ASK YOUR RUNNING QUESTION: #105

Foto: 10 van Noordwijk

Waarom heb ik nog steeds niet alle zes de World Major Marathons gelopen (terwijl ik in 2016 riep dat dat mijn grote droom was!), hoe weet je of je toe bent aan nieuwe hardloopschoenen en krijg ik wel genoeg groenten binnen? Deze vragen en meer beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question.

Fon: Over 3 weken loop ik dus alle (volwassen) afstanden in Disney en vroeg me af wat jij zou doen qua schoenen. Elke race andere schoenen? Allemaal op dezelfde? De 5 en de halve op dezelfde?

Aaaah het komt nu zo dichtbij! Ik zag op Strava dat je super goed bezig bent met al je trainingen en volgens mij ben je (zelfs in trainingen) sneller dan je ooit geweest bent. Super leuk ook dat je mijn advies hebt opgevolgd en soms dubbele trainingen gedaan hebt (op achtereenvolgende dagen) om je lichaam te laten wennen om te lopen op vermoeide benen.

Zelf trek ik bij wedstrijden altijd dezelfde schoenen aan, de VaporFly van Nike. Het is mijn favoriete wedstrijdschoen en ik zie geen reden om deze schoenen niet tijdens een wedstrijd te dragen. Maar ik zou vooral doen waar jij mee getraind hebt. Als je nog nooit een lange afstand hebt gelopen op de schoenen waarmee je van plan bent de vijf en de tien kilometer te lopen, dan zou ik wellicht gewoon op je duurloopschoenen gaan. Als je vermoeid raakt kun je wat kracht verliezen en daardoor gaan compenseren, het is dan extra belangrijk om op schoenen te lopen die genoeg steun bieden. Zeker als je de dagen ervoor al wedstrijden gelopen hebt, is dat iets waar je serieus over na moet denken.

Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de weersomstandigheden Als je een wedstrijd in de regen loopt zijn ze wellicht nog niet droog voor je volgende wedstrijd (onder de verwarming zetten is een doodzonde!). Dus als je twee paar goede schoenen hebt, zou ik ze sowieso in je tas stoppen.

Veel plezier en alvast heel veel succes xxx

Lilian: Ik vroeg me eigenlijk af of je nog steeds als doel hebt om ooit alle 6 World Majors te lopen? Of is je visie hierop verandert door het trainen als een topatleet?

Hi Lilian, leuk dat je het vraagt. Ik wil nog steeds graag een keer de Tokyo en Londen marathon lopen, echter zijn dit ook twee van de moeilijkste marathons om binnen te komen. Voor de Tokyo marathon moet je als vrouw onder de 2:52 lopen voor een gegarandeerd startbewijs en in Londen moet je ook elite zijn. Zelfs in New York lopen is nog makkelijker, als vrouw moet je dan onder de 3.13 lopen (of een halve in 1.32) en via een marathonorganisatie kun je vrij makkelijk aan een startbewijs komen, als je maar bereid bent om te betalen. Voor Londen en Tokyo hebben Nederlandse touroperators zo weinig startbewijzen, dat er geloot wordt.

Ik wil dus wel heel graag Londen en Tokyo lopen, maar op dit moment is het me nog niet gelukt om een startbewijs te bemachtigen. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik nog niet aan een loting heb meegedaan, omdat ik het toch ook wel een heleboel geld vind.

Stiekem twijfel ik wel om in 2020 voor een tweede keer de Boston Marathon te lopen. Met mijn marathontijd die ik in Malaga liep ben ik hiervoor direct gekwalificeerd. Maar ook dit is best wel een hele smak geld en dat geld kan je maar een keer uitgeven. Boston heb ik natuurlijk al een keer gelopen en het is niet de enige locatie die ik in 2020 wil bezoeken (Tuur en ik hebben meer vage reisplannen), dus of ik me daadwerkelijk in ga schrijven, dat weet ik niet.

Wieke: Ik heb laatst de Garmin Forerunner 45 gekocht naar aanleiding van jouw reviews. Ik vind het echt een heel fijn horloge. Niet alleen voor hardlopen, maar alle andere functies zijn ook super fijn. Ik heb alleen wel regelmatig dat als ik ga hardlopen, het horloge geen GPS signaal kan vinden. Het is niet zo dat ik dan bijvoorbeeld in het bos ren, waar je bijna geen signaal hebt. Heb jij tips om een beter GPS signaal te krijgen?

