7 dingen waarom ik altijd wel zwanger zou willen zijn

Een paar weken geleden schreef ik over tien dingen die ik mis tijdens mijn zwangerschap. Van een lekker glaasje Aperol Spritz tot hardlopen. Maar er kleven ook een aantal fantastische voordelen aan zwanger zijn. Althans, in mijn geval. Tijd om ook daar wat aandacht aan te besteden.

Getrappel in de buik

Dit vind ik echt zo’n mooi gevoel. Rond 15/16 weken voelde ik al wel wat plopjes in mijn buik, gewoon alsof mijn darmen wat aan het pruttelen waren. Ik wist – doordat ik er over gelezen had – dat dit best wel eens de baby zou kunnen zijn. Mijn darmen lagen immers inmiddels een stuk hoger. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en is het getrappel in mijn buik niet meer te missen. Ik vind het heerlijk, dat getrappel. Soms denk ik weleens, Ollie doe eens rustig, maar dan bedenk ik me dat het over een paar maanden ‘voorbij’ is en dan word ik al een beetje emotioneel en vergeef ik het Ollie meteen. Op het moment van schrijven is het ook alles behalve rustig in mijn buik. Ik heb net een açai bowl gegeten en nadat ik iets gegeten heb is ze altijd wat drukker. Mooi om dit soort patronen nu al te kunnen ontdekken.

Mooie huid

Mijn huid is op dit moment mooier dan hij de afgelopen veertien jaar geweest is (ik kreeg acné op mijn achttiende, hormonale acné). Dit is overigens niet mijn hele zwangerschap zo geweest. De eerste weken (week 3-6) straalde mijn huid, daarna ging het snel achteruit. Ik at in die periode ook heel ongezond omdat ik zo misselijk was en in die periode gierde de hormonen natuurlijk ook door mijn lijf. Mijn dieptepunt was rond veertien weken, ik weet nog dat mijn moeder kon zien dat ik in verwachting was van een meisje door de enorme onderhuidse puisten die zich op mijn kaak bevonden. Dat kon ze zien door mijn crappy FaceTime camera op mijn MacBook. Daarna is het langzaam beter geworden en vanaf een week of 26 is ‘ie heel erg rustig. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat dit tijdelijk is, dat mijn hormonen na de bevalling om uiteenlopende redenen weer helemaal in de war zijn en mijn huid daar weer lekker op reageert, daarom geniet ik nu maar extra van mijn egale huidje.

Of nou ja egaal, ik merk wel dat mijn huid nog veel gevoeliger is voor zonlicht. Ik smeer iedere ochtend factor 30 en als ik naar buiten ga smeer ik factor 50+, maar op plekjes waar ik acné heb gehad (en dat zijn er na al die jaren nogal wat) zie ik toch nog donkere vlekken ontstaan. En dat terwijl we dit jaar nog maar relatief weinig zon hebben gezien en ik amper buiten geweest ben (veel minder dan toen ik nog bijna dagelijks hardliep). Nou ja, goed blijven smeren en niet te lang in de zon en voor de rest maar gewoon accepteren.

Mijn haar valt nauwelijks uit

Ik weet het, een paar weken na de bevalling valt alles ineens tegelijk uit, dus ik hoef mezelf absoluut niet rijk te rekenen, maar op dit moment heb ik dus bijna geen haarverlies. Het is zo fijn om niet de hele dag overal lange blonde haren te vinden door het huis, voor mijn zwangerschap leek het namelijk af en toe ook wel alsof we een golden retriever in huis hadden. Wat trouwens ook heel grappig is, sinds Tuur ook een soort van lang haar heeft is de zeldzame haar die we vinden niet meer automatisch van mij, maar is de kans zelfs groot dat hij van hem is. Haha, dat is echt iets van de laatste maanden.

Vrijwel geen allergieën/overgevoeligheden (behalve stof en hooikoorts)

Voor mijn zwangerschap waren er heel veel voedingsmiddelen die ik niet kon eten omdat ik anders urenlang op het toilet zou zitten. Peulvruchten, noten, olijven, sesam… het zorgde allemaal voor buikkrampen met alle gevolgen van dien. Nu ik zwanger ben heb ik hier vrijwel geen last meer van. Ik heb ook een steenvruchten allergie (of een overgevoeligheid), geen idee of het daar inmiddels ook beter mee gaat omdat ik dat nog niet heb uitgeprobeerd. De klachten die daarbij horen zijn ook anders (benauwdheid, jeuk in mijn mond), maar ik ga binnenkort toch maar een keer een perzik proberen. Wie weet kan ik voor het eerst in lange tijd weer van een paar van mijn favoriete fruitsoorten genieten.

