ASK YOUR RUNNING QUESTION: #107

Hoe vertrouw je je (nieuwe) trainer die je heel anders laat trainen dan je voorheen deed? Heb ik nog bijzondere hardloopdoelen voor 2019? En wat vind ik eigenlijk van de Nike Zoom Fly 3? Deze prangende vragen beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question.

Steffi: Hey Annemerel, ik heb een vraagje op “mentaal” gebied. Ik train sinds een half jaar bij een atletiek vereniging waar ik heel erg van geniet. Daarnaast is mijn 10 km tijd van 50 min naar mijn PR 45.01 gezakt. Ik denk alleen dat er nog (veel) meer inzit aangezien ik altijd mee train met de meiden die rond de 40 minuten lopen. Ik heb nu 4 wedstrijden gedaan en loop continu in de 45 minuten maar het lukt me (volgens mij mentaal gezien) niet om er onder te komen. Tijdens de run denk ik aan de tijden die ik moet lopen, als ik te snel loop denk ik dat ik moet wordt, terwijl mijn hartslag rond de 150/60 blijft etc… Heb je misschien tips om mentaal sterker te worden? (:

Hi Steffi, een bekend probleem! Ik liep vorig jaar een tijd van 40.40 op de 10 en dacht… wow, nu ben ik er bijna, onder de 40 minuten. Maar dat bleek toch niet zo te zijn. Ik liep nog een stuk of tien keer een 10 kilometer wedstrijd op de weg en kwam geen seconde dichterbij de 40 minuten grens. Terwijl ik tijdens minstens de helft van deze wedstrijden beter getraind was dan toen ik mijn PR liep.

Het mentale gedeelte speelt – bij mij in ieder geval – zeker een grote rol tijdens het lopen van een wedstrijd. Ik weet alleen niet of ik de juiste persoon ben om je met dit specifieke probleem te helpen, aangezien ik zelf nu niet bepaald een schoolvoorbeeld ben. Anders had ik nu toch ook wel een keer onder de 40 minuten gelopen?

Ik denk dat de ingrediënten voor een 10 kilometer PR heel erg samenhangen met de vorm van de dag, de perfecte omstandigheden, maar ook de juiste flow in je hoofd. Niet te veel doemdenken en vooral ook niet te veel van jezelf verwachten, gewoon lekker racen en verwachten dat het zwaar wordt, dan kan het alleen maar meevallen. Mijn beste wedstrijd liep ik dit jaar in een wedstrijd waarin ik erg weinig van mezelf verwachtte, omdat ik diezelfde middag nog een hardloopwedstrijd had en niet alles wilde geven. Uiteindelijk kwam ik toen nog het dichtst bij mijn PR (40.50). Ik was toen heel weinig bezig met randfactoren en zat volledig in de wedstrijd.

Succes met je komende wedstrijden en ik hoor het graag wanneer het gelukt is om een PR te lopen (en vooral ook wat je anders gedaan hebt, wellicht heb ik daar ook wat aan).

Julie: Dag Annemerel, ik ben nu een aantal weken aan de slag met een trainer omdat mijn tijden niet verbeterden. Ik vind het alleen moeilijk om te aanvaarden wat hij me laat trainen. Normaal gezien loop ik 3 keer per week zodat ik aan ongeveer 30km per week loop. Hij laat me nu 3 keer week lopen met max 23km en het tempo ligt 1:30 trager dan wat ik normaal train. Heb je tips om me hier bij neer te leggen en erop te vertrouwen dat hij weet waar hij mee bezig is. Want nu frustreert het wel en ik ben bang dat ik het niveau dat ik nu heb, ga kwijt spelen…

Hi Julie, leuk dat je met een trainer aan de slag bent gegaan, maar ik snap je vraagtekens bij je nieuwe trainingsschema. Waarschijnlijk heeft je trainer een reden waarom hij je minder en langzamer laat lopen. Ik vind het persoonlijk heel fijn om te weten wat de beweegredenen van de trainer zijn om me bepaalde dingen te laten doen. Het is daardoor makkelijker om mezelf te motiveren voor de training. Als ik jou was, dan zou ik aan je trainer vragen waarom hij je minder laat lopen en zoveel langzamer. Als je me je trainer door wil gaan, is het wel belangrijk om vertrouwen in hem en zijn trainingen te hebben, anders gaat het sowieso niet werken.

