ACNE: Ik schaam me niet

Afgelopen vrijdag werd ik wakker met een hoofd vol ontstekingen. Acne. Een paar maanden ging het redelijk goed, totdat het afgelopen weekend ineens weer ellende was. Het vervelendste van deze uitbarstingen? Ze komen (meestal) op wanneer ik midden in mijn PMS zit. Hoe heftiger de PMS, hoe heftiger de ontstekingen. Hoe heftiger de PMS, hoe meer ik een emotioneel wrak ben, hoe meer ik een emotioneel wrak ben, hoe slechter ik met de situatie om kan gaan. Vrijdag lag ik dan ook voor een groot gedeelte met mijn hoofd onder de dekens (ik had een gelukkig een goed boek, wat een heel mooi excuus was).

Ik heb het al vaker in mijn vlogs gezegd, ik schaam me niet voor mijn acné. Het maakt me ook niet heel veel uit wat anderen er van denken, daar ben ik na ruim tien jaar wel overheen. Waarom ik het dan toch vervelend vind? Ik vind het zelf gewoon verschrikkelijk lelijk en ik word de hele tijd aan die ‘lelijkheid’ herinnerd doordat ik de hele dag die puistjes voel kloppen op mijn kaak en kin. Een deuk in je nieuwe auto vind je ook niet leuk, toch? Het maakt je niet uit wat anderen er van vinden, anderen valt het waarschijnlijk niet eens op, maar zelf baal je. Dat heb ik dus ook met puistjes.

Vaak zeggen mensen tegen me dat ze het helemaal niet was opgevallen. Dat is natuurlijk ontzettend lief bedoeld, maar ik weet nu wel dat ik goed ben met concealer en de juiste hoek qua belichting zoeken met mijn camera. Maar zelf baal ik nog steeds. Niet in de laatste plaats omdat de hormonen door mijn lijf gieren en ik sowieso zeer licht geraakt ben.

Ik heb een glutentest gedaan, ik heb antibiotica geslikt en gesmeerd, ik eet en drink amper melkproducten, heb iedere crème gesmeerd, krijg maandelijks een medische peeling, ik heb weinig stress, slaap bijna iedere nacht acht uur, drink sinds kort geen alcohol meer en slik antihistamine omdat ik soms ook last heb van eczeem en rosacea. Maar tegen PMS ben ik niet bestand. De ene maand heb ik er meer last van dan de andere en ik ben er ook nog steeds niet achter waar dat aan ligt. Het enige wat ik nog zou kunnen doen is het slikken van de pil, maar dat heb ik ook jarenlang geprobeerd (verschillende soorten) en daar word ik zo’n verschrikkelijk mens van, dan zit ik de hele maand midden in mijn PMS.

Dus neem ik die baaldagen maar voor lief, die hebben we immers allemaal wel eens. Ik probeer er het beste van te maken en mezelf er van te overtuigen dat het altijd weer beter wordt en dat ik die slechte dagen nodig heb om de goede te kunnen waarderen.

Iemand goede ervaringen met het in balans brengen van hormonen zonder dat hier anticonceptie en/of een super streng dieet aan te pas hoeft te komen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

37 Reacties

  1. Mieke
    januari 18, 2018 / 12:06

    I feel your pain. Ik heb sinds mijn pubertijd acne en ik hoopte zo vurig dat het zou weggaan, maar ik word bijna 28 en heb het nog steeds. Ook is mijn huid bijna altijd rood.
    Douchen vind ik een ramp want ik weet gewoon dat mijn huid een uur erna nog steeds lelijk en rood is.
    Enkel in de zomer durf ik mijn huid naturel laten (zonder concealer) omdat dan de zon haar werk heeft gedaan.
    Ik begrijp je dus echt dat het op je gemoed werkt! Buiten je huid grondig reinigen met de juiste producten, kan ik je helaas weinig tips geven, vrees ik. Maar weet dat je niet alleen bent!!

