#WERUNNYC2014: Into The Groove

 photo RecentlyUpdated62.jpg

Mijn favoriete onderdeel van het trainen voor een marathon? De lange duurloop en deze week deed ik er zelfs twee (eentje op maandag en eentje op zaterdag, omdat dat in mijn schema nu eenmaal iets beter uitkwam). Maar ik schijn de lange duurloop iets anders aan te pakken dan veel andere renners. Ik ren namelijk op ‘marathontempo’ terwijl veel anderen dit juist een halve minuut per kilometer langzamer lopen. Marleen vroeg me op Instagram waarom ik dit doe en ik ben gaan denken en lezen (voor zover dat mogelijk was met mijn internetverbinding hier).

Waarom doe ik dat? Goede vraag… ik heb het eigenlijk altijd op deze manier gedaan en ik voel me er goed bij. Ik loop op een tempo dat goed voelt, een tempo waarbij ik niet naar adem hoef te happen, ik loop op een ‘natuurlijk’ tempo, laat me leiden door mijn benen. Misschien is dit wel gewoon mijn langzame duurlooptempo en moet ik me afvragen of ik tijdens de marathon niet gewoon een stuk harder moet lopen, als ik dit tempo al tijdens mijn duurlopen kan lopen.

Weet je wat het is, ik heb eigenlijk nooit écht met een professional gesproken over mijn hardlooptrainingen en ik wil niet zeggen dat ik ‘zomaar wat doe’, maar ik heb wel een klein beetje mijn eigen manier van trainen ‘ontworpen’. Ik heb nog nooit een schema gevolgd dat iemand anders gemaakt heeft (zelfs niet toen ik in 2006 voor het eerst begon met hardlopen). Ik ben ook een beetje eigenwijs en weet ook niet of ik daadwerkelijk iets van een trainer aan zou nemen. Ik ken mezelf een beetje en hoewel ik echt mijn best doe, vind ik het gewoon heel lastig om naar iemand anders te luisteren. Een voorbeeld, tijdens mijn eerste autorijles wist ik het al beter dan mijn instructeur, terwijl dat absoluut niet gegrond was want ik was de slechtste chauffeur aller tijden was tijdens mijn rijlessen. Verbeterpuntje voor mij. Annemieke ik ga je mailen (sorry dat ik dat nog niet eerder gedaan heb!).

Goed, mijn training afgelopen week.

Maandag
Omdat ik dit weekend niet voor een  lange duurloop gegaan ben en er volgens mijn zelf gefabriceerde schema wel 17,5 kilometer op het programma stond, ben ik maandagochtend voor de duurloop gegaan. De wekker stond om 6.15u, een half uur later waren mijn (inmiddels lege) darmen en ik klaar om te gaan. Ik deed precies hetzelfde als ik altijd doe tijdens een lange duurloop in Italië. Ik liep met een flesje limonade in mijn hand, dronk na vijf kilometer de helft van het flesje leeg en legde het achter een boom. Ik liep tot mijn half-way-point en liep vervolgens dezelfde weg weer terug. De laatste kilometers waren warmer en iets zwaarder, maar ik heb geen moment aan stoppen gedacht. Best tevreden.

Woensdag
Eigenlijk wilde ik woensdagochtend lopen, maar dat kwam er op de één of andere manier niet van. Het weer werd steeds slechter en ik was bang dat het me niet meer zou lukken om te lopen. Shit, maar ik móest. De dag erna zou ik de hele dag in Milaan zijn en anders zou ik veel te veel dagen achter elkaar niet lopen. Dus rende ik op een gegeven moment van het strand af, deed ik heel snel mijn hardloopkleding aan en ging ik voor een heuvelloop. Ik liep een klein stukje naar een heuvel. Ik liep 400 meter naar beneden, 400 meter omhoog en herhaalde dit vier keer. De reden dat ik voor deze heuvelloop ging? Het bliksemde al en ik was niet van plan om midden in die onweersbui te belanden. Op deze manier liep ik toch mijn meters, was het extra zwaar doordat ik zo vaak omhoog liep EN kon ik bij de eerste druppels snel vluchten.

