ASK YOUR RUNNING QUESTION: #104

Mijn zomervakantie is nu echt ten einde. Tuur is vanmorgen weer aan het werk gegaan, dus ook ik zat om acht uur weer achter mijn MacBook. Eindelijk tijd om weer eens wat hardloopvragen te beantwoorden. Vandaag onder andere: wat moet je weten voor je eerste halve marathon en ben ik nu team Polar of Garmin?

Chris: Vast een vraag die wellicht al eens eerder is beantwoord, maar ik ga ‘m toch stellen. Ik ben nu aan het trainen voor mijn eerste halve marathon (waah) in oktober. Met welke dingen moet ik rekening houden tijdens het trainen voor een halve marathon? En neem jij ook gelletjes of drinken mee tijdens een halve marathon?

Hi Chris, dat is wel een hele brede vraag. Ik zou een compleet boekwerk over de halve marathon kunnen schrijven. Maar allereerst: super leuk dat je in oktober je eerste halve marathon gaat lopen. Eindhoven? Amsterdam? Ik geef je vijf dingen waar je sowieso aan moet denken:

 • Train drie tot vier keer per week. Zelf zou ik gaan voor: een lange langzame duurloop, een korte loop op halve marathontempo, een intervaltraining en als je voor een vierde loop gaat een rustig herstelloopje van zo’n 35-45 minuten.
 • Als je verwacht dat je meer dan 90 minuten bezig zult zijn met de halve marathon, ga dan voor gelletjes. Neem ze niet alleen mee in de wedstrijd, maar train er ook mee. Ga naar een speciaalzaak en neem verschillende dingen mee, zodat je kunt kijken waar je het beste op reageert. Probeer ze ook een keer tijdens een tempotraining, omdat je dan weet hoe je lichaam er op reageert wanneer je op hoge(re) snelheid loopt.
 • Probeer balans te houden tussen trainingen en de rest van je leven. Hardlopen moet een onderdeel worden van je leven, het moet je leven niet beheersen.
 • Zorg dat je ongeveer een maand van te voren weet welke schoenen je wil gaan dragen en loop ze nog even goed in. In de week voor de halve marathon er achter komen dat je schoenen toch eigenlijk wel aan vervanging toe zijn, is te laat.
 • Train goed, maar zorg ook voor voldoende herstel. Je moet je lichaam de tijd en attributen gunnen om te kunnen herstellen. Dat betekent: goed slapen, genoeg water drinken en goed eten.

Enjoy! En ik hoor graag hoe het je vergaan is!

Kim: Hoi Annemerel, het valt me op dat het aantal (vrouwelijke) Nederlandse hardloopbloggers best wel hard afneemt. Ze worden moeder, focussen op andere zaken/sporten of stoppen zelfs helemaal met hun blog. Vind je dit jammer, of houd je je er te weinig mee bezig om er iets van te vinden?

Hi Kim, er zijn zeker een aantal een hardloopbloggers gestopt, maar volgens mij zijn er ook genoeg meiden voor in de plaats gekomen. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat blogs niet meer de enige manier zijn om dingen te delen. Instagram wordt ook steeds belangrijker (en YouTube ook, al zie ik daar in de hardloopblog-wereld nog niet heel veel van terug).

Wat vind ik er van dat sommige hardloopbloggers gestopt zijn? Nou ja, dat is natuurlijk helemaal aan henzelf. Ik snap dat wanneer je een andere fase van je leven in gaat bloggen en hardlopen wellicht niet meer zoveel prioriteit hebben. Bij mezelf kan ik daar niet zoveel van voorstellen, maar dat heeft onder andere te maken met het feit dat ik al meer dan de helft van mijn leven blog. Een leven zonder blog kan ik me lastig voorstellen. De weken dat ik in Italië was en slechts een keer in de week blogde begon ik het op een gegeven moment ook echt te missen. Toegegeven, de eerste week was ‘lekker rustig’, maar ik begon in mijn hoofd steeds meer blogs te verzinnen. En in de laatste week van. mijn vakantie stond ik met mijn voeten in zee in mijn telefoon blogs te schrijven terwijl Tuur lag te slapen op het strand.

Ik kan me niet voorstellen dat wanneer ik een nieuwe levensfase in ga, ik dit niet met jullie zou willen delen. Maar als je niet al de helft van je leven je leven met de buitenwereld deelt, snap ik best dat bloggen meer een ’tijdelijk ding’ kan zijn. Daarnaast helpt het bij mij ook dat mijn blog super persoonlijk is, het gaat niet alleen over hardlopen. Toen ik in 2003 begon liep ik nog niet eens hard, hierdoor is het makkelijker om mijn blog met me mee te laten groeien. Hopelijk komt er ook een tijd dat ik een mama-blogger word, maar dan wel eentje achter een hardloopbuggy.