  2. Bernadet
    januari 18, 2018 / 12:10

    Oh wauw, ik heb precies hetzelfde. Mijn PMS week is drama, ben de laatste tijd veel op internet aan het zoeken naar een oplossing. Dé oplossing lijkt de pil, maar dan ben ik de hele maand zo ;). Ik zie St. Janskruid steeds terugkomen, alleen dat werkt weer niet tegen acne.

    Mocht je de oplossing hebben..

  3. nettelie
    januari 18, 2018 / 12:12

    Roaccutane! ;) Dat was het enige middel dat bij mij geholpen heeft, en dat terwijl ik extreem gezond leefde en ook duizend allergietesten heb laten doen. Sommige mensen hebben helaas gewoon pech. Bij mij bleek het overigens achteraf ook hormoongerelateerd te zijn. Nu mijn hormonen met behulp van de gynaecoloog gereset en in balans zijn, heb ik nooit meer last van acne, zelfs niet in tijden van PMS. Zo rot hè, Annemerel. Dikke kus voor jou.

    • nettelie
      januari 18, 2018 / 16:36

      Ik zie nu dat ik je vraag verkeerd gelezen heb. Ik zou zeker eens een afspraak inplannen met de gynaecoloog! (Dat heb ik je volgens mij al eens eerder aangeraden.) Ook een orthomoleculair voedingsdeskundige en/of osteopaat zouden je kunnen helpen. Succes!

    • Liza
      februari 4, 2018 / 15:56

      ik begrijp dat niet, zo lang zo onnodig daar last van hebben! In Den Haag zit de mauritskliniek, huisarts verwijzing vragen, afspraak maken bij dr. Meinardi, allergoloog/dermatoloog, doet een allergietest bij je, je laat weg waar je eventueel allergisch voor bent en start met roaccutane, negeer de horror hierover want dat is achterhaald, gebruik producten zonder parfum. De behandeling in de kliniek wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
      Serieus, al jaren daarmee dealen is niet meer van deze tijd. De drempel naar iemand die er verstand van heeft is blijkbaar hoger dan zelf dingen uitproberen om van de smeersels van de drogist maar te zwijgen.
      Benzac werkt goed, uitwendig, maar de zaak moet van binnenuit aangepakt worden. En nee, geen kruidenmengsels en allerlei onzin. Resultaat van de diagnose en begeleiding van deze arts: gegarandeerd!
      Wonderen bestaan hoor! Deze arts is een wandelende enceclopedie en superaardig! Doen!

  4. Sandra
    januari 18, 2018 / 12:13

    Hoi
    Gebruik je ook producten met soja?
    Dat is soms ook een oorzaak.
    Grt Sandra

  5. Catharina
    januari 18, 2018 / 13:15

    Ik raad monnikspeper aan! (Vitex Agnus Castus). Het heeft een harmoniserende werking op de vrouwelijke hormoonhuishouding en helpt bij menstruatie klachten en acne. Je kunt het slikken in pilvorm. Ik had veel last van acne op mijn kaaklijn, en mijn huid is heel erg opgeknapt sinds ik dit slik!

  6. Yamina
    januari 18, 2018 / 13:17

    Ik ben ook heel benieuwd naar de antwoorden.
    Ik herken mezelf namelijk in je verhaal. Ik heb nooit last gehad van acne. Tot afgelopen juni. Het lijkt alsof mijn hormonen zijn veranderd, terwijl ik niks anders ben gaan doen. Sindsdien heb ik last van acne. En andere zullen vast zeggen dat het mee valt, maar voor mijzelf..

  7. Julie
    januari 18, 2018 / 14:14

    Hey Annemerek, probeer eens donnafyta premens, ik neem het enkele maanden nu en merk dat ik geen last meer heb van emotionele dalen en mijn acne was vergelijkbaar met de jouwe en hier merk ik ook een grote verbetering. Pluspunt nr 3 is voor mij: geen pijnlijke borsten meer die de menstruatie aankondigen. Ik denk echt dat je het eens moet proberen!

  8. Marjan
    januari 18, 2018 / 14:20

    Wellicht eens via de andere kant aanpakken: consult gynaecoloog voor je PMS (je bent echt niet de enige die hiervoor komt). Echter denk ik niet dat je er zonder een hormoontablet vanaf komt. Maar soms is juist hormoontoevoeging nodig om in een beter evenwicht te komen.

