ASK YOUR RUNNING QUESTION: #113

Wat te doen tegen natte voeten tijdens een herfstachtig rondje hardlopen? Welke training zou ik doen als ik sneller zou willen op de vijf kilometer, met slechts een training per week? Deze vragen en meer beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question.

Kim: Jij bent toch wel de Garmin-kenner inmiddels. Denk je dat het nog de moeite waard is een forerunner 235 te kopen? Deze is toch wel minimaal 4 jaar oud. Is bijvoorbeeld de GPS niet een stuk slechter dan de nieuwe toestellen? Een opvolger is de forerunner 245, maar deze is niet erg goed verkrijgbaar in Nederland en ook 120 euro duurder… Ik hoor graag hoe jij denkt over de aanschaf van de 235!

Hi Kim, leuke vraag. Ik denk dat het er vooral mee te maken hoe serieus je met hardlopen bent en hoe serieus je er verwacht in de toekomst mee om te gaan. Ik heb heel lang de 235 gebruikt en was daar heel tevreden over. Nadat ik hem niet meer gebruikte heeft een trainingsmaatje hem een jaar met veel plezier gebruikt en nu draagt mijn fysio hem tijdens zijn trainingen. Het is een goed horloge, dat steeds geüpdatet wordt met nieuwe besturingssystemen. De GPS van mijn Garmin Forerunner 235 deed niet onder voor de GPS van mijn (nieuwere) Fenix.

Tuur draagt op dit moment de 245 en die heeft net wat meer functies, waaronder een bodystressfunctie (waarop je kunt aflezen hoeveel ‘energie’ je nog in de tank hebt) en hij kan muziek op zijn horloge zetten (heel fijn als je met muziek wil hardlopen). Hij is groot fan van zijn horloge en iedereen die hij spreekt raadt hij het horloge aan.

Ik denk dat je zeker veel hebt aan de Forerunner 235, maar als je het horloge meer ‘op de groei’ wil kopen, dan zou ik investeren in de Forerunner 245. Laat je me weten welk horloge je uiteindelijk gekocht hebt?

Britt: Hii Annemerel! Ik vind lopen in de herfst/winter heerlijk, maar met de regen.. Heb je tips voor lopen in de regen? Ik krijg namelijk altijd natte voeten, waardoor ik het heel koud krijg en ik blaren loop op mn tenen.. Ik zag bij nike de zoom pegasus 36 shield, heb je hier ervaring mee?

Hi Britt, natte voeten, het enige wat ik irritant vind aan hardlopen in de regen. Kijk, die natte, koude voeten, dat gevoel, daar kan ik best tegen. Maar de gevolgen zijn blaren en soms worden mijn voeten zo koud dat ze gevoelloos lijken. Not cool.

Een oplossing voor dat probleem is inderdaad een schoen die waterafstotend is, zoals de Zoom Pegasus 36 met shield. Ik heb jarenlang op Nikes met shield gelopen en dat zou ik nog steeds doen als ze mijn favoriete schoen (de Zoom Fly) met shield zouden produceren. De Pegasus is een neutrale trainingsschoen, ik weet niet of je er bekend mee bent, maar het is een van de meest verkochte hardloopschoenen ter wereld, dus het is zeker een goede schoen. Of het ook een schoen voor jou is, dat moet je zelf uitvinden. Je kunt naar een hardloopspeciaalzaak gaan om hier naar te laten kijken.

Tessa: Een tijd geleden kocht je Nike Zoom Fly’s, omdat ze de voorvoetlanding stimuleren. Naar aanleiding daarvan heb ik ze ook besteld en ik loop (ook al zou ik officieel overproneren) heerlijk. Zo lekker en makkelijk heb ik nog nooit op schoenen gelopen. Nu wil ik mijn schoenen gaan afwisselen met een ander paar, maar ik weet niet zo goed met welke schoenen. Welke schoenen (die bij voorkeur ook voorvoetlanding stimuleren) kun je aanbevelen? Ik kom er op internet niet zo goed uit..

Hi Tessa, wat fijn dat je ook zo goed loopt op de Nike Zoom Fly’s. Ik loop er ook al een tijdje heel erg lekker op. Ik ken eigenlijk geen schoen die hetzelfde loopt als deze schoen. De VaporFly komt in de buurt, loopt eigenlijk nog lekkerder, maar ja die is ook nog en stuk duurder en gaat minder lang mee dan de Zoom Fly, dus die zou ik niet voor trainingen kopen.

Ik ben zelf niet bekend met andere hardloopschoenen die op dezelfde manier een voorvoet landing stimuleren en kan je dan ook geen andere schoen aanraden. Als je graag eenzelfde soort schoen wil, zou ik zeggen… waarom koop je geen tweede paar Zoom Fly’s en ga je die met elkaar afwisselen?