Ik zou ook met hem een datum afspreken voor een testmoment (wedstrijd), om te kijken of de trainingen hun vruchten afwerpen. Misschien doen die langzamere trainingen en de verminderde trainingsomvang je wel heel veel goed. Als je dat terugziet in een wedstrijd, geeft dat natuurlijk ontzettend veel vertrouwen.

Veel succes!

Doortje: Heb je nog bijzondere hardloopdoelen gesteld voor de rest van dit jaar?

Eigenlijk niet! Het meest bijzondere doel dat ik voor de rest van 2019 heb is om weer helemaal fit te worden. Ik kan met 99% zekerheid zeggen dat ik geen marathon meer ga proberen te lopen in 2019. Een halve marathon heb ik wel op de planning staan, twee zelfs. Volgende week loop ik Texel en de week erna loop ik de Singelloop in Breda. Maar met mijn huidige vorm en kwakkelkwaaltjes maak ik me geen illusies over tijden. Gewoon lekker lopen en niet te veel snelheid, want dat zou mijn blessure op dit moment niet echt ten goede komen. Of het dan wel slim is om een halve marathon te lopen? Lange duurlopen zouden nu juist goed zijn, dus zo ga ik die halve marathons ook in, als een lange duurloop.

Of ik dit jaar nog een keer een vijf of een tien kilometer wedstrijd loop? Geen flauw idee. Ik heb nog niks gepland. Ik denk ook niet dat ik in staat ben om een PR te lopen, omdat ik nu geen snelheid kan/mag trainen en omdat ik mijn focus nu vooral op fit worden heb gelegd. Dat fit worden is belangrijk, want in Boston wil ik kostte wat kost gewoon vrolijk en fit aan de start staan. Daar heb ik nu mijn focus opgelegd.

Esther: Wat vind je van de Nike Zoom Fly 3?

Goede vraag… Tuur en ik kochten deze schoen voor elkaar toen we een jaar samen waren, in juli. Ik was in eerste instantie enthousiast, omdat ze stabieler zijn dan de Zoom Fly Flyknit. Er is alleen een probleem, mijn (steun)zooltjes passen niet goed in de schoen. Het inlegzooltje is zo dun, dat wanneer je hem inwisselt voor mijn steunzooltje, de schoen heel onstabiel wordt omdat je voet te hoog in de schoen zit. Ik heb met mezelf afgesproken om niet meer te trainen zonder die zooltjes, omdat dat iedere keer weer problemen oplevert en daardoor heb ik nu misschien maar 50 kilometer op de schoenen gelopen?

Binnenkort wil ik langsgaan bij mijn podoloog om te kijken of hij iets aan de zooltjes kan veranderen (ik heb twee paar) zodat ze wel goed passen. Ik heb namelijk zo’n vermoeden dat de eerste versie van de Zoom Fly niet eeuwig te koop gaat zijn en als die er echt volledig uit is, heb ik toch een nieuw paar go-to hardloopschoenen nodig.

Maar om een lang verhaal kort te maken, ik kan dus geen goede review geven over de schoen, omdat ik verstandig probeer te zijn en de schoenen nu vooral als museumstukken in mijn kast staan.

Thanks voor al jullie vragen! Ik beantwoord volgende week graag weer een aantal nieuwe vragen, mits jullie die hier in de comments gesteld hebben natuurlijk. Voor nu zeg ik: fijn weekend en iedereen die dit weekend mee doet aan een wedstrijd (Damloop, Disney, …? ) heel veel succes!

Liefs,
Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Ingrid
  september 20, 2019 / 17:53

  Heb je tips voor core training, thuis, voor een beginner, die helpen bij het hardlopen? Ik loop twee keer per week hard, 1x interval, 1x duurloop en denk dat het versterken van mijn core het hardlopen ten goede kan komen, maar ik vind het zo lastig om daar zelf mee te starten! ALs je andere adviezen hebt, hoor ik het graag!

  • Britt
   september 22, 2019 / 13:07

   Download de Nike Training Club app. Daar staan een hoop trainingen in, ook voor je core, van 5 minuten tot 45, je kan ze thuis doen, in de gym, wat je maar wilt. Zeker als je net begint is dit een goede manier om te beginnen en oefeningen te leren.

 2. Julie
  september 21, 2019 / 08:24

  Bedankt Annemerel voor de tip!