Het ging lekkerder dan verwacht en ik was verbaasd over mijn snelheid, 5’03 per kilometer terwijl het zo benauwd was buiten en die heuvel was dan misschien niet heel steil, mijn hartslag ging zeker weten snel omhoog. Dit ga ik vaker doen, zeker met het oog op hoeveelheid bruggen en vals plat in New York. Maar hoe lekker het ook ging, na vier kilometer was ik er wel klaar mee en liep ik linea recta naar de douches in de hoop op tijd binnen te zijn voor de regen. (wat overigens gelukt is!).

Zaterdag
Ik ging voor twee lange duurlopen in een week. Na de 17,5 van maandag ging ik zaterdag voor 20. Van te voren was ik heel erg bang voor een blamage, maar het ging – gezien de omstandigheden – redelijk goed. Ik heb het conditioneel niet zwaar gehad, het enige wat me belemmerde waren mijn darmen, maar dat probleem had ik al voorzien en ik liep dan ook met een halve WC-rol op zak. Na twaalf kilometer voelde ik dat ik toch écht moest gaan, na veertien kilometer zag ik eindelijk een toiletgebouw op een andere camping liggen en wonder boven wonder was er ook nog een onbewaakt hek dat open stond, heel sneaky ben ik het terrein opgelopen en heb ik mijn darmen geleegd. Niets voelt op zo’n moment beter.

Zelf was ik ook verbaasd over mijn relatief snelle pace. 5’28 per kilometer. Toen ik vorig jaar in dezelfde week precies dezelfde afstand en route liep, liep ik met 5’59 per kilometer (en was ik daarna voor een week gesloopt). Als dit een voorbode voor de rest van mijn training EN de marathon is, ben ik heel blij. Maar goed, niet te hard van stapel lopen natuurlijk.

Nog 16 weken!

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. juli 16, 2014 / 17:12

  Goed bezig hoor!Knap die afstanden met zulk weer.

 2. juli 16, 2014 / 17:40

  Fijn dat al je trainingen tot nu toe zo soepel verlopen! En je loopt met je zelf gefabriceerde schema’s prachtige tijden dus vooral ook blijven doen :)

 3. juli 16, 2014 / 17:46

  Zo leuk om jouw voorbereiding te lezen! Ik dacht het ook allemaal alleen te kunnen, maar ben nu toch maar aan de slag gegaan met een training. Wat heb jij als eindtijd opgegeven? liefsx

 4. juli 16, 2014 / 19:21

  Ik vind dat je je altijd zo netjes aan je doelen houdt, elke week 2,5 kilometer erbij! Maar eigenlijk is rennen met een doel ook wel makkelijk dan ‘zomaar wat doen’. Tenminste, ik heb altijd de neiging sneller op te geven als ik gewoon maar wat probeer.

 5. juli 16, 2014 / 19:28

  Gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt zou ik zeggen ;-) XO

 6. juli 16, 2014 / 21:07

  Weer goed gelopen dus! Als deze manier van trainen voor jou werkt hoef je ook niet persé een schema oid te volgen ‘omdat het moet’ toch? :)

 7. juli 16, 2014 / 21:47

  Wauw, goed gelopen! Ik ben nog láng niet waar jij bent, maar door het lezen van dit soort ervaringen, kriebelt het enorm om door te blijven gaan met hardlopen. Thanks voor de motivatie!

 8. juli 16, 2014 / 22:05

  ik smul van de verhalen over de voorbereiding, mede omdat ik zelf aan het voorbereiden ben voor de halve in amsterdam, de hele in parijs en de halve van de 2Oceans. Keep up the good work!

 9. juli 16, 2014 / 22:42

  Ik vind het echt knap dat je zelfs op vakantie doorzet met je training! Super goed! En hele mooie tijden ondanks de hitte!

 10. juli 17, 2014 / 06:56

  Heerlijk om te lezen.
  In oktober ga ik dr marathon van Eindhoven lopen, maar ik ben zo bang dat ik het niet binnen de gestelde tijd (5uur) uitgelopen krijg…. Eng!

 11. juli 17, 2014 / 09:25

  Ik vind dit echt superleuk om te lezen, je bent zo inspirerend!

 12. Patricia
  juli 17, 2014 / 09:28

  Heerlijk om dit te lezen, vooral de manier waarop je verteld over je darmissues. Muwhaha. Hoort erbij.. ik zie je al helemaal lopen :p

 13. juli 17, 2014 / 09:31

  Ik vroeg me eigenlijk af waarom je nooit op hartslag traint en enkel maar op pace.