Hi Wieke, wat vervelend dat je horloge moeite heeft met het vinden van een GPS signaal. Is dat voordat je begint met lopen? Dan wil het namelijk helpen om ergens te gaan staan waar weinig bebouwing is. Ik ga altijd in het midden van de straat staan met mijn arm in de lucht, voordat ik begin met lopen. Ik begin mijn training ook niet voordat hij GPS signaal ontvangen heeft, als je gaat lopen terwijl hij nog aan het zoeken is, kun je daar de rest van de training last van hebben.

Het zou raar zijn als je je GPS signaal in open gebied regelmatig verliest. Kijk, als je tussen hoge gebouwen loopt of in een gebied met veel bomen, dan kun je af en toe de GPS kwijtraken. Dat is natuurlijk vervelend, maar daar is wel een verklaring voor (die bomen en hoge gebouwen staan gewoon in de weg). Maar als jij gewoon over een fietspad in een open gebied loopt, moet je wel gewoon signaal hebben. Mocht dat niet zo zijn, dan zou ik contact opnemen met Garmin. Zorg dan dat je screenshots van je workouts hebt waarbij je GPS is weggevallen (dit moet je in de pace-grafiek terug kunnen zien), zodat je kunt laten zien wat er gebeurt.

Nog een tip: verbind je toestel regelmatig met de Garmin Connect app voor de laatste updates van satellieten en update je toestel regelmatig met software updates.

Sandra-Anna: Hi Annemerel! Ik vroeg me af of en hoe je kunt zien dat je schoenen toe zijn aan vervanging. Ik heb een paar van een half jaar oud en van een jaar oud (zelfde model), maar tijdens het lopen merk ik ook geen verschil in demping oid. Zou je het aan de binnenkant of aan de zool kunnen zien?

Hi Sandra-Anna, het ligt er natuurlijk een beetje aan hoeveel kilometers je op de schoenen gelopen hebt. Ik houd dit zelf bij via Strava. Ik geef bij mijn activiteit aan op welke schoenen ik gelopen heb en Strava telt die aantallen bij elkaar op en stuurt me een mailtje wanneer mijn schoenen een bepaald aantal kilometers erop hebben zitten.

Je zou het eventueel ook kunnen zien aan de zool. Zit er nog een beetje profiel onder, of zijn ze helemaal plat. Andere tekenen van ouderdom zijn loskomende draadjes van het bovenwerk van de schoen, of wanneer je schoen op een bepaalde plek flink is afgesleten (bijvoorbeeld doordat je steeds op die plek landt). Mocht je ineens klachten krijgen als knie-pijn of pijn in je schenen en je hebt het niet overbelast door te veel te trainen, dan kan die pijn ook komen doordat je schoenen versleten zijn.

Maar ik denk, als jij niet het gevoel hebt dat je schoenen minder demping geven en je bent nog helemaal tevreden, dat je nog wel even vooruit kunt. Schoenen gaan gemiddeld zo’n 700-1000 kilometer mee, dus als jij twee paar afwisselt en geen ultraloper bent, moet dat vast nog wel goed zijn.

Irma: Ik ben benieuwd hoe jij zorgt dat je genoeg groenten binnen krijgt op een dag? Je eet regelmatig pasta met saus; eet je er dan een salade naast of kom je op andere manieren aan je genoeg groenten op een dag?

Hi Irma, om heel eerlijk te zijn… ik zou best wel wat meer groenten mogen eten. Maar ik probeer te pakken ‘wat ik pakken kan’. We eten bijvoorbeeld best vaak een gerecht met curry, daarin gaat een hele courgette, heel veel paddenstoelen en een stronk broccoli. Op dagen dat dat op het menu staat, kom ik prima aan mijn groenten. Maar op dagen dat er een pasta pesto op het menu staat, eet ik bij het avondeten vaak alleen maar een paar tomaatjes.