  9. Jet
    januari 18, 2018 / 14:23

    Ik was mijn acne ook spuugzat omdat ik altijd littekens van krijg, ook al zit ik er niet aan. Cremes van de dokter hielpen niet dus toen ben ik doorverwezen naar de dermatoloog. Die heeft mij Treclinac voorgeschreven (eigenlijk was dit om de zomer te overbruggen, want na de zomer zou ik rocutane gaan slikken). Treclinac werkt echter zo goed bij mij dat ik nu nooit meer een puist heb.. rocutane ben ik dan ook nooit gaan slikken. Het duurde wel zeker 2 maanden voordat de creme hielp, maar dit is gebruikelijk.

  10. Claire
    januari 18, 2018 / 14:35

    Klote joh.. Ik heb zelf een hormoonspiraaltje genomen omdat ik het zowel met als zonder pil niet te doen vond. Ik ben nu veel uitgebalanceerder en wordt bijna niet ongesteld, dat is ook fijn.

    • Marion
      januari 19, 2018 / 10:54

      Ik ook! (maar wel pas na twee kinderen, een spiraal in een ‘verse’ baarmoeder laten plaatsen is niet zo heel erg fijn)

  11. Ilse
    januari 18, 2018 / 14:59

    Ik begrijp je volkomen, ik heb soms ook van die baaldagen met mijn huid. Door het gebruik van de pil zijn mijn hormonen gelukkig wel rustiger en PMS heb ik niet zoveel last van. Hopelijk kun je ooit iets vinden!

  12. januari 18, 2018 / 19:34

    Rot voor je Annemerel.. :(
    Ik herken me wel in je verhaal, ik heb jaren lang acne uitbraken gehad enkel op mijn kin en durfde op een keer echt het huis niet meer uit.
    Op het moment is mijn huid super goed, ik denk doordat ik nu minder stress in combinatie met plantaardige voeding.
    Ik heb een hele simpele (goedkope) tip waar je misschien iets aan hebt.. KURKUMA. Elke dag doe ik door mijn havermout, golden milk, avond eten, whatever.. een theelepeltje kurkuma. Afgelopen week merkte ik dat mijn huid wat onrustiger werd, ben toen flink wat kurkuma gaan nuttigen en ik zag letterlijk de opkomende puistjes verdwijnen. Misschien het proberen waard voor over je omelet ;)

  13. Laura
    januari 18, 2018 / 20:53

    Kan er “gelukkig” niet over mee praten. Heb nooit last gehad van stemmingswisselingen, heftige buikpijn of een onregelmatige cyclus. Met of zonder antconceptiepil.
    Een bezoekje aan de gynecoloog is idd misschien geen overbodige luxe. Kan best zijn dat je PCOS hebt.

  14. Tineke
    januari 19, 2018 / 00:01

    Mijn kinderen hebben het hele acne traject doorlopen. Maar wat uiteindelijk hielp was Roaccutane. Wel heftig maar afdoende. Succes!

  15. Nienke
    januari 19, 2018 / 03:21

    Is een spiraaltje niks? De mirena zorgt bij mij dat ik helemaal niet meer ongesteld wordt…

  16. Tien
    januari 19, 2018 / 10:39

    Ik had ook gehoopt om op mijn 26ste wel van de acne verlost te zijn, maar dat is jammer genoeg niet het geval. Sinds ik vorig jaar de diagnose “mast cell activation disorder” heb gekregen, let ik heel erg op mijn voeding: onder andere geen soja, weinig melkproducten, geen bewaarmiddelen, kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen, weinig suiker, en in plaats daarvan voldoende gezonde vetten en kruiden als kurkuma, gember, peterselie en tijm. Mijn huid is vrijwel altijd onder controle nu, net als mijn migraine (die had ik vorig jaar vrijwel elke week!), en ik heb ook veel meer energie.

    • Annemerel
      Auteur
      januari 19, 2018 / 13:42

      Ja ik heb daar ook veel over gelezen, hoe heb jij die diagnose gekregen?