Inge: Ik vond het heel interesant om te lezen welke training je handig acht voor een snelle vijf kilometer. Maar ik heb hier eigenlijk een vervolg vraag op. Ik wil namelijk ook graag een snelle 5k gaan lopen maar ik wil eigenlijk maar 1x per week hardlopen. Ik heb namelijk ook een onefit abonnement en dat vind ik echt heel leuk. Ik wissel veel af (cardioklasjes maar ik doe ook crossfit) en van blessures heb ik geen last (*klopt dit even af*). Maar nu is mijn vraag dus hoe ik dan het beste kan trainen voor een snelle 5k? Die korte tempo’s, lange tempo’s en lange duurloop allemaal wekelijks afwisselen? Of een soort training nooit doen? Ik heb in ieder geval wel genoeg basisconditie dat een 10k geen probleem is om te lopen. Thanks!

Hi Inge, volgens mij ben jij hartstikke sportief bezig. Nu is specifiek voor een snelle vijf kilometer trainen niet heel makkelijk als je maar een keer in de week hardloopt. Je geeft aan dat je niet blessuregevoelig bent en dat je een basisconditie hebt waarbij je altijd wel een tien kilometer kunt lopen, de lange rustige duurloop zou ik daarom laten schieten.

Ik heb je vraag ook aan Tuur voorgelegd en die denkt dat je het beste zo wedstrijdspecifiek mogelijk kunt trainen. Dus rond het tempo van je wedstrijd lopen, opgedeeld in kortere stukjes. En om echt zoveel mogelijk uit die ene looptraining te halen, zouden we de blokjes op vijf kilometertempo net iets langer maken dan wanneer je meer trainingen zou hebben. Stel, je wil een vijf kilometer in 25 minuten lopen dan stellen we voor dat je het wedstrijdtempo (5’00) in steeds langere blokken gaat trainen. Wel een kleine sidenote: het is wel echt héél zwaar om deze trainingen in je vijf kilometer wedstrijdtempo te doen. Ik zou ze zelf in mijn tien kilometer wedstrijdtempo lopen, maar ik heb meerdere trainingen per week. Tuur stelt voor om de eerste herhalingen van de trainingen rond tien kilometer wedstrijdtempo te doen en de laatste herhaling(en) dan op vijf kilometer wedstrijdtempo te lopen.

Bijvoorbeeld:

Training 1: 6x 1000

Training 2: 2000 – 1000 – 2000 – 1000

Training 3: 3x 2000

Training 4: 3000 – 2000 – 1000

Training 5: 2x 3000

Het is zwaar, maar hiermee haal je wel het meest uit die ene training per week. Voor iedere training kun je 3 kilometer inlopen, de pauze kun je het beste zo kort mogelijk houden (tussen de 90 seconden en 2 minuten).

Thanks voor al jullie leuke vragen. Volgende week beantwoord ik er graag weer een aantal. Nieuwe vragen kunnen dan ook zoals iedere week weer in de comments gesteld worden. 

Liefs,

Annemerel

 

Delen:

11 Reacties

 1. Lies
  oktober 24, 2019 / 13:41

  Ik vind dit zo’n leuke rubriek! Ook omdat je zulke uitgebreide antwoorden geeft.

 2. julie
  oktober 24, 2019 / 14:29

  Leuke foto! Wanneer was dit? Central park?

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 29, 2019 / 17:11

   New York 2016!

 3. Anouk
  oktober 24, 2019 / 15:13

  Hi Annemerel! Ik ben steeds meer op hartslag aan het trainen in plaats van op tempo, omdat ik merk dat de ene dag een tempo zwaarder is dan de andere. Maar, ik zit al snel gewoon heel hoog, veel langzamer lopen zou dan al wandelen worden, wat ik natuurlijk niet wil voor een volledige training. Ik heb bijvoorbeeld een training heel fijn gelopen in zone 3/4, maar zone 1/2 daadwerkelijk rennend dat lukt me gewoon echt niet. Snel loop ik zeker niet, die training waarin ik in zone 3/4 zat liep ik op een pace van gemiddeld 6:05. Zelfs als ik dan een lange duurloop in zone 2/3 bijvoorbeeld wil doen, dan probeer ik in een pace van zo’n 6:30 te lopen, maar soms heb ik dan ook al een hogere hartslag… Hij schiet gewoon direct naar zone 3-4, en kan dan wel constant blijven, maar niet in een lagere zone. Heb jij tips om tóch met een lagere hartslag een herstel- of duurloop te kunnen doen?

 4. Jessica
  oktober 25, 2019 / 08:24

  Hoi Annemerel,

  Ik ga je toch een vraag stellen. Ik ben glutenintollerant en heb een nachtschade allergie. Dit is voor duurlopen een ramp. Na 12km begint de hongerklop te komen. Ben jij bekend met energy snoepjes/bars die geen gluten-lactose en nachtschade bevatten? Heb al veel sites bekeken en met een dietiste gesproken maar het is een echte uitdaging. Help!! ;-)

  Geniet van je leuke wedding voorbereiding! Het is je gegund meis.