Het helpt dat ik iedere ochtend de dag begin met een smoothie met een paar handen spinazie. Vaak eet ik ’s ochtends ook een halve avocado (of dit echt telt als groenten weet ik eigenlijk niet?). Dan heb ik in ieder een goede start gemaakt. Maar feit blijft, ik zou meer groenten kunnen (en eigenlijk ook wel moeten) eten. Of in ieder geval regelmatiger.

Nu ook wel benieuwd hoe jij er voor zorgt dat je genoeg groenten binnenkrijgt. Heb jij nog tips voor me? In de herfst en winter vind ik het vaak lekker om soep te maken van broccoli, wortel en/of pompoen. Heerlijke met een speltbroodje met zonnebloempitten. Kan niet wachten totdat we straks echt goed en wel verhuisd zijn en ik alle keukenapparatuur weer tot mijn beschikking heb. Ik heb nu ook voor het eerst in vijf jaar een oven, dus ik kan ook lekker groenten in de oven doen en grillen met een beetje olijfolie, peper en zout. Ahhh! Krijg er helemaal zin in.

Dankjewel voor al jullie leuke vragen. Hoop dat ik ze goed heb kunnen beantwoorden. Nieuwe vragen mogen wederom in de comments gesteld worden, die beantwoord ik volgende week.

Liefs,

Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. Marije
  september 5, 2019 / 12:07

  Groenten eten is er vanaf vroeger echt ingepropt. Haha. Dus dat doe ik automatisch wel.
  Een gerecht dat ik echt super lekker vind is stamppot veldsla (recept van Chicks love food (mealprep boek)) en broccoli schotel (ook Chicks love food (diner boek van vorig jaar)). Beide met lekker wat groente. Ook kijk ik vaak op de site van Lekker en Simpel en daar kun je ook zoeken op groente (of welk ingrediënt dan ook).

  Eet smakelijk!

 2. Ilse
  september 5, 2019 / 14:05

  Ik zorg voor een extra portie groenten als ik bijv. een omelet als lunch maak, daar dan paprika/champignons/courgette (net wat er in huis is) in te doen! En idd ook spinazie in mijn smoothie ‘s ochtends. Je kunt ook groenten in je havermout raspen (á la Fit with Marit). Makkelijkste manier voor als je onderweg bent is om gewoon een komkommer, wat tomaatjes en worteltjes in een bakje te doen, hummus erbij en smullen maar ?

  Plus ik ben vegetariër dus daardoor eet ik eigenlijk al automatisch veeeel meer groenten (ook bijv in groenteburgers) dan toen ik nog vlees/vis at.

  Succes met verhuizen!

 3. Jessie
  september 6, 2019 / 08:52

  Hoi Annemerel,

  Wat betreft groenten, ik ben echt een snoepgroentenliefhebber. Je weet wel, die plastic emmertjes van de Appie die je kunt kopen met tomaatjes, paprikaatjes of komkommertjes. Enige nadeel; het is relatief duur. Je zou ook zelf snoepgroente kunnen maken door gewoon zelf een paprika in stukken te snijden natuurlijk.
  Verder ben ik verliefd op de ovengroente van de Appie <3

  Ik heb ook nog een vraag. 13 oktober ga ik mijn 5e halve marathon lopen in Eindhoven (5e al weer, misschien moet ik eens een hele overwegen?). Ik wil daar mijn PR van 1:47 verbreken mits het weer geschikt hiervoor is. Anyway, ik ben goed in vorm en loop 3 keer per week. Dit is wat ik nu ong. doe; 11-12 km in halve marathon tempo, 10-12km interval training en een duurloop van 16-18 km. Nu is mijn vraag; hoe kan ik het beste taperen voor mijn halve marathon? Ik heb enkele keren een hele week rust genomen voor de wedstrijd, maar daar wordt ik bloed changrijnig van. Ook heb ik eens 2 korte duurloopjes gedaan in de week voor de wedstrijd. Echter vraag ik me af of ik het beter kan doen. Daarom mijn vraag hoe jij het aan zou pakken, wellicht toch nog een korte interval of tempotraining vooraf of niet?

  Groetjes Jessie
  P.S.: ik vind het super dat je elke dag weer een vlog plaatst!!!