Eindelijk Pilates volhouden

Ik heb vaak geprobeerd om met regelmaat yoga en Pilates te doen, maar ik hield het nooit meer dan een paar weken vol. Inmiddels doe ik dit al sinds half december een paar keer per week en sinds februari zelfs vijf keer per week. Nu ik niet kan hardlopen heb ik toch een andere manier nodig om in beweging te blijven en na iedere workout voel ik me beter. Ik word door mijn lichaam ook lichtelijk gedwongen om het vol te blijven houden, als ik twee dagen oversla dan voel ik dat meteen (rugpijn!). Benieuwd of ik dit na de bevalling ook weer zo goed oppak. Vlak na de bevalling zal ik natuurlijk even moeten stoppen, maar ik ben van plan om met het Postnataalfit programma van Sterkher te beginnen en die heeft voor de eerste 6-8 weken wel alternatieve oefeningen om toch een heel klein beetje beweging in je lijf te behouden.

Het is makkelijker om gezond te eten

Het is voor mij makkelijker om gezond te eten nu ik zwanger ben. OK, eerste trimester was dit absoluut niet het geval, toen was het vooral bladerdeeg en chips dat de klok sloeg, maar nu gaat het echt veel makkelijker. Ik ben bewust bezig met mijn groenten en fruit, sta ieder weekend in de keuken om een grote pan linzensoep te maken en verse granola. Het is niet alleen makkelijker omdat ik weet dat het goed is voor mijn kind, maar ook omdat ik nu ik niet hardloop ook veel gezonder kan eten. Dit klinkt vreemd, maar ik zei toch al dat ik van heel veel producten buikpijn kreeg? Nou, heel veel voedingsmiddelen gaan dus ook niet samen met hardlopen. Zoals peulvruchten, maar ook bijvoorbeeld volkoren producten zoals zilvervliesrijst. Mijn lichaam reageerde beter op simpele koolhydraten dan op complexe koolhydraten en dat is nu dus 180 graden gedraaid.

Ik ben relaxter

Ja, je zou wellicht verwachten dat ik door al die hormonen juist minder relaxed zou zijn geworden, maar niets is minder waar. Ik denk dat die hormonen rondom mijn cyclus meer invloed op me hebben dan deze zwangerschapshormonen. Ik heb nog geen huilbui gehad, ik heb veel minder stress, ik ben minder snel boos als iets niet lukt (lees: minder snel, als de microfoons voor het opnemen van een podcast voor de zoveelste keer niet werken dan kan ik daar best wel een beetje van gaan schelden). Ik kan op dit moment best goed met mezelf leven, terwijl ik voor mijn zwangerschap echt periodes in de maand had dat ik minder blij was met mezelf. Benieuwd of de zwangerschap heeft gezorgd voor een harde reset van mijn hormonen en dat dat straks anders wordt. Wellicht helpt het moederschap ook om mijn emoties iets meer in toom te houden. Wie zal het zeggen?

Welke dingen ervaar(de) jij in je zwangerschap die je buiten je zwangerschap mist(e)?

Liefs,

Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. Anouk
  april 14, 2021 / 14:57

  Fijn dat het zo goed met je gaat!Als jij voedselovergevoeligheden hebt, is de kans groot dat je kindje ook last gaat krijgen. Iets om goed op te letten bij borstvoeding en later ook bij hapjes. Heb inmiddels veel ervaring door meerdere kinderen met een gebruiksaanwijzing. Mocht het aan de orde zijn en ik kan een keer met je meedenken, geef maar een seintje

 2. april 14, 2021 / 21:37

  Ook het getrappel in mijn buik. Dat vond ik heel gezellig. En ik vond het ook leuk als ze de hik had. En ik mis mijn zwangerschapsverlof. En dan vooral de weken van voor de bevalling. Wat heerlijk om niets te hoeven, behalve goed voor mezelf zorgen.

 3. april 20, 2021 / 20:23

  Oh ik voel nog niet echt duidelijk getrappel helaas en ik zit al op week 20. Vrijdag krijgen we de 20 weken echo en ik kan niet wachten. Hopelijk is alles goed en kunnen we zien wat het is! Ben zo benieuwd.. kan niet wachten haha.. maar dat zei ik al. Maar verder krijg ik nu wel last van bultjes en pukkeltjes. Hier had ik eerder niet zo’n last van. Maar ik eet ook gerust savonds een chipje of chocolade koekje. Dus dat kan ook daarmee te maken hebben. Verder vind ik het wel fijn dat je hierdoor alle sigaretten en drank kan laten staan en dat gaat mij eigenlijk prima af :)

  Alleen het niet meer op je buik kunnen slapen is wel een dingetje haha..

  • Annemerel
   Auteur
   april 21, 2021 / 13:18

   Aaah volgens mij moet je tussen 16-24 weken je kindje gaan voelen, dus maak je geen zorgen, is bij iedereen anders. Ja die koekjes en chips die eet ik ook nog steeds naar hartelust, maar dat heeft bij mij gelukkig niet zo’n invloed op mijn huid. Bij mij zijn het echt hormonen die voor een onrustige huid zorgen. Benieuwd hoe dat na de zwangerschap gaat zijn.