      • Tien
        januari 19, 2018 / 21:48

        Ik had een afspraak met de allergoloog omdat ik dacht dat ik allergisch was aan pinda’s. Behalve de huidtest voor verschillende allergenen, heeft ze ook een uitgebreide bloedtest uitgevoerd (o.a. schildklier antistoffen en tryptase, waar ik dus afwijkende waarden had). Ik herinner me dat je geen fan bent van bloedprikken, maar het kan best nuttig zijn :)

  17. marie
    januari 19, 2018 / 12:20

    Ik heb ook jarenlang – juist toen ik een twintiger was – veel acne gehad op mijn kaak. Drie dingen probeerde ik. Tegelijk, dus of t een goede combinatie was of dat een van de drie de winnaar was, geen idee, maar: Geen suiker, geen zuivel, geen rotzooi op mijn gezicht.

    Dat laatste is overigens een tip van oma ;) Hoe minder je aan je gezicht “rommelt”, hoe beter ie eruit ziet. (Niet enkel een tip van oma trouwens, in de laatste Sir Edmund / Volkskrant van 2017 staat een stuk over “smeren maakt meer kapot dan je lief is”).

    Succes!

  18. W
    januari 19, 2018 / 12:40

    Hi, ik begrijp je gevoel helemaal! Heb er ook last van en loop op het moment met twee enorme puisten tussen m’n wenkbrauwen ( ik denk dat iedereen alleen maar hier naar kijkt):(. Ik slik zelf kurkuma ( en gebruik dit als masker) al een half jaar en ik zie degelijk verschil. Ook onlangs begonnen met teunisbloemolie maar dat is nog iets te kort om er iets over te kunnen zeggen. Verder maar stug door blijven smeren met difterin gel, salicyzuur en benzoylperioxide. Ik moet ook zeggen dat ik wel baat heb bij de mirena spiraal ( minder PMS en andere klachten). Good luck ?

  19. Marlous
    januari 19, 2018 / 20:52

    Google eens op PHP (personal hormonal profiling)
    Ja, het vraagt een aanpassing in je eten… NEE! het is geen dieet en in principe kun/mag je alles eten. Alleen in de juiste combinaties.
    Ik heb genoeg positieve verhalen bij (voornamelijk meiden) bij wie dit heeft gewerkt tegen hun acne.

  20. Kelly
    januari 19, 2018 / 21:54

    Heb je weleens gedacht aan chinese kruiden icm met evt. acupunctuur? Heeft bij mij wonderen gedaan en ben inmiddels als jaren van mijn acne af! Arts waar ik langs ben geweest zit Leidschendam. Grote kans dat het jou ook zou kunnen helpen. Mocht je meer info willen, laat maar weten!

  21. Ilse
    januari 20, 2018 / 21:29

    Jammer dat je zoveel last hebt van de pil. Mij heeft ze echt heel goed geholpen met mijn acné, beter dan alle zalfjes en crèmetjes die ik daarvoor smeerde.

  22. M
    januari 21, 2018 / 09:44

    Zelf ook last van, met pil. Laatste paar maanden gaan top. 1 keer per maand microdermabrasie + chemische peeling. Ik onderhoud het door Paula’s choice 2% bha liquid te gebruiken. Minerale foundation en geen maskers/serums etc. Ook drink ik elke dag citroensap (geen idee of dat effect heeft), misschien heb je er wat aan!

  23. januari 21, 2018 / 10:03

    Ik heb hiervan een 1,5 jaar geleden ook erg last gehad. Rond mijn 16 had ik het ook en dan heb ik roaccutane genomen (heftige pillen waar je absoluut niet zwanger mee mag worden) en in combinatie met de Diane pil had ik er jaren geen last meer van. Toen ik op een gegeven moment stopte met de pil. Echt, plots stond mijn gezicht helemaal vol! Ik heb eerst lange tijd andere dingen geprobeerd. Voeding, voedingssupplementen, acupunctuur, … Maar niets dat het onder controle kreeg. Ik voelde me zo lelijk! Ik was dood ongeluk. Dus ik ging terug naar de dermatoloog en die gaf me opnieuw een kuur roaccutane. Nu ben ik er helemaal vanaf en heb ik opnieuw een heel clean gezichtje.