  • september 7, 2019 / 07:35

   Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! :)

 4. Linda
  september 6, 2019 / 11:32

  In de pasta pesto gooien wij ook altijd paprika, courgette (en eventueel ui), zodat die ook rijk aan groente is! :-)

 5. Marije
  september 6, 2019 / 15:00

  Ja hoor ze heeft weer een vraag.
  Ik denk dat ik te weinig eiwitten eet (lees: afbrekende nagels, niet super snel helende wondjes). Hoe kan ik extra eiwitten binnen krijgen op een makkelijke manier? Ik ben lactose intolerant en drink geen melkproducten. Ik eet ’s ochtends een bakje magere yoghurt (dat gaat nog net met mijn intolerantie) en bij het avondeten 100 gram vlees en verder veel groente.
  Heb je makkelijke tips?

  • Margreet
   september 7, 2019 / 17:55

   Lactose vrije kwark van de ah eigen merk zit veel eiwitten in .ik eet dit iedere ochtend als ontbijt en ook lactose vrij

 6. Sandra
  september 6, 2019 / 21:54

  Leuk dat je zelf ook vraagt hoe je meer groente kan eten. Ik heb er zelf voor gekozen om vaker rauwe groenten mee te nemen naar het werk (dat kan echt variëren van losse tomaatjes en stukjes komkommer tot complete salades als tussendoortje) en die dan gespreid over de dag te eten. Met de groente die ik ’s avonds eet heb ik meer dan voldoende groente binnen. En super lekker om bijvoorbeeld bramendressing te maken over een groentesalade, maakt het net weer even anders. Ik merk wel dat ik bewust moet zijn op meer eten, met name omdat ik groente als vervanging van een maaltijd zag, maar dat moet ik niet doen. Met de vele sporten die ik doe krijg ik dan echt te weinig calorieën binnen. Dus gewoon meer handgroente meenemen, maar dan voorkomen dat je te weinig binnenkrijgt over de hele dag gezien.

 7. Lisette
  september 7, 2019 / 08:18

  Hoi!
  Ik ben aan het trainen voor mijn eerste marathon (Amsterdam, 20 oktober) en loop zonder tijdsdoel (alleen genieten en uitlopen, onder de 5 uur zou leuk zijn #teamslak). Ik vind het alleen lastig om te bepalen hoeveel ik van tevoren en tijdens het lopen moet eten. Nu eet ik van tevoren meestal 3 witte boterhammen met appelstroop en heb ik tijdens mijn 25 km duurloop 1x een gel genomen na 15 km. Maar ik ben bang dat dat niet genoeg is voor de marathon dus ik heb wel wat opgezocht hoeveel je qua koolhydraten zou moeten nemen maar ik kom er niet echt uit. De ene zegt 3 gram per kilo lichaamsgewicht en de ander 6 gram… wat zou jij aanraden? Ik wil tijdens mijn laatste duurloop van 30+ km in ieder geval de wedstrijd ochtend simuleren om te kijken wat ongeveer werkt (en wat niet).

 8. Vera Boekelman
  september 8, 2019 / 11:47

  Hoi! Ik loop (net als Fon) ook over twee weken de 36K-challenge in Disneyland, wat tevens mijn eerste halve marathon wordt. Als die goed bevalt zou ik ook de halve marathon in Amsterdam willen lopen, precies een maand later. Mijn vraag is nu: hoe kan ik dat het beste doen qua uitrusten van Disney, weer eventueel trainen voor de tweede halve marathon plus hier weer voor taperen? Na de 36K challenge moet ik wel een week wat rustiger aan doen en ik wil dan voor de tweede halve marathon ook wel weer twee weken van tevoren taperen. Daar dan tussenin nog één lange duurloop? Wat zou jij doen?

 9. Leonie
  september 11, 2019 / 16:33

  Hey Annemerel! Ivm blessures heb ik me aangemeld bij een sportschool om meer aan krachttraining te doen. Uiteindelijk doel om een snelle 10 km te lopen. Die krachttrainingen vallen echter dan op maandag en woensdag. Het liefst doe ik op zondag een lange duurloop. Hoe zou jij dan de rest van de trainingen invullen en op welke dagen? Ik liep voorheen 4 a 5 x per week, echter dit pakte dus niet erg goed uit.