 5. Roos
  oktober 25, 2019 / 14:49

  Hoi Annemerel,

  Allereerst: zo leuk (en lief) dat je altijd zo uitgebreid antwoordt! Verder heb ik een beetje een dilemma. Ik ben begonnen met hardlopen vanuit eetproblemen, waar ik nog steeds niet vanaf ben. Wel ben ik inmiddels al 5 jaar veel aan het hardlopen, 2/3 keer per week. Gelukkig is dat het laatste jaar steeds meer ‘gewoon, omdat ik het leuk en fijn vind’ en niet omdat ik calorieën wil verbranden. Dat is echt super fijn!

  Nu heeft iemand in mijn omgeving al vaak voorgesteld of ik wat meer wil trainen en wedstrijdjes wil gaan doen. Hij gelooft dat ik best goede kansen maak in die wedstrijdjes en vind dat ik ‘meer met het hardlopen moet doen’. Hij wil meteen een trainingsthema voor me maken. Vind ik een heel groot compliment, maar daarnaast ook lastig, want ik wil niet dat hardlopen iets competitiefs (met mezelf) wordt. Dat het gaat om presteren in plaats van lekker lopen. Jij bent nu natuurlijk ook veel meer met wedstrijden en trainingschema’s bezig dan een aantal jaar terug (al liep je toen ook veel wedstrijden hoor :)).

  Hoe houd jij het hardlopen leuk en ontspannen? Ik ben heel bang dat de lol er voor mij vanaf gaat als ik perse bepaalde tijden in trainingen/ wedstrijden moet lopen etc. Heb je daar misschien tips voor?

  Sorry voor het lange verhaal!
  Groetjes,
  Roos

 6. Rianka
  oktober 26, 2019 / 13:36

  Hoi Annemerel, ik heb een vraag: de laatste tijd heb ik af en toe dat ik een steek in mijn zij krijg en heel mijn buik verkrampt voelt tijdens het hardlopen. Zo erg dat ik niet kan doorlopen en er ook last van heb tijdens het wandelen. Ik moet dat echt mijn training stoppen. Ik heb het idee dat het door mijn darmen komt waar ik wel vaker last van heb. Maar ik loop al jaren hard en heb ook al jaren last van mijn darmen maar deze klachten heb ik sinds kort. Heb jij een idee wat ik hier tegen kan doen? Groetjes Rianka

 7. Lieneke
  oktober 27, 2019 / 10:42

  Hoi Annemerel,
  Kan je mij het nut uitleggen van lopen op een langzaam tempo? Ik ben nu echt langzaam (7.00-7.26 min/km) en wil sneller worden. Nu heb ik een schema van Runnersworld hiervoor, die zegt dat ik in veel trainingen rond de 8:26 min/km moet lopen. Ik zag dat jij laatst ook aanraadde om 1 training per week rond de 100 sec langzamer te lopen. Ik vind het echt heel vervelend lopen, het voelt heel zwaar en uiteindelijk kom ik toch niet heel veel langzamer, maar dat is ook omdat ik stiekem een beetje bang ben dat ik uiteindelijk alleen maar langzamer wordt. Kan jij uitleggen waarom je langzamer moet lopen om sneller te worden?

 8. oktober 28, 2019 / 13:09

  Hi Annemerel, komende zondag loop ik een halve marathon tijdens de Valkenloop, maar ik ben heel erg in dubio over wat ik aan moet trekken met het voorspelde weer (12 graden en veel regen). Met deze temperatuur draag ik meestal een longsleeve en een lange tight, maar ik vrees dat het door de regen erg koud zal zijn als mijn longsleeve helemaal nat is geworden. Daarentegen ben ik bang dat het dragen van een regenjasje weer te warm zal zijn. Zou ik Een t-shirt met een regenjasje moeten overwegen? Een longsleeve zit natuurlijk wel wat fijner dan een jasje… Wat zou jij adviseren?

 9. Jolien
  oktober 30, 2019 / 13:10

  Hoi Annemerel,

  Binnenkort heb ik sinds een jaar weer een 5km wedstrijd. Ik weet dat ik vooruit ben gegaan, maar heb geen idee hoeveel precies. Ik heb een tempo in mijn hoofd waarop ik wil lopen, maar ben bang dat ik dit niet vol kan houden en in zal storten.

  Heb jij een idee hoe je een tempo in kunt schatten? Voor een marathon heb je bijvoorbeeld de yasso 800 waarmee je ongeveer je eindtijd kunt schatten (en dus je tempo). Heb je ook zo’n (interval)training waarmee je de 5km in kunt schatten?

 10. Marc
  november 1, 2019 / 11:48

  Hoi Jolien,

  Wat je kunt proberen is om 1 a 2 km in te lopen dan 3km zo hard mogelijk en dan weer 1 a 2 km uitlopen. Stel je loopt de 3km in 15 minuten, tempo 5 min. per km dan Kun je dit tempo ook hanteren in de wedstrijd. Een 5 km kun je in 3km goed simuleren. Je kunt ook een interval doen waarbij je 5 minuten tempo loopt en 2 minuten rustig aan. Lukt dit 4 a 5 keer en zijn je tempo’s tussen de intervallen (rustige momenten) gelijk dan weet je wat je 5km tempo kan zijn.

  Succes met je loop!

  Gr. Marc