op zij te zetten) is het veel moeilijker om op de spaarzame vrije momenten die je hebt, toch de weg naar je hardloopschoenen te vinden.

Ik heb die momenten ook wel gehad, maar ik volgde op dat moment nog niet genoeg fanatieke hardlopers om ‘jaloers’ te worden. Ik heb het idee dat een paar jaar geleden de instawereld een stuk minder fanatiek was dan nu. Waar ik wel last van heb, is dat wanneer ik niet kan trainen door een blessure en ik zie anderen de sterren van de hemel lopen, dat ik dan lichtelijk jaloers kan worden. Dan denk ik… ‘ja maar, dit wil ik ook…!!!’. Natuurlijk gun ik ieder zijn of haar prestatie waar hard voor gewerkt is en het is ook geen afgunst, meer een soort van ‘benijden’. Ik benijd anderen als zij wel kunnen lopen en ik niet. Dit geldt trouwens niet alleen voor Instagram, toen ik vorig jaar een stressfractuur had en ik zag mensen hardlopen vanuit de auto, dan dacht ik ook… waarom zij wel en ik niet?

En hoe bouw je weer op? Ik zou je allereerst inschrijven voor een wedstrijd. Niet denken… ik ga me wel inschrijven als ik weer helemaal fit ben, want dan stel je het fit worden steeds uit. Schrijf je in en begin weer met drie keer in de week lopen. Ik weet niet hoe jouw niveau was voordat het klad er in kwam, maar ik zelf zou beginnen met drie keer in de week 35 minuten, desnoods opgedeeld in stukjes als dat nu te veel voor je is. En als je na een week of twee, drie je basisconditie weer terug hebt, verder uitbouwen. Succes!

Anouk: Ik vind hardlopen in de lente/zomer heel leuk, omdat ik dan variatie in rondjes kan aanbrengen. In de herfst/winter is het al donker als thuiskom van werk en kan ik maar een paar blokjes lopen met lantaarnpalen, en ik vind het nu echt onwijs saai om te gaan hardlopen. Ik loop nooit wedstrijden en heb ook geen specifiek doel. Ik heb dus ook geen trainingsschema. Ik loop 2x per week zo’n 7-10km. Heb jij tips om deze donkere, eentonige rondjes toch leuk te maken in de winter?

Hi Anouk, ik snap helemaal dat het dodelijk saai is om na een lange werkdag iedere keer maar weer dezelfde training af te werken. Helemaal als je geen specifiek doel hebt. Dus ook voor jou de tip, zorg voor een specifiek doel. Schrijf je in, voor een wedstrijd waar je kriebels van krijgt. Het hoeft geen Boston Marathon te zien (ha ha), maar kies wel voor iets waar je echt enthousiast van wordt. Dat kan zijn omdat het een langere afstand is dan je normaal gesproken loopt, of omdat het gewoon een te gekke wedstrijd is (misschien kun je, mocht je binnenkort een vakantie boeken, een vakantie combineren met een toffe wedstrijd in de buurt?).

Hoe je ondertussen je rondjes leuker maakt? Zorg voor een fijne routine. Bijvoorbeeld: je hardloopkleding ligt al klaar als je thuis komt, je gaat niet op de bank zitten en trekt meteen je kleding aan. Zorg voor een leuke winterse playlist, loop je training en als je thuis komt zet je een pannetje op met chocolademelk (de halfvolle versie zorgt ervoor dat je niet meteen weer alles in calorieën aankomt) en stapt ondertussen onder de douche.

Hoe je je trainingen zelf leuker kunt maken? Probeer variatie in tempo aan te brengen. Bijvoorbeeld het eerste rondje rond de lantaarnpalen in 6’30, het tweede rondje in 6’15 en het laatste rondje in 6’00.

Ik hoop dat je het plezier in hardlopen voordat de lente begint weer hebt teruggevonden.

Thanks voor al jullie leuke vragen. Nieuwe vragen mogen zoals iedere week weer in de comments gesteld worden. Ik ben nu al benieuwd wat ik volgende week mag beantwoorden :)

Liefs,

Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Jolin
  december 15, 2019 / 17:13

  Bedankt :-) Vooral het moment van de krachttraining, daar had ik nooit zo over nagedacht maar valt nog wel wat te winnen. Komende week ga ik voor de kettlebell!

 2. Jolin
  december 15, 2019 / 17:26

  En ik heb meteen een nieuwe vraag: Af en toe loop ik met muziek. Dit helpt me vooral als het donker is, of ik niet zoveel zin heb. Een wedstrijd heb ik nog nooit met muziek gelopen maar dit zou ik wel eens willen proberen. Nu twijfel ik tussen een chille playlist (waar ik normaal op loop) of iets op ritme. Waar heb jij naar geluisterd in Malaga? En heb je een standaard playlist voor een hele, halve of een specifieke training?

 3. Hanne
  december 16, 2019 / 01:29

  Dag Annemerel,
  Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie en om het na te vragen bij Garmin! Je hebt me goed geholpen om de knoop door te hakken: het wordt de Garmin Forerunner 645 music, momenteel 339,95€ bij de AS Adventure in België. Ik koop er nog de hartslagmeter (voor op de borst) bij. Dan ben ik hopelijk weer even goed :-).
  https://www.asadventure.com/nl/p/garmin-hartslagmeter-forerunner-645-music-2523D70002.html?colour=4168

  Ik denk wel dat ik nog even wacht met de effectieve aankoop, tot de kerstcadeaus en skireis betaald zijn :-). Een dure periode, de eindejaarsperiode :-).

  • Annemerel
   Auteur
   december 16, 2019 / 08:55

   Hahah dat snap ik zeker en je hebt gewoon een horloge dat werkt toch, ik bedoel… het is leuk zo’n super uitgebreid horloge, maar het is niet van levensbelang.

 4. Lisanne
  december 16, 2019 / 15:08

  Hey Annemerel, ik heb ook een vraag voor je. Ik heb op 31 december een 10 km wedstrijd gepland staan, waar ik graag een PR wil gaan lopen. Nu kwam ik er dus achter dat ik volgens Garmin precies op 31 december ongesteld moet worden. Nou weet ik dat als ik eenmaal ongesteld ben er niet zoveel aan de hand is. Maar voordat ik ongesteld moet worden, loop ik meestal als een krant. Heb jij tips wat ik kan doen om minder last te hebben van mijn hormonen (waardoor ik minder snel loop) als ik niet voor de wedstrijd ongesteld word?

 5. Mirte
  december 17, 2019 / 20:45

  Hi Annemerel,

  Ik sport vier keer in de week, voetbal en volleybal. Tevens probeer ik 2 keer in de week een klein rondje te lopen (5 km). Nu vraag ik me af; kan ik op 17 mei een halve marathon lopen? En welke training(en) moet ik dan doen?

 6. Laura
  januari 1, 2020 / 19:07

  Hi Annemerel,
  In een van je vlogs had je het over de Mizuno schoenen met corrigerend “blok” waarmee je bent begonnen met hardlopen. Dit is ook de schoen waar ik 3 jaar geleden mee ben begonnen en eigenlijk nog steeds op loop. Ik ben inmiddels wel toe aan een nieuw paar, liefst een die beter aansluit aan mijn (smalle) voet, lichter is en een betere demping heeft. Een correctie voor het naar binnen lopen is misschien niet nodig gezien ik ook zooltjes overweeg. Mede door jouw enthousiasme denk ik nu aan de Nike zoom fly flyknit, maar is deze schoen ook geschikt voor een hakloper zoals ik?