Lauren: Ik ben op zoek naar een sporthorloge en las net je blogberichten over de Garmin Fenix 5s en de Polar Vantage V. In de blog over de Polar sluit je af met dat wanneer je nu zou moeten kiezen, je voor de Polar zou kiezen, maar nu zie ik je weer heel vaak met de Garmin om je pols. Wat zou je nu aanraden?

Hi Lauren, goede vraag. Ik ben in oktober vorig jaar overgestapt op de Polar Vantage en dat was toen een verbetering ten opzichte van de Garmin Fenix 5s. Toch begon ik op een gegeven moment ook wel functies te missen, zoals de notificatie functie, hoe makkelijk je trainingen invoert, de sleeptracker.

Ik ben nooit terug gegaan naar de Garmin Fenix 5s, maar in januari kreeg ik van Garmin de Fenix 5s Plus, de verbeterde versie van het horloge dat ik voor de Polar droeg. Dit horloge heeft – naast een verbeterde GPS en hartslagmonitor – ook de mogelijkheid om muziek op te slaan. Daarnaast kun je met Garmin Pay je pinpassen in je horloge zetten en hiermee betalen. Weer een aantal pluspunten tegenover de Polar Vantage dus. Daarom draag ik op dit moment het liefst de Garmin Fenix 5s Plus.

Dus, we zijn weer back in business voor hardloopvragen. Kom maar op, volgende week beantwoord ik er weer een aantal.

Liefs,

Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. augustus 29, 2019 / 13:21

  Yeey wat de leuk de AYRQ zijn weer terug! Zal ik dan ook maar weer eens een vraag stellen ;)
  Over 3 weken loop ik dus alle (volwassen) afstanden in Disney en vroeg me af wat jij zou doen qua schoenen. Elke race andere schoenen? Allemaal op dezelfde? De 5 en de halve op dezelfde?

  • augustus 30, 2019 / 08:08

   Hej, ik ben ook wel benieuwd naar Annemerels antwoord hierop, maar ik heb de afgelopen jaren de twee kortere afstanden (5K en 10k) op mijn lichtere, snellere schoenen gelopen en de halve marathon op mijn favoriete lange afstand schoenen met een iets snuggere pasvorm en meer demping. Zo krijgen de schoenen tussen de dagen ook even rust en gaan ze op de langere termijn langer mee. Ik loop dit jaar voor de vierde keer alle afstanden mee en deze methode bevalt nog steeds erg goed!

 2. augustus 30, 2019 / 12:04

  Hi Annemerel!
  Ik vroeg me eigenlijk af of je nog steeds als doel hebt om ooit alle 6 World Majors te lopen? Of is je visie hierop verandert door het trainen als een topatleet?

 3. Wieke
  augustus 31, 2019 / 12:34

  Hoi Annemerel,

  Ik heb laatst de Garmin Forerunner 45 gekocht naar aanleiding van jouw reviews. Ik vind het echt een heel fijn horloge. Niet alleen voor hardlopen, maar alle andere functies zijn ook super fijn. Ik heb alleen wel regelmatig dat als ik ga hardlopen, het horloge geen GPS signaal kan vinden. Het is niet zo dat ik dan bijvoorbeeld in het bos ren, waar je bijna geen signaal hebt. Heb jij tips om een beter GPS signaal te krijgen?

  • september 1, 2019 / 07:30

   Hi Annemerel! Ik vroeg me af of en hoe je kunt zien dat je schoenen toe zijn aan vervanging. Ik heb een paar van een half jaar oud en van een jaar oud (zelfde model), maar tijdens het lopen merk ik ook geen verschil in demping oid. Zou je het aan de binnenkant of aan de zool kunnen zien?

  • Mies
   september 3, 2019 / 20:24

   Hier had ik ook last van bij mijn Garmin. Bij mij hielp het om voor lopen te synchroniseren met de app. Als ik dat deed had ik er eigenlijk nooit meer last van. Het is alleen wel een beetje omslachtig, dus ik hoop dat Annemerel een betere tip heeft :)

 4. Irma
  september 2, 2019 / 09:04

  Joehoe, favoriete rubriek. Leuk hoe je dit altijd doet! :)
  Ik ben benieuwd hoe jij zorgt dat je genoeg groenten binnen krijgt op een dag? Je eet regelmatig pasta met saus; eet je er dan een salade naast of kom je op andere manieren aan je genoeg groenten op een dag?