  Voor mijn duurlopen zorg ik gewoon dat ik onder mijn aerobe drempel (bij mij is die 155 bpm, bepaald door een cardioloog), op die manier train ik mijn uithouding. Ik pas mijn snelheid zodanig aan dat ik onder die 155 blijf en dat betekent inderdaad dat ik soms echt traag loop.

  Voor mijn korte tempolopen, laat ik mijn hartslag oplopen tot 170-175 bpm, dan kan ik gevoelig veel sneller lopen en loop ik bijna op mijn wedstrijdtempo. Op die manier train ik meer op kracht/snelheid.

  Op die manier maak ik echt gevoelig vooruitgang en denk ik dat ik op een verantwoorde manier aan het sporten ben. Ok ik kan niet altijd het tempo lopen dat ik echt zo willen of dat ik maximaal aankan, maar ik vind het belangrijker om mijn hartslag onder controle te houden op trainingen. Tijdens wedstrijden kijk ik er iets minder naar omdat mijn hartslag gewoon al veel hoger ligt door de ‘stress’.

 14. juli 17, 2014 / 10:48

  Ik vind het zo knap dat je in die hitte gewoon door traint, en dan nog zulke afstanden ook! Ik vind het hier in Nederland voor 5 kilometer al zowat te warm, haha

 15. juli 17, 2014 / 11:00

  Leuk om te lezen! Ik ren wel volgens een door iemand anders gemaakt schema (My Asics) voor mijn marathon training en daar moet ik ook veel langzamer rennen dan ik eigenlijk doe. (Hallo, ‘joggen’ met 7 minuten per kilometer, dat kan m’n oma nog). Ik denk dat je gewoon goed naar je lichaam moet luisteren, die ken je zelf het beste! :)

 16. juli 17, 2014 / 12:51

  Haha thanks voor het beantwoorden van mijn vraag! Ik denk dat ik wel begrijp waarom je gewoon op je eigen relaxte pace loopt, het geeft vertrouwen als je 30k in 5’20 – 5’30 kan lopen want dan kan je dat met de marathon ook. En langzaam of een klein beetje snel, je verbetert sowieso je uithoudingsvermogen met de lange afstanden. Maar wat je zelf zegt, als je dit nu al elke week kan en goed herstelt, dan kan je misschien wel met de marathon meer geven!!

  Ik wil nog wel even toevoegen dat ik laatst ook wel een paar schema’s ben tegengekomen waar eerst gefocust wordt op langzame lange afstanden maar dat dichterbij de marathon toch ook nog lange afstanden op marathontempo gelopen moeten worden om te wennen aan het marathontempo. En dat vind ik heel logisch. Als ik alleen maar 6’30 zou lopen (ik ga Parijs lopen trouwens) terwijl ik tot nu toe een halve in 5’24 kan, hoe weet ik hoever ik kan gaan op de marathon zelf. Ja, ik wil genieten en relaxed lopen, maar ik kan vast wel sneller dan 6’30 dus ik zie mijzelf ook wel wat lange afstanden lopen op tempo haha.

 17. juli 17, 2014 / 19:24

  Super goed bezig! Hopelijk gaat het straks beter met je darmen.

 18. Elvira
  juli 17, 2014 / 22:03

  Goed bezig! Ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen! Ik was vorige maand op vakantie ook van plan te gaan hardlopen, maar ik had op het laatste moment toch mijn hardloopschoenen thuis gelaten….

 19. juli 17, 2014 / 22:30

  Leuk om te lezen! Super knap dat je het zo volhoudt, ik moet ook weer echt gaan hardlopen!

 20. juli 18, 2014 / 00:01

  Eigenwijs zijn we allemaal en zeker de hardlopers/sters, met een 5:20 minuut de km loop je een mooie 3:45 uur op de marathon?, toch…
  Dat kan op de 20km en misschien ook op de 30km, maar daarna…
  De marathon is maar kort en is maar 7km kort, namelijk de laatste 7km, alles daarvoor telt niet mee, ook tijdens de trainingen. En ook mijn 93e marathon / ultra is afgelopen weekend niet gelukt, dat kan gebeuren en niets is zeker, of het nu de eerste is of de 93e….Daarom beter langzaam dan snel..Veel loop plezier.

 21. juli 18, 2014 / 16:15

  Welk weer is het in Italie? Ik vertrek zaterdag naar Toscane!!! Luca, Sienna, Firenze en Pisaro staan op de planning! Ik neem sowieso mijn sportschoenen mee !!