  24. Irene
    januari 22, 2018 / 00:11

    Hoi Annemerel,

    Ik hoor de laatste tijd veel goede verhalen over DIM 1009 pillen, die je hormoonspiegel in balans brengen. Schijnt ook veel effect te hebben op de vermindering van acné. Je kunt ze kopen bij de natuurwinkel (heb ze zelf inmiddels ook en het lijkt erop dat ze inderdaad al snel effect hebben, maar ik gebruik ze nog maar kort). Misschien ook iets voor jou?

    Groetjes, Irene

    • Liset
      januari 26, 2018 / 00:22

      Ja, ik raad ook Dim supplementen aan. Goede ervaringen hiermee.

  25. Maryam
    januari 22, 2018 / 06:53

    Ik heb ook verschrikkelijke last van PMS, maar het gaat laatste maanden super goed! Ik was ook op zoek naar een middel en stuitte tegen Accupunctuur. Het echt voor mij zoveel goeds gedaan, ik ga nu nog 1 keer in de maand en het is dr bedoeling dat je lichaam in balans is en dan heb je geen sessie meer nodig. Bij een aanvullende pakket vergoedt de verzekering vaak ook nog een deel. Maar tot nu toe vind ik het iedere cent waard!! Echt een aanrader!!

    Ps. Ik heb overigens geen acne dus ik weet niet wat het daarmee doet

  26. januari 23, 2018 / 14:11

    Ik voel zo met je mee. Precies dit heb ik ook. En ik ben dan ‘nog’ maar 20 jaar. Wat je zegt over wat andere mensen over je zeggen, heb ik ook. Maar bij mij is het in mn PMS meestal ook erger. Ik heb daarnaast ook nog last van ontzettend roodheden op mijn wangen en mijn kaak. Wat dus inderdaad vooral door hormonen komen. Op een gegeven moment gingen cliënten op mijn werk er wat van zeggen. En toen barstte bij mij de bom. Mensen om mij heen zeggen er dan wel niks van maar als cliënten of zelfs collega’s er wat van gaan zeggen dan moet er wal wat aan gaan gebeuren. Ik was er op een gegeven moment zo klaar mee dat ik naar de huisarts ben gestapt en gevraagd heb of ik naar de dermatoloog door gestuurd kon worden. En na een beetje overtuigingskracht is dat gebeurd. Op dit moment slik ik sinds begin december isotretionine. Dat is eigenlijk vitamine A, waardoor je huid dunner wordt en waar dus minder makkelijk ontstekingen kunnen ontstaan. Misschien is dat ook een idee voor jou. Het is nu een maandje wat erger geweest dan normaal maar hopelijk trekt het hierna weer bij. Ik moet het zelf 9 maanden slikken. Als je nog vragen hebt mag je mij natuurlijk een mailtje sturen :). Liefs, Merel

    • Liza
      februari 4, 2018 / 16:02

      ik begrijp dat niet, zo lang zo onnodig daar last van hebben! In Den Haag zit de mauritskliniek, huisarts verwijzing vragen, afspraak maken bij dr. Meinardi, allergoloog/dermatoloog, doet een allergietest bij je, je laat weg waar je eventueel allergisch voor bent en start met roaccutane, negeer de horror hierover want dat is achterhaald, gebruik producten zonder parfum. De behandeling in de kliniek wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
      Serieus, al jaren daarmee dealen is niet meer van deze tijd. De drempel naar iemand die er verstand van heeft is blijkbaar hoger dan zelf dingen uitproberen om van de smeersels van de drogist maar te zwijgen.
      Benzac werkt goed, uitwendig, maar de zaak moet van binnenuit aangepakt worden. En nee, geen kruidenmengsels en allerlei onzin. Resultaat van de diagnose en begeleiding van deze arts: gegarandeerd!
      Wonderen bestaan hoor! Deze arts is een wandelende enceclopedie en superaardig! Doen!

      • Annemerel
        Auteur
        februari 4, 2018 / 17:27

        Hi Liza, ik kan helaas niet aan de pil en dat is met roaccutane wel een ding. Daarnaast zou ik dan ook 9 maanden geen marathon kunnen lopen + ik heb een vriendin die na drie keer roaccutane nog steeds heftige acne heeft. Ik geloof er dus niet in dat het voor iedereen werkt.

        • liza
          februari 6, 2018 / 08:54

          onzin, vroeger was de dosis dusdanig dat sporten een probleem werd, 1 roa per dag werkt incl goede voeding en de pil…er zijn andere mogelijkheden als voorbehoedsmiddel. Echt achterhaald deze info hoor en dat iemand anders er geen baat bij had wil niet zeggen dat het bij jou niet helpt, wellicht dat diegene het niet tot op de bodem heeft uit laten zoeken. Deze dermatoloog test eerst op allergieen, n.a.v. de uitslag wordt voeding aangepast, n.a.v. aanpassing voeding komt indien nodig aanvulling roa max 1 per dag. De resultaten zijn verbluffend en omdat je je veel fitter gaat voelen doordat er evt allergenen uit de voeding zijn gehaald gaat sporten juist beter. Kijk wat die arts te melden heeft en wat de mogelijkheden zijn het zal je inwendig en uitwendig alleen maar goed doen, ook hormonaal gezien. Gierende hormonen en acne laten zien dat er iets niet lekker zit. Wat let je om naar hem toe te gaan je hebt niets te verliezen. Acne is inderdaad geen schande maar het is zoooooooooooooooo vervelend laten we nu eerlijk zijn. Doen en geniet over een tijd van een puntgaaf bekkie en een fit lijf. Het ligt binnen handbereik. En… alle huidverzorging met parfum….wegsmijten incl shampoo want ook dat stroomt langs het gezicht, er zijn zat lekkere producten, een clinique stash is geen straf! Last but not least: nagellak kan ook huiduitslag veroorzaken, ongemerkt zit men aan het gezicht op het gezicht, zit een stofje in. Tis allemaal niet ingewikkeld en beperkend, maar die kleine weetjes, doe het nou maar dan ben je er over een paar maanden vanaf en voel je je een stuk beter. Allemaal geleerd van deze geweldige arts!

  27. Liza
    februari 4, 2018 / 16:05

    isotretenoine = roaccutane :) :)

  28. liza
    februari 8, 2018 / 10:26

    acne is een huidziekte is niet echt bekend maar toch is het zo. Onder invloed van wat dan ook krijg je de ontstekingen, dus…naar de specialist en niet doorzwoegen met kruiden, agressieve lotions etc. En de horror over roa…roa is vit A hooggedoseerd en inderdaad gevaarlijk bij zwangerschap.
    Maar dat is de vit A in multivitamines ook tijdens zwangerschap en raadt men het eten van orgaanvlees af want daar zit het ook in. In de multi voor zwangeren zit het daarom niet.
    Ik praat het niet goed, iedereen moet het zelf weten, maar die enorme horror er om heen is overdreven.
    Roa is zelfs preventief tegen bepaalde vormen van kanker en op middelbare leeftijd 1 roa per week is goed hiertegen en een echt antirimpel middel in combinatie met vit A creme en een SPF iedere dag.
    Ga op zoek naar een moderne pil, 3e of 4e generatie en slik ‘m door, ook zo achterhaald dat dat slecht is. 50 jaar geleden werd de stopweek verzonnen zodat de eerste generatie pilgebruikers ‘menstrueerde’omdat dat zo hoorde. Het is gewoon een onttrekkingsbloeding als reactie op de stopweek want er vindt geen eisprong plaats dus ook geen verdikking van het baarmoederslijmvlies. Doorslikken is ongevaarlijk en reuze handig. Prikpil en minipil functioneren al jaren zo. Ik blijf verbaasd dat men hier in zo ouderwets is, zorgvuldigheid en via de arts is uiteraard wel de bedoeling. Maar gemodder met pukkels en PMS…onnodig.
    Verbazingwekkend dit, terwijl we het bijv.heeeeeel normaal vinden dat men rookt en dit overal te koop is want daarvan is nu echt wel bewezen dat